Na MS budú hrať prím klasikári, najväčšiu šancu získať dúhový dres budú mať domáci jazdci

23.9.2021, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Poslednú edíciu majstrovstiev sveta vyhral Julian Alaphilippe po útoku. Rovnaký scenár môžeme sledovať aj počas nedeľňajších pretekov. Cyklisti totiž prekonajú veľké množstvo krátkych kopčekov, kde určite uvidíme útočnú cyklistiku. Najväčšiu šancu vyhrať titul bude mať hostiteľská krajina v podobe Wouta van Aerta. Na štarte pretekov budú aj Mathieu van der Poel, Sonny Colbrelli, Matej Mohorič alebo Benoit Cosnefroy. 
Alaphilippov triumf (© BettiniPhoto / WCH 2020)
Rozhodovať budú krátke brdky, cyklisti ich prejdú 42-krát

Cestné preteky sa budú skladať z troch častí. Celkovo muži v nedeľu prejdú 268 kilometrov, štartovať sa bude v meste Antverpy. Najskôr cyklisti absolvujú 56-kilometrový nájazd na okruh v cieľovej destinácii. Dostal pomenovanie po samotnom meste, v ktorom mužské preteky končia. „Leuvenský okruh“ pôjdu pretekári jeden a pol-krát a následne sa  vydajú na druhý okruh, ktorý organizátori pomenovali „flámsky“. Absolvujú ho raz a potom sa vrátia do cieľovej destinácie na menší okruh, ktorý tentokrát pôjdu štyrikrát. Po štyroch kolách sa všetci účastníci pretekov znovu objavia na „flámskom okruhu“, znovu ho pôjdu iba raz. Potom už bude nasledovať finále, ktoré bude hostiť „leuvenský okruh“, na ktorom cyklisti urobia dve a pol kolá. Samotný koniec pretekov bude v krátkom brdku, v nedeľu cyklisti absolvujú niekoľko podobných kopcov. 
- reklama -
- reklama -

Náročnosť mužských pretekov sa skrýva v dĺžke, ale tiež v samotnom profile. Cyklisti počas dňa prekonajú iba okolo dvetisíc výškových metrov, lenže skoro neustále budú zdolávať krátke, no prudšie kopčeky. Prakticky budú od samotného začiatku až po samý koniec neustále stúpať a klesať. V úvodnej časti podujatia účastníci ešte nebudú mať pred sebou ťažké okamihy, až keď vstúpia na „leuvenský okruh“ sa začne situácia na ceste meniť. Na mestskom okruhu sa nachádzajú štyri brdky, Wijnpers (0,3 km - 6.2%), Sint Antoniusberg (0,1 km - 5.7 %), Keizersberg (0,3 km - 6.2 %), Decouxlaan (0,4 km - 4.3 %), na „flámskom okruhu“ zas pretekári budú musieť zdolať ďalších šesť brdkov, a to Smeysberg (0,6 km - 6.8 %), Moskesstraat (0,5 km - 8.0 %), Taymansstraat (0,5 km - 4.9 %), Bekestraat (0,3 km - 7.6 %), Veweidestraat (0,8 km - 2.8 %), Smeysberg (0,6 km - 6.8 %). Rozhodnúť môže každé jedno stúpanie. 
profil pretekov (© flanders2021.com)
Domácu krajinu budú chcieť zastaviť Taliani

Osemčlennú zostavu postaví na štart Belgicko, ktorú určite budú hnať tisícky fanúšikov stojacich pri ceste. Trasa je šitá na mieru pre viacerých členov belgického zoskupenia. Jedným z lídrov by mal byť Wout van Aert, počas časovky ukázal, že má veľmi dobrú formu a v nedeľu to bude chcieť znovu potvrdiť. Šancu obliecť sa do dúhového dresu budú mať aj Jasper Stuyven, Tiesj Benoot alebo Victor Campenaerts, ktorí by mali tiež zastávať role lídrov v belgickom tíme. Po ruke budú mať viacerých pomocníkov, ale aj oni by v prípade dobrých nôh v nedeľňajších pretekoch mohli získať titul svetového šampióna. Kontrolovať priebeh pretekov z čela pelotónu by mali Dylan Teuns, Yves Lampaert, Remco Evenepoel a samozrejme Tim Declercq. V belgickej zostave čo meno, to pojem. Vyhrať môžu všetci. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Rovnaké konštatovanie platí aj pre taliansky výber. Lídrom Talianov by mal byť Sonny Colbrelli, v posledných pretekoch ho zdobila elitná forma. Počas svojej kariére nejazdil tak dominantne ako v poslednom mesiaci. Colbrellimu by krátke kopčeky na trase nemali robiť problémy, vyhrať môže po úniku ako na Okolo Beneluxu, alebo aj v šprinte v skupine. Po ruke bude mať ďalších rýchlejších cyklistov, respektíve klasikárov. Matteo Trentin by mohol byť talianskou alternatívou, lenže už má svoj vek a pravdepodobne nedokáže konkurovať elitných klasikárom. Ukáže sa až na ceste. Medzi špecialistov na jednorazovky patria aj Gianni Moscon a Davide Ballerini. Obaja by mali byť kľúčovými pomocníkmi Colbrellimu vo finále pretekov. Respektíve by ho mohli zastúpiť, ak by sa mu niečo na ceste do cieľa prihodilo. Posledným členom talianskeho tímu je Giacomo Nizzolo, ktorý je skôr šprintér ako klasikár. 
Giacomo Nizzolo (© Team Qhubeka NextHash)
Ďalšími favoritmi sú Van der Poel, Cosnefroy alebo Asgreen 

Ambíciu získať dúhový dres bude mať aj líder holandského výberu. Mathieu van der Poel bude mať po boku samé známe tváre a pravdepodobne aj Holanďania budú mať záujem o kontrolovanie priebehu pretekov. Lenže Van der Poel nemusí byť v optimálnej forme. Po Tour de France dva mesiace oddychoval, v septembri sa vrátil do akcie a pripísal si aj jedno víťazstvo. Boli to však slabšie obsadené preteky. Holandskou alternatívou by mohol byť napríklad Dylan Van Baarle. Ani Francúzi nebudú bez šance získať dúhový dres, v nedeľu môžu postaviť deviatich mužov na štart. V ich zostave by mali byť vidieť Julian Alaphilippe, Anthony Turgis a Benoit Cosnefroy. Hlavne posledný menovaný prežíva veľmi dobrú sezónu a svoje klasikárske kvality naplno predviedol na podujatí Bretagne Classic, kde porazil Alaphilippa. Ak by preteky končili v hromadnom dojazde, francúzskou kartou by mal byť Arnaud Démare.  
banner kolekciaCI

Posledný veľmi silný tím na štarte bude mať Dánsko. Jeho lídrom by mal byť Kasper Asgreen, ktorému by trasa pretekov mala veľmi vyhovovať. Asgreen je jedným z najlepších klasikárov a vo Flámsku zvykne predvádzať výborné výkony. Ak by náhodou mal slabší deň, dánske ambície by mali brániť predovšetkým Mads Pedersen a Magnus Cort. Známe tváre uvidíme tiež v nemeckých dresoch, lenže otázna je forma všetkých členov nemeckého tímu. Bojovať o dúhový dres by mal minimálne jeden z trojlístka John Degenkolb, Pascal Ackermann a Maximilian Schachmann. Najväčšie šance by mal mať práve posledný uvedený, pretože mu nerobia problémy kratšie kopčeky. Ale Schachmann neprežíva zrovna ideálnu sezónu, rovnako ako Degenkolb a Ackermann. Je preto veľmi nepravdepodobné, že majster sveta bude Nemec. 
Mathieu Van der Poel (© A.S.O. / Charly López)

To isté konštatovanie neplatí pre Slovinsko. Túto krajinu budú vo Flámsku reprezentovať najznámejšie tváre, a to Matej Mohorič, Tadej Pogačar a Primož Roglič. Pogačar a Roglič by však uprednostňovali oveľa menej kopcov, za to oveľa dlhšie. Lídrom bude Mohorič. Medzi ašpirantov na zisk dúhového dresu patria ešte Alexander Kristoff a Christian Eiking z Nórska, Michael Matthews z Austrálie, Joao Almeida z Portugalska, Zdeněk Štybar z Česka, Michal Kwiatkowski a Cesare Benedetti reprezentujúci Poľsko, Silvan Dillier a Marc Hirschi za Švajčiarsko a Eduard Grosu za Rumunsko. Za Veľkú Britániu preteky absolvuje aj Mark Cavendish, lenže viac by malo byť vidieť duo Thomas Pidcock a Ben Swift.

Zabudnúť netreba ani na Petra Sagana, aj on patrí do širšej skupiny favoritov na zisk dúhového dresu. Trasa by mu mala vyhovovať, rovnako aj forma by mohla byť dobrá. Trojnásobný majster sveta sa totiž výborne naladil na domácich cestách, podarilo sa mu ovládnuť 65. ročník Okolo Slovenska. Organizátori mu pripravili zopár klasikárskych etáp, kde si Sagan mohol otestovať svoje sily a formu. Sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France si tak počas piatich dní na Slovensku vyskúšal všetko, čo potreboval. Skúšal šprintovať, predviedol niekoľko útokov. Na nedeľu by mal byť preto pripravený. Zo slovenských cyklistov má najväčšie šance získať dúhový dres. Po boku bude mať svojho brata Juraja. 
Peter Sagan (© Ján Melicher)
 
Náš eshop