Sumár týždňa: Caruso predĺžil zmluvu, Kreuziger ukončil kariéru, López sa vracia do Astany

18.10.2021, 00:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Sumár týždňa: Caruso predĺžil zmluvu, Kreuziger ukončil kariéru, López sa vracia do Astany
Damiano Caruso (© LaPresse/Marco Alpozzi)

Uplynulé dni ponúkli vo svete cestnej cyklistiky zaujímavé udalosti. Damiano Caruso a Gino Mäder nebudú po životných sezónach meniť zamestnávateľa. Od novembra sa k ním pridá aj Roman Kreuziger, ktorý vymenil bicyklovanie za povolanie športového riaditeľa. Na budúcoročnú Tour sa s nádejou pozerá Thibaut Pinot a do známeho prostredia sa vracia Miguel Angel López.  
Caruso a Mäder predĺžili kontrakty s Bahrainom - Victorious
Druhý muž tohtoročného Gira a víťaz etáp na talianskej aj španielskej Grand Tour Damiano Caruso bude aj v nasledujúcej sezóne obliekať farby tímu Bahrain - Victorious. Rovnaký krok učinil aj piaty muž Vuelty Gino Mäder, ktorý si v tejto sezóne pripísal aj etapové víťazstvá na Giro d'Italia a Okolo Švajčiarska. Talian podpísal zmluvu na nasledujúce dve sezóny, Švajčiar sa upísal tímu až do roku 2024. "Zostať s tímom po najlepšej sezóne v mojej kariére bola formalita. Verím, že keď niečo funguje dobre, nie je potrebné niečo meniť. Toto bol pravdepodobne môj najlepší rok medzi profesionálmi a som viac ako šťastný, že môžem pokračovať v kariére v tíme Bahrain - Victorious." netajil spokojnosť 34-ročný niekdajší pretekár Cannondale alebo BMC.
Ku predĺženiu kontraktu sa vyjadril aj Gino Mäder. Bývalý pretekár NTT Pro Cycling má, podobne, ako Caruso, za sebou životnú sezónu. "Som veľmi šťastný, že ma tím vlani podpísal, keď veci neboli také jednoduché. Tím veril v moje kvality a dôveroval mi viac, ako sám sebe. Teším sa, že budeme spoločne pokračovať aj naďalej," povedal víťaz bieleho dresu na španielskej Grand Tour pre britský portál cyclingnews.
Gino Mäder (© LaPresse/Massimo Paolone)
Thibaut Pinot by mal absolvovať budúci ročník Tour de France
Víťaz Il Lombardie z roku 2018 či držiteľ troch etapových víťazstiev na Starej dáme Thibaut Pinot nemá za sebou vydarenú sezónu. Francúz ani raz nezvíťazil a po prvýkrát od roku 2012 sa nepostavil na štart ani jednej Grand Tour. Napriek pretrvávajúcim bolestiam chrbta by ale mal byť prítomný na budúcoročnej Tour de France. "Ak všetko pôjde podľa plánu, tak sa postaví na štart Tour," povedal generálny manažér tímu Groupama - FDJ Marc Madiot. "Najprv ale musíme dokončiť túto sezónu a podrobne si prejsť trasu. Posledné dni ho stále bolí chrbát, tak uvidíme," vyjadril sa v rozhovore pre francúzsku televíziu RMC
Najlepšie tohtoročné výsledky dosiahol francúzsky vrchár na jednorázovkách. Na začiatku septembra sa zúčastnil klasiky Grand Besancon Doubs, kde v záverečnom šprinte malej skupiny obsadil piatu priečku. Z víťazstva sa radoval Biniam Ghirmay. Totožné umiestnenie dosiahol Pinot o mesiac neskôr na Coppa Bernocchi, kde prišiel do cieľa s viac ako dvojminútovým mankom na víťazného Remca Evenepoela.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Roman Kreuziger zavesil tretry na klinec
Na budúci rok už neuvidíme v pelotóne Romana Kreuzigera. Celkový víťaz Okolo Švajčiarska z roku 2008 či Okolo Romandie z roku 2009 sa rozhodol ukončiť aktívnu kariéru. "Telo mi povedalo, že už toho bolo dosť. Navyše, tým, že ma nevzali na olympiádu, na ktorú som sa chystal, sa oslabila moja motivácia. Mal som ešte možnosť jazdiť na bicykli, ale zobral som to tak, že by som chcel niečo dokázať už v inej úlohe," povedal piaty muž Tour de France z roku 2013 podľa slovenského portálu sportnet. Posledné preteky absolvoval víťaz Amstel Gold Race spred ôsmich rokov v Taliansku, kde sa postavil na štart etapových pretekov Giro di Sicilia a v celkovom poradí obsadil šesťdesiatu priečku. 
V septembri ho mohli vidieť aj slovenskí fanúšikovia na Okolo Slovenska, kde skončil na 42. mieste. Niekdajší spolujazdec Petra Sagana ale zo sveta cyklistiky neostáva. Od novembra bude pôsobiť ako športový riaditeľ tímu Bahrain - Victorious. Vo svojej kariére vystriedal zoskupenia Liquigas, Astana, Tinkoff, Mitchelton - Scott, NTT Pro Cycling a tohtoročnú sezónu strávil v prokontinentálnej stajni Gazprom - RusVelo. Ukončenie kariéry iba pár dní pred ním oznámil aj Petr Vakoč.
Roman Kreuziger (© Igor Stančík)
Do Astany sa vracia Miguel Angel López, podpísal dvojročný kontrakt
Po jednej sezóne v Movistare, ktorá vyvrcholila odstúpením na Vuelte a rozviazaním zmluvy, sa víťaz troch etáp na španielskej Grand Tour Miguel Angel López vracia do Astany, kde prežil poltucet sezón a vybojoval celkové pódiu nielen na Vuelte, ale aj na Gire d'Italia. Na prestupe sa výrazne podieľal generálny manažér tímu Alexandre Vinokourov. "Miguel Angel López je pretekár, ktorý v našom tíme vyrastal a dosiahol svoje najväčšie úspechy. Preto som šťastný, že sa po krátkej prestávke vracia späť." netajil nadšenie olympijsky víťaz v pretekoch z Londýna a pokračoval. "Za posledný rok získal skúsenosti, ktoré mu v našom tíme možno chýbali. Myslím si, dobré aj zlé skúsenosti, ktoré nabral, mu pomôžu v ďalšom rozvoji," dodal.
K prestupu sa vyjadril aj samotný López. "Vo svete profesionálnej cyklistiky musí jazdec, ktorý sa chce posúvať vpred, niekedy robiť zmeny a získať nové skúsenosti. Niekedy je to dobré, niekedy nie," povedal šiesty muž vlaňajšej Tour. "Podstatné je, že sa vraciam domov do svojho tímu, ktorý mi dal veľmi veľa a som si istý, že spoločne prežijeme množstvo nádherných chvíl," dodal Španiel, ktorý je ďalšou horskou posilou pre kazažské zoskupenie. Astana si pre budúcu sezónu zabezpečila aj Vincenza NibalihoDavida De la CruzaJoa Dombrowského Gianniho Moscona
Miguel López .asofg.
Eddy Merckx pochválil Evenepoela a skritizoval belgickú reprezentáciu za MS
Pred nedávnymi majstrovstvami sveta vo Flámsku naznačoval legendárny Eddy Merckx, že Remco Evenepoel by nemal byť v zostave belgického tímu pre preteky s hromadným štartom. V nedávnom rozhovore pre domáce periodikum Het Laatste Nieuws svoje vyjadrenia korigoval. "Aby bolo jasné, som veľkým fanúšikom Remca. V jeho tele je naozajstný motor. Vzhľadom na okolnosti mal vynikajúci rok. Nezabúdajme, že na vlaňajšej Lombardii mal ťažký pád," povedal vítaz 34 etáp na Starej dáme. Sedemnásobný víťaz monumentu Miláno - San Remo dodal, že po pretekoch bol kritický najmä ku taktike belgickej reprezentácie, ktorá nemala zastúpenie ani na stupňoch víťazov.
"Všetko to začalo výberom tímu. Keď bol našim jediným lídrom Wout Van Aert, nerozumiem, prečo nedostal podporu v podobe Nathana Van Hooydoncka. Nedáva mi to zmysel. Bolo nevyhnuté, aby tam boli všetci jazdci Deceunincku? Nepáčilo sa mi to. Najväčšou chybou ale boli úlohy Remca. Keď ho vezmete, nemôže pracovať ako domestik," povedal trojnásobný majster sveta, ktorý odpovedal aj na otázku, či sa Evenepoel mohol stať majstrom sveta. "Ktovie...To sa nedá povedať, ale Remco mal dostať voľné ruky aspoň na tridsať kilometrov. Potom mohol pomôcť Woutovi, alebo využiť vlastnú šancu," dodal. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V Taliansku sa uskutočnil prvý ročník jednorázovky Veneto Classic
Jedným z najnovších prírastkov v kalendári cestnej cyklistike je zvlnená jednorázovka Veneto Classic. Účastníci sa museli popasovať so štvornásobným prejazdom cez stúpanie La Rosina (6,7%; 2,1 km) a do cesty sa im dvakrát postavil aj kopec La Tisa (11,4%; 0,3 km). Hneď prvý ročník pretekov prilákal na štart kvarteto zoskupení najvyššej ligy a z víťazstva sa radoval majster sveta v pretekoch do 23 rokov z roku 2019 Samuele Battistella (Astana). Na pódiu ho doplnili Marc Hirschi (UAE Team Emirates) a Jhonatan Restrepo (Androni Giocattoli - Sidermec). Spolu s nimi prišiel do cieľa aj oddielový kolega víťaza Alexej Lutsenko
Battistela ušiel z pelotónu už štyridsať kilometrov pred cieľom, pričom spoločnosť mu robil Matteo Trentin (UAE Team Emirates). Počas preposledného prejazdu cez La Rosinu ale nedávny víťaz inej jednorázovky Trofeo Matteotti skončil na zemi potom, ako zavadil o zadné koleso svojho súputníka. V balíku sa preto pustili do práce pretekári UAE, ktorí začali znižovať náskok na pretekára Astany. Ten mal na vrchole posledného stúpania stále dvadsať sekúnd a prenasledovateľom nepomáhala ani prítomnosť Lutsenka. Bývalý jazdec NTT Pro Cycling napokon udržaľ drobný náskok až do cieľa a mohol sa radovať z prvého víťazstva v sezóne.
Výsledky
1. BATTISTELLA Samuele Astana-Premier Tech 5:01:49 125
2. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:06 85
3. RESTREPO Jhonatan Androni Giocattoli-Sidermec 00:06 70
4. LUCENKO Alexej Astana-Premier Tech 00:06 60
5. ROCHAS Rémy Cofidis 00:10 50
6. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:27 40
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop