Novou svetovou jednotkou je Pogačar, medzi Slovincov sa vtesnal Van Aert, Peter Sagan je na miernom ústupe zo slávy

20.10.2021, 14:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Vlaňajší rok ovplyvnený pandémiu vystrelil do popredia Primoža Rogliča a Tadeja Pogačara. Obaja ukončili ročník na prvom, respektíve druhom mieste vo svetovom rebríčku. Korunu cyklistického kráľa si v roku 2021 zobral od krajana Pogačar. Medzi Slovincov sa dostal Wout van Aert. Peter Sagan prežil výsledkovo najhoršiu sezónu za posledných desať rokov.  

Pogačar vyhral dva monumenty a obhájil víťazstvo na Tour

Najlepším cyklistom v tomto roku nemôže byť nikto iný, ako už dvojnásobný víťaz Tour de France. Tadej Pogačar prežil doposiaľ najlepšiu sezónu vo svojej kariére, celkovo v nej pozbieral 5 388 bodov a na konci roka si bude môcť povedať, že je novou cyklistickou svetovou jednotkou. V tejto pozícii je vôbec po prvýkrát, no pravdepodobne nie posledný. Slovinský cyklista v službách tímu UAE Team Emirates vstúpil do sezóny 2021 vo februári, a ako inak, víťazne. Na podujatí UAE Tour vyhral etapu končiacu na Jebel Hafeet a z domácich pretekov pre jeho zoskupenie si odniesol aj dva dresy, biely a zároveň aj ten najcennejší. Dva týždne na to štartoval po prvýkrát v Európe, na Strade Bianche obsadil siedme miesto. 

Ďalšie víťazstvá pridal na pretekoch Tirreno-Adriatico v polovici marca a tiež na podujatí Liège-Bastogne-Liège, kde ukončil jarnú časť sezóny. Do pretekového režimu sa vrátil o dva mesiace neskôr, na domácej ceste, kde najskôr zvíťazil na pretekoch Okolo Slovinska, pred Tour de France absolvoval ešte národný šampionát, a to v časovke aj v klasických pretekoch. Prekvapením bolo, že nevyhral, hlavne súboj s chronometrom. Pogačar preto prichádzal na najslávnejšie cyklistické preteky síce ako hlavný favorit, ale nad jeho formou viselo zopár otáznikov. Tie však vygumoval už v piatej etape Tour, vyhral časovku a od ôsmej etapy bol majiteľom žltého trička. To doniesol až do Paríža. 
Tadej Pogačar a jeho tím (© A.S.O. / Charly Lopez)

Ešte pred prestávkou sa slovinský cyklista objavil aj na olympiáde v Tokiu, získal bronzovú medailu. Záverečnú časť sezóny už absolvoval iba na jednorazovkách, išiel ich deväť. Prvú z nich, Bretagne Classic, nedokončil, pretože nemal dostatočnú formu na to, aby mohol bojovať o víťazstvo. Pogačar síce prežil finálnu selekciu, operoval v skupine s neskorším víťazom, ale nakoniec si z nej vystúpil a nasadol do auta. Na jeseň sa mu ešte raz stalo, že neprišiel do cieľa pretekov. Týždeň pred posledným monumentom v sezóne na podujatí Giro dell'Emilia jednoducho nemal dobré nohy a sám uznal, že lepšie bude predčasne ukončiť svoje trápenie a pripraviť sa na klasiku padajúceho lístia. 

Práve na Okolo Lombardie dal Pogačar bodku za svojou najúspešnejšou sezónou, a urobil to vo veľkom štýle. Vyhral. Ešte predtým štartoval aj na pretekoch Tre Valli Varesine, skončil tretí, a Miláno – Turín, kde obsadil štvrté miesto. V oboch prípadoch Pogačar nezachytil finálnu selekciu. Lenže v posledných pretekoch sezóny na nikoho nečakal, už sa nemal prečo šetriť, zaútočil veľmi ďaleko od cieľa a nakoniec na cieľovú rovinku prišiel po boku Fausta Masnadu. Nasledoval šprint, v ktorom Slovinec predviedol väčšiu silu a získať ďalší triumf na monumente. Pogačar v roku 2021 pretekal 60 dní, počas ktorých prešiel 9 408 kilometrov. 
Tadej Pogačar (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

Slovinsku hegemóniu narušil Van Aert, Roglič tretí

Druhé miesto v svetovom rebríčku v roku 2021 obsadil Wout van Aert. Belgičan počas roka pozbieral 4 407 bodov, na konto si pripísal trinásť víťazstiev. Darilo sa mu nielen na jednorazovkách, ale tiež na etapákoch. Van Aert sezónu odštartoval na Strade Bianche, bol štvrtý. Na Tirreno-Adriatico dokonca útočil na celkové víťazstvo, skončil druhý. V oboch prípadoch ukazoval svoje kvality v jazde smerom do kopca. Po výbornom vstupe do ročníka prišli aj jeho najväčšie úspechy. Jazdec Jumbo – Visma postupne ovládol podujatia Gent-Wevelgem, Amstel Gold Race a stal sa aj šampiónom Belgicka. K tomu treba pripomenúť ešte šieste miesto z Okolo Flámska, tretie miesto z Miláno - San Remo a druhé miesto z Brabantského šípu.

Rovnako ako v predchádzajúcich dvoch rokoch, aj v roku 2021 Wout van Aert štartoval na Tour de France. Tentokrát mal trochu voľnejšie ruky a mohol sa objavovať v únikoch. Prispelo k tomu aj pomerne skoré odstúpenie lídra tímu. Potom už mohol Belgičan naplno ukázať svoj potenciál. Stalo sa tak trikrát. Van Aert dominoval v kráľovskej etape, postupne odpáral všetkých vrchárov v úniku pri dvoch výstupoch na Mont Ventoux, v predposledný deň Tour vyhral časovku a o 24 hodín neskôr dominoval v šprintérskej koncovke v Paríži na Champs-Élysées. Vyhral tak všetky typy etáp a stal sa ozdobou celého ročníka. O týždeň neskôr získal striebro na olympiáde, k jeho úspechom treba spomenúť celkové víťazstvo na Okolo Británie a siedme miesto na Paríž – Roubaix. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -

Na treťom mieste svetového rebríčka bude zimovať Primož Roglič, ktorý tak prežil pokles. Vlani bol prvý. Roglič aj pred Vianocami 2021 bude písať Ježiškovi list s tým istým želaním, pretože ani na štvrtý pokus nedokázal vyhrať Tour de France. Roglič otvoril sezónu na podujatí Paríž – Nice, nebola to žiadna sláva. V celkovej klasifikácii mu patrilo „iba“ 15. miesto. O tri týždne neskôr ale už vyhral preteky Okolo Baskicka, kde sa v tomto roku strela výborná konkurencia. Štartoval tam aj víťaz Tour de France, takže Roglič pred „starou dámou“ dostal potrebný morálny doping. Zistil, že môže porazil Tadeja Pogačara. Jarnú časť sezóny ukončil na pretekoch Liège-Bastogne-Liège, bol trinásty.  

Lenže Tour de France začala pre Primoža Rogliča úplnou katastrofou. Už v úvodných etapách sa Slovinec a viacerí členovia jeho tímu stali obeťou pádov. Najskôr ich zhodila fanúšička, ktorá kvôli fotke zhodila celý vláčik tímu Jumbo – Visma. Roglič sa z pádu pozviechal, ale v ôsmom dni znovu skončil na zemi a v ďalšom dni z pretekov definitívne odstúpil. Vôbec po prvýkrát v kariére nedokončil preteky Grand Tours. Roglič maródoval len krátko, tri týždne po predčasnom konci na Tour získal zlato na olympiáde v časovke. Následne štartoval na Vuelte, ktorú vyhral po tretíkrát v kariére, zvíťazil aj na podujatiach Giro dell'Emilia a Milánu - Turín. Nakoniec v sezóne pozbieral 3 944 bodov. 
Wout Van Aert a Primož Roglič (© A.S.O. / Pauline Ballet)

V Top 10 aj Almeida, chýba v nej Fuglsang

Štvrté miesto v svetovom rebríčku patrí už dvojnásobnému majstrovi sveta. Julian Alaphilippe nemá za sebou tak výrazné výsledky ako v rokoch predtým, ale svoje bodové konto obohatil o viac ako tritisíc bodov. Jeho najväčšími úspechmi v sezóne boli víťazstvo na pretekoch Valónsky šíp a samozrejme obhajoba dúhového dresu. Na jeden deň mal na sebe aj žlté tričko na Tour de France. Najlepší rok vo svojej kariére prežil Sonny Colbrelli, ktorému sa podarilo pozbierať 2 578 bodov. Vôbec po prvýkrát v kariére sa dostal vo svetovom rebríčku dostal do Top 10 a zároveň aj do Top 5. Colbrelli vyhral národný šampionát, Okolo Beneluxu, európsky šampionát a hlavne Paríž – Roubaix.   

Ďalšími piatimi pretekármi, ktorí budú figurovať v najlepšej desiatke svetového rebríčka na konci roka sú Egan Bernal so ziskom 2 576 bodov, Mathieu van der Poel s 2 492 bodmi, Adam Yates, ktorému sa počas roka podarilo pozbierať 2 251 bodov, Joao Almeida a Richard Carapaz. Vyzdvihnúť treba najmä portugalského cyklistu, ktorý zbieral úspechy hlavne na týždňových etapových pretekoch. Almeida vyhral Okolo Poľska a tiež podujatie Okolo Luxemburgu. Vo výbornom svetle sa prezentoval aj na talianskej Grand Tour, bolo z toho šieste miesto v celkovej klasifikácii, na UAE Tour bol tretí, na Tirreno-Adriatico skončil šiesty a na Okolo Katalánska bol siedmy. 
Mathieu Van der Poel sa obliekol aj do žltej (© A.S.O. / Pauline Ballet)

Vlaňajšia sezóna bola zvláštna hlavne pre pandémiu spôsobenú koronavírusom. Podľa toho vyzeral aj svetový rebríček. Do najlepšej desiatky sa dostal napríklad Jakob Fuglsang, dostal sa tam hlavne vďaka výhre na Okolo Lombardie. Lenže Dán sa od začiatku roku 2021 trápil, síce na Okolo Švajčiarska predviedol kus zo svojho umenia, ale bol to jediný svetlý okamih v jeho utrápenom roku. Dve z posledných troch podujatí nedokončil. Predčasne ukončil svoje pôsobenie na Tour de France a tiež na Okolo Beneluxu, z posledných pretekov dokonca odstúpil hneď v prvom dni. Fuglsang uviedol dôvod zlej formy vakcínu, ktorá mu mala zobrať vietor z plachiet. V tomto roku mu patrilo 98. miesto vo svetovom rebríčku. 

Vlani bol v Top 10 v svetovom cyklistickom rebríčku aj Richie Porte. Austrálčan počas zimy zmenil klubové farby a po roku môže hodnotiť prestup ako krok späť. Na najväčších pretekoch pôsobil iba ako pomocník pre lídrov Ineosu, šancu predviesť sa dostal iba trikrát. Vrcholom mizernejšej sezóny boli tri odstúpenia v posledných štyroch pretekoch. Z Top 10 vypadol aj ďalší kritik vakcíny Diego Ulissi, svoje pozície stratili aj Arnaud Démare a Marc Hirschi. Francúzsky šprintér počas sezóny prezradil, že bojuje hlavne so psychikou, nie formou. Bojí sa pádov a preto často chýba v šprintoch. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Van Aert vyhral rebríček klasík, Pogačar ovládol etapáky

Svetový rebríček jednodňových pretekov vedie Wout van Aert. Belgický cyklista na jednorazovkách pozbieral viac ako tritisíc bodov, presnejšie 3 041 bodov. Na druhom mieste je Julian Alaphilippe, ktorý získal o päťsto bodov menej. Tretí je Tadej Pogačar, ktorý celú tretinu z celkového počtu bodov získal práve na klasikách. Tesne za ním skončil Mathieu van der Poel, ktorému na pomyselné stupne víťazov chýbalo iba sto bodov. Ďalšie priečky v najlepšej desiatke v rebríčku jednorazoviek patria Sonnymu Colbrellimu, Jasperovi Stuyvenovi, Primožovi Rogličovi, Giacomovi Nizzolovi, Timovi Merlierovi a Kasperovi Asgreenovi

Rebríček etapových pretekov nevedie nikto iný ako Tadej Pogačar. Slovinec v etapákoch získal presne 3 448 bodov, o tisíc viac ako druhý Primož Roglič. Slovinci tak udržali svoju hegemóniu aspoň v tomto rebríčku. Tretím najúspešnejším cyklistom v etapových pretekoch v roku 2021 bol Egan Bernal. Veľmi úspešní v tomto type pretekov boli aj Joao Almeida, Jonas Vingegaard, Adam Yates, Enric Mas, Wout van Aert, Richard Carapaz a aj Richie Porte. Austrálčan sa do Top 10 dostal najmä vďaka výsledkom z Okolo Katalánska, Okolo Romandie a Critérium du Dauphiné. 

Medzinárodná cyklistická únia ponúka aj prehľad najlepších cyklistov z daného svetadiela. Najúspešnejším cyklistom z Európy bol, samozrejme, Tadej Pogačar. Z vedľajšej Ázie pozbieral najviac bodov Alexej Lucenko, z amerických cyklistov bol najlepším cyklistom Egan Bernal a najlepším reprezentantom Oceánie bol Richie Porte. Svojho šampióna má aj africký svetadiel, no z vyššie uvedených mien pozbieral najmenej bodov. Najlepším cyklistom Afriky za rok 2021 bol Biniam Girmay, získal 746 bodov. Jazdec Intermarché Wanty-Gobert vyhral preteky Classic Grand Besançon Doubs. 
Egan Bernal (© LaPresse/Massimo Paolone)

Zo Slovákov najvyššie Peter Sagan

Vo svetovom rebríčku operovali aj slovenskí cyklisti. Najväčší počet bodov, a teda aj najvyššie umiestnenie vo všetkých rebríčkoch, získal Peter Sagan. Trojnásobný majster sveta dokopy získal 973 bodov, viac ako vlani, ale najmenej za posledných deväť sezón, ktoré neboli poznačené pandémiou. Vo svetovom rebríčku mu patrí k dnešnému dátumu 55. miesto. Peter Sagan v roku 2021 vyhral tri etapy a domáci šampionát. Zároveň ovládol domáce podujatie Okolo Slovenska. V rebríčku klasík sa nachádzal na 74. mieste, na jednorazovkách pozbieral 433 bodov. O niečo úspešnejší bol v etapových pretekoch, v tomto rebríčku okupuje 43. pozíciu so ziskom 540 bodov. 

Z ďalších slovenských cyklistov sa už nikto nenachádza v najlepšej stovke svetového rebríčka. Druhým najúspešnejším Slovákom v roku 2021 bol Lukáš Kubiš, ktorému so ziskom 246 bodov patrí 257. miesto. Tretí medzi Slovákmi je Matúš Štoček, ktorý získal 98 bodov. Celkovo mu patrí 563. miesto k dnešnému dňu. Medzi Top 10 Slovákov nájdeme ešte Simona Nagyho, Erika Bašku, Ronalda Kubu, Tobiasa Vanča, Patrika Tybora, Martina Haringa a Juraja Bellana. Juraj Sagan v roku 2021 pozbieral päť bodov, medzi Slovákmi je na 19. mieste a celkovo mu patrí 2050. miesto. 
Svetový rebríček po sezóne 2021 (© reprofoto, uci.ch)
 
Náš eshop