Sumár Slovenského pohára: V elitnej kategórií celkovým víťazom Kubiš, najviac víťazstiev vzal Schwarzbacher

26.10.2021, 00:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Sumár Slovenského pohára: V elitnej kategórií celkovým víťazom Kubiš, najviac víťazstiev vzal Schwarzbacher
(© Ján Melicher)

Po piatich mesiacoch Slovenského pohára v cestnej cyklistike nadišiel čas na jeho sumarizovanie. Pretekári sa tento rok museli popasovať s kritériami, časovkami jednotlivcov, pretekmi s hromadným štartom aj časovkou do vrchu. V elitnej kategórii mužov si po celkové víťazstvo prišiel Lukáš Kubiš. Najviac víťazstiev v tejto sezóne zaznamenal Matthias Schwarzbacher. V nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať najväčšie úspechy elitnej trojice jednotlivých kategórií.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Celkové víťazstvo si medzi mužmi odniesol Lukáš Kubiš. Pretekár Dukly Banská Bystrica nenašiel premožiteľa na majstrovstvách Slovenska v boji proti chronometru do 23 rokov. Na zvlnenom okruhu v Krupine si pripísal druhé miesto a trikrát skončil tretí. Najprv bol bronzový na prvom kritériu v Dolnom Hričove a dve tretie priečky vzal aj na majstrovstvách Slovenska v konkurencii elitných mužov. Celkové druhé miesto obsadil ďalší pretekár do 23 rokov Simon Nagy. Zástupca druhého slovenského kontinentálneho zoskupenia Cycling Academy Trenčín zvíťazil na pretekoch jednotlivcov v Kláštore pod Znievom a o šesť dní neskôr aj na kritériu v Dudinciach. Na MSR do 23 rokov v Tlmačoch obsadil v záverečnom šprinte druhú priečku a ušiel sa mu aj bronz, ktorý získal na druhom kritériu v Dolnom Hričove. Celkové tretie miesto patrí Marekovi Čaneckému (Dukla Banská Bystrica), ktorý si pripísal tri triumfy. Najprv triumfoval na kritériu v Trnave, potom bol najrýchlejší na časovke do vrchu na Novoveskej Hute a tretie víťazstvo pridal na záverečnom kritériu vo Vrábľoch.
Lukáš Kubiš (© Ján Melicher / SZC)
Medzi ženami a juniorkami dominovala veteránka Janka Keseg Števková. Pretekárka tímu Outiserz si prvé víťazstvo pripísala v Suchej nad Parnou, kde porazila Noru Jenčušovú. V júni nenašla premožiteľku na kritériách v Rajeckých Tepliciach ani v Rajci. Následne zvíťazila aj na pretekoch jednotlivcov v Lutile a ďalšie dva triumfy si zapísala v Kláštore pod Znievom, kde opanovala časovku aj preteky. Na majstrovstvách Slovenska v ITT vzala striebro a druhá bola aj na kritériu v Trnave. Svoju medailovú zbierku skompletizovala na kritériu v Tlmačoch, kde skončila na treťom mieste. Celkové druhé miesto pre tento rok patrí Vladimíre Zelinovej. Zástupkyňa zoskupenia CK Dukla Bratislava si pripísala jediný triumf na druhom kritériu v Dolnom Hričove. Štyrikrát jej pripadla druhá priečka – na prvom kritériu v Dolnom Hričove, časovke v Kláštore pod Znievom a kritériách v Spišskej Novej Vsi a Vrábľoch. Odchovankyni žiarskej cyklistiky sa ušlo aj tretie miesto, ktoré dosiahla na časovke do vrchu na Novoveskej Hute. Na treťom mieste v celkovom poradí skončila Nora Jenčušová (BePink). Slovenská reprezentantka do 23 rokov zvíťazila na časovke v Lovči aj v Bánovciach nad Bebravou. Druhé miesto získala v Suchej nad Parnou a bronz uchmatla na majstrovstvách Slovenska v pretekoch jednotlivcov.
Janka Keseg Števková (© Ján Melicher / SZC)
Celkové víťazstvo medzi juniormi si odniesol Lukáš Sokolík. Pretekár Slávie Trenčín ukončil sezónu s dvoma triumfami, pričom obidva prišli na kritériách. Prvé víťazstvo dosiahol hneď v prvom kole v Dolnom Hričove a premožiteľa nenašiel ani v Rajci. Na majstrovstvách Slovenska v boji proti chronometru skončil druhý a v pretekoch jednotlivcov vybojoval bronz. Tretí bol aj na kritériách v Rajeckých Tepliciach a Tlmačoch. Druhé miesto obsadil zástupca druhého trenčianskeho zoskupenia Cycling Academy Trenčín Adam Gross, ktorý v tejto sezóne dosiahol tri víťazstvá. Všetky z nich prišli na kritériách. Najprv zvíťazil v Rajeckých Tepliciach a vyšiel mu najmä záver sezóny, keď ho nikto neprekonal v Spišskej Novej Vsi ani vo Vrábľoch. Len o bod menej získal v konečnom hodnotení Marek Čontofalský (PROefekt Košice), víťaz časovky do vrchu na Novoveskej Hute. Darilo sa mu aj na kritériách, druhý skončil v Tlmačoch aj v Spišskej Novej Vsi.
Lukáš Sokolík (© Ján Melicher / SZC)
Medzi kadetkami sa prepracovala k celkovému triumfu Sofia Ungerová (Bike Centrum Dubnica nad Váhom), ktorá zaznamenala tri víťazstvá a všetky prišli v boji proti chronometru. Najprv nenašla premožiteľku v Lovči, následne sa stala majsterkou Slovenska v Tajnej a nakoniec zvíťazila aj v Kláštore pod Znievom. Na kritériu v Trnave, pretekoch jednotlivcov v Tlmačoch a časovke do vrchu na Novoveskej Hute obsadila druhú priečku. V jej tohtoročnej zbierke nechýbajú ani tretie miesta, ktoré dosiahla na kritériách v Tlmačoch a Spišskej Novej Vsi, ale aj v pretekoch jednotlivcov v Kláštore pod Znievom a Krupine. Druhé miesto patrí Terézii Ciriakovej (CyS – Akadémia Petra Sagana). Vlaňajšia víťazka celkového poradia SP sa nestratila ani v tohtoročnej sezóne, v ktorej zaznamenala poltucet triumfov. Najviac bodov nazbierala na prvom kritériu v Dolnom Hričove, Rajci, Trnave a Tlmačoch. Na MSR ovládla preteky jednotlivcov a premožiteľku nenašla ani v Kláštore pod Znievom. Druhá skončila na kritériu v Dudinciach aj pretekoch v Krupine. Tretie miesto vybojovala na časovke v Lovči. Len o deväť bodov menej získala tretia kadetka Hana Ferejová (ŠK Topoľčianky), ktorá si na ceste pripísala dve víťazstva. V júni bola najrýchlejšia v Suchej nad Parnou a v septembri sa najlepšie vysporiadala s časovkou do vrchu na Novoveskej Hute. Ferejová skončila štyrikrát na druhom mieste. Najprv vybojovala striebro na kritériu v Rajeckých Tepliciach, následne dosiahla rovnaké umiestnenie na ITT v Lovči a ďalšie druhé miesta vybojovala v Kláštore pod Znievom. Na kritériu v Rajci a pretekoch v Lutile skončila na tretej priečke.
Sofia Ungerová (© Ján Melicher / SZC)
V kategórii kadetov dominoval tento rok Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová), ktorý v tejto sezóne nenašiel premožiteľa v jedenástich prípadoch. Päťkrát zvíťazil na kritériu. Postupne nazbieral najviac bodov na prvom kritériu v Dolnom Hričove, Rajci, Trnave, Tlmačoch a Dudinciach. V boji proti chronometru zajazdil najlepší čas na MSR v Tajnej a v Kláštore pod Znievom. Úspechy žal aj v pretekoch jednotlivcov v Suchej nad Parnou, Lutile, na MSR v Tlmačoch a Krupine. Druhé miesta zaznamenal nielen na kritériách v Rajeckých Tepliciach a Spišskej Novej Vsi, ale aj na časovke v Lovči či pretekoch jednotlivcov v Kláštore pod Znievom. Celkové druhé miesto obsadil Samuel Novák (Cycling Academy Bratislava), ktorý si pripísal tri víťazstvá. Ovládol kritérium v Rajeckých Tepliciach, časovku jednotlivcov v Lovči a preteky v Kláštore pod Znievom. Tretí v celkovom hodnotení skončil jeho oddielový kolega Juraj Vrbík, víťaz kritéria v Spišskej Novej Vsi. Na kritériách skončil štyrikrát druhý na prvom kole v Dolnom Hričove, Rajci, Trnave a Vrábľoch. Striebro bral aj z majstrovskej časovky v Lutile a pretekoch jednotlivcov v Suchej nad Parnou. Tretie miesta vybojoval na kritériách v Rajeckých Tepliciach a Tlmačoch.
Matthias Schwarzbacher (© Ján Melicher / SZC)
Medzi staršími žiakmi si po celkové víťazstvo prišiel Martin Haluška (CK Epic Dohňany), ktorý zvíťazil v deviatich kolách. Najviac bodov nazberal na kritériách v Dolnom Hričove, Tlmačoch, Spišskej Novej Vsi a Vrábľoch. V boji proti chronometru sa stal v Tajnej majstrom Slovenska a úspechy zbieral aj v pretekoch jednotlivcov, keď nenašiel premožiteľa v Lutile, Kláštore pod Znievom a Krupine. Haluška si pripísal aj dve druhé miesta, strieborný bol na kritériu v Rajci a časovke do vrchu na Novoveskej Hute. V tohtoročnej zbierke medailí mu nechýba ani bronz, ktorý získal na kritériu v Dudinciach. Na celkovom druhom mieste sa umiestnil Jakub Javor (Slávia Trenčín), držiteľ dvoch tohtosezónnych triumfov na ceste. Najprv dosiahol najlepší čas na časovke jednotlivcov v Kláštore pod Znievom a premožiteľa nenašiel ani na časovke do vrchu v Spišskej Novej Vsi. Javor skončil trikrát druhý v Suchej nad Parnou, na MSR v ITT v Tajnej a na kritériu v Dudinciach. Svoju tohtoročnú bilanciu doplnil šiestimi umiestneniami na tretej priečke – na kritériách v Rajci a Tlmačoch, časovke jednotlivcov v Lovči a na pretekoch v Tlmačoch, Kláštore pod Znievom, Krupine. Tretie miesto v celkovom hodnotení SP vybojoval Filip Záhorec (MŠK Žiar nad Hronom – CK), víťaz štyroch kôl. Záhorec bol úspešný najmä na kritériách, keď získal najviac bodov v Rajeckých Tepliciach, Rajci a Dudinciach. Štvrtý triumf dosiahol na časovke jednotlivcov v Lovči. Darilo sa mu aj na kritériách v Trnave a Spišskej Novej Vsi, kde obsadil druhé miesto. Totožné umiestnenie dosiahol aj na MSR v Tajnej a ďalší úspech zaznamenal na pretekoch jednotlivcov v Lutile, kde obsadil tretiu priečku.
Martin Haluška (© Ján Melicher / SZC)
V najmladšej plnohodnotnej dievčenskej kategórii dominovala Stanislava Sikelová (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorá v tomto roku nazbierala sedem triumfov. Dominovala na kritériách v Dolnom Hričove a Trnave. Na majstrovstvách Slovenska získala obidva tituly, najlepší čas zaznamenala na časovke jednotlivcov v Kláštore pod Znievom a zvíťazila aj na pretekoch jednotlivcov v Lutile. Na kritériách pridala ďalších päť druhých miest. Striebro postupne vzala z Rajeckých Teplíc, Rajca, Tlmáč, Spišskej Novej Vsi a Vrábľov. Druhá skončila aj v Suchej nad Parnou a na ITT v Lovči. Na časovke do vrchu na Novoveskej Hute skončila na tretej priečke. Druhé miesto v celkovej klasifikácii obsadila Vanesa Šatková (CK Epic Dohňany). Držiteľa ôsmych víťazstiev bola úspešná na kritériách v Rajeckých Tepliciach, Rajci, Tlmačoch, Dudinciach, Spišskej Novej Vsi a Vrábľoch. Premožiteľku nenašla ani na časovke v Lovči a pretekov v Krupine. Z prvého kritéria v Dolnom Hričove, Trnave, časovky v Tajnej, pretekoch v Lutile a časovky do vrchu na Novoveskej Hute vzala striebro. V Suchej nad Parnou skončila na treťom mieste. Top 3 v celkovom poradí doplnila ďalšia pretekárka Dohnian Lucia Hudoková. Jediné víťazstvo v tejto sezóne zaznamenala v Suchej nad Parnou. Na časovke jednotlivcov v Tajnej a kritériu v Dudinciach skončila na druhom mieste. Na štyroch kritériách skončila na tretej priečke. Bronzová bola na prvom kole v Dolnom Hričove, Rajci, Tlmačoch a Vrábľoch. Tretie miesto obsadila aj na časovke v Lovči, pretekoch v Krupine a Tlmačoch.
Stanislava Sikelová (© Ján Melicher / SZC)
Celkovým víťazom medzi mladšími žiakmi sa stal Miroslav Družkovský (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorý v tejto sezóne sedemkrát zvíťazil. Na kritériách získal najviac bodov v prvom kole v Dolnom Hričove, Rajci, Trnave, Dudinciach a Vrábľoch. Víťazstvo zaznamenal aj na pretekoch v Lutile a najlepší čas dosiahol na časovke jednotlivcov v Tajnej. Na kritériách v Dolnom Hričove, Rajeckých Tepliciach, Tlmačoch a Spišskej Novej Vsi skončil druhý a rovnaké umiestnenie dosiahol aj na pretekoch v Tlmačoch. Na časovke v Kláštore pod Znievom skončil na tretej priečke. Len o dva body menej získal druhý Milan Húsenica (ŠK Topoľčianky), držiteľ šiestich víťazstiev. Na kritériách nenašiel premožiteľa v druhom kole v Dolnom Hričove a Rajeckých Tepliciach. Dominoval aj na časovkách v Lovči, Kláštore pod Znievom a na Novoveskej Hute. Ďalší triumf pridal na pretekoch v Krupine. Na kritériu v Dudinciach a časovke jednotlivcov v Tajnej skončil druhý. V jeho tohtoročných výsledkoch nechýbajú ani tretie miesta, ktoré dosiahol na kritériách v Rajci, Spišskej Novej Vsi, Vrábľoch a pretekoch v Lutile. Na celkovom treťom mieste skončil majster Slovenska v ITT Peter Vlček (PROefekt Košice). Okrem spomínaného boja proti chronometru triumfoval aj na kritériách v Tlmačoch a Spišskej Novej Vsi. Druhý skončil na prvom kritériu v Dolnom Hričove a Rajci. Totožné umiestnenie dosiahol aj na pretekoch v Lutile. Na kritériu v Dudinciach, časovke v Lovči, na Novoveskej Hute a pretekoch v Suchej nad Parnou obsadil tretiu priečku.
Miroslav Družkovský (© Ján Melicher / SZC)
 
Náš eshop