Sezóna Petra Sagana: Premiérová výhra bodovačky na Giro d'Italia, úspech aj na domácich cestách (+ graf & calculator)

27.10.2021, 17:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Ak nerátame zvláštny rok 2020, slovenský cyklista prežil asi najhoršiu sezónu vo svojej kariére. Poznačili ju viaceré pády a zranenie. Peter Sagan v roku 2021 vôbec po prvýkrát nedokončil Tour de France po svojom rozhodnutí. Medzi jeho svetlé momenty treba zaradiť víťazstvo v bodovacej súťaži na Giro d'Italia alebo celkové víťazstvo v 65. ročníku Okolo Slovenska.  
Peter Sagan so synom na Gire (© LaPresse/Massimo Paolone)

Peter Sagan má za sebou poslednú sezónu v službách nemeckého tímu Bora – hansgrohe. Historicky najlepší slovenský cyklista v nej pokračoval tam, kde skončil vlani, v ročníku, ktorý výrazným spôsobom poznačila pandémia koronavírusu. Počas roku 2021 prebiehali podujatia pod prísnejšími pravidlami, ktoré musel dodržiavať nielen trojnásobný majster sveta, ale aj všetci ostatní cyklisti. Nakoniec sa uskutočnili skoro všetky významnejšie preteky bez väčších komplikácii vrátane všetkých troch Grand Tours, piatich monumentov a významnou príchuťou v tomto ročníku boli preteky na olympiáde v Tokiu.

Plán Petra Sagana nakoniec obsahoval trinásť pretekov, teda pomerne málo jednorazoviek, skôr etapákov. Boli medzi nim aj dve Grand Tours, tri monumenty, európsky a svetový šampionát alebo Okolo Slovenska. Celkovo súťažne strávil na bicykli 70 dní, počas nich absolvoval presne 11 316 kilometrov. Pre porovnanie, v sezóne, ktorú ovplyvnila pandémia a pár mesiacov ticha v celom športovom svete, Sagan súťažil na ôsmich pretekoch, pričom celkovo pretekal 64 dní. Prešiel 10 203 kilometrov. Víťaz Paríž – Roubaix z roku 2018 má tak za sebou nabitejší ročník a prežil v ňom aj väčšie množstvo úspechov, no i viacero sklamaní. 

Jarná časť v znamení úspechov na talianskych cestách

Najviac súťažných dní absolvoval Peter Sagan hneď v úvodnej tretine sezóny. Odštartoval ju na talianskom podujatí Tirreno-Adriatico v prvej polovici marca. Najlepší výsledok dosiahol v prvom dni, v etape, ktorá celá prebiehala v okolí mesta Lido di Camaiore. Šprint vyhral Wout van Aert, Sagan obsadil jedenáste miesto. Do Top 15 sa dostal ešte raz, v šiestej etape skončil štrnásty. Trojnásobný majster následne štartoval na prvom monumente v sezóne. Štyri dni po Tirreno-Adriatico súťažil na pretekoch Miláno - Sanremo a bojoval o víťazstvo. V záverečnom šprinte finišoval na štvrtom mieste. 

Prvé podujatia v taliansku mu tak nepriniesli prvé víťazstvo v sezóne, ale do Španielska odchádzal s dobrými výsledkami vo vrecku. Len dva dni po prvom monumente Peter Sagan už opäť súťažil. Na týždňovom etapáku Okolo Kataláska ukončil čakanie na svoje premiérové víťazstvo v roku 2021. Jeho čas slávy prišiel v šiestom dni v meste Mataró, v ktorom porazil všetkých súperov v hromadnom dojazde. O týždeň neskôr sa objavil na druhom monumente v sezóne. Na Okolo Flámska sa však neudržal s najsilnejšími jazdcami až do finále, nakoniec sa v priestoroch cieľa objavil o dve minúty po víťazovi na pätnástom mieste.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Druhý monument Saganovi nevyšiel podľa predstáv a po ňom prišla prvá úprava plánu. Nakoniec sa rozhodol vynechať ďalšie jednorazovky a sústredil svoju pozornosť na úvodnú Grand Tour. Generálkou pred Giro d'Italia boli pre neho preteky Okolo Romandie. Vo Švajčiarsku sa mu viac-menej podaril už úvodný prológ, no o 24 hodín neskôr dostalo Sagan potrebný impulz. Zaznamenal totiž druhé víťazstvo v sezóne, tentokrát v špurte nechal za sebou Sonnyho Colbrelliho alebo Magnusa Corta. Trojnásobný majster sveta sa na pomyselné stupne víťazov dostal ešte v tretej etape, skončil tretí. 

Posledné preteky pred úvodnou Grand Tour v roku dopadli pre Petra Sagana pozitívne a nasledujúce tri týždne mal jasný cieľ, získať cyklamenový dres. V jeho zbierke totiž ešte chýbal. Prvé kroky k nemu urobil Sagana v druhom, treťom a piatom dni, v ktorých mu k víťazstvu chýbali len metre. Nasledovali prvé veľké hory, ktoré slovenský cyklista preliezol a hneď po nich súperov zničil v šprinte v meste Foligno. Pre Sagana to bolo druhé etapové víťazstvo na Giro d'Italia v kariére. Prvé získal pred rokom, keď mu v bodovačke patrilo druhé miesto. Tentokrát v Miláne stál na stupni víťazov v cyklamenovom drese.
Peter Sagan a jeho triumf na Gire (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

Letnú časť poznačil pád na Tour, na olympiádu nešiel

Po talianskej Grand Tour mohol Peter Sagan vypnúť a celý mesiac nikde nesúťažil. Snažil sa zregenerovať a načerpať čo najviac síl, aby mohol bojovať o zelený dres na Tour de France a tiež o medailu na olympiáde v Tokiu. Práve tieto preteky boli vrcholmi letnej časti pre trojnásobného majstra sveta. Sagan sa do pretekového režimu vrátil na domácej scéne. Po siedmykrát vyhral národný šampionát, ktorý v roku 2021 hostili Bánovce nad Bebravou a slovenskú trikolóru tak mohol ukázať aj na najprestížnejších cyklistických pretekoch na svete.

Neukazoval ju dlho. Od úplného začiatku „Starej dámy“ prenasledovali Petra Sagana problémy a na vlastnej koži pocítil aj kvalitu asfaltu na francúzskych cestách. Pri páde si Sagan poranil koleno, ktoré ho neskôr limitovalo v šprintoch. Už, keď sa zdalo, že sa sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour zotavuje zo svojho zranenia si narazil kolenom do riadidiel a nakoniec z Tour musel odstúpiť. Urobil tak pred dvanástou etapou. Vôbec po prvýkrát v kariére Sagan odstúpil z francúzskej Grand Tour po svojom rozhodnutí, v roku 2017 sa do Paríža nedostal kvôli diskvalifikácii.  
  
Peter Sagan predčasne ukončil svoje pôsobenie na Tour de France s nádejou, aby mohol štartovať na olympiáde v Tokiu. Chcel dopriať kolenu nejaký čas bez záťaže na úplné zotavenie, lenže regenerácia neprebehla podľa jeho predstáv a do Japonska nakoniec nemohol odcestovať. Namiesto neho štartoval na olympiáde Lukáš Kubiš. Trojnásobný majster sveta tak opäť chýbal v cestných pretekoch na olympiáde, pred piatimi rokmi v Tokiu súťažil na horských bicykloch. Jeho najlepším výsledkom v olympijských pretekoch na ceste zostáva 34. miesto z Londýna. 
- ponuka z nášho eshopu -
doprava zdarma 560x300
- ponuka z nášho eshopu -

Záverečnú časť sezóny ozdobil úspechom doma

Jesennú časť sezóny otvoril Peter Sagan na pretekoch Okolo Beneluxu, kde sa stretla nabitá konkurencia. Jeho koleno prežilo test záťaže a mladší z rodinného klanu Saganovcov na podujatí vybojoval dobré výsledky. Ani raz nevyhral, ale dve štvrté miesta a jedno šieste mu zabezpečili celkovú šiestu pozíciu v bodovacej súťaži. Už o sedem dní neskôr sa trojnásobný majster sveta snažil získať ďalší titul z európskeho šampionátu. Hostila ho talianska provincia Trentino a trasa pretekov poriadne otestovala formu Sagana. Nakoniec sa do priestorov cieľa nedostal, z pretekov odstúpil.

Prešli iba tri dni a Peter Sagan potešil všetkých slovenských fanúšikov, vôbec po prvýkrát vo svojej kariére sa predstavil na Okolo Slovenska. Boli to vôbec jeho posledné etapové preteky v drese Bory – hansgrohe. Účasť najlepšieho slovenského cyklistu prilákala k cestám státisíce divákov a Sagan sa im za to odvďačil najlepšie ako mohol. Jazdil aktívne, útočne, opäť bolo na ňom vidieť, že ho cyklistika baví. Bolo ho vidieť vo všetkých hromadných dojazdoch. Ani raz sa mu nepodarilo vyhrať, ale tri druhé a jedno tretie miesto mu nakoniec vyniesli triumf v celkovej klasifikácii
Peter Sagan na Okolo Slovenska (© Igor Stančík)

Z domáceho podujatia putoval trojnásobný majster sveta práve na svetový šampionát, kde chcel zabojovať o štvrtý zisk dúhového dresu. Do Belgicka prichádzal v dobrej nálade, správne naladený. Podobne ako na Okolo Slovenska tak aj v pretekoch mužov na MS bolo Petra Sagana vidieť, takmer celý čas sa pohyboval medzi prvými jazdcami v pelotóne. Lenže pozičná jazda ho pripravila o veľké množstvo síl a keď prišli útoky Juliana Alaphilippa a ostatných favoritov, Sagan už odpovedať nedokázal. Napriek tomu si zo svetového šampionátu odniesol výsledok v Top 30, presnejšie skončil na 26. mieste.   

Definitívnu bodku za sezónou 2021 dal víťaz Paríž – Roubaix z roku 2018 práve na tomto podujatí. Zároveň to bola jeho rozlúčka s tímom Bora – hansgrohe. Preteky to boli veľmi náročné pre všetkých účastníkov, podpísal sa pod to najmä termín. Zvyčajne sa Paríž – Roubaix ide na jar, tentokrát sa išlo na jeseň a režisérsku paličku do ruky zobrala matka príroda. Premočené cesty, kocky a miestami až bahno, to všetko musel zdolať aj Peter Sagan. Lenže trojnásobný majster sveta sa počas pretekov ocitol na zemi a nakoniec v chaotických pretekoch finišoval na 57. mieste. 
- ponuka z nášho eshopu -
banner detske oblecenie green
- ponuka z nášho eshopu -

Ďalšia sezóna pod hranicou tisíc bodov

Nasledujúce dve sezóny bude pôsobiť v tíme TotalEnergies, ktorý by sa mal objaviť na Tour de France a tiež na viacerých monumentoch. Sagan v roku 2022 bude chcieť zastaviť nepriaznivý trend z posledných dvoch sezón. Vlani po prvýkrát neprekonal hranicu tisíc UCI bodov, ale na vine bola hlavne skutočnosť, že cyklistický svet na pár mesiacov doslova zamrzol a súťažiť sa začalo prakticky až od leta. Viaceré podujatia sa buď prekrývali a teda nebola šanca štartovať na nich zároveň, alebo sa nešli.

V roku 2021 sa však išli takmer všetky podujatia, sezóna bola ovplyvnená celosvetovou pandémiou, ale iba minimálne. Víťaz poslednej edície Okolo Slovenska napriek tomu neprekonal hranicu tisíc bodov. Pozbieral ich presne 973 a v hodnotení UCI mu patrilo 55. miesto. Peter Sagan tak má za sebou najhoršiu sezónu od roku 2010 a dá sa povedať, že aj najhorší rok v profesionálnej kariére. Pričinili sa o to aj pády a zranenie, ktoré utrpel na Tour de France. Len pre porovnanie, v poslednom „normálnom“ roku, 2019, Sagan získal 2 232 bodov a v rebríčku UCI sa nachádzal na desiatom mieste. Nový tím môže najlepšiemu slovenskému cyklistovi iba pomôcť.  
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
VÍŤAZSTVÁ: 119
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 156
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 4
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
Okolo Slovenska (2.1) 2021
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 25
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015-2017
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016, 2018
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
Paríž - Roubaix (WT-M) 2018
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015, 2018, 2021
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 38
Tour de Suisse (WT) 8x 2011-2015, 2017-2019
Tour de France (WT) 7x 2012-2016, 2018, 2019
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Giro d'Italia (WT) 2021
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour Down Under (WT) 2018
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
Okolo Slovenska (2.1) 2021
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 358
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 417
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 9583
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 4251 bodov / 2. miesto (zmena bodovania)
Rok 2018: 2992 bodov / 2. miesto
Rok 2019: 2232 bodov / 10. miesto
Rok 2020: 860 bodov / 45. miesto
Rok 2021: 973 bodov / 55. miesto
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (vrátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (vrátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (vrátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (vrátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (vrátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (vrátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (vrátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 12 (vrátane iných disciplín 17)
Rok 2018 - 8 (vrátane iných disciplín 11)
Rok 2019 - 4 (vrátane iných disciplín 6)
Rok 2020 - 1 (vrátane iných disciplín 1)
Rok 2021 - 5 (vrátane iných disciplín 7)
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 36 (60 % z 60 odjazdených dní)
Rok 2018: 43 (54 % z 80 odjazdených dní)
Rok 2019: 35 (51 % z 69 odjazdených dní)
Rok 2020: 22 (34 % z 64 odjazdených dní)
Rok 2021: 21 (30 % z 70 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, WT (2010-2017, 2019): 17 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2019): 17 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017, 2018, 2019): 12
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013):3
Giro d'Italia, GT (2020, 2021): 2
Paríž - Nice, WT (2010): 2
Tour Down Under, WT (2018-2019): 2
Tour de Romandie, WT (2010, 2021): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2019): 17 víťazstiev z 76 etáp (22,4%), 7x bodovacia súťaž (70%), 7 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2019): 17 víťazstiev z 82 etáp (20,7%), 8x bodovacia súťaž (80%), 6 dní v žltom drese
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 42
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016, 2019): 7
Tour de Suisse, WT (2012, 2016, 2019): 6
Tour de France, GT (2016, 2018): 4
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Tour Down Under, WT (2018): 1
Okolo Slovenska, 2.1 (2021): 1
 
Náš eshop