Sumár týždňa: Peter Sagan začne novú sezónu v Argentíne, v TotalEnergies bude jazdiť aj brat Juraj

14.11.2021, 17:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Uplynulých sedem dní prinieslo ďalšie udalosti vo svete cestnej cyklistiky. Boli odhalené prvé preteky, na ktorých sa v nových farbách predstaví Peter Sagan. V jeho tíme nebude chýbať ani brat Juraj. Poslednú posilu hlási Trek - Segafredo a Adam Yates si našiel čas aj na maratón. Svoje ambície do ďalšej sezóny odhalil Filippo Ganna a do Bory - hansgrohe mieria noví športoví riaditelia.
Trojnásobný majster sveta začne budúcoročnú sezónu v Argentíne
Organizátori etapových pretekoch Vuelta a San Juan oznámili mená najväčších hviezd, ktoré od 30. janúara do 6. februára budú prítomné na argentínskych cestách. Nechýba medzi nimi ani Peter Sagan, čo uvádzame už mesiac na našej titulke dole v nasledujúcich pretekoch Slovákov. Držiteľ cyklámenového dresu z tohtoročného Gira si tak v Južnej Amerike odkrúti premiéru v drese nového zamestnávateľa TotalEnergies. Preteky sa do cyklistického kalendára vrátia po ročnej prestávke, ktorú zapríčinila pandémia koronavírusu. Pre sedemnásobného držiteľa zeleného dresu zo Starej dámy to bude tretia účasť po rokoch 2019 a 2020. Jeho najlepším výsledkom bolo dvakrát druhé miesto.
Talianské periodikum La Gazzetta dello Sport uvádza, že okrem Sagana by mal na pretekoch štartovať aj celkový víťaz poslednej edície Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step), dvojnásobný svetový šampión v boji proti chronometru Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) aj jeho budúci spolujazdec Elia Viviani. Pre víťaza piatich etáp na talianskej Grand Tour to bude premiérová účasť. V Argentíne by mala byť prítomná aj talianská reprezentácia. Organizátori pretekov profily etáp doposiaľ nezverejnili, ale uplynulý utorok prezradili, že počet etáp na zvýši na osem. Mimochodom, štyri dni pred prvou etapou oslávi Sagan 32. narodeniny. 
Vuela a San Juan (© SprintCycling / Movistar Team)
V TotalEnergies zakotví aj Juraj Sagan 
Spoločne s Petrom sa do francúzskeho prokontinentálneho zoskupenia sťahuje aj Juraj Sagan. Štvornásobný majster Slovenska, ktorý deň pred Štedrým večerom oslávi 33. narodeniny, podpísal zmluvu na jeden rok a stal sa štvrtým pretekárom, ktorý prestupuje do TotalEnergies z Bory - hansgrohe. Totožnú cestu zvolili okrem Petra aj siedmy muž Okolo Slovenska Maciej Bodnar a taliansky klasikár Daniel Oss. O dohode medzi obidvoma stranami informovali Denník Šport aj francúzsky celoštátny denník L' Équipe.
Spomedzi klasikárov ostávajú v druholigovej stajni aj Niki Terpstra Anthony Turgis, ktorý tento rok obsadil ôsme miesto na Okolo Flámska, na ďalšom monumente Miláno - San Remo uzatváral Top 10 a na Kuurne - Brusel - Kuurne nestačil v hromadnom šprinte iba na Madsa Pedersena. Naopak, ďalší pretekár na jarné klasiky Adrien Petit sa po šiestich rokoch rozlúčil s tímom a v nasledujúcich dvoch rokoch bude hájiť farby World Tour zoskupenia Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
Juraj Sagan (© Igor Stančík)
Do Treku prestupuje niekdajší pretekár Sky či Astany
Vrchársku zostavu amerického zoskupenia pred budúcou sezónou posilnil Dario Cataldo. Víťaz etapy na Giro d'Italia spred dvoch rokov mení zamestnávateľa po dvoch sezónach v Movistare. „V posledných rokoch som si upevnil pozíciu kapitána a spoľahlivého domestika. V tejto role sa vďaka skúsenostiam, ktoré som získal v skvelých tímoch a po boku silných lídrov. Verím, že moje dlhoročné skúsenosti budú pre tím pridanou hodnotou," uviedol Talian pre webovú stránku svoju nového chlebodarcu. Zároveň prezradil, že sa pre Trek rozhodol aj kvôli spolupráci s generálnym manažérom Lucom Guercilenom
Lucu poznám už dlho. Dva roky sme spoločne pracovali v Quick-Stepe. Veľmi si ho vážim ako človeka, ale aj ako manažéra. Pri našich rozhovoroch som začal veriť v úspech tohto tímu. Budem sa mu snažiť splatiť jeho dôveru," dodal Cataldo, ktorého tréningovým partnerom je ďalší jazdec Treku Giulio Ciccone. Podpisom Catalda sa zároveň uzavrela súpiska tímu pred budúcoročnú sezónu. Lídrami zoskupenia na celkové poradie by mal byť okrem Cicconeho aj Holanďan Bauke Mollema. Na jarných klasikách sa bude tím spoliehať na kvality víťaza Miláno - San Ramo Jaspera Stuyvena a Kuurne - Brusel - Kuurne Madsa Pedersena
Adam Yates si vyskúšal maratón v Barcelone
Tretí muž posledného tohtoročného monumentu Il Lombardia Adam Yates (Ineos Grenadiers) využil mimosezónne obdobie aj na účasť na maratóne v metropole Katalánska. Celkový víťaz Okolo Katalánska zabehol 42 kilometrov za dve hodiny a 58 minút, čím sa zaradil na 584. miesto spomedzi viac ako desaťtisíc atlétov. „Myslím, že radšej zostanem pri bicyklovaní. Pár týždňov na pláži nie je najideálnejšia príprava, ale som šťastný," podelil sa o svoje pocity prostredníctvom Twitteru. Informáciu o jeho výkone priniesol portál cyclingnews. V aktuálnom pelotóne sa okrem štvrtého muža španielskej Grand Tour nachádza viacero cyklistov, ktorí do svojej prípravy zaraďujú beh. 
Mimo sezóny aj na tréningových kempoch sa behu aktívne venuje víťaz troch etáp na tohtoročnej Tour de France Wout Van Aert (Jumbo - Visma), ktorý nedávno zabehol preteky v Antverpách na šestnásť kilometrov. Piaty muž Okolo Švajčiarska Michael Woods (Israel Start-Up Nation) kedysi patril medzi elitných bežcov na stredných tratiach predtým, ako vstúpil do sveta profesionálnej cestnej cyklistiky.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Do realizačného tímu Bory pribudli cyklisti na dôchodku
Okrem posilňovania cyklistického kádra sa vedenie nemeckého tímu zameralo aj na rozšírenie počtu športových riaditeľov. Pre tieto účely prichádzajú do tímu Bernhard EiselEnrico Gasparotto Torsten Schmidt. Prvý menovaný bol súčasťou pelotónu devätnásť sezón a v posledných rokoch pôsobil najmä ako domestik pre Marka Cavendisha. Po skončení aktívnej kariéry sme ho mohli vidieť na obrazovkách Eurosportu ako sprievodcu na Tour de France. Gasparotto bol počas kariéry úspešný najmä na ardénskych klasikách. Niekdajšiemu pretekárovi Astany, Wanty, Bahrainu či NTT sa podarilo dvakrát ovládnuť Amstel Gold Race. 
V aktuálnej sezóne pôsobil ako športový riaditeľ kontinentálnej stajne Nippo - Provence - PTS, čo je farmársky tím prokontinentálneho Delka. Schmidt ukončil aktívnu kariéru ešte v roku 2007 a počas kariéry si pripísal trinásť víťazstiev. Päťkrát sa postavil na štart Grand Tour. Potom, ako zavesil tretry na klinec, pracoval pre tímy CSC, Leopard - Trek, Kaťušu a švajčiarsku reprezentáciu. Nové prírastky do tímu privítal ich budúci zamestnávateľ na Twitteri.
Ganna chce budúci rok vyhrať etapy na Gire aj Tour
Ku tréningu sa po odpočinku vrátil víťaz šiestich etáp na Giro d'Italia Filippo Ganna. Jazdec Ineosu Grenadiers pre talianske periodikum La Gazzetta dello Sport prezradil svoje ambície pre budúcu sezónu a taktiež sa obzrel za svojim tohtoročnými výkonmi. "Bol to náročný rok. Odštartovali sme ho vo februári a skončili sme až na majstrovstvách sveta na dráhe. Bola to dlhá jazda a jej vrcholom bola olympiáda. Našim cieľom bolo vyhrať a to sa nám podarilo." povedal dvojnásobný majster sveta v ITT a pokračoval. „Rád by som jazdil na Gire aj Tour. Musím však myslieť aj na majstrovstvá sveta, takže musíme byť pripravení urobiť ťažké rozhodnutie," dodal držiteľ šiestich tohtoročných víťazstiev. 
Talian vyhral v roku 2016 Paríž - Roubaix do 23 rokov, ale v drese britského zoskupenia sa na jarných klasikách doposiaľ neobjavoval. „Rád by som si zajazdil aj na klasike, ale nie na všetkých. Na klasikách musím poznať trasu, byť na ňu zvyknutý a mať šťastie. Nie je to jednoduché. Je tu aj Miláno - San Remo, čo by nebola zlá voľba," načrtol svoje ciele. 
 
Náš eshop