Dvojtýždňovka: Pietersová mala vážný pád, Vuelta San Juan tento rok nebude

3.1.2022, 20:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Po dvoch týždňoch je tu ďalší sumár najzaujímavejších udalostí zo sveta dvoch kolies. Priaznivci ženskej cestnej cyklistiky sa modlia za uzdravenie Amy Pietersovej, ktorá leží v kóme. Usmievať sa nemôžu ani fanúšikovia pretekov Vuelta San Juan, ktoré boli odložené. Naopak, dôvod na radosť má tím Jumbo - Visma, ktorý si poistil služby Primoža Rogliča až do roku 2025. Zhruba tridsať pretekárov si naďalej hľadá prácu a do boja o celkové poradie na GT sa chce vrátiť Tom Dumoulin.
Amy Pietersová mala vážnu nehodu
Uplynulý kalendárny rok sa skončil nešťastím pre majsterku Holandska či víťazku Danilith Nokere Koerse Amy Pietersovú. Cyklistka tímu SD Worx mala deň pre Štedrým večerom nehodu vo vysokej rýchlosti, pri ktorej stratila vedomie a vrtuľníkom bola transportovaná do nemocnice v Alicante, kde podstúpila operáciu. Po operácii hlavy ju lekári uviedli do indukovanej kómy, v ktorej mala byť minimálne do 30. decembra. O nehode informoval jej zamestnávateľ na sociálnej sieti. Majsterka Európy z pretekov jednotlivcov z roku 2019 trávila v Španielsku sústredenie s holandským dráhovým zoskupením. Za Pietersovou prišli do nemocnice jej rodinní príslušníci. 
„Španielskí lekári nemocnice v Alicante sa po konzultácii s holandskými lekármi rozhodli ponechať Pietersovú v umelej kóme najbližšie tri dni. Lekári zdôrazňujú, že viac odpočínku v tejto fáze dáva väčšiu šancu na zotavenie. Lekári nebudú môcť posúdiť dôsledky pádu, kým Pietersovú nezobudia. Žiadame všetkých, aby rešpektovali súkromie dotyčnej osoby. Všetci v tíme SD Worx sú udalosťou rozrušení a naše myšllienky sú s Amy a jej rodinou," vyhlásil jej tím na sociálnej sieti. Okrem cestnej cyklistiky má Pietersová úspechy aj z dráhy, kde sa trikrát stala majsterkou sveta v disciplíne Madison.  
Roglič predĺžil kontrakt s Jumbom - Visma
Olympijsky víťaz v časovke jednotlivcov Primož Roglič bude súčasťou holandského zoskupenia minimálne do roku 2025. Pôvodná zmluva pre trojnásobného víťaza Vuelty mala trvanie do roku 2023, ale manažér zostavy Richard Plugge súhlasil s ďalším predĺžením zmluvy. O dohode informoval tím na svojej oficiálnej stránke. "S tímom som rástol od svojho príchodu v roku 2016. Som veľmi hrdý na našu spoločnú históriu. V pelotóne World Tour som debutoval o čosi neskôr. Možno to vyzeralo jednoducho, no nie vždy to bolo ľahké. Za tie krásne chvíle, ktoré som prežil, vďačím spolujazdcom aj personálu," povedal Slovinec po predĺžení. Jeho slová citoval portál cyclingnews
Roglič mal vlani zabojovať o celkové víťazstvo na Starej dáme, ale v tretej etape spadol po kontakte s Colbrellim, po siedmej etape vypadol z boja o GC a pred deviatou previerkou ukončil svoje účinkovanie na francúzskej Grand Tour. Na Tour de France by sa mal držiteľ desiatich víťazstiev v predchádzajúcej sezóne predstaviť aj tento rok. „Je skvelé byť súčasťou tohto tímu aj v nasledujúcich rokoch. Moje ciele sú nezávislé od výsledkov. Chcem sa naďalej rozvíjať fyzicky aj mentálne. Chcem byť lídrom, ale aj tímovým hráčom. Som na správnom mieste. Uvidíme, na čo sa zameriame v najbližších sezónach," dodal víťaz Liége - Bastogne - Liége spred dvoch rokov. 
Primož Roglič spolu s tímom (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
Preteky Vuelta San Juan sa pravdepodobne neuskutočnia
Taliansky športový denník La Gazzetta dello Sport priniesol smutnú správu aj pre slovenských fanúšikov. Pandémia koronavírusu totiž bráni ďalšiemu ročníku etapových pretekov Vuelta San Juan, kde mal Peter Sagan absolvovať premiéru v drese tímu TotalEnergies. Okrem trojnásobného majstra sveta mali v Južnej Amerike odštartovať novú sezónu aj celkový víťaz z poslednej edície Remco Evenepoel, dvojnásobný majster sveta v časovke Filippo Ganna či piaty muž vlaňajšieho Gira Daniel Martínez. Organizátor pretekov sa k osudu pretekov doposiaľ nevyjadril. Pandémia sa zatiaľ „postarala" o zrušenie pretekov Tour Down Under aj jednorazovky Cadel Evans Great Ocean.  
Aktualizované: V pondelok popoludní organizátori definitívne potvrdili zrušenie pretekov. Dôvodom je nárast prípadov koronavírusu. „Organizácia Vuelta San Juan oznamuje, že vzhľadom na zdravotnú situáciu vo svete, regióne, krajine a provincii v dôsledku koronavírusu sa rozhodla pozastaviť medzinárodné etapové preteky Vuelta San Juan," uviedli organizátori vo vyhlásení, ktoré zverejnil portál cyclingnews. Zároveň dodali, že uvažujú o usporiadaní pretekov len s účasťou domácich zoskupení. K celej situácii sa vyjadril aj športový tajomník provincie San Juan Jorge Chica. „V rámci aktuálnej epidemiologickej situácie bolo pre guvernéra a vládu provincie prioritné zdravie ľudí. Je to smutné pre fanúšikov tohto športu, ale aj pre pozitívny ekonomický dopad podujatia," povedal na tlačovej konferencii. 
- ponuka z nášho eshopu -
doprava zdarma 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
Viacero pretekárov ostáva bez kontraktu
Aj po ukončení kalendárneho roku 2021 je na trhu zhruba tridsať cyklistov, ktorí si nedokázali nájsť zamestnávateľa pre nadchádzajúcu sezónu. Na finančné patálie tímu Qhubeka NextHash doplatili kandidáti na celkové poradie Domenico Pozzovivo Sergio Henao. Pri obidvoch pretekároch je možné, že sa rozhodnú povesiť tretry na klinec. Doposiaľ ale ani jeden z nich neoznámil ukončenie kariéry. Ďalším nešťastníkom je víťaz dvoch etáp na Vuelte Simon Clarke. Všetkým trom spomínamým cyklistom nenahráva do karát ani ich vysoký vek. Spomedzi šprintérov sa do tejto nepríjemnej situácie dostali Maximiliamo Richeze alebo Riccardo Minali
Medzi klasikármi si hľadá nového zamestnávateľa Marcus Burghardt, ktorý v posledných rokoch vykonával najmä funkciu domestika pre Petra Sagana, ktorý sa však nezmestil do menšieho tímu ľudí, ktorý šiel do TotalEnergies a mierne prekvapujúce je, že si ho nemecký tím ako veľmi skúseného človeka nenechal. Podobný problém má ďalší pretekár na mačacie hlavy Jempy Drucker, ktorý sa pred dvoma rokmi postavil aj na štart Okolo Slovenska a v celkovom poradí obsadil siedmu priečku. Bez práce sú aj niektorí pretekári celkov DSM, Movistar, EF - Education - Nippo alebo Groupama - FDJ. Spomedzi cyklistov, ktorí nemali istú budúcnosť po prvom decembri, napokon predĺžili zmluvy Geraint ThomasMark Cavendish alebo Sebastian Langeveld.  
Peter Sagan a Marcus Burghardt (© Pété Photographie / Montréal GP)
Dumoulin sa bude sústrediť na celkové poradie
Strieborný medailista z olympijskych hier v časovke Tom Dumoulin sa tento rok zameria na celkové poradie. Víťaz Gira d'Italia z roku 2017 poskytol rozhovor holandským novinám De Telegraaf, kde sa vyjadril aj ku svojim tohtoročným ambíciám. „V posledných mesiacoch sme sa o tom v tíme veľa rozprávali. Myslím si, že jazda na celkové poradie je niečo špeciálne. Je to najväčšia výzva a vrchol cestnej cyklistiky," zdôraznil Holanďan, ktorý sa naposledy postavil na štart Grand Tour v roku 2020. Na Tour de France pôsobil ako superdomestik pre Rogliča a v celkovom poradí napriek tomu obsadil siedmu priečku, pričom zdolal jazdcov ako Urán, Simon Yates či Valverde.  
Následne sa postavil aj na štart Vuelty, ktorú ale vinou únavy opustil pred ôsmou etapou. V rozhovore sa majster sveta z ITT v roku 2017 vrátil aj ku predchádzajúcej sezóne. V januári počas tréningového kempu oznámil rozhodnutie prerušiť kariéru. Napokon sa vrátil v júni, keď sa zúčastnil Okolo Švajčiarska aj domáceho šampionátu v boji proti chronometru, kde nenašiel premožiteľa. „V decembri 2020 som sa necítil dobre. Bol som pretrénovaný a veľmi unavený. Teraz sa cítim fit a pohodlne vo svojej koži," dodal. Ako informuje portál cyclingnews, Dumoulin by mohol viesť tím na Vuelte, ktorá bude štartovať v jeho rodnej krajine. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Porte chce štartovať na Gire
Šiestu a zároveň poslednú sezónu v Ineose má pred sebou Richie Porte. Víťaz ôsmich etáp na Tour Down Under, ktoré sa tento rok neuskutočnia, sa chce postaviť na štart talianskej Grand Tour. „Ak by sa mi podarilo štartovať na Gire, bol by to sen. Sú to preteky, ktoré som si vždy užíval. Jedinú vec, ktorú tím odomňa chce, je to, aby som si užil posledný rok. Bola to skvelá jazda, ale chcem ísť do toho ešte raz. Chcel by som byť naďalej konkurencieschopný. Inak strácam čas, ktorý by som mohol venovať rodine," povedal vlaňajší víťaz Critérium du Dauphiné v rozhovore pre austrálsky portál 7news, kde zároveň uznal kvality nadchádzajúcej generácie. 
Je pekné byť súčasťou cyklistických pretekov aj vo veku 36 rokov a súperiť proti týmto malým deťom, ktoré sú neuveriteľne talentované. Keď budem sledovať Tour o desať rokov, budem môcť povedať svojej dcére a synovi, že som jazdil s týmito chalanmi," povedal. Dvojnásobný víťaz Paríž - Nice začne tohtoročnú sezónu na exhibičnom podujatí Santos Festival of Cycling, ktoré pozostáva zo štyroch etáp. Na štarte nebude chýbať ani jeho niekdajší oddielový kolega Rohan Dennis či nová posila Ineosu Luke Plapp. Porte sa v rozhovore vyjadril aj k budúcnosti po skončení aktívnej kariéry. „Chcel by som pomáhať talentovaným austrálskym cyklistom preniknúť do Európy prostredníctvom kontaktov, ktoré som nadviazal," dodal.  
Richie Porte (© Courtesy Trek - Segafredo / Tim de Waele/Getty Images)
Ineos poodhalil zostavu na Giro
Britská stajňa bude chcieť na úvodnej Grand Tour zaknihovať tretie celkové víťazstvo v rade. Na povrch vyplávala časť zostavy pre Giro, o čo sa v rozhovore pre magazín Bici Pro postaral jeden zo športových riaditeľov zoskupenia Matteo Tosatto. „Postavíme skvelý tím. Myslím si, a nie je to tajomstvo, že našim vodcom bude Carapaz. Tom Pidcock bol minulý rok na Vuelte a teraz chce skúsiť Giro. Medzitým sa bude venovať cyklokrosu a v jeho plánoch je aj klasika. Našim cieľom je, aby sa na štart Gira postavil aj Elia Viviani. Elia dokázal, že v Taliansku vie nielen vyhrávať, ale byť aj pomocníkom," povedal niekdajší pretekár Tinkoffu.
Pamätám si, ako v roku 2019 vyhral etapu na Gire a následne pracoval v horách pre Alaphilippa," dodal a spomenul aj univerzála Bena Swifta či celkového víťaza spred dvoch rokov Taa Harta. Ďalšími adeptami na účasť na Gire sú Salvadore Puccio Filippo Ganna. Prvý menovaný odjazdil s tímom posledných osem ročníkov z deviatich a majster sveta v časovke má z talianskej Grand Tour na konte už šesť etapových vavrínov. Ganna je ale spájaný aj s účasťou na Starej dáme, ktorá začína bojom proti chronometru v Kodani a to je veľká príležitosť pre Taliana, aby si na najväčších pretekoch na svete obliekol žltý dres.
Tao Hart (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Ďalší cyklista obeťou zrážky s autom
Sezóna 2022 ešte ani nezačala a niektorí pretekári si už musia liečiť zranenia spôsobené kolíziou s automobilmi. Po pretekároch Quick-Stepu Androni Giocatolli bol priamym účastníkom nehody aj Daniel Arroyave (EF Education - Nippo). Kolumbíjsky mladík absolvoval tréning spoločne s ďalšími dvoma cyklistami, keď ho poslal na zem jeden z vodičov. Účastník vlaňajšieho ročníka Okolo Poľska či monumentov Okolo Flámska a Il Lombardia vyšiel z nehody s tržnými ranami a zničeným bicyklom. O nehode informoval holandský portál Wielerflits. Samotný Arroyave sa ku nehode vrátil formou videosprávy.
Chvalabohu, nie je to nič vážne. Som v poriadku. Mám len niekoľko tržných rán. Dnes som to bol ja, ale zajtra to môže byť niekto iný a môže ho to stáť život. Bicykel sa vymeniť dá, ale život nie. Vyzývam ľudí, aby si na seba dávali pozor. Všetci zdieľame rovnakú cestu," apeloval. 21-ročný pretekár sa v roku 2020 stal národným majstrom v pretekoch s hromadným štartom do 23 rokov. Pred vstupom do amerického World Tour zoskupenia pôsobil v kontinentálnych tímoch. Prvú polovicu roka 2019 strávil v domácom tíme Orgullo Paisa a následne sa presunul do rumuského tímu Novak.
 
Náš eshop