Sumár týždňa: Saganovci majú opäť koronavírus, Pietersovej stav sa zlepšuje, Pinot chce ružový dres

9.1.2022, 17:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Uplynulých sedem dní prinieslo ďalšie novinky zo sveta cestnej cyklistiky. Peter a Juraj Saganovci si na pár dni na bicykle nesadnú, nakoľko sa opätovne infikovali koronavírusom. Po ružovom drese z Gira túži Thibaut Pinot, ktorý má za sebou nevydarenú sezónu. Amy Pietersová sa pomaly zotavuje z ťažkého pádu. David de la Cruz sníva o pódiu na Grand Tour a Patrick Lefevere priblížil program jazdcov Quick-Stepu.
Saganovci boli opäť pozitívni na koronavírus
Trojnásobný majster sveta Peter Sagan uverejnil v utorok na sociálnej sieti zlú správu. Držiteľ dvoch monumentov bol spoločne s bratom a spolujazdcom Jurajom Saganom pozitívne testovaní na koronavírus. „Spoločne s bratom Jurajom sme si urobili testy na Covid-19, ktoré, bohužiaľ, vyšli pozitívne. Máme príznaky súvisiace s vírusom a riadíme sa usmerneniami, ktoré stanovali príslušné úrady. Budeme vás naďalej informovať," vyjadril sa na Twitteri. Pre súrodencov nejde o prvé infikovanie koronavírus. Vlani sa spoločne s Erikom Baškom nakazili na sústredení na Gran Canarii a aktuálny slovenský šampión prišiel o Strade Bianche. 
Podľa francúzskych nariadení by sa víťaz dvanástich etáp na Starej dáme mal nachádzať doma v Monte Carle až do nedele a následne absolvovať test s negatívnym výsledkom. Lekársky protokol medzinárodnej cyklistickej únie nariaďuje pre infikovaného cyklistu aj sériu kontrol, aby sa preukázali jeho schopnosti trénovať a pretekať. Trojnásobný víťaz Gent - Wevelgem mal odštartovať sezónu na etapových pretekoch Vuelta San Juan, tie ale boli zrušené vinou nepriaznivej pandemickej situácie v Argentíne. Ako informuje portál ProCyclingStats, Sagan by sa mal najbližšie postaviť na štart klasiky Omloop Het Nieuwsblad, kde v rokoch 2016 a 2017 skončil na druhej priečke. Pretekársky program jeho brata nateraz nie je známy. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pinotovi chýba ružový dres z Gira
Víťaz šiestich etáp na Grand Tour Thibaut Pinot nemá za sebou vydarenú sezónu. Víťaz monumentu Il Lombardia z roku 2018 sa nepredstavil ani na jednom trojtýždňovom podujatí a jeho najlepším výsledkom na etapových pretekoch bolo celkové siedme miesto z Okolo Luxemburska. V rozhovore pre Ouest-France prezradil, aké sú jeho najbližšie ciele. „Bol som francúzskym šampiónom v časovke, vyhral som etapu na všetkých Grand Tour a zvíťazil som aj na Il Lombardii. Nosiť ružový dres na Giro d'Italia je to jediné, čo mi chýba. Źltý dres z Tour de France je pre mňa príliš veľký. Vždy som sníval o ružovom drese," povedal Pinot, ktorý strávil úvodný tréningový kemp s tímom na Kanárskych ostrovoch. 
Vlaňajšiu sezónu Francúzovi komplikovali najmä bolesti chrbta, pre ktoré strávil na pretekoch len 39 dní. „Bol som z toho veľmi frustrovaný. Nemohol som využiť schopnosti, ktoré som získal v posledných dvoch rokoch. V nasledujúcich rokoch chcem dať radosť ľudom, ktorí ma podporujú," povedal. Pre víťaza dvoch etáp na Okolo Romandie to bude už trinásta sezóna medzi profesionálmi. „Cyklistika sa zmenila a musím si na ňu opäť zvyknúť. Je v nej oveľa viac vecí ako pred desiatimi rokmi, napríklad sociálne siete. Keď som s ňou začínal, bolo to zábavnejšie a príjemnejšie. Na tréningoch sme boli vážni, ale veľa sme sa pri tom nasmiali. Dnes je tréning ešte vážnejší a do smiechu nám veľmi nie je," porovnal. 
Thibaut Pinot (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
Pietersová sa vrátila do Holandska
Pretekárka tímu SD Worx Amy Pietersová, ktorá mala deň pre Štedrým dňom vážnu nehodu na tréningovom kempe v Španielsku, bola na Troch kráľov letecky transportovaná do svojej rodnej krajiny. Na sociálnych sieťach o tom informoval jej zamestnávateľ. Pôvodne chceli doktori víťazku Danilith Nokere Koerse prebrať z kómy po niekoľkých dňoch, napokon tak urobili o týždeň neskôr. Jej tím priniesol aj pozitívne správy. Pietersová dýcha sama a jej stav je stabilizovaný. „Keď sa Amy prebudí, zdravotníci budú môcť získať prvé informácie o následkoch pádu," zverejnil tím. Majsterke Európy z roku 2019 medzitým vyjadrili podporu viacerí cyklisti aj cyklistky. 
Zástupkyňa tímu Trek - Segafredo Lucinda Brandová víťazstvo na cyklokrosových pretekoch GP Sven Nys venovala svojej krajanke. „Je to veľmi ťažké obdobie. Je pekné vyhrať, ale momentálne to nie je také dôležité. Neustále myslím na Amy a jej rodinu," povedala po triumfe podľa portálu cyclingnews. Pridala sa aj jej oddielová kolegyňa Ellen van Dijková. „Koniec a začiatok roka je zvyčajne čas nato, aby som niečo napísala. V tejto chvíli s tým trochu bojujem. Keď myslím na Amy, nič iné nie je pre mňa dôležité. Neviem, či jej tento príspevok pomôže, ale ktovie. Nech vás sprevádza sila pelotónu," napísala na Twitteri. Podporu Pietersovej vyjadrili aj Mark CavendishFilippo Ganna či Elia Viviani
David de la Cruz sníva o pódiu na Grand Tour
Novým prírastok v tíme Astany je Španiel David de la Cruz, ktorý v posledných dvoch sezónach obsadil na Vuelte siedme miesto. Ambície niekdajšieho pretekára Quick-Stepu, Sky či UAE Team Emirates ale mieria ešte vyššie. „Je mi jasné, že sú tu silní pretekári pre celkové poradie ako Miguel López alebo VIncenzo Nibali, ale aj ja chcem ísť za svojimi snami. V predchádzajúcich tímoch som sa veľa naučil. Myslím si, že si tu nájdem svoj priestor. Po týždni predsezónneho tréningu som sa cítil, akoby som sa práve stal profesionálom. Som veľmi motivovaný," povedal víťaz dvoch etáp na Paríž - Nice na tlačovej konferencii s novinármi počas tréningového kempu. 
Viem, že sa musím naďalej zlepšovať, ale myslím si, že dokážem skončiť na pódiu na Grand Tour. So správnou podporou a podmienkami to môže vyjsť. Na tom momentálne pracujem a je to moja hlavná motivácia," pokračoval účastník ôsmich ročníkov Vuelty, kde by mal štartovať aj v tomto roku. „Vuelta sú moje domáce preteky. Nikdy som neskúšal jazdu na celkové poradie na Giro d'Italia alebo Tour de France, takže nemám odtiaľ žiadne skúsenosti. Lenže na Vuelte budem v mne známej pozícii. Pôjdem si za svojim výsledkom a veľmi sa na to teším," povedal držiteľ troch umiestnení v Top 10 na Vuelte. Okrem predchádzajúcich dvoch ročníkov obsadil siedmu priečku aj v roku 2016. 
  
Lefevere načrtol program Quick-Stepu aj Evenepoela
Generálny manažér tímu Quick-Step Alpha Vinyl Patrick Lefevere v rozhovore pre Het Nieuwsblad prezradil preteky, kde by Remco Evenepoel mohol odštartovať tohtoročnú sezónu. Celkový víťaz Okolo Dánska mal odštartovať sezónu na etapových pretekov Vuelta San Juan, ktoré ale boli zrušené. „Momentálne nie je jasné, kde bude štartovať. Jednou možnosťou je Okolo Valencie na začiatku februára, druhou možnosťou je UAE Tour na konci februára. Do úvahy pripadá aj štart na obidvoch podujatiach," povedal šéf Quick-Stepu. Evenepoel by si v prípade štartu na UAE Tour prvýkrát v kariére zmeral sily s Tadejom Pogačarom, ktorý v Spojených arabských emirátoch absolvuje prvé preteky v tejto sezóne.
Už dvojnásobný víťaz Starej dámy bude zároveň obhajovať titul. „V prípade štartu na UAE Tour by Remco okamžite videl, aká je jeho výkonnosť v porovnaní s ostatnými," dodal, pričom doplnil, že Quick-Step sa s určitosťou nepredstaví na januárových jednorázovkách na Malorke. „Kvôli logistike je náročné tam dostať kamióny. Počas tréningového kempu budeme s jazdcami o programe diskutovať," doplnil. Tento štvrtok odštartoval tím sústredenie v Calpe, kde budú cyklisti do 14. januára. Lefevere počas rozhovoru zároveň povedal, že v klube ešte nie sú rozhodnutí ohľadom účasti na Tour of Antalya či Okolo Ománu. 
 
Náš eshop