Sumár týždňa: Bouhanni a Hodeg sú zranení, Kelderman bude lídrom Bory na Gire

23.1.2022, 18:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Uplynulé dni vo svete cestnej cyklistiky priniesli pozitívne aj negatívne správy. Nacer Bouhanni si kvôli nehode na niekoľko dní od bicykla oddýchne. Dlhšia pauza čaká Álvara Hodega, ktorého nahradil Maximiliano Richeze. Bora - hansgrohe pôjde na Giro so silnou zostavou, ktorej bude veliť Wilco Kelderman. Tadej Pogačar zaradil do svojho itineáru ďalšiu klasiku s mačacími hlavami a organizátori Paríž - Roubaix rozdávali voľné karty. Nepríjemné starosti musí riešiť tím Israel Cycling Academy, ktorému zmizli bicykle. 
Bouhanni skončil po nehode s otrasom mozgu
Pády na predsezónnych sústredeniach sa cestným cyklistom nevyhýbajú. Do kolízií sa už stihli zapliecť pretekári Deceunincku, EF Education alebo Drone Hopper. Vo štvrtok sa k ním zaradil šprintér Nacer Bouhanni. Pretekár druholigového tímu Arkéa - Samsic mal nehodu počas tréningu v Španielsku, po ktorej na chvíľu stratil vedomie, utrpel otras mozgu a putoval do nemocnice v Benidorme, kde mu lekári museli zašívať obočie. O nepríjemnej udalosti informoval jeho zamestnávateľ na sociálnych sieťach. Víťaz troch etáp na Vuelte mal odštartovať sezónu na etapových pretekoch Saudi Tour, ktoré začínajú prvého februára. 
Nateraz nie je jasné, či ho zranenia pripravia o účasť na podniku v Saudskej Arábií. Bouhanni tam pred dvoma rokmi vyhral jednu etapu, ovládol bodovačku a v celkovom poradí skončil na druhej priečke. Na víťaza Phila Bauhausa stratil len dve sekundy. Vlani sa preteky nekonali. Víťaz troch etáp a cyklámenového dresu na Gire z roku 2014 má v tohtoročnej sezóne podľa ProCyclingStats naplánovaný aj štart na jednorázovkách Classica de Almeria a Drome Classic. V marci by sa mal zúčastniť na ďalších etapových pretekoch Tirreno - Adriatico a následne ho čaká premiérový monument v sezóne Miláno - San Remo. Podobne, ako vlani, by nemal chýbať na Tour de France, kde minulý rok skončil trikrát v Top 3, ale na etapové víťazstvo nedosiahol. 
Pogačar pôjde aj na Dwars door Vlaanderen
Dvojnásobný víťaz Starej dámy Tadej Pogačar už skôr ohlásil svoju tohtoročnú premiéru na Okolo Flámska. Pre Slovinca to ale nebude jediná účasť na kockových klasikách. Francúzsky portál L'Equipe priniesol informáciu, že aktuálny víťaz Liége - Bastogne - Liége zaradil do svojho programu aj jednorázovku Dwars door Vlaanderen. Dôvodom jeho účasti je piata etapa na tohtoročnej Tour, kde pretekári otestujú svoje schopnosti na jedenástich sektoroch s mačacími hlavami. Pogačar chce nazbierať skúsenosti s jazdou na dlažobných kockách. „Nie sme zvyknutí na účasť víťaza Tour de France na našich pretekoch. Je to pre nás česť," povedal riaditeľ pretekov Guy Delesie
Je to pre mňa nová výzva. Určite mi to pomôže na Tour de France, kde budú dlažobné kocky. Chcem získať predstavu o cestách s dlažobnými kockami," vyjadril sa Pogačar. Naposledy sa kocky objavili na najslávnejších pretekoch na svete v roku 2018. 157 kilometrov dlhú etapu vtedy ovládol John Degenkolb, ktorý v závere porazil Yvesa Lampaerta a Grega Van Avermaeta. Peter Sagan skončil na piatom mieste. Spomedzi kandidátov na celkové poradie musel už po desiatich kilometroch odstúpiť Richie Porte, ktorý doplatil na pád. Na kolízie a mechanické problémy doplatili aj iní pretekári. Romain Bardet a Mikel Landa stratili na pelotón sedem sekúnd, Rigoberto Uran dostal takmer minútu a pol. 
Tadej Pogačar (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
Kelderman bude lídrom Bory na Gire
Po vlaňajšom piatom mieste z Tour de France sa holandský vrchár Wilco Kelderman v tejto sezóne zameria na celkové poradie na talianskej Grand Tour. V roku 2020 nosil dve etapy ružový dres a napokon skončil v GC na tretej priečke, čo je zatiaľ jeho jediné umiestnenie v Top 3 na Grand Tour. „Som nadšený. Počas obdobia mimo sezóny som premýšľal o mojej motivácii a cieľoch do budúcej sezóny. Jeden z nich bolo opätovné absolvovanie Gira," prihovoril sa novinárom z tímového sústredenia Bory - hansgrohe v Španielsku. Na úvodnú GT v sezóne sa chystajú aj Emanuel Buchmann Jai Hindley, ktorí môžu taktiež zamiešať kartami v boji o Top 10. 
Nemec bol vlani pred pätnástou etapou šiesty, lenže v ďalšom pokračovaní ho zastavil pád. Austrálčan sa v roku 2020 prvýkrát zapojil do boja o celkové poradie a napokon z toho bolo skvelé druhé miesto. „Teraz budeme mať tím s troma kapitánmi. Myslím si, že to bude perfektné. S Jaiom som už jazdil a s Emanuelom mám dobrý vzťah. So silným tímom do hôr sa budeme snažiť jazdiť čo najlepšie. Máme pred sebou veľký cieľ. Som nadšený, že som súčasťou tohto projektu," povedal Kelderman a vyjadril sa aj ku účasti na Starej dáme. „Osobne som nemal veľkú motiváciu ísť na Tour. Napriek vlaňajšiemu piatemu miestu ma to veľmi nebavilo. Nebol som dosť dobrý na to, aby som súťažil s najlepšími," dodal. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
ASO rozdala divoké karty na Peklo severu
Organizátor Paríž - Roubaix, spoločnosť ASO, rozhodla o prokontinentálnych zoskupeniach, ktoré sa predstavia na Pekle severu. Istotu štartu mali okrem World Tour tímov aj tri najlepšie celky druhej ligy za uplynulú sezónu, ktorými sú Alpecin - FenixArkéa - Samsic TotalEnergies. Amaury Sport Organization, ktorá okrem cyklistických pretekov organizuje aj podujatia pre bežcov, horských cyklistov, či triatlonistov, udelila divoké karty ďalším štyrom tímom druhej ligy. Pozvánka na preteky sa opäť ušla tímu B&B Hotels, ktorý od svojho vzniku nechýbal ani raz na najprestížnejšej jednorázovke s mačacími hlavami. Vlani sa ich zástupca Luca Mozzatto umiestnil na 20. priečke.
Hneď za ním prišiel do cieľa Laurenz Rex zo zoskupenia Bingoal Pauwels Sauces WB, ktoré nebude chýbať na pretekoch ani tento rok. Po piatich rokoch sa na klasike objaví aj tím Sport - Vlaanderen Baloise. Belgický tím v sezóne 2017 najlepšie reprezentoval Piet Allegaert. Dnešný jazdec Cofidisu vtedy obsadil sedemnástu priečku, pričom na víťazného Van Avermaerta stratil len dvanásť sekúnd. Štvrtým tímom s udelenou divokou kartou je nórsky celok Uno-X Pro Cycling Team. Pre zoskupenie zložené zo škandinávskych pretekárov to bude premiérová účasť. Vlani štartoval tím na Kuurne - Brusel - Kuurne alebo Le Samyn, kde Rasmus Tiller skončil na druhej priečke. Informácie o vybraných tímoch priniesol oficiálny účet pretekov na Twitteri.
Zlodeji sa opäť činili, odniesol si to kontinentálny tím
Zoskupenie Israel Cycling Academy, ktoré pôsobí ako farma World Tour celku Israel Start-Up Nation, sa stalo v pondelok obeťou zlodejov. Tí v pondelok ukradli sedemnásť bicyklov značky Factor z nákladného auta neďaleko španielského mesta Girona, kde mal tím tréningový kemp. O nepríjemnej udalosti informoval tím na Twitteri, kde pridal fotku bicykla a poprosil ľudí, ktorí by ku prípadu vedeli poskytnúť informácie, aby ich kontaktovali. Tím, v ktorom od nového roka pôsobí aj slovenský reprezentant do 23 rokov Simon Nagy, nie je jediným, ktorý sa musí vysporiadať so stratou materiálu vďaka dlhoprstým. 
Ako sme informovali v jednom zo sumárov týždňa, v októbri počas dráhových majstrovstiev sveta bolo odcudzených 22 bicyklov talianskej reprezentácii. O svoj bicykel prišli aj dvojnásobný majster sveta v ITT Filippo Ganna či šprintér Cofidisu Simone Consonni. O týždeň neskôr ich našla rumunská polícia v rámci protidrogovej akcie. Podobný problém musel v novembri riešiť aj Geraint Thomas. Víťazovi Starej dámy z roku 2018 ukradli bicykel počas prestávky na kávu vo francúzskom meste Menton. Aj tento prípad mal šťastný koniec. Tamojšia polícia vypátrala bicykel ešte v ten istý deň. 
Hodeg si na prvé preteky bude musieť počkať, nahradí ho Richeze
Jedna z predsezónnych posíl UAE Team Emirates, šprintér Álvaro José Hodeg začne sezónu neskôr. Dôvodom je pretrvávajúce zranenie zäpastia a členka. Ako informuje portál Wielerflirts, víťaz prvej etapy na vlaňajšom ročníku Okolo Slovenska so štartom aj cieľom v Košiciach by sa mal vrátiť do súťažného diania najskôr v máji. „Álvarovi želáme skoré uzdravenie. Je to vážne zranenie, ale sme si istí, že sa v druhej polovici sezóny vráti späť na svoju niekdajšiu úroveň," povedal šéf tímu a generálny riaditeľ Mauro Gianetti. Zoskupenie z Blízkeho východu ako náhradu vzalo na polrok ich bývalého pretekára.
Je ním Maximiliano Richeze, ktorému sa pred touto sezónou nepodarilo nájsť nového zamestnávateľa a víťaz dvoch etáp na Gire d'Italia z roku 2007 mal v pláne jazdiť už len na amatérskej úrovni v drese tímu GA Training. Práve po talianskej Grand Tour by sa mal Argentínčan s tímom rozlúčiť, nakoľko sa očakáva, že sa v tom čase Hodeg vráti na preteky. „Som rád, že sa môžem vrátiť a pomôcť tímu. Strávil som tam dva skvelé roky. Som vďačný Maurovi Gianettimu. Budem sa môcť rozlúčiť s tímom ako cyklista. Giro je podľa mňa vhodnou prlležitosťou na koniec. Teším sa, že si opäť pripnem číslo dresu," povedal niekdajší jazdec Lampre Merida či Quick-Stepu.  
 
Náš eshop