Zmeny v kalendári 2022: Väčšie prekrytie Nice s Tirrenom či pohár pre najlepšieho európskeho vrchára

26.1.2022, 13:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
Kalendár cyklistických pretekov nie je nikdy pevne daný. Každý rok sa fanúšikovia tohto športu môžu tešiť (smútiť) na rozličné zmeny z rôznych dôvodov. Niektoré podujatia hlásia nedostatok financií a svoj koniec po dlhých rokoch, iné riešia len kozmetické zmeny. Ešte pred začiatkom sezóny vám prinášame zoznam zmien v kalendári UCI, ktoré sa týkajú významnejších pretekov.
Aj tento rok sa o slovo prihlásila a ešte určite prihlási pandémia, ktorá už druhý rok po sebe zrušila januárové austrálske turné a rovnako tak aj Tour de San Luis, kde mali súťažne začať rok v novom tíme bratia Saganovci. Peter tak zažije premiériu na nižších kopcovitých pretekoch Tour des Alpes Maritimes et du Var kategórie 2.1 od 18. do 20. februára, ale aj s Pinotom, Quintanom, G. Martinom či Wellensom. Potom ho tradične čakajú klasiky, ale medzi tým aj Paríž - Nice, ktoré trochu logicky nahradilo Tirreno - Adriatico. Francúzsky týždeň by ale mal byť trošku jednoduchší ako posledné roky, takže mal by tam aj Sagan nájsť priestor na realizáciu. Rovnako by mal namiesto Tour de Suisse pred Tour absolvovať prvý raz v kariére v júnovom termíne Critérium du Dauphiné. Programy ďalších Slovákov mimo slovenských tímov sa ešte upresnia.
Peter Sagan tentoraz vynechá Tour de Suisse (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
Dukla Banská Bystrica prejavovala celú pandémiu záujem pretekať a hľadali si rôzne možnosti realizácie, aj vďaka tomu sa dostali medzi desať kontinentálnych tímov, ktoré mali najviac štartov počas pandémie. Túto sezónu začnú už v piatok pretekmi Tour of Sharjah v Spojených arabských emirátoch aj s Erikom Baškom, ktorý tak dostane možnosť rozpretekať sa a špurtovať na pretekoch so slabšou konkurenciou predtým ako sa dostane do Európy.
Dukla má v teple naplánované viaceré preteky v Grécku i na Rodose, chystá sa však premiérovo aj do Dánska na jednorazovky a na najlepšie preteky severovýchodnej časti Európy Okolo Estónska (2.1) v máji. Po piatich rokoch by sa mali vrátiť aj na českú Sazka Tour (2.1).
V známych svetových podujatiach zatiaľ nedošlo k veľkým zmenám - ich rušeniu či presunu na iné termíny. Vlaňajšie poprehadzované dátumy pre pandémiu neberieme do úvahy. Oproti tradičnému modelu sa v apríli pre francúzske prezidentské voľby vymenilo Paríž - Roubaix s Amstelom Gold Race, čo prinieslo obom podujatiam zaujímavú skutočnosť, že flámski klasikári si po sérii klasík budú môcť po Ronde trochu odpočinúť, valónski klasikári zasa budú mať väčšiu pauzu pred dvojičkou Valónsky šíp a Liége-Bastogne-Liége.

Druhou zaujímavou zmenou je posun Tirreno - Adriatico o dva dni skôr, teda zo zvláštneho, ale desaťročia zaužívaného, modelu streda > utorok, keď sa päť zo siedmich dní krylo s Paríž - Nice talianski organizátori rozhodli urobiť model pondelok > nedeľa, a teda úplne celé preteky sa pôjdu súbežne s francúzskym podujatím World Tour. Tým pádom sa RCS Sport podarilo do väčšej diery pred sobotňajšou Primaverou Miláno - San Remo doplniť na stredu pôvodne októbrovú rovinatú klasiku Milano - Turín (1.Pro), kde sa preto druhý raz má v pláne ukázať aj Peter Sagan.
vlani vyhral Miláno - Turín Roglič, šlo sa na inej trase (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
Kozmetickou zmenou je štart Giro d'Italia o jeden deň skôr pre druhý maďarský pokus, no a keďže bola vlani Tour de France pre olympiádu posunutá, začne sa klasicky o týždeň neskôr 1. júla. Preto ako vždy reagovali aj Dauphiné so Suisse (to už definitívne ostáva v modeli ôsmich dní, nie deviatich) rovnako ako aj celý rad podujatí po Tour vrátane San Sebastianu či Poľska, ktoré sa k tomu prispôsobili. Klasiky ako Bretagne Classic, alebo premenovaná hamburgská Bemer Cyclassics i Benelux Tour a kanadské jednorazovky si však žijú vlastným životom. Presuny veľkých podujatí ich netrápia a neposunuli sa.
Z množstva rôznych zmien týkajúcich sa menších pretekov sme si všimli rozšírenie tohtotýždňových jednorazoviek na Malorke (1.1) zo štyroch na päť, Vuelta a Murcia vo februári sa z víkendovkového etapáku zmrskla na jednorazovku 1.1, GP Industria & Artigianato (1.Pro) sa v marci posunula o tri týždne neskôr. Giro di Sicilia (2.1) si našlo nový termín v apríli pred Tour of the Alps. Okolo Kolína (1.1) po rokoch odišlo z júna na máj, organizátori Giro del Appenino (1.1) už pochopili, že sa nemajú pliesť národným šampionátom a posunuli preteky na začiatok júna. Rovnako bolo príliš blízko aj GP di Lugano (1.1), ktoré posunuli neskôr na júl. O dva týždne neskôr sa posunulo Tour de l'Ain (2.1). a Okolo Nemecka (2.Pro) postupne rastie, nafúklo sa zo štyroch na päť dní.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Smutný osud postihol viaceré podujatia. Pandémia asi ukončila éru májovej Vuelta de Madrid kategórie 2.1, vypadlo aj Ronde van Zeeland (1.1) či Rondom Leuven (1.1), no a možno už aj definitívne sa nepodarilo obnoviť preteky Okolo Sardínie. Avizovaný bol návrat tohto niekdajšieho známeho podujatia na rok 2020, no zmaril to covid, a tak to skúsili v roku 2021, ale ani to nezorganizovali a pre sezónu 2022 sa už do kalendára UCI ani neprihlásili. Peter Sagan tak ostáva posledným celkovým víťazom z roku 2011.
Pre zaujímavosť si doplňme, že ešte v polovici januára nefigurovali v kalendári UCI preteky Okolo Ománu (tie sa naposledy šli pred troma rokmi s triumfom Lucenka) či Adriatica - Ionica alebo dokonca prestížne Okolo Valónska, ktorých organizátori mali zrejme veľké otázniky s najbližším ročníkom a neprihlásili preteky štandardne v septembri, ale urobili tak až na poslednú chvíľu.
Alexej Lucenko v Ománe (© Astana Pro Team / BettiniPhoto)
Ako to už býva, došlo aj ku vzniku viacerých podujatí. Ku španielskej Almerii pribudla 14. februára nová jednorazovka Jaén Paraiso Interior (1.1). Na konci februára pribudol do kalendára aj španielsky štvordňový etapák Gran Camiňo (2.1). Veľkú dieru v strede júla počas Tour de France sa rozhodli využiť v Taliansku a zorganizovať tam päťdňový etapák Settimana Ciclistica Italiana (2.1), keďže talianskych celkov je dosť...
No a novinkou bude aj jednorazovka Coupe d'Europe des Grimpeurs (1.1), ktorá sa pôjde 31. júla vo švajčiarskych horách z La Tremola do priesmyku Saint Gotthard. Mal by to byť niečo ako polooficiálny európsky šampionát pre vrchárov. Preteky bude spoluorganizovať Európska cyklistická únia, podujatie bolo práve nápadom UEC a UCI. Nenašli sme zatiaľ informáciu, či nastúpia klasické tímy, alebo nebodaj reprezentácie. Zopár pretekov 1.1 má výnimku na divnú štartovú listinu, zariadiť sa to dá.
 
Náš eshop