Reakcie na MSR: Mohorič sa na záver špeciálne pripravoval, Pogačar chválil kolegov

19.3.2022, 22:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Reakcie na MSR: Mohorič sa na záver špeciálne pripravoval, Pogačar chválil kolegov
Matej Mohorič (© LaPresse/Marco Alpozzi)

113. ročník úvodného monumentu v sezóne je za nami. Najväčšia radosť vládne v tábore Bahrain - Victorious. Matej Mohorič priznal, že na záverečný zjazd sa pripravoval a tomu prispôsobil aj svoj bicykel. Anthony Turgis bol spokojný s pódiom, ale zároveň si uvedomoval blízkosť víťazstva. Mathieu Van der Poel, podobne ako ďalší cyklisti, uznal kvality víťaza. Tadej Pogačar bol napriek neúspešným útokom spokojný a Wout Van Aert ľutoval minuté sily. 
Matej Mohorič už dosiahol etapové víťazstva na všetkých Grand Tour a v roku 2018 sa stal celkovým víťazom BinckBank Tour aj Okolo Nemecka. Prvý monumentálny triumf je ale jeho najväčším úspechom v doterajšej kariére. Šťastný víťaz sa niekoľko minút po dojazde posadil pred mikrofóny Eurošportu. „Priznávam sa, že o týchto pretekoch som premýšľal celú zimu, pretože mi vyhovujú. Vedel som, že keď budem počas zimy dobre trénovať, tak tu môžem byť úspešný," povedal prvý slovinský víťaz a prezradil svoj recept na úspech. „Vedel som, že pokiaľ prejdem Poggio s tými najlepšími, tak to môžem skúsiť. V klesaní som riskoval, ale toto som plánoval veľmi dlho a tím mi preto pripravil odlišné nastavenie bicykla. Zjazd som poznal a vedel som, že tam dokážem odskočiť ostatným. Bol som veľmi prekvapený, ako sa správa môj bicykel v zjazde. Mal som ho krásne pod kontrolou a bolo pre mňa jednoduché ísť rýchlo a vyvarovať sa chýb. Vo februári som bol chorý, ale teraz som v dobrej kondícii. Na Strade Bianche som si poranil koleno, ale naďalej som si veril, že tu môžem byť úspešný. Rekonvalescencii som venoval množstvo času. Dnes mi to šlo naozaj výborne. Bol som schopný sa držať tých najlepších a v klesaní som získal rozhodujúci náskok," dodal. 
triumf Mohoriča (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
Tím TotalEnergies sa tridsať kilometrov pred cieľom dostal do komplikácií. Peter Sagan musel riešiť mechanické problémy a trojnásobný majster sveta sa už nevrátil do boja o triumf. Tam ho ale zastúpil Anthony Turgis. Druhý muž vlaňajšieho ročníka Kuurne - Brusel - Kuurne prežil stúpania s najlepšími jazdcami a v závere sa utrhol zo skupiny favoritov, čo mu prinieslo druhé miesto. „Dostať sa na bedňu je naozaj dobré. Napriek tomu som trochu sklamaný, pretože víťazstvo som mal na dosah. Toto umiestnenie je odmenou pre celý tím a chcem sa všetkým poďakovať," vyjadril sa niekdajší jazdec Cofidisu pre L'Equipe a vrátil sa aj k Saganovým problémom. „Peter mal problém s prehadzovačkou. Bolo pri ňom niekoľko jazdcov, aby sa mohol rýchlo vrátiť, ale šlo to veľmi ťažko, pretože sme boli blízko Cipressy. Po nej boli preteky naozaj ťažké a vpredu ostali len tí najsilnejší. Sú to skvelé preteky. Čím viac sa blížite k cieľu, tým viac to ide rýchlejšie," povedal desiaty muž minuloročnej edície. 
Mathieu Van der Poel sa pôvodne ani nemal postaviť na štart. V tíme Alpecin - Fenix sa ale nahromadili chorí pretekári a vlaňajší víťaz Strade Bianche sa tak predčasne vrátil do súťažného diania. Pred pretekmi vyhlasoval, že o víťazstvo bojovať nebude a Miláno - San Remo vníma ako ďalší tréning. Holanďan sa ale vrátil vo veľkom štýle. Na stúpaniach bol viac ako vyrovnaným súperom Pogačarovi, Van Aertovi a ďalším jazdcom, ale ani on nedokázal zalepiť náskok jazdca Bahrainu - Victorious. Preto sa po pretekoch napriek tretej priečke veľmi neusmieval. „Som sklamaný. Síce som vyhral šprint o tretie miesto, ale je škoda, že sme dnes nemohli šprintovať o triumf. Také je Miláno - San Remo. Je ťažké vyhrať tieto preteky," povedal víťaz druhej etapy na vlaňajšej Tour de France pre Eurošport a vrátil sa k záverečným kilometrom. „Zrazu som mal medzeru, čo som nečakal, ale všetci vieme, že Mohorič vie rýchlo zjazdovať. Myslel som si, že naša skupina je dostatočná veľká nato, aby zacelila medzeru. Na druhej strane, myslím si, že si to zaslúžil. Musel byť veľmi silný, keď dokázal udržať náskok až do cieľa," uznal kvality víťaza. 
Mathieu Van der Poel (© LaPresse/Fabio Ferrari)
So záverečnými stúpaniami si poradil aj Michael Matthews. Austrálčan, ktorý čaká na víťazstvo od augusta 2020, dokázal reagovať na útoky jazdcov, ktorí sú papierovo kvalitnejšími vrchármi a v závere sa zapojil do boja o tretie miesto. Van der Poel bol ale rýchlejší a jazdec BikeExchange tak nevyrovnal tretiu priečku z rokov 2015 a 2020. „Mohorič sa pustil do zjazdu a myslím si, že pretekár za ním na chvíľu zvesil nohy a potom sa tam vopchali motorkári. Ja som sa snažil nechať bojovať veľkých favoritov a sústrediť sa na záver. Keď sa Mohorič pustil do zjazdu, medzi nami boli štyria cyklisti, ale nestihol som ho nasledovať," komentoval víťaz ôsmich etáp na Grand Tour pre The West Australian.
Najaktívnejším pretekárom v závere bol jednoznačne Tadej Pogačar. Najlepší jazdec súčasnosti spoločne so spolujazdcami postupne okresali pelotón a dvojnásobný víťaz Starej dámy sa chcel niekoľkokrát zbaviť svojich súperov. Jeho plán mu ale nevyšiel, o čo sa pričinili najmä cyklokrosári. Čerstvý víťaz Strade Bianche tak v závere šprintoval aspoň o tretiu priečku, ale našli sa silnejší jazdci a Slovinec napokon uzavrel Top 5. Napriek tomu, že sa nedostal ani na pódium, bol po pretekoch spokojný. „Som šťastný. Predviedli sme skvelý tímový výkon a pretekali sme aktívne. Gratulujem spolujazdcom aj Matejovi Mohoričovi," vyzdvihol prácu kolegov aj krajana a pokračoval. „Víťazstvo si zaslúžil. Pred pretekmi mi povedal, aby som sa nesnažil ísť dolu kopcom za ním. Odpovedal som mu, že som si vedomý toho, že bude ťažké ísť za ním, keďže viem, že je blázon. Všimol som si, že má upravenú sedlovku, aby mu to šlo v zjazde čo najlepšie. Keď ma v zjazde predbiehal, videl som, že veľmi riskuje, tak som sa ho neodvážil nasledovať," povedal tohtoročný víťaz UAE Tour pre oficiálnu stránku svojho zamestnávateľa.  
Tadej Pogačar útočí (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Napriek absencii súťažných kilometrov a prekonaní koronavírusu sa o najvyššie priečky hotoval zabojovať aj Peter Sagan. Jeho ambície ale dostali trhlinu už tridsať kilometrov pred cieľom, keď ho zastavili problémy s prehadzovačkou a sedemnásobný držiteľ zeleného dresu na Tour de France sa do boja o triumf už nevrátil. Na sociálnej sieti zablahoželal Turgisovi k druhému miestu a viac sa k pretekom nevyjadril. 
Aktívnu jazdu dnes predviedli aj zástupcovia tímu Jumbo - VismaWout Van Aert patrí medzi pretekárov, ktorí nedovolili odskočiť Pogačarovi a o triumf chcel zabojovať aj Primož Roglič. Čerstvý dvojnásobný víťaz Paríž - Nice neváhal otestovať svojich konkurentov na Poggiu, ale súperi si ho postrážili. Belgičanovi v závere už chýbali sily a napokon obsadil ôsmu priečku. „Samozrejme, som sklamaný. Myslím si, že som minul príliš veľa energie na Pogačarove útoky," sumarizoval víťaz Omloop Het Nieuwsblad pre VeloNews a pokračoval. „V závere bolo v skupine veľa jazdcov, ktorí už rozmýšľali nad pódiom. To je ich právo. Ja však radšej bojujem ďalej. Spolu s Van der Poelom sme sa snažili vrátiť k Mohoričovi, ale už to nebolo možné. Finále pretekov bolo rýchle. Keď zaútočil Mohorič, vedel som, že je to nebezpečné," dodal víťaz MSR z roku 2020. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Medzi porazené tímy prvého monumentu patrí Deceuninck - Quick-Step. Vlčia svorka už pred štartom prišla o Juliana Alaphilippa a v druhej edícii v rade nedostala svojho zástupcu ani do Top 10. Najlepšie si viedol Florian Sénéchal, ktorý obsadil štrnástu priečku. „Celé preteky som si počínal dobre. Na kľúčových miestach som sa snažil ísť s najlepšími, ale pri zjazde z Poggia predomnou spadol Nizzolo, čo ma trochu spomalilo. S nohami som spokojný, ale po chorobe na Paríž - Nice to ešte nebolo stopercentné. Myslím si, že moja forma sa uberá správnym smerom," povedal víťaz trinástej etapy na vlaňajšej Vuelte. Jeho slová zverejnila oficiálna stránka tímu. 
Výsledky Miláno - San Remo
1. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 6:27:49 500
2. TURGIS Anthony TotalEnergies 00:02 400
3. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 00:02 325
4. MATTHEWS Michael Team BikeExchange-Jayco 00:02 275
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:02 225
6. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:02 175
7. KRAGH ANDERSEN Søren Team DSM 00:02 150
8. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:02 125
9. TRATNIK Jan Bahrain Victorious 00:05 100
10. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 00:11 85
92. SAGAN Peter TotalEnergies 06:01
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop