Vietor zmenil Scheldeprijs na nepoznanie, Bora nevyužila prevahu, vyhral Kristoff po sóle, Merlier skoro spôsobil pád

6.4.2022, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
st 6.4. rovinata etapa ciel rovina Terneuzen > Schoten 199 km Kristoff
flamsko 20
profil pretekov (© scheldeprijs.be)
Scheldeprijs je považovaný za neoficiálne majstrovstvá sveta šprintérov, pretože sa roky jazdí na totálne rovinatej trase v čase, v ktorom by nemali mať klasickí šprintéri žiadny iný program. Vždy tu vyhrávali tí najsilnejší borci, veď rekord v počte triumfov drží Marcel Kittel, ktorý sa tu radoval päťkrát. Okrem neho tu víťazili veľmi známi borci posledných rokov - Boonen, Cavendish, Petacchi, Kristoff, Jakobsen, Ewan a vlani Philipsen.
Tento rok sem z minulých víťazov prišli Philipsen, Jakobsen aj Kristoff a zaradiť sa k nim do histórie chceli ľudia ako Bouhanni, Ackermann, Van Poppel (v prípade problémov Benneta) či Groenewegen, ale za najväšieho favorita bol považovaný Tim Merlier, na ktorého dnes mal ísť Alpecin napriek tomu, že v ich zostave bol aj vlaňajší víťaz.
Preteky tento rok nemali pokojný priebeh. Od úvodu fúkalo a pelotón bol nervózny. Síce sa nepadalo, ale nevedela uniknúť žiadna partia. Bočný vietor a terezíny viseli vo vzduchu. Došlo k nim už 150 km pred cieľom, keď sa balík rozbil na viacero častí a vpredu boli dve - 14-členná a 17-členná. Postupne sa medzi nimi vytvorila až vyše minúta rozdielu, no vzadu sa čoraz bližšie k cieľu formoval aj pelotón a začínal dobiehať obe partie.
Kto bol kde. V čelnej skupine šli Bennett, Meeus, Mullen a Van Poppel (4x Bora), Philipsen a Merlier (2x Alpecin), Van Uden a Welsford (2x DSM), Selig (Lotto), Kristoff (Intermarché), Vanbilsen Cofidis), Theuns (Trek), McLay (Arkéa) a Waerenskjold (Uno-X).
V druhej partii boli Van Keirsbulck (Alpecin), Jakobsen, Štybar, Morkov a Steels (4x Quick Step), De Lie, Van Moer a Vermeersch (3x Lotto), Hoole a Liepins (2x Trek), Mozzato a Morice (2x B&B), Van Rooy (Sport Vlaanderen), Politt (Bora-Hansgrohe), Sajnok (Cofidis), Mezgec (BikeExchange) a Andresen (DSM).
Očividné bolo, že Bora vynikajúco zvládla situáciu a mala obrovskú prevahu vpredu. To znamenalo, že ostatné tímy s nimi nechceli ideálne spolupracovať, ale ani v druhej partii to nebolo zrovna idylické, aj tam bola rôzne zmes pretekárov. Pelotónu sa napokon nepodarilo zásadnejšie sformovať, takže bolo to na týchto dvoch skupinách, ktoré šli 150 km smerom k cieľu.
Bennett poriadne sledoval, kto v skupine robí a kto nerobí, niektorým súperom prehováral do duše a nútil ich k ťahaniu. Mal tam však veľmi silnú dvojičku súperov v podobe Merliera s Philipsenom, ktorí si mohli veľmi dobre rozbehnúť špurt. Kristoff zasa mal skúsenosti a keďže tam bol sám, nemusel ťahať až tak zásadne.
Preteky vyzerali byť ďalšou prehrou Quick-Stepu, ktorý tu prišiel so super-silným Jakobsenom, ale zúfalo bojovali v druhej partii, ktorá síce dokázala likvidovať stratu na čelo, ale strašne pomaly, po sekundičkách za cenu obrovského výdaja síl, už 50 km pred cieľom sa zdalo byť po všetkom. To už v autobuse olovrantovali Bouhanni, Ackermann či Groenewegen.
Posledná hodina sa už šla za rozhodnutého stavu a navyše začalo pršať, teda sa dosť spomalilo. To nalialo sily prakticky všetkým pretekárom, ktorí boli v prvej skupine, pretože mali za sebou šialený výdaj energie a možno aj samotný Bennett sa po takom dlhom vetraní necítil úplne istý, že sa mu tú prevahu jeho tímu podarí na cieľovej páske zúžitkovať. A to by bola trochu hanba.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vyzeralo to tak, že posledná hodina bude paradoxne najpomalšia, no už 20 km pred páskou sa v skupine začalo nastupovať. Súperi šprintérov dobre vedeli, že ak bude finišovať skupina spolu, nemajú najmenšiu šancu. Bora tam však mala jasnú prevahu a chytať jednotlivcov sa snažil aj Philipsen. Za to Bennett mal nemalé problémy držať sa tempa skupiny. Už sa len modlil, aby tie ataky neboli až také silné.

V závere čisto šprintérskej klasiky to vyzeralo ako boj o víťazstvo veľkého úniku z tretieho týždňa Grand Tour, atak striedal atak. Grafika Bennettovi dokonca hlásila defekt, no zrejme už jednoducho nemal sily a začal sa motať v kolóne. Sedem kilometrov pred páskou nasadil k úniku na kockovom úseku Alexander Kristoff, ktorý chcel zrejme ťažiť z toho, že sa už k nemu neskôr už asi nepridá celá skupina. Za ním sa ale chvíľu nespolupracovalo, akoby boli ľudia zo skupiny v šoku.
Partia sa nedokázala zorganizovať, borci Bory už boli unavení aj demoralizovaní a ďalší skôr nastupovali, akoby ťahali. Nórsky veterán si vybudoval dokonca 20-sekundový náskok a už šiel all-in do cieľa. Určite si hovoril, že prísť do cieľa sólo na tejto klasike by bol celkom unikátny úspech. A podaril sa s obrovským prehľadom. V poslednom kilometri si to ešte aj mohol užívať. Pripísal si veľmi hodnotný a pamätný triumf ku všetkým svojim úspechom. Súperov doslova vyškolil. Až s odstupom 28 sekúnd finišoval druhý Danny Van Poppel (Bora), tretie miesto bral napokon Sam Welsford z DSM.
Veľkými porazenými dnešného dňa boli v Bore, ktorá mala vpredu jasnú prevahu, ale nezúžitkovala ju. Rovnako Alpecin, ktorý tam bol s dvoma najlepšími šprintérmi, ale napokon skončili na ôsmom a deviatom mieste, čo je pre nich veľkým sklamaním. Po dojazde ešte dokonca Merlier urobil mimoriadne stupídnu chybu, keď sa vybral k tímovému autobusu po trase dojazdu a keď zbadal špurtujúcu druhú skupinu s Jakobsenom priamo oproti, musel vyskočiť cez bariéry mimo trať.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexandra Kristoffa v TV (víťaz)
"Bolo to dnes veľmi ťažké. V závere Bora aj Alpecin neustále atakovali. Nemal som toľko síl pokrývať každý atak, a tak som si povedal, že skúsim odísť ja a uvidím, čo sa bude diať. Nikto ma nenasledoval, tak už keď som mal náskok, neostávlao nič iné, len ísť naplno a mal som našťastie ešte niečo v nohách. Veľmi ťažký deň a veľmi špeciálne víťazstvo.
Bol som dnes od začiatku pripravený na všetko, lebo fúkalo už pred štartom. Dával som si pozor a vystihli sme to s kolegom Gerbenom Thijssenom, no Gerben, bohužiaľ, smolne spadol a vypadol zo skupiny. Veľmi mi pomohol. Bez neho by som v zlomovom momente nebol vpredu.
Prežívame skvelú sezónu ako tím, sme veľmi šťastní ako nám to ide."
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander Intermarché-Wanty-Gobert 4:06:02 200
2. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:24 150
3. WELSFORD Sam Team DSM 00:24 125
4. VAN UDEN Casper Team DSM 00:26 100
5. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:26 85
6. VANBILSEN Kenneth Cofidis 00:28 70
7. MCLAY Daniel Team Arkéa-Samsic 00:28 60
8. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Fenix 00:28 50
9. MERLIER Tim Alpecin-Fenix 00:28 40
10. MULLEN Ryan BORA-hansgrohe 00:28 35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop