SP: Trnavské kritérium ovládol Adam Foltán, jednorazovku zas Matúš Štoček

5.4.2022, 07:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Počas prvého aprílového víkendu prebehli úvodné dva kolá Slovenského pohára na ceste. Ich dejiskom boli Trnava, kde sa išlo v sobotu kritérium, a Suchá nad Parnou. Zviditeľniť sa podarilo viacerým slovenským reprezentantom vrátane Adama Foltána alebo Mareka Čaneckého. U žien sa darilo Alžbete Bačíkovej. 

2. apríl - Trnava

Muži

V sobotu 2. apríla odštartovala ďalšia sezóna Slovenského pohára na ceste úvodným kritériom v Trnave. V elitnej kategórii mužov sa na štart postavilo 45 účastníkov zo Slovenska, Česka, Rakúska alebo Maďarska. Trnavský okruh bol rovnaký pre všetky kategórie a nebol profilovo ani technicky náročný. Meral jeden kilometer a muži na ňom urobili presne 30 kôl. 

Mužské preteky pre rôzne problémy nedokončili piati účastníci. Bol medzi nimi aj Martin Haring (Dukla Banská Bystrica). Jeho výpadok naplno využili ďalší dvaja pretekári z banskobystrického tímu. Adam Foltán a Patrik Tybor premenili mužské kritérium na svoje vlastné preteky. Obaja sa od úvodu pohybovali v čele pretekov a pri prejazdoch zbierali najväčšie množstvo bodov. 

Konkurovať sa im snažil Marek Čanecký (BRS - KAKTUS BIKE), ktorý si do celkového počtu pripísal 22 bodov. Stačilo to na tretie miesto, ktoré do posledného kola musel brániť hlavne pred Lukášom Kubišom (Dukla Banská Bystrica). Účastník olympiády v Tokiu v kritériu získal 13 bodov, na piatej priečke skončil Pavol Rovder (Dukla Banská Bystrica) s piatimi bodmi.

Adam Foltán a Patrik Tybor (obaja Dukla Banská Bystrica) už po polovici pretekov pevne držali prvé dve pozície a iba pád alebo iné technické problémy ich o ne mohli pripraviť. Nakoniec sa tak nestalo a mladší z tohto dua o svojom víťazstve rozhodol už pred posledným okruhom, v ktorom sa udeľovalo desať bodov. Foltán celkovo pozbieral 52 bodov, Tybor 40. 

Juniori

Druhú početnú štartovú listinu mala aj kategória juniorov. Na trnavské kritérium prišli nielen domáci pretekári, českí cyklisti alebo Maďari, ale otestovať kvalitu slovenského podujatia prišiel aj Fín Tomas - Casimir Niemi alebo juniorská reprezentácia Rumunska. Celkovo do pretekov juniorov nastúpilo 38 účastníkov a na Štefánikovej a Pekárskej ulici urobili 24 kôl.

Medzi juniormi boli preteky vyrovnanejšie ako medzi mužmi. No ani niektorým juniorom sa nevyhli pády a technické problémy. Do cieľa neprišli Juraj Vrbik (Cycling Academy Bratislava ) alebo Dávid Maňkovský (Športový klub Topoľčianky). Vrbik v okamihu odstúpenia z pretekov mal na konte tri body, pohyboval sa v čele a snažil sa bojovať o víťazstvo. 

Rovnaké ambície mali aj ďalší štyria cyklisti. Cristian Haas (CKM Poprad), Mihnea - Alexandru Harasim (Romania National Cycling Team), Šimon Vaníček (SPORTCOMPLEX BŘECLAV) a práve vyššie uvedený fínsky reprezentant sa od začiatku pretekov preťahovali o priebežné prvé miesto. Ešte po predposlednom kole nebolo rozhodnuté o konečnom poradí. 

Na najvyšší stupienok sa nakoniec dostal domáci pretekár. Haas počas jednotlivých kôl pozbieral 25 bodov a stal sa víťazom len o sedem bodov pred rumunským jazdcom. Harasim mal rovnaký počet bodov ako Čech Vaníček, lenže v jeho prospech hovoril fakt, že v záverečnom okruhu českého súpera porazil. Niemi ukončil preteky so 17 bodmi. 

Ženy a juniorky

Spoločné kritérium žien a junioriek meralo 18 kilometrov, teda účastníčky pretekov urobili na trnavskom okruhu 18 kôl. Mali tak dostatok priestoru na to, aby predviedli svoju formu. Štartová listina obsahovala dokopy 20 pretekárok z troch krajín, do kategórie junioriek spadalo presne deväť dievčat. V konkurencii žien sa dokázali presadiť dve. 

Rovnako ako medzi mužmi, aj medzi ženami sa našli dve cyklistky, ktoré od úvodného okruhu ukazovali, že sú o niečo silnejšie ako ostatné účastníčky. Boli nimi Nikola Bajgerová (Force KCK Zlín) a Alžbeta Bačíková (CK DUKLA Bratislava). Zástupkyňa českej cyklistickej školy však bola ešte o niečo silnejšia aj ako Bačíková. 

Bajgerová totiž svoje bodové konto obohatila o 44 bodov, presne o 24 bodov viac ako mala druhá Bačíková. Svoj náskok si budovala od úvodného kola a už po polovici pretekov bolo o jej víťazstve viac-menej rozhodnuté. Bačíková však v tom čase už jasne smerovala na druhé miesto. Ostatné pretekárky totiž nebodovali tak pravidelne ako vyššie uvedené dve dámy. 

Tretie miesto nakoniec obsadila Simona Bodoríková (CK EPIC Dohňany), pre ktorú to bol veľký úspech. Stále ešte juniorka sa presadila v silnej domácej konkurencií. Porazila Radku Paulechovú (KAKTUS BIKE - TEAM Bratislava) aj Petru Machálkovú (Cycling Academy Trenčín), ktorým sobotňajšie kritérium príliš nevoňalo. Bodoríková zároveň vyhrala juniorskú kategóriu. 

Kadeti

Atraktívne preteky videli diváci tiež v kategórii kadetov, ktorí prišli do Trnavy v hojnom počte. Dostať sa na predbežné prvé miesto v hodnotení Slovenského pohára na ceste motivovalo až 46 cyklistov. No reálnu šancu splniť tento cieľ malo iba pár z nich. Kadetské kritérium bolo vypísané na 21 kôl, ktoré poriadne preriedili zrno od pliev. 

Už po prvom kole z bitky o víťazstvo vypadli viacerí účastníci a ako kritérium ďalej pokračovalo, body vo veľkom množstve naskakovali prevažne k dvom menám. Boli nimi Tomáš Drobný (Cycling Academy Trenčín) a Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová, a.s). Kontakt s nimi sa snažil držať aj Kristián Vavro (TJ Favorit Brno), ale nakoniec skončil tretí. 

Z víťazstva sa potešil Drobný, pretože pri prejazdoch dokázal viackrát zdolať svojho priameho konkurenta. Jazdec z Cycling Academy Trenčín ukončil preteky so ziskom 38 bodov. Fedor za ním príliš nezaostal, v cieli kritéria ich delilo iba deväť bodov. Samuel však musel po pretekoch uznať, že jeho súper bol v sobotu silnejší.

Kadetky

Organizátori pre dievčatá vo vekovej kategórii kadetky, teda ročníky narodenia 2006 a 2007, pripravili kritérium dlhé 15 kilometrov. Kadetky tak už nemali veľa priestoru na zaváhanie, každý bod mohol rozhodnúť o lepšom, respektíve horšom umiestení. Na trnavskom kritériu nakoniec štartovalo 15 kadetiek zo Slovenska, Česka a štartovala aj jedna Rumunka. 

Bola ňou Ingrid Novaková (Novak Cycling Academy), lenže rumunskú cyklistickú školu nereprezentovala tak dobre, ako chcela. Ani pri jednom prejazde nesiahla na bodované pozície a nakoniec ju pelotón pretekárok obehol osem kôl pred koncom. Skončila predposledná. Na trnavskom kritérium tak dostala veľkú lekciu.

Na úplne opačnom fronte sa pohybovali Anna Ržoncová (CK EPIC Dohňany), Veronika Jadrná (SPORTCOMPLEX BŘECLAV), Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín) alebo Natália Kušnírová (CK MŠK Kežmarok). Práve tieto pretekárky si pri prejazdoch rozdelili najväčšiu porciu bodov a bojovali o víťazstvo. To získala Ržoncová so ziskom 27 bodov. 

Starší žiaci 

Najväčšie zastúpenie na štarte mala v úvodnom kole Slovenského pohára na ceste kategória starších žiakov. Kritérium v Trnave absolvovalo až 48 chlapcov spadajúci do tejto kategórie. Všetci boli aj v cieli klasifikovaní. Dĺžka kritéria bola pre starších žiakov úplne rovnaká ako mali kadetky, teda ich preteky pozostávali z 15 kôl. 

Nielenže bola kategória starších žiakov najhojnejšie zastúpená, bola aj najvyrovnanejšia. Až do posledného kola sa bojovalo o víťazstvo. Antonín Žufánek (MAPEI MERIDA KAŇKOVSKÝ), Ondrej Sobota (CK Olympik Trnava) a Matej Tomáš (CK EPIC Dohňany) sa pohybovali na čele a ani jeden z nich sa nedokázal dostať do bodového trháku. 

Nakoniec v poslednom kole dôležitú porciu bodov pre seba získal Žufánek a stal sa víťazom. Český cyklista vyhral iba o jediný bod pred Sobotom. Tretie miesto obsadil Tomáš, ktorý na víťaza stratil iba štyri body. Celkovo v kategórii starších žiakov aspoň jeden bod získalo 14 účastníkov, aj preto boli preteky viac ako dramatické. 

Žiačky

Medzi žiačkami sa o víťazke rozhodlo už pomerne ďaleko od cieľa. V tejto vekovej kategórii štartovalo 28 dievčat prevažne zo Slovenska, na otestovať sa prišlo aj pár českých pretekárok. Žiačky na trnavskom kritériu urobili deväť okruhov, teda v hre už nemali veľké množstvo bodov. 

Jednoznačnou víťazkou medzi žiačkami sa stala Antonie Cermanová (CK Příbram Fany Gastro), ktorá od úvodného kola doslova ničila svoje súperky. Počas deviatich kôl získala 26 bodov, o 14 viac ako druhá najlepšia žiačka. Bola ňou Tereza Ďuríková (MŠK Žiar nad Hronom - CK), na stupne víťazov sa dostala ešte Lucia Hudoková (CK EPIC Dohňany). 

Mladší žiaci

V minulých rokoch bývala kategória mladších žiakov jedna z najbohatšie zastúpených, no v sobotu 2. apríla v úvodnom kole Slovenského pohára na ceste toto pravidlo neplatilo. Na štarte stálo 26 chlapcov, pričom domácu cyklistickú školu zastupovalo 25 účastníkov. Mladší žiaci urobili počas kritéria deväť kôl rovnako ako žiačky. 

A podobne ako medzi žiačkami, tak ani u starších žiakov sa nezrodila žiadna veľká dráma. Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana) svojich súperov porazil s luxusným bodovým náskokom. Jediným väčším vyzývateľom Záchenského bol Sebastian Trnka (CYKLISTICKÁ TOUR), z ďalších pretekárov bodovali už iba tretí Oliver Samák (Cycling Academy Bratislava) a Matej Galovič (CyS - Akadémia Petra Sagana).

Mini chlapci a dievčatá

Organizátori trnavského kritéria pripravili preteky aj pre dve najmenšie kategórie. Mini chlapci a dievčatá urobili zhodne štyri okruhy. Medzi chlapcami štartovalo desať cyklistov. Zvíťazil Richard Tkáč (Športový klub Topoľčianky). Druhé miesto obsadil Nikolaj Galovič (CyS - Akadémia Petra Sagana) a tretí bol Lukáš Mašura (CYKLISTICKÁ TOUR).

U dievčat už na štarte bolo rozhodnuté o pódiu, keďže do pretekov nastúpili iba tri pretekárky. Najsilnejšou z tria bola Petra Brimusová (CK Olympik Trnava). Za ňou cieľovú čiaru preťala Adéla Jadrná (SPORTCOMPLEX BŘECLAV), a na treťom mieste ukončila preteky Agáta Peszekiová (MŠK Žiar nad Hronom - CK).

3. apríl - Suchá nad Parnou

Muži a juniori

Deň neskôr po sobotňajšom kritériu seriál Slovenského pohára na ceste pokračoval pretekmi jednotlivcov. Neďaleko Trnavy v Suchej nad Parnou organizátori pre pretekárov pripravili okruh dlhý 23 kilometrov. Muži a juniori v spoločných pretekoch na ňom urobili päť kôl, ich preteky tak celkovo merali 115 kilometrov. Na štart nedeľňajších pretekov sa tak postavilo až 146 cyklistov. 

Poriadne veľký pelotón sa začal drobiť na menšie skupiny prakticky od samého začiatku. Veľkú prevahu v pelotóne mal predovšetkým český tím ATT Investment, no silnú konkurenciu mali v podobne slovenského zoskupenia Dukla Banská Bystrica. Práve jazdci českého tímu najskôr oddelili slabšie články pelotónu a neskôr rozohrali bitku o víťazstvo. 

O samom víťazovi rozhodlo až záverečné kolo. Vpredu sa vyprofilovala dvojica najsilnejších pretekárov. Boli nimi Matúš Štoček (ATT Investment) a Marek Čanecký (BRS - KAKTUS BIKE). Prvý menovaný vyťažil zo skvelej tímovej práce, pretože za vedúcim duom figurovala ďalšia dvojička. Tvorili ju Michal Schuran a Daniel Sporysch (obaja z ATT Investment).  

Samotné finále viac vyhovovalo Štočekovi, ktorý si do posledných metrov priniesol viac síl ako Čanecký, a aj keď v cieli oboch klasifikovali s rovnakým časom, jazdec tímu ATT Investment vo finiši demonštroval svoju silu a urval Čaneckého z háku. Na zvyšných dvoch miestach skončili Schuran a Sporysch, ktorý neustále mali vedúcu dvojičku na očiach. 

Jazdci Dukly Banskej Bystrice neboli na preteky zle pripravení, lenže v rozhodujúcich okamihoch nedokázali ideálne zareagovať a nakoniec ich ambície zachraňovali Adam Foltán a Pavol Rovder. Obom sa podarilo dostať do skupiny, v ktorej figurovalo 14 cyklistov, lenže ich strata na víťaza pretekov bola v cieli viac ako pol minútová. Foltán finišoval na siedmom mieste, v šprinte skupiny bol tretí. 

V rovnakej skupine sa nachádzali aj dvaja najsilnejší juniori. Christian Haas (CKM Poprad) a Mihnea - Alexandru Harasim (Romania National Cycling Team) spolu zviedli rovnocenný súboj už na kritériu, kde za dlhší koniec lana ťahal slovenský cyklista. Rovnako dopadla ich konfrontácia aj o 24 hodín neskôr v pretekoch jednotlivcov. Haas svojho súpera znovu porazil v šprinte.  

Nedeľňajšie preteky poznačili aj nie príliš ideálne poveternostné podmienky, v okolí Trnavy panovali nízke teploty. Viacerým cyklistom práve kombinácia nie ideálneho počasia a veľkého tempa, ktoré od začiatku udávala partia okolo Matúša Štočka nevyhovovala a postupne sa pole pretekárov stenčovalo. Do cieľa nakoniec prišlo 92 účastníkov.
Matúš Štoček víťazí pred Marekom Čaneckým (© Ján Melicher)

Ženy a juniorky

Už tradične spoločné preteky absolvovali aj ženy a juniorky. Ich vzájomné súboje prebiehali na rovnakom okruhu, na ktorom súťažili muži a juniori. Rozdiel bol len v počet kôl. Ženy a juniorky sa na okruhu odprezentovali trikrát. Ich preteky teda celkovo merali 69 kilometrov. Štartovalo v nich 24 pretekárov, 11 z nich spadalo do kategórie junioriek. 

Tiež v týchto pretekoch sa išla poriadna hrana od samého začiatku. Každá účastníčka sa snažila držať vo vedúcej skupine. Postupom času v nej zostalo desať cyklistiek, pričom početnú prevahu mali tímy BRS - KAKTUS BIKE, ktorý reprezentovali Simona Záhorcová a Laura Debnárová, a CyS - Akadémia Petra Sagana, za ktorý jazdili Terézia Ciriaková a Kristína Tichá

Oba zoskupenia však nedokázali využiť početnú prevahu vpredu. Vo finále sa naopak ukázali skúsenosti, pretože vyššie uvedené pretekárky doslova vyučili dve najstaršie dámy v štartovom poli. Alžbeta Bačíková (CK DUKLA Bratislava) a Nikola Bajgerová (Force KCK Zlín) si do koncovky priniesli najviac síl a nakoniec v šprinte porazili všetky konkurentky. Vyhrala Bajgerová, rovnako ako kritérium v Trnave. 

Pre tím CyS - Akadémia Petra Sagana zostalo aspoň tretie miesto. Získala ho Terézia Ciriaková, ktorá si tak zaistila víťazstvo medzi juniorkami. V tejto vekovej kategórii aj druhú priečku obsadila reprezentantka CyS - Akadémie Petra Sagana. Bola ňou Kristína Tichá. Treťou najlepšou juniorkou bola Barbora Jeřábiková (Brilon Racing Team MB). Aj ona figurovala v čelnej skupine, ale v šprinte bola najpomalšou z desiatky pretekárok.  
Tri najlepšie ženy na pódiu (© Ján Melicher)

Kadeti

Tri kolá a celkovo 69 kilometrov absolvovali aj pretekári spadajúci do kategórie kadetov. Celkovo do pretekov nastúpilo 59 účastníkov, no do cieľa sa nakoniec dostalo 51 z nich. Na vine boli rôzne technické problémy, ale aj pády. Zaujímavosťou kadetských pretekov bolo, že z nich predčasne odstúpili bratia Tobias a Richard Hajkovský (CK MŠK Kežmarok).

Úplne iné starosti mali jazdci bojujúci o víťazstvo. Hneď v úvodnom kole sa vpredu vyselektovala skupina, v ktorej boli najvážnejší kandidáti na víťazstvo. Nechýbali v nej Jakub Husár (Flaviol - Bike Team Spiš), Tomáš Drobný (Cycling Academy Trenčín), Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová, a.s.) alebo Adam Mrocek (CK EPIC Dohňany). Posledný menovaný mal pri sebe tímového kolegu Lukáša Vranáka. Vpredu sa celkovo nachádzalo desať jazdcov.

Za vedúcou skupinou sa pohyboval pelotón. Bolo v ňom 30 cyklistov, no napriek tomu, že ich bolo viac, nedarilo sa im vrátiť do bitky o víťazstvo. Spolupráca v balíku fungovala aj v poslednom kole, lenže pelotón sa objavil v priestore cieľa o 48 sekúnd neskôr ako vedúca skupina, a preto pre nich zostalo „iba“ jedenáste miesto. Získal ho v šprinte Ondřej Michalovič (SPORTCOMPLEX BŘECLAV). 

No oveľa zaujímavejší bol šprint o víťazstvo. Vypadol z neho iba Adam Strejček (Adam Strejček Brilon racing team), ktorý si do finále nepriniesol už skoro žiadne sily. Zo zvyšnej deviatky ich mal najviac Jakub Husár (Flaviol - Bike Team Spiš), ktorý na posledných metroch porazil ostatných členov úniku. Druhé a tretie miesto obsadili jazdci Cycling Academy Trenčín, menovite Tomáš Drobný a Marek Mojto
Jakub Husár víťazí v šprinte (© Ján Melicher)

Kadetky

Pretekárky spadajúce do kategórie kadetiek urobili o jedno kolo menej ako kadeti, teda ich preteky boli dlhé 46 kilometrov. Prihlášku do pretekov poslalo 19 dievčat, no nedeľňajšie preteky absolvovalo 18 kadetiek. Na štarte chýbala Zuzana Toblová (CK Olympik Trnava).

Preteky kadetiek boli veľmi vyrovnané. Nedokončili ich Hana Ferejová (Športový klub Topoľčianky), Elen Lazarová a Martina Štefanová (obe z TJ Favorit Brno), a ďalších päť dievčat postupom času stratilo kontakt so zvyškom pelotónu. Bola medzi nimi Ingrid Novaková (Novak Cycling Academy), rumunskej cyklistke tak po kritériu nevyšli ani nedeľňajšie preteky.

Zvyšných desať dievčat si robilo spoločnosť až do samého finále, v ktorom opäť rozhodovali rýchlostné predpoklady. Ako prvá preťala cieľovú čiaru Natália Kušnírová (CK MŠK Kežmarok), ktorá si okrem prvého víťazstva v pretekoch zaistila aj prvé miesto v predbežnom hodnotení Slovenského pohára na ceste. Druhou najlepšou šprintérkou bola v nedeľu Štěpánka Dubcová (Team Forman profiq Cinelli) a treťou zas Vanesa Šatková (CK EPIC Dohňany).
Najlepšie kadetky v Suchej nad Parnou (© Ján Melicher)

Starší žiaci

46 kilometrov urobili v nedeľu aj pretekári spadajúci do kategórie starších žiakov. V Suchej nad Parnou sa na štart postavilo už väčšie množstvo účastníkov ako v sobotňajšom kritériu. Do nedeľňajšieho podujatia vstúpilo 50 chlapcov. Zo všetkých prihlásených nevyštartoval iba Daniel Šimunek (CK Olympik Trnava).

Dve kolá sa zdali dosť na to, aby sa spomedzi pretekárov v kategórii starších žiakov vyprofiloval najsilnejší jedinec, lenže nebolo tomu tak. Hneď od začiatku sa v pelotóne začalo pretekať, ale hlavné pole sa skoro vôbec necedilo. Postupom času z neho vypadlo iba trinásť cyklistov, takže do finále prišla poriadne veľká masa. 

Koncovka v pretekoch starších žiakov bola trochu chaotická, keďže šancu na víťazstvo stále malo 37 účastníkov a každý jeden z nich sa o to snažil. No k víťazstvu sa nakoniec dostal Jakub Mikuš (Slávia Trenčín), ktorému sa v závere podarilo predviesť najlepší šprint. Matej Tomáš (CK EPIC Dohňany) a Jakub Glezgo (MŠK Žiar nad Hronom - CK) tiež predviedli dobrý šprint a preto sa dostali na pódium.
Pódium po pretekoch starších žiakov (© Ján Melicher)

Žiačky

Posledná ženská kategória, teda žiačky, už urobila na okruhu iba jedno kolo. Rovnako ako v sobotňajšom kritériu v Trnave, aj v nedeľu v Suchej nad Parnou sa kategória žiačok mohla pýšiť celkom pekným počtom štartujúcich. Celkovo štartovalo 33 dievčat, do cieľa sa podarilo prísť 28 cyklistkám. Štartovala aj víťazka kritéria z kategórie Mini dievčatá, ale Petra Brimusová (CK Olympik Trnava) v nedeľu do cieľa neprišla. 

Všetky účastníčky pretekov nemali na čo čakať, a od štartu sa do pedálov poriadne opreli. Lenže okruh v okolí Suchej nad Parnou nebol príliš náročný, a preto nasledovalo finále ako u väčšiny kategórii. Znovu musel o víťazke rozhodnúť šprint. Najlepšou šprintérkou v kritériu bola Antonie Cermanová (CK Příbram Fany Gastro) a svoju pozíciu ubránila aj o deň neskôr. Zvíťazila celkom jednoznačne.

Spomedzi slovenských dievčat rýchlosťou zaujala hlavne Lucia Hudoková (CK EPIC Dohňany), a aj keď sa snažila predbehnúť aj neskoršiu víťazku, nepodarilo sa jej to a v cieli ju klasifikovali na druhom mieste. Potešiť ju mohlo aspoň víťazstvo medzi slovenskými pretekárkami. Ako tretia do cieľa zašprintovala Tereza Ďuríková (MŠK Žiar nad Hronom - CK). 
Pohľad na pelotón v pretekoch žiačok a mladších žiakov (© Ján Melicher)

Mladší žiaci

Úplne poslednou kategóriou, ktorá sa predstavila v nedeľu v Suchej nad Parnou, bola kategória mladších žiakov. Štartovali v nej ročníky narodenia 2010, 2011 a 2012. Napriek tomu, že aj oni urobili na okruhu iba jedno kolo, v tejto vekovej kategórii sa ukázali silnejšie články. Celkovo sa na štart postavilo 29 chlapcov zo Slovenska a Česka. 

Začiatok pretekov bol veľmi rýchly a pelotón sa čoskoro rozpadol na dve skupiny. V čele zostalo 12 účastníkov pretekov. Druhá skupina sa snažila vrátiť do hry, ale medzera sa neustále zväčšovala a nakoniec prišla do cieľa s mankom väčším ako 17 minút. Dovtedy z nej vypadli slabšie kusy, ktorým nedeľňajšie preteky príliš nechutili. 

Na druhom fronte sa neudiala ďalšia selekcia a čelná skupina prišla do posledného kilometra pokope. Viaceré tímy mali vpredu aspoň troch jazdcov, no o nejakej tímovej spolupráci sa v tejto vekovej kategórii nedalo hovoriť. Každý jazdec ťahal za svoje a najväčšiu silu v závere ukázal Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorý tak po kritériu vyhral aj jednorazovku. 

Spoločnosť na stupni víťazov mu robili Sebastian Trnka (CYKLISTICKÁ TOUR) a Hugo Kliment (Športový klub Topoľčianky). Všetci traja pretekári sa narodili v roku 2010.
Štart pretekov mladších žiakov a žiačok (© Ján Melicher)
 
Náš eshop