Colbrelli sa aj po zástave srdca chystá pokračovať v kariére, pretekať v Taliansku už ale môcť nebude

28.4.2022, 21:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Colbrelli sa aj po zástave srdca chystá pokračovať v kariére, pretekať v Taliansku už ale môcť nebude
Sonny Colbrelli (@Sprintcycling, @TeamBahrainVictorious)

Sonny Colbrelli sa postupne zotavuje zo svojho srdcového kolapsu a po novom už opäť jazdí na bicykli. Všetko nasvedčuje tomu, že by sa mohol aj po implantácii defribrilátora vrátiť do profesionálneho cyklistického kolotoča. Implantácia mu síce znemožný štart na niektorých podujatiach, no ako Colbrelli sám povedal, toto nie je spôsob, akým chce ukončiť svoju kariéru. 
21.3.2022 sa Sonnymu Colbrellimu navždy zmenil život. V ten deň odštartovali preteky Okolo Katalánska svojou prvou etapou, ktorá sa skončila hromadným šprintom do kopca v meste Sant Feliu de Guíxols. Do dojazdu sa zapojil aj Sonny Colbrelli vracajúci sa po chorobe a po výbornom výkone len tesne prehral s Michaelom Matthewsom. Pár minút po dojazde ale začalo peklo. Colbrelli v cieľovom priestore skolaboval a privolaná záchranka konštatovala srdcový kolaps. Svet cyklistiky zatajil dych a v to poobedie sa sociálne siete zaplnili príspevkami vyjadrujúcimi podporu pre Taliana. Sonnyho sa našťastie podarilo oživiť a previezť do nemocnice, no na opätovnú stabilizáciu jeho srdca bola potrebná defibrilácia. 
Začiatkom apríla Talian absolvoval implantáciu ICD, implantovateľného kardiovertera - srdcového defibrilátora. Ten sa má postarať, veľmi laicky povedané, o znovu naštartovanie Colbrelliho srdca v prípade, že dôjde k ďalšej arytmii, alebo nedajbože ďalšiemu kolapsu. Colbrelli si uvedomuje závažnosť situácie, ale zatiaľ sa nechce vzdať svojej vášne. 
V krátkom rozhovore ešte koncom marca sa pre La Gazzetta dello Sport vyjadril, že je zázrak, že je na žive a že to bude chcieť ďalší zázrak, aby sa vrátil späť do pretekárskeho režimu, no nechce skončiť kariéru takto. A skutočne, po mesiaci rehabilitácie teraz prišla správa, že Colbrelli dostal zelenú od doktorov a môže začať opäť jazdiť na bicykli. Zatiaľ ale pochopiteľne len s nízkou záťažou. 
Všetko tak nasvedčuje tomu, že sa Talian skutočne plánuje vrátiť do role profesionálneho pretekára. UCI nemá konkrétne pravidlá ohľadom športovcov s implantovaným defibrilátorom, takže v tomto problém nebude. Už teraz je ale jasné, že v Taliansku viac pretekať nemôže. V tejto krajine majú športovci s implantovaným ICD zo zákona zákaz zúčastňovať profesionálnych športových podujatí. 
Colbrelli tak nebude môcť po svojom návrate štartovať na domácich pretekoch Miláno - San Remo či Giro d'Italia, a rovnako bude mať zakázaný štart aj na talianskych jesenných klasikách, ktoré boli pevným základom jeho kariéry. Podobnú situáciu sme nedávno mohli vidieť vo futbale. Na Eure 2020 skolaboval po srdcovej zástave dánsky stredopoliar Christian Eriksen. Tiež mu bol implantovaný ICD, no a v dôsledku toho sa po svojom návrate do profesionálneho futbalu musel vrátiť z talianskeho Interu späť do anglickej Premier League. 
 
Náš eshop