SP: Marek Čanecký vyhral kritérium v Dudinciach, jednorazovku v Krupine zas Dávid Kaško a Janka Keseg Števková

3.5.2022, 00:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Počas posledného aprílového a prvého májového dňa prebehli ďalšie dve kolá Slovenského pohára na ceste. Ich dejiskami boli Dudince, kde sa išlo v sobotu kritérium, a Krupina. Medzi mužmi počas oboch dní žiarili pretekári tímu BRS - KAKTUS BIKE. Víťazný návrat do SP zažila Janka Keseg Števková.

30. apríla - Dudince

Muži  

Poslednú aprílovú sobotu v Dudinciach pokračoval Slovenský pohár na ceste ďalším kolom. Na programe bolo druhé kritérium v tejto sezóne. Medzi mužmi sa do neho prihlásilo 53 cyklistov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Rakúska. Na štart sa postavilo 51 pretekárov, Jakub Vlčák (Cycling Academy Trenčín) a Richard Coma (BRS - KAKTUS BIKE) neodštartovali. 

Spomedzi 51 štartujúcich iba jeden cyklista nedokončil preteky. Bol ním Matej Blaško (BRS - KAKTUS BIKE). Kritérium v Dudinciach bolo vypísané na 24 kôl, pričom za každý prejazd cieľom vedúci pretekár dostal bod. Každý tretí okruh si cyklisti podelili 5, 3, 2 a 1 bod. Pri poslednom prejazde bolo v hre najviac bodov, presnejšie 10 bodov pre víťaza, 6, 4 a 2 body pre ďalších troch. 

Od začiatku kritéria v Dudinciach sa v mužskej kategórii vyprofilovala štvorka najaktívnejších pretekárov. Marek Čanecký (BRS – KAKTUS BIKE), Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor), Tobias Vančo (Dukla Banská Bystrica) a Stanislav Béreš (BRS - KAKTUS BIKE) boli vpredu pri každom prejazde cieľom a delili si body do celkovej klasifikácie kritéria. 

Nakoniec ich najviac pozbieral Marek Čanecký, ktorý svoje bodové konto obohatil o 31 bodov. Šimon Vaníček sa ho snažil naháňať až do absolútneho konca, lenže nepodarilo sa mu to. Rozdiel medzi ním a Čaneckým bol po kritériu deväť bodov. Na tretie miesto sa dostal Tobias Vančo so ziskom 15 bodov. Minimálne jeden bod si pripísalo až 17 cyklistov. 
Marek Čanecký pri poslednom prejazde cez cieľovú čiaru (© Ján Melicher)

Juniori

Kritérium v Dudinciach išli aj juniori. Na štart sa postavilo 42 pretekárov spadajúcich do tejto kategórie. Organizátori pre nich pripravili 21 okruhov. Medzi juniormi sa piati cyklisti nedostali do cieľa vrátane Christiana Haasa (CKM Poprad). Bola to pre neho menšia športová tragédia, pretože Haas bojoval o víťazstvo v kritériu. V čase odstúpenia z pretekov mal na konte 11 bodov. 

Medzi juniormi štartovali nielen slovenskí cyklisti, ale aj reprezentanti Česka, Litvy, Rumunska a Maďarska. Lenže slovenskí pretekári si z medzinárodnej konkurencie nerobili ťažkú hlavu a nenechali si zobrať víťazstvo. V najlepšej šestke skončili až piati domáci reprezentanti, medzi nich sa natlačil iba Čech Robin Káňa (Team Forman profiq Cinelli), ktorému sa podarilo uloviť 11 bodov.

Na víťazstvo to však zďaleka nestačilo. O bod viac nazbieral Jakub Galovič (CyS - Akadémia Petra Sagana), lenže ešte aktívnejšie zbieral body Matúš Privalinec (Slávia Trenčín). Privalinca bolo vidieť skoro pri každom prejazde a nevypustil ani záverečné kolo, v ktorom ušiel svojim súperom. Celkovo si na konto pripísal 20 bodov. Stal sa zaslúženým víťazom.

Spomedzi slovenských pretekárov sa v dobrom svetle odprezentovali aj Áron Kurucz Tóth (Cyklistický klub SPARTAK TLMAČE), Adam Haľak (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) a Olivier Ollé (Cycling Academy Bratislava), ktorí obsadili štvrtú, piatu a šiestu pozíciu. 
Matúš Privalinec dominoval počas kritéria (© Ján Melicher)

Ženy a juniorky

Až 22 účastníčok absolvovalo kritérium v Dudinciach v spojených pretekoch žien a junioriek. V Dudinciach súťažila aj Janka Keseg Števková (OUTSITERZ), ktorá vynechala úvod Slovenského pohára na ceste v Trnave a Suchej nad Parnou. Naopak, v Dudinciach neštartovala víťazka úvodných dvoch podujatí Nikola Bajgerová (Force KCK Zlín).

Šancu vyhrať tak dostali ďalšie dámy. Už počas trnavského kritéria ukazovala svoju silu a svoje skúsenosti z dráhy Alžbeta Bačíková (CK DUKLA Bratislava). Vtedy jej to ešte k víťazstvu nestačilo, no v Dudinciach už áno. Doslova kritérium premenila na svoju vlastnú šou. Od prvého kola sa usadila na prvom mieste a nakoniec ho s 28 bodmi udržala až do konca. 

Presnú polovicu z bodového zisku víťazky nazbierala druhá najlepšia pretekárka. Bola ňou Terézia Ciriaková (CyS - Akadémia Petra Sagana), lenže aj ona mala v cieli dôvod na radosť. Bola najlepšou spomedzi junioriek a zároveň odrazila útok Niké Péteriovej (Ride for Women Cycling Project) v bitke o druhú pozíciu medzi ženami. Maďarke chýbal bod. 

Janka Keseg Števková pri návrate do Slovenského pohára na ceste zaznamenala jeden bod a obsadila konečnú siedmu pozíciu. Pre ňu však vrchol víkendu mal prísť v nedeľu. Medzi juniorkami zvyšné dve priečky obsadili české dievčatá. Menovite Barbora Němcová (SPORTCOMPLEX BŘECLAV) so siedmimi bodmi a Adéla Hermanová (SPORTCOMPLEX BŘECLAV) s jedným bodom.
Alžbeta Bačíková si víťazstvo v kritériu nenechala zobrať (© Ján Melicher)

Kadeti

Štartová listina kadetov patrila medzi najnabitejšie. Do Dudiniec prišlo až 53 chlapcov z piatich krajín. Najväčšie zastúpenia malo Slovensko, no štartovať sa rozhodli aj českí, maďarskí, rumunskí a litovskí kadeti. Ich súboje o body prebiehali na rovnakom okruhu dlhom 1,5 kilometra ako súboje ostatných kategórií. Organizátori pre nich pripravili porciu 15 kôl. 

Kadeti tak mali možnosť získať menej bodov a každé zaváhanie pri prejazde cieľom mohlo rozhodnúť o úspechu, respektíve neúspechu. Napriek tomu bolo v hre dostatok bodov a túto skutočnosť využili viacerí štartujúci. Viac ako desať bodov však získali iba dvaja. Adam Mrocek (CK EPIC Dohňany) a Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.).

Kritérium kadetov nebolo rozhodnuté až do posledného prejazdu cez cieľ. Viacerí pretekári mali šancu získať víťazstvo. Lenže Adam Mrocek si už svoju pozíciu postrážil a so ziskom 15 bodov vyhral. Samuel Fedor na druhom mieste mal o dva body menej. Na stupne víťazov sa dostal ešte Roman Vaľo (CyS - Akadémia Petra Sagana) s deviatimi bodmi. Celkovo bodovalo 15 kadetov. 
Bitka o body medzi kadetmi (© Ján Melicher)

Kadetky

O šesť kôl menej absolvovali dievčatá vo vekovej kategórii kadetiek, kde tri najlepšie pretekárky zviedli veľmi tesný súboj o víťazstvo. Štartovalo 29 pretekárov, pričom Češka Adéla Pittnerová (MAPEI MERIDA Kaňkovský) a Vanesa Šatková (CK EPIC Dohňany) preteky nedokončili. Obe počas ich vystúpenia v pretekoch nezískali ani bod.

Počas deviatich okruhov žiarilo šesť dievčat, pričom tri reprezentovali slovenskú cyklistickú školu. Natália Kušnírová (CK MŠK Kežmarok), Anna Ržoncová (CK EPIC Dohňany) a Stanislava Sikelová (CyS - Akadémia Petra Sagana) sa pohybovali vpredu od úvodného kola a dokázali konkurovať dievčatám z ďalších krajín. 

Prvé dve menované nakoniec v kritériu v Dudinciach obsadili prvú a druhú pozíciu. Natália Kušnírová vyhrala o bod. Anna Ržoncová mala 11 bodov, rovnako ako tretia Češka Nela Kaňkovská (MAPEI MERIDA Kaňkovský), ale v poslednom prejazde cieľom bola na lepšej pozícii a získala tak pomyselnú striebornú medailu. Stanislava Sikelová skončila štvrtá. 
Tri najlepšie kadetky z kritéria v Dudinciach (© Ján Melicher)

Starší žiaci

Veľký počet cyklistov sa postavilo na štart aj v kategórii starších žiakov. Presnejšie si svoje bicykle na štart doviedlo 54 chlapcov. Aj starší žiaci urobili na okruhu deväť kôl, takže každý bod mal svoju váhu. Na kritérium v Dudinciach nebude v najlepšom spomínať Miroslav Čechutý (ŠKC Dubnica nad Váhom), pretože z pretekov musel predčasne odstúpiť. 

Tiež medzi staršími žiakmi sa odprezentovala medzinárodná konkurencia, a v tejto vekovej kategórii nakoniec zahraničný cyklista porazil slovenskú družinu. Bolo to však veľmi tesné. Čech Jakub Tesařík (MAPEI MERIDA Kaňkovský) počas deviatich kôl získal 13 bodov, no stačilo mu to na celkové víťazstvo o jeden bod. Tesaříkovi vyšlo posledné kolo. 

Na druhom mieste už bol zástupca slovenskej školy. Ondrej Sobota (CK Olympik Trnava) dlho pokukoval po výhre, no nakoniec sa mu neušla. Mohol aspoň osláviť víťazstvo medzi slovenskými pretekármi, kde dominoval. Tretím najlepším pretekárom bol Jakub Mikuš (Slávia Trenčín) so ziskom piatich bodov. 
Záber na zápolenie starších žiakov v kritériu (© Ján Melicher)

Žiačky

Úvodné kritérium v tejto sezóne Slovenského pohára na ceste v Trnave absolvovalo 28 cyklistiek, do Dudiniec prišlo 32 dievčat. Ich zápolenie o body prebiehalo počas šiestich kôl, takže veľký vplyv na výsledky pretekov malo záverečné kolo, kde víťazka získala desať bodov. Šetrenie síl do posledného kola ale nemalo zmysel. 

Pretože česká žiačka Antonie Cermanová (CK Příbram Fany Gastro) svoje sily nešetrila ani pri jednom prejazde a nakoniec zo šiestich kôl vyhrala päť. Všetkým svojim súperkám jednoducho ušla. Celkovo tak získala 19 bodov. Na druhom mieste skončila Lucia Hudoková (CK EPIC Dohňany), ktorá pozbierala o 12 bodov menej. Tretia bola Tereza Ďuríková (MŠK Žiar nad Hronom - CK).
Antonie Cermanová si išla vlastné preteky (© Ján Melicher)

Mladší žiaci

Úplne rovnakú porciu kilometrov a okruhov ako žiačky urobili aj mladší žiaci. Výhru z Trnavy prišiel obhájiť Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana), no cestu za víťazstvom mu chcelo skomplikovať ďalších 29 účastníkov pretekov. Hlavne Sebastian Trnka (CYKLISTICKÁ TOUR), ktorý už v Trnave bol jediným vyzývateľom Záchenského, no ten v prvom kole vyhral s prehľadom.

Jakub Záchenský ani v druhom tohtoročnom kritériu nič nepodcenil, od úvodného kola sa pohyboval v čele a zbieral jeden bod za druhým. Sebastian Trnka kontroval, no po poslednom kole mal na konte o päť bodov menej. Záchenský tak obhájil triumf z Trnavy. Na treťom mieste skončil Matej Galovič (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorý bol v Trnave štvrtý. 
Pódium po kritériu mladších žiakov (© Ján Melicher)

Mini chlapci a dievčatá 

Podobne ako v Trnave, tak aj v Dudinciach organizátori mysleli aj na najmladšie vekové kategórie. Súťažiaci spadajúci do kategórie mini chlapci urobili dva kolá. Vyhral Richard Tkáč (Športový klub Topoľčianky) pred Lukášom Mašurom (CYKLISTICKÁ TOUR) a Jakubom Jezbergerom (CK Olympik Trnava). O víťazovi rozhodlo posledné kolo. 

Rovnaké konštatovanie platilo aj u mini dievčat. Štartovalo päť pretekárok a počas dvoch kôl sa ako najsilnejšia vyprofilovala Petra Brimusová (CK Olympik Trnava). Za ňou skončila česká pretekárka Ema Svitálková (CK Dacom Pharma Kyjovz.s). Tretia bola ďalšia Slovenka Elena Vidovičová (CK Olympik Trnava). 

1. máj – Krupina

Muži a juniori 

V nedeľu sa účastníci presunuli do Krupiny, kde boli na programe klasické preteky s hromadným štartom. Organizátori pripravili dva okruhy. Malý meral 18 kilometrov, veľký 47 kilometrov. V spojených pretekoch mužov a juniorov sa cyklisti ukázali dvakrát na veľkom okruhu a dvakrát na malom. Preteky tejto vekovej kategórie tak merali 130 kilometrov. 

Oba okruhy boli pomerne náročné a cyklisti v nich jazdili aj do kopca. Celkovo počas pretekov museli pretekári zdolať viac ako 1600 výškových metrov, no záverečná časť už bola po rovine. Atraktívny profil bol zárukou kvalitných pretekov. Na ich štart sa postavilo 102 účastníkov, pričom 57 spadalo do kategórie mužov a 45 do kategórie juniorov. 

Ešte pred pretekmi prišla Dukla Banská Bystrica o Martina Chrena, ktorý do pretekov nenastúpil. Štartovalo sa v Krupine desať minút po desiatej hodine. Jazdci vyrazili na veľký okruh. Hneď od začiatku pretekov sa začalo v hlavnej skupine útočiť a tá sa pomerne rýchlo začala zmenšovať. Vpredu sa tak na začiatku pretekov nevytvoril žiaden únik. 

Pelotón sa však veľmi rýchlo rozpadol na viacero skupín. Dopredu sa dostalo deväť cyklistov. Prevahu mal celok BRS - KAKTUS BIKE, ktorý v čele zastupovali Dávid Kaško, Marek Čanecký, Stanislav Béreš a Samuel Oros. Spoločnosť im robili ešte Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor), Jakub Galovič (CyS - Akadémia Petra Sagana), Ondřej Fierla (Team Forman profiq Cinelli), Richard Riška (CK EPIC Dohňany) a Marek Dolníček (TUFO PARDUS Prostějov).
Vedúca skupina v pretekoch mužov a juniorov (© Ján Melicher)

Postupom času sa však za vedúcou deviatkou vytvorila pomerne veľká skupina, v ktorej figurovalo viac ako 20 cyklistov a snažili sa vrátiť do hry. Tempo čelnej skupiny preto nemohlo upadať a Marek Dolníček s ním začal mať problémy. Nakoniec si zo skupiny vystúpil a ďalej pokračoval v skupine prenasledovateľov. Vpredu tak pokračovala osmička cyklistov.

Presnú polovicu z nich mal jeden tím a práve členovia zoskupenia BRS - KAKTUS BIKE zobrali preteky do svojich rúk. Začali nastupovať a postupne rozbili čelo na viacero skupín. V úplnom čele po finálnej selekcii zostal iba Dávid Kaško, no za ním sa vydal Marek Čanecký, a obaja jazdci BRS – KAKTUS BIKE sa po chvíľke vpredu spojili. Za nimi išli ich kolegovia Stanislav Béreš a Samuel Oros. Ďalšiu dvojičku tvorili Šimon Vaníček a Jakub Galovič

Dávid Kaško a Marek Čanecký si do posledných kilometrov priviezli poriadny balík sekúnd. Pred druhou skupinou mali náskok viac ako minútu a pol. Ich súboj o víťazstvo nakoniec nemusel rozhodnúť záverečný šprint. Medzi obomi pretekármi prišlo k dohode a Dávid Kaško preťal cieľovú čiaru ako prvý. Marek Čanecký išiel skoro vedľa neho.  

Diváci v cieli prežili mierne déjà vu o minútu neskôr, keď sa do priestoru cieľa dostali Stanislav Béreš a Samuel Oros. Ani oni nezviedli žiadnu bitku o tretie miesto. Nakoniec Oros nechal bronz pre Béreša. Prvý šprint tak diváci videli až o piatu priečku. Šimon Vaníček si do záveru pošetril viacej síl a Jakuba Galoviča porazil. Jazdec CyS - Akadémie Petra Sagana síce bitku o piatu priečku prehral, no vyhral kategóriu juniorov. 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dávida Kaška (víťaz)
"Chceli sme spraviť menšiu skupinu, kde budeme mať tímovú prevahu. To sa nám podarilo, keď v prvom kole odišlo deväť ľudí, a my sme tam boli štyria z tímu. Každý pekne spolupracoval, a keď sme prišli na malé okruhy nastúpil najskôr Samo, roztrhal to a ostalo nás vpredu už iba šesť. My sme tam stále boli štyria. Vtedy sme už vedeli, že to musíme dotiahnuť do úspešného konca, aj keď nebolo to ľahké lebo ten Čech bol dosť silný. Nastupovali sme mu, až kým som sa neodtrhol sám asi 27 kilometrov od cieľa a vedel som že to treba využiť. Po nejakých 5km som zbadal ešte Mareka za mnou, že tiež odišiel tomu Čechovi, a tak sme prišli ako prví dvaja do cieľa. Víťazstvo v Krupine ma veľmi potešilo, no bez chalanov by to nevyšlo. Ďakujem im za spoluprácu. O našom víťazstve rozhodla jednoznačne tímová spolupráca."
Marek Čanecký a Dávid Kaško v cieli (© Ján Melicher)
Ženy, juniorky a kadeti

Päť minút po mužoch a junioroch sa na štart postavili ženy, juniorky a kadeti. Pre nich organizátori pripravili trasu dlhú 65 kilometrov. Všetky tri kategórie štartovali naraz a najskôr sa vybrali na veľký okruh, po ňom sa raz odprezentovali na malom okruhu. Trasa pre túto vekovú kategóriu obsahovala dve stúpania a 850 výškových metrov. 

Kratšia trasa predznamenala veľkú aktivitu medzi účastníkmi a účastníčkami pretekov. Skoro okamžite sa dopredu dostali najlepší kadeti a išli si svoje vlastné preteky. Boli nimi Jakub Husár (Flaviol - Bike Team Spiš), Adam Mrocek a Lukáš Vranák (2x CK EPIC Dohňany), Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.), Fabian Wieland a Jakub Javor (2x Slávia Trenčín ) a Marek Mojto (Cycling Academy Trenčín).

Za nimi sa vytvorila šesťčlenná skupina prenasledovateľov, ktorá sa snažila doraziť dopredu, no vpredu sa išlo rýchlejšie tempo a obe skupiny sa naďalej vzďaľovali. Vpredu mali prevahu zoskupenia CK EPIC Dohňany a Slávia Trenčín, no vo finále túto skutočnosť využiť nedokázali. V šprinte mal najviac síl Jakub Husár, ktorý v tesnom súboji porazil Adama Mroceka a Samuela Fedora
Dojazd pretekov kadetov (© Ján Melicher)

Po najlepších kadetoch sa do priestoru cieľa dostali najlepšie ženy. Tie sa zviezli v deväťčlennej skupine, v ktorej boli okrem nich ešte šiesti kadeti. Janka Keseg Števková (OUTSITERZ), Flóra Czéczeiová (Ride for Women Cycling Project) a Audrey de Keersmaekerová (Starcasino team) sa počas celých pretekoch strážili a už pomerne ďaleko od cieľa sa vzdialili od svojich zvyšných rivaliek. 

Nakoniec o najsilnejšej žene v pretekoch v Krupine musel rozhodnúť až záverečný šprint. Veľmi umne si pred ním viedla jediná slovenská zástupkyňa. Janka Keseg Števková šetrila sily, využila pomoc kadetov a nakoniec v šprinte predviedla svoju silu a hlavne rýchlosť. Návrat do Slovenského pohára na ceste jej vyšiel podľa predstáv. Druhá bola Flóra Czéczeiová
Janka Keseg Števková v cieli pretekov (© Ján Melicher)

Ak medzi ženami slovenská reprezentantka zvládla súboj s medzinárodnou konkurenciu, u junioriek slovenské dievčatá prevalcovali české cyklistky. Eliška Grulichová (TUFO PARDUS Prostějov) sa pri dôležitých selekciách dostala do skupiny, v ktorej bola jedinou juniorkou a stačilo jej už iba v tejto skupine vytrvať a víťazstvo mala isté. Svoj plán nakoniec do bodky splnila. 

Oveľa väčšiu drámu diváci sledovali pri bitke o druhé miesto medzi juniorkami. Na cieľovú rovinu prišli štyri pokope. Slovensko zastupovala Klaudia Varšová (CYKLO SPIŠ), no nakoniec obsadila piatu pozíciu. Šprint o druhé miesto zviedli Barbora Němcová (SPORTCOMPLEX BŘECLAV), Patrície Müllerová (TUFO PARDUS Prostějov) a Litovčanka Kamile Skaiste Mikasauskaitová (Team Lithuania). V takomto poradí preťali cieľovú čiaru.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Klaudie Varšovej (5. miesto)
"Okruh, ktorý sme šli v Krupine bol veľmi náročný hlavne kvôli kopcom. Od začiatku sa šlo pomerne rýchlo, a v prvom kopci Senohrad sa to začalo trhať. Hlavná skupina v kopci odtrhla aj mňa, no ja som si šla svoje tempo, ako mne vyhovovalo. Na kopec som vyšla prvá, no v zjazdoch ma dobehla skupinka s ktorou som následne došla aj do cieľa."
Stupne víťaziek medzi juniorkami (© Ján Melicher)

Kadetky a starší žiaci

Spojené preteky mali aj kategórie starších žiakov a kadetiek. Organizátori pre nich pripravili trasu dlhú 47 kilometrov, takže obe kategórie sa ukázali už iba na veľkom okruhu. Na malý nešli. Zdolať tak museli len jedno stúpanie a 570 výškových metrov. Spomedzi všetkých pretekov odštartovali starší žiaci a kadetky najneskôr, a to desať minút pred pol jedenástou. 

Do kategórie starších žiakov sa prihlásilo 54 pretekárov, no v nedeľu sa na štart postavilo 51 cyklistov. Preteky kadetiek išlo 33 dievčat. Poriadna masa pretekárov a pretekárok sa podelila na menšie skupinky. Selekcia sa začala vytvárať práve v čase, keď sa cesta začala zdvíhať. Vpredu bolo jedenásť starších žiakov a jedna kadetka, za nimi bola skupina ďalších piatich účastníkov pretekov, štyria spadali medzi starších žiakov a jedna bola kadetka. 

Práve táto selekcia bola rozhodujúca v pretekoch kadetiek, pretože Češka Daniela Hezinová (TJ Stadion Louny) vedela, že vpredu je sama a tým pádom nemá s kým súperiť o víťazstvo. Stačilo sa udržať na zadnom kolese starších žiakov a mala vyhraté. To isté platilo pre Hanu Ferejovú (Športový klub Topoľčianky) v druhej skupine. 

Až v tretej skupine zostalo viac kadetiek. Boli nimi Natália Kušnírová (CK MŠK Kežmarok), Anna Ržoncová (CK EPIC Dohňany) a Stanislava Sikelová (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktoré na cieľovej rovinke vedeli, že jedna z nich obsadí tretiu pozíciu. Objavili sa na nej o minútu neskôr ako víťazka Daniela Hezinová. Šprint o tretie miesto vyhrala Kušnírová. 
Daniela Hezinová prichádza do cieľa (© Ján Melicher)

Rovnaká selekcia výrazne priblížila k víťazstvu jedenásť starších žiakov. Boli nimi Ondrej Sobota a Michal Šimunek (2x CK Olympik Trnava), Jakub Tesařík a Antonín Žufánek (2x MAPEI MERIDA Kaňkovský), Dávid Hulala (CyS - Akadémia Petra Sagana), Jakub Mikuš (Slávia Trenčín), Milan Húsenica, Martin Stano a Timotej Michalík (3x Športový klub Topoľčianky), Tomáš Ištvánik (CYKLO SPIŠ) a Michal Kacina (CLIMBERG SPORT TEAM).

Ani jeden z nich si v záverečných kilometroch nevytvoril žiaden náskok napriek tomu, že tri celky mali v skupine prevahu a jedenástka vošla do posledného kilometra spoločne. Nakoniec o víťazovi v kategórii starších žiakov musel rozhodnúť až záverečný šprint. Najväčšiu rýchlosť v ňom vyprodukoval Ondrej Sobota, za ním skončili Jakub Tesařík a Antonín Žufánek.  
Ondrej Sobota bol v šprinte najsilnejší (© Ján Melicher)

Mladší žiaci a žiačky

Úplne ako prví v nedeľu v Krupine odštartovali účastníci a účastníčky pretekov mladších žiakov a žiačok. Ich trasa bola úplne odlišná, nepozostávala z veľkého, ani malého okruhu. Pre nich organizátori pripravili špeciálny okruh. Štartovalo sa v Krupine, pokračovalo sa na Bzovík, Dolný a Horný Jalšovík, potom naspäť na Bzovík a končilo sa v Krupine. Okruh meral 24 kilometrov a nebol tak náročný. Pretekári a pretekárky prešli 290 výškových metrov. 

Štartovalo sa presne o desiatej hodine. Do kategórie mladších žiakov spadalo 37 cyklistov, medzi žiačkami súťažilo taktiež 37 dievčat. Už od úvodných metrov sa začalo poriadne pretekať a čoskoro sa balík rozdelil na niekoľko menších častí. Niektorí jedinci sa však s počiatočným rozdeleným neuspokojili a ďalej už pokračovali osamote. 

Veľmi dobré preteky absolvovala Antonie Cermanová (CK Příbram Fany Gastro), ktorá už po polovici trasy nielenže útočila na víťazstvo vo svojej kategórii, no pohybovala sa aj pred najlepším účastníkom pretekov mladších žiakov. Ním bol Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana), obaja si išli individuálnu časovku. Cermanovú sa snažila dobehnúť osamotená Emma Galovičová (CyS - Akadémia Petra Sagana), tú zas stíhala Karolína Hajduková (CK EPIC Dohňany) v trojčlennej skupine. Spoločnosť jej však robili iba mladší žiaci.

Antonie Cermanová mala spomedzi žiačok najlepší deň a najviac síl. S blížiacim sa koncom vôbec nespomaľovala, naopak, medzera medzi ňou a jej najväčšími rivalkami sa neustále zväčšovala. Nakoniec sa do cieľa dostala o skoro dve minúty skôr ako Emma Galovičová. Tá bola najlepšou domácou pretekárkou, takže nemusela byť v cieli sklamaná. Tretia Karolína Hajduková stratila tri minúty na víťazku. 
Individuálna časovka v podaní Antonie Cermanovej (© Ján Melicher)

Rovnaký priebeh mali aj preteky mladších žiakov. Jakub Záchenský mal totiž luxusný náskok a iba menšia športová tragédia ho mohla pripraviť o víťazstvo. Nič podobné sa však nestalo a Záchenský tak prežil veľmi dobrý víkend. Po výhre v kritériu v Dudinciach si pripísal víťazstvo aj o deň neskôr v Krupine. Jedinou nedokonalosťou na jeho víkende bol fakt, že v pretekoch obsadil druhé miesto. Antoniu Cermanovú už dobehnúť nedokázal. Zaostal za ňou o 59 sekúnd.

Lenže radosť mu to neskazilo. Medzi mladšími žiakmi dominoval. Veď druhý najlepší pretekár spadajúci do tejto kategórie prišiel do cieľa o celé dve minúty neskôr. No Sebastian Trnka (CYKLISTICKÁ TOUR) musel o druhú pozíciu bojovať v šprinte. Jeho súperom bol Matej Galovič (CyS - Akadémia Petra Sagana), ale vo finále bol pomalší ako Trnka. 
Jakub Záchenský a Sebastian Trnka (© Ján Melicher)
 
Náš eshop