Šťastný Cancellara, usmiaty Sagan!

31.3.2013, 17:00 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris

Paterberg. Práve tento posledný kopec rozhodol o prvom mieste Cancellaru a druhej priečke Sagana. Peťo po dojazde uznal, že Cancellara bol jednoducho lepší a stihol predviesť ďalší nečakaný kúsok... Reakcie na 97. ročník Okolo Flámska.

 

Niekoľko hodín čakal celý cyklistický svet na tento súboj. Na súboj dvoch najväčších favoritov, skúseného 31-ročného Fabiana Cancellaru a 23-ročného Petra Sagana. Dočkali sme sa na predposlednom kopci Oude Kwaremont, kde nikto nedokázal poriadne reagovať na nástup Cancellaru, iba Sagan.

 

Táto dvojica sa osamostatnila a na poslednom kopci Paterbergu predviedla jeden z najkrajších súbojov v sezóne. Zároveň to bolo symbolické. Práve na tomto kopci sme mohli vidieť na jednej strane slovenskú vlajku a oproti viacero švajčiarskych vlajok. Kopec Paterberg s dlažobnými kockami sa jazdí už od roku 1986 a s dĺžkou 400 metrov, priemerom 12,5 % a maximálnym prevýšením 20 % patrí k najväčším postrachom. Tentoraz rozhodol. V záverečných desiatkach metrov tu Cancellara utrhol Sagana. Nasledovalo sólových štrnásť kilometrov, počas ktorých si Švajčiar vytvoril náskok 1:27.

 

cancellara-flamsko-2013-vitazNapokon sa mu podarilo vyhrať sólovým únikom, čo sa naposledy na Okolo Flámska podarilo práve jemu v roku 2010. V rokoch 2011 a 2012 vyhrali Nuyens a Boonen po šprinte trojíc. Dokazuje to obrovskú Cancellarovu silu. Zároveň to bol zrejme posledný jarný súboj Sagana s Cancellarom, keďže na Amstel Gold Race sa Švajčiar asi nepredstaví a Peťo zase nepôjde ešte extrémnejšiu klasiku Paríž - Roubaix.

 

Žilinčanovo druhé miesto rozhodne nemôžeme brať ako prehru, ale skôr ako cennú skúsenosť. Peťo nespravil žiadnu chybu a vydal zo seba maximum. Po tretej účasti na tejto klasike má na konte piate a druhé miesto. Cancellara má za sebou desiaty štart, druhé víťazstvo a "iba" tretie umiestnenie v top päťke. Navyše náš Slovák bol vôbec najmladším lídrom spomedzi všetkých štartujúcich a devätnástym najmladším členom pelotónu na Okolo Flámska. 

 

Našťastie, aj samotný Peťo sa v cieli usmieval a predviedol ďalší nečakaný kúsok. Keď hosteska bozkávala Cancellaru na líce, Sagan ju zrejme chytil za zadok a lišiacky sa pritom usmieval. Minulý rok sa hovoril vtip, že Sagan vďaka neustálemu víťazeniu pozná všetky hostesky podľa mena. Teraz ho určite poznajú aj hostesky...

 

Samozrejme, v skutočnosti si to zaslúžil svojimi obrovskými úspechmi. Užívajme si ich, pretože po dnešku už naozaj každý Belgičan pozná meno Sagan alebo farby slovenskej trikolóry z jeho dresu, no a v mnohých ďalších krajinách je to takmer rovnako úžasné. Najbližšie by sa mal odchovanec CyS Žilina predstaviť 10. apríla na klasike Brabantský šíp (1. HC), ktorú vysiela v priamom prenose televízia Slovak Sport TV. Ďalším veľkým jarným cieľom by mala byť klasika Amstel Gold Race v Holandsku 14. apríla. Tým by sa Petrova jar mala skončiť.

 

 

Fabian Cancellara, dvojnásobný víťaz Okolo Flámska 
"Je to fantastické. Pred rokom som tu ležal na zemi, teraz som späť. Na Paterbergu som videl naozaj veľa švajčiarskych vlajok. Urobil som, čo som musel urobiť, znova som vyhral Okolo Flámska. Bol to môj cieľ, ale nikdy nemôžete predvídať, ako to dopadne. Dnes to boli naozaj zvláštne preteky, pretože od začiatku sa išlo veľmi rýchle tempo. Na dlažobných kockách som sa cítil veľmi dobre."

Peter Sagan, líder rebríčka UCI World Tour
"Som spokojný s mojím druhým miestom, čo bolo najlepšia pozícia, ktorú som mohol dnes dosiahnuť. Cancellara bol dnes najsilnejší zo všetkých a moje nohy ma príliš boleli. Snažil som sa udržať zadného kolesa, čo sa mi na Kwaremonte podarilo, ale Paterberg je oveľa strmší. Nedalo sa nič robiť. Som rád, že som tam bol v poslednom stúpaní spolu s Cancellarom. Pocítil som, že v budúcnosti môžem vyhrať."

Jurgen Roelandts, tretie miesto
"S tretím miestom po cyklistoch ako Cancellara a Sagan som naozaj veľmi spokojný. Je to jeden z najlepších okamihov mojej kariéry. Keď som videl prichádzať za mnou do úniku Sagana a Cancellaru, hneď som vedel, kto to je. Bolo to pôsobivé, ako išiel Cancellara na Paterbergu. Je to prvýkrát tento rok, čo som ukázal, že som spravil krok vpred."

Tom Boonen, v nemocnici na Twitteri
"Bolesť bola môj podiel dnes, vidíme sa o rok. Fabian, gratulujem, kamarát!" 

 

 

ĎALŠIE ČLÁNKY:
HISTÓRIA - ÚVOD K 97. ROČNÍKU - ŠTARTOVÁ LISTINA - PRIEBEH 2013

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop