Na USA Pro Challenge každým rokom rastie kvalita

19.8.2013, 10:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Americké preteky USA Pro Challenge sú spolu s Tour of California najväčším cyklistickým podujatím v krajine a stávajú sa čoraz populárnejšími aj medzi samotnými pretekármi, ktorí sem prichádzajú predviesť svoje umenie pred rozrastajúcou sa základňou amerických fanúšikov. Tohtoročný zvučný cveng im dodávajú aj blížiace sa mimoriadne náročné majstrovstvá sveta, pretože USA Pro Challenge poskytuje perfektnú prípravu vo vysokohorskom prostredí, ktorú v tejto časti sezóny len ťažko niekde nájdete. Odhliadnuc od komerčných záujmov svojich tímov tu preto mnohí cyklisti natrafia na skutočne ideálne podmienky pre znovuzískanie utlmenej formy.

 

Len tretí ročník týchto pretekov odštartuje krátkou 104-kilometrovou etapou, kde na pretekárov čaká kopcovitý profil s dvomi kategorizovanými stúpaniami, ktorý bude vyhovovať hlavne explozívnym cyklistom. Tri okruhy okolo lyžiarskeho strediska Aspen ešte van-garderen-pro-cyclingneprehovoria do celkového poradia, ale nevyspytateľná trasa už teraz sľubuje atraktívnu cyklistiku. Hneď na druhý deň pripravili organizátori najdlhšiu etapu v tohtoročnej edícii, ktorá odštartuje zostra mohutným stúpaním na Independence Pass, ktorý je so svojou nadmorskou výškou cez 3600 metrov jednoznačne najvyššie postaveným cyklistickým miestom. Po prekonaní nasledujúcej druhej horskej prémie budú pretekári ešte vystavení krátkemu, ale prudkému stúpaniu, ktoré má na niektorých miestach hodnotu až 15 %. Aj keď etapa finišuje v klesaní, už na druhý deň môžeme očakávať prvé útoky na celkové poradie.

 

V tretej fáze sa pretekári popasujú s jednoduchším profilom, ktorý je však vystupňovaný kopcom „Zajačie uši“. Toto stúpanie síce ponúka skvelú príležitosť pre rozhodujúci útok na ukoristenie etapy, ale z jeho vrcholu je do cieľa ešte tridsaťdva kilometrov, takže môžeme byť svedkami aj skutočne hektického dojazdu so šprintérskym zakončením. Štvrtá etapa je označená za kráľovskú, pretože víťazstvo na USA Pro Challenge vedie cez stúpanie Bachelor Gulch, ktoré je na priemere 7 % zakončené brutálnou 18-percentnou pasážou. Po nej sa budú musieť pretekári ešte popasovať s technickým zjazdom a krátkym, výbušným dvojkilometrovým stúpaním.

 

Piatym dejstvom bude síce krátka, ale o to náročnejšia 16-kilometrová časovka jednotlivcov, ktorá sa skladá z takpovediac dvoch častí, pretože prvá polovica trasy je rovinatá, kým druhá časť sa poriadne zdvihne. Spolu s predchádzajúcou bude táto etapa patriť medzi rozhodujúce prvky najväčších amerických pretekov. Alfou a omegou šiesteho dňa bude dlhé stúpanie na Devils Gultch, ktoré obsahuje až 15-percentné rampy, ale nachádza sa v dostatočnej vzdialenosti od cieľa, takže ak sa nepodarí nikomu odpútať tu a ani na zvlnenej časti v závere etapy, môžeme vidieť jeden z mála špurtov v týchto pretekoch. Toto však bude jednoznačne platiť pre poslednú etapu, pretože od promenádneho profilu v Denveri nič iné ani nemôžeme očakávať.

 

O skvelom pretekárskom obsadení na USA Pro Challenge svedčí aj prítomnosť dvoch najvyššie postavených cyklistov v rebríčku UCI Chrisa FroomaPetra Sagana. Slovenský šampión bude colorado-12-podiumpo tretíkrát v tejto sezóne naháňať formu, ktorá by mala vyvrcholiť na Majstrovstvách sveta vo Florencii. Kopcovitý profil etáp mu vždy vyhovoval, a keď k tomu prirátame chýbajúcu šprintérsku konkurenciu, Sagan sa okamžite radí medzi najnebezpečnejších cyklistov v Colorade, kde bude mať pri sebe ako vždy oddaných spolujazdcov. Navyše preteky v Amerike patria medzi jeho obľúbené. Na tomto podujatí sa v drese Cannondalu ukáže aj jeho brat Juraj.

 

Nerozlučná dvojica Chris FroomeRichie Porte sa predstaví na prvých pretekoch po Britovom premiérovom víťazstve na Tour de France. Obidvaja však svorne hovoria, že na USA Pro Challenge neprichádzajú bojovať o celkové poradie, ale v prvom rade im ide o dobrú prípravu na majstrovstvá sveta. Froome označuje za čierneho koňa pretekov svojho spolujazdca Konstantina Sivtsova, ale výborným výkonom sa bude určite chcieť predviesť aj talentovaný domáci pretekár Joe Dombrowski.

 

Profesionálne tímy s americkým vplyvom ako Garmin-Sharp, BMCRadioshack považujú toto podujatie za veľmi prestížne, preto sa rozhodne budú usilovať, aby celkový víťaz bol oblečený práve v ich farbách. Garmin-Sharp sa radoval z celkového triumfu na nedávno skončenom Okolo Utahu, odkiaľ si víťazný vavrín odniesol Tom Danielson, ktorý, samozrejme, nechýba ani v Colorade. Garmin-Sharp sa predstaví na USA Pro Challenge v mimoriadne silnom zložení, ktorému by mal šéfovať Andrew Talansky. Ten sa po skvelom desiatom mieste na Tour de France radí k veľkým favoritom, hlavne ak je v programe časovka s takým náročným profilom. Perfektná zostava Garminu však ponúka niekoľko možností, ako podkúriť súperom.

 

S podobnými ambíciami sa postaví na štart aj BMC, ktorý sa momentálne snaží zachraňovať rozpačitú sezónu. Na Okolo Utahu vybojoval etapové víťazstvo Greg Van Avermaet danielson-tom-colorado-2Michael Schär skončil siedmy celkovo. Obidvaja budú výbornou podporou pre Tejay van Garderena, ktorý na predchádzajúcich dvoch ročníkoch obsadil tretie a druhé miesto. Zakaždým bol v Colorade oblečený do žltého trička, ale ani raz nedotiahol misiu do úspešného konca. V tomto roku sa po pokazenej Tour de France bude určite usilovať s nesmiernou húževnatosťou o víťazstvo aj na druhých veľkých amerických pretekoch, keď v máji triumfoval na Okolo Kalifornie.

 

Radioshack privezie na štart Andreasa KlödenaAndyho Schlecka, ktorým bude kryť chrbát Jens Voigt, ktorý dokáže aj z nudného profilu vyprodukovať dramatické preteky. Klöden sa nedávno vrátil na bicykel po zranení a pripravuje sa na Vueltu, kde túži zopakovať svoje výborné výkony z úvodu sezóny. Ani jeden adept na celkové víťazstvo zas nemôže podceniť zlepšujúce sa výkony Andyho Schlecka. Saxo-Tinkoff vyslalo na svojich súperov Michaela Rogersa, ktorý má s pretekaním v Amerike len tie najlepšie skúsenosti. V tomto roku napríklad obsadil v Kalifornii výborné druhé miesto.

 

Na USA Pro Challenge sa predstaví aj tretí muž z Kalifornie Janiero Acevedo, ktorý má určite vysoké ciele aj na týchto pretekoch. Silných pretekárov privezie aj tím Colombia, medzi ktorými vyčnieva dobre známy Darwin Atapuma. Nesmieme zabúdať ani na domácich cyklistov, ktorí budú jazdiť istotne mimoriadne aktívnym spôsobom s úmyslom získať etapové víťazstvo.

 

 

Naša sekcia USA Pro Challenge 2013

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop