Na majstrovstvách sveta pripravený súboj časovkárskych kráľov

24.9.2013, 18:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Časovka jednotlivcov na majstrovstvách sveta síce nikdy nepatrila medzi vzrušujúce disciplíny, ktoré divákov dvíhali zo sedadiel, no tohtoročná edícia vo Florencii sľubuje nezabudnuteľný zážitok, v ktorom sa predstavia v priamom súboji traja najlepší časovkári za posledné roky. Z našich pretekárov bude túto bitku gigantov sledovať priamo na trati len Matej Jurčo.

 

Talianski usporiadatelia zobrali organizáciu majstrovstiev sveta veľmi pompézne a ani časovka jednotlivcov nepatrí medzi výnimky. Necelých 58 kilometrov v okolí Florencie je najdlhšou trasou, aká bola na majstrovstvách sveta použitá pre individuálnu jazdu proti chronometru od jej zaradenia do programu v roku 1994. Jej profil je takmer identický ako v nedávno skončenej tímovej časovke, len záver je natiahnutý o niekoľko sto metrov. Čiže na pretekárov čaká takmer úplne rovinatá trať, na ktorej bude rozhodovať schopnosť udržať rýchlosť na dlhom úseku, takže pre víťazstvo si môže prísť len mimoriadne silný časovkársky špecialista.

 

Už v nedeľu sme videli napínavý súboj v tímovej súťaži, kde o víťazovi rozhodli len maličkosti a niekoľko metrov. Časovka jednotlivcov však sľubuje ešte atraktívnejší zápas, pretože v Toskánsku sa postavia zoči-voči traja najdominantnejší pretekári svojej doby v tejto disciplíne - Tony Martin, Fabian CancellaraBradley Wiggins.

 

Tony Martin obhajuje vo Florencii dve predchádzajúce víťazstvá v individuálnej časovke a má všetky tromfy vo svojich rukách, aby skompletizoval majstrovský hetrik. Počas sezóny bol len martin-tony-casovka-boxtrikrát porazený v tejto disciplíne, no bolo to prevažne na kopcovitých profiloch, kde nemohol naplno využiť svoju silu a rýchlosť. Ale jedným z jeho premožiteľov bol na Vuelte práve Fabian Cancellara, ktorý sa možno aj po tomto svojom výkone predsa len rozhodol štartovať na MS aj v časovke jednotlivcov. Táto porážka však určite neznamenala Martinovu slabšiu výkonnosť, pretože v šiestej etape na tých istých pretekoch predviedol znamenitý niekoľkohodinový sólový útok, ktorým si nielenže získal uznanie mnohých fanúšikov, ale aj signalizoval svojím konkurentom, že je opäť majstrovsky pripravený. Okrem toho sa nemecký borec postaví na štart posilnený úspechom OPQS z tímovej časovky, ktorého bol hlavným architektom, takže všetci musia vedieť, že Panzerwagen je v plnej forme.

 

Fabian Cancellara dlho skrýval svoje ambície pred majstrovstvami sveta. Napokon sa rozhodol štartovať vo všetkých troch disciplínach, ale s dôrazom na cestné preteky. Pred svojím druhým vrcholom sezóny po jarných klasikách výrazne schudol, čo bola nevyhnutnosť pre kopcovitý profil pretekov s hromadným štartom, a na Vuelte sa prezentoval výborným výkonom v kopcoch. Na druhej strane znížená hmotnosť bude mať pravdepodobne neblahý vplyv na jeho časovkárske schopnosti, čo môže byť jeho nevýhodou oproti Martinovi a Wigginsovi. Lenže samotný Cancellara je natoľko skúsený cyklista, že ak by sa necítil perfektne na časovkárskom špeciály, pravdepodobne by šetril sily na nedeľu. A že mu to ide, dokázal v tímovej časovke, keď hlavne jeho zásluhou vybojoval Radioshack-Leopard výborné piate miesto.

 

Naopak Bradley Wiggins po neúspešnej prvej polovici sezóny pred majstrovstvami sveta všetko vsadil na časovku, ktorej podriadil celú svoju prípravu. V Poľsku nadelil v jazde proti chronometru Cancellarovi jednu minútu a vyhral nedávno skončené preteky Okolo Británie. Wiggins skutočne vyzerá byť vo vynikajúcej kondícii a jeho odhodlanosť získať prvýkrát dúhový dres je obrovská. V minulej sezóne jednoznačne dominoval v časovke na Tour de France a olympiáde, takže ak sa Wiggo skutočne predstaví v takomto prevedení, ešte donedávna neohrozená pozícia najlepšieho časovkára Tonyho Martina je opäť v ponuke.

 

wiggins-brad-casovkaEšte nikdy sme nemali možnosť sledovať duel Martin - Wiggins, v ktorom sa obidvaja predstavia v top forme. V minulom roku, keď Wiggins drvil súperov, sa Tony Martin trápil a majstrovskú časovku vyhral bez svojho najväčšieho konkurenta. Rok predtým to bolo presne naopak, pretože Martin mal skvelú sezónu na rozdiel od Wigginsa. Ak k nim prirátame momentálne nenápadného Cancellaru, individuálna časovka na majstrovstvách sľubuje skutočne atraktívne a nezabudnuteľné predstavenie.

 

Tejto dominantnej trojici dýcha na chrbát Taylor Phinney, ktorý vo veku len 23 rokov už klope na dvere elitnej spoločnosti. Jeho motivácia opäť sa dostať na pódium bude obrovská, najmä po sklamaní, ktoré zažil v tímovej časovke. Jeho minuloročné druhé miesto je povzbudzujúce, lenže vtedy nebola konkurencia zďaleka taká silná a profil mu viac vyhovoval. V každom prípade tento talentovaný Američan postupne smeruje na absolútny vrchol v tejto disciplíne a ak má niekto narušiť hegemóniu spomínanej trojice, je to práve on.

 

Ďalšími nebezpečnými pretekármi budú domáci borci Adriano MaloriMarco Pinotti. Dvadsaťpäťročný Adriano Malori sa z roka na rok zlepšuje a v tejto sezóne ho v dvoch časovkách v prvej polovici dokázal pokoriť len Tony Martin. Aj v tímovej časovke bolo vidieť jeho výrazný rukopis na výkone jeho zoskupenia Lampre-Merida, preto bude na trati vo Florencii veľmi motivovane čakať na svoju šancu. Skúsený Marco Pinotti naopak vynechal časovku družstiev a výrazne sa sústredil len na tú individuálnu, aj keď z nedávnej Vuelty odchádzal so zdravotnými problémami. Už tridsaťsedemročný šesťnásobný taliansky majster v tejto disciplíne tak bude mať jednu z posledných možností, ako sa rozlúčiť s kariérou výborným výsledkom na majstrovstvách sveta.

 

Zaujímavý výkon môže predviesť dvojica z Vacansoleil Lieuwe WestraThomas de Gendt. Holanďan sa v posledných sezónach výrazne zlepšil a na mnohých etapových pretekoch v tomto roku sa dokázal umiestniť na popredných pozíciách. De Gendt zajazdil vynikajúcu časovku na Tour de France, keď skončil tretí, hneď za MartinomFroomom. Do popredia sa tlačí aj austrálska nádej Rohan Dennis, ktorý je veľkým prísľubom do budúcnosti, veď na Critérium du Dauphiné skončil v časovke druhý za Martinom a na Starej dáme na výbornom piatom mieste. Podobne je na tom jeho tímový spolujazdec z Garmin-Sharp Andrew Talansky, ktorý mal z tohto pohľadu tiež vydarenú sezónu.

 

Prekvapiť môžu takisto Vasil Kirienka, ktorý sa prezentoval silným výkonom na Vuelte, Jonathan Castroviejo, ale aj Richie Porte či Alex Dowsett, ktorý porazil Wigginsa v ťažkej časovke na Gire, ktorého však prenasledujú zdravotné komplikácie a jeho forma je otázna. Po úspešnej tímovej časovke belgického zoskupenia OPQS môžu miešať karty aj Chavanel, Kwiatkowski, TerpstraVandewalle, no nad nimi visí otáznik, či dokážu zopakovať aj druhýkrát stopercentný výkon.

 

Z pôvodnej slovenskej dvojice sa nakoniec v časovke predstaví len Matej Jurčo, ktorý si minimálne túži zopakovať tridsiate miesto z minulého roku. Peter Velits sa nakoniec neukáže v jazde proti chronometru kvôli doznievajúcej chorobe, aby bol plne k dispozícii slovenskému tímu v cestných pretekoch. Bude jediným majstrom sveta z TTT, ktorý sa na štart nepostaví.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop