Cavendish oľutoval včerajší pád, podujatie nakoniec opustil

6.7.2014, 07:41 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Po včerajšej etape boli prirodzene najdiskutovanejšími udalosťami záverečný pád a zranenie Marka Cavendisha, ale aj niektorí iní cyklisti prežili počas prvej etapy krušné chvíle.

 

Britský špurtér doplatil v hromadnom dojazde na svoju obrovskú motiváciu vyhrať etapu v domácom prostredí pred fantastickou diváckou kulisou. Až príliš húževnatý štýl jazdy ho nakoniec stál možnosť pobiť sa o túto šancu a po nepríjemnom páde bol prevezený do nemocnice, kde mu diagnostikovali vykĺbené rameno a o jeho pokračovaní v pretekoch sa rozhodne len pred druhou etapou. Cavendish priznal svoj podiel viny a všetkým sa ospravedlnil. „Som úplne spustošený. Bola to moja chyba. Okamžite, ako to bude možné, sa pôjdem osobne ospravedlniť Simonovi Gerransovi. Po pravde, snažil som sa nájsť medzeru, ktorá vôbec neexistovala. Chcel som dnes vyhrať, cítil som sa silný a chcem sa poďakovať mojím spolujazdcom za všetko úsilie, ktorým ma dostali na perfektnú pozíciu. Ospravedlňujem sa všetkým fanúšikom, ktorí ma prišli dnes podporiť na trať. Bolo to naozaj neuveriteľné.“ 

 

Na jeho zlyhanie reagoval aj strojca jeho najväčších úspechov v cestnej cyklistike Brian Holm. „Bohužiaľ, včera sme ťahali za kratší koniec. Stala sa nám jedna jediná vec, ktorú sme si vôbec neželali. Mark bol na konci v dobrej pozícii, ale potom sa ocitol zovretý. Bolo to cavendish-tdf-2014-padveľmi nešťastné. Vedeli sme, že takýto dojazd sa nedá kontrolovať na sto percent, v tomto prípade to bolo nemožné. Bolo to čosi ako freestyle, takže v závere ste museli byť flexibilní.“ Športový riaditeľ tímu OPQS sa vyjadril aj ku taktike pre druhú etapu. „Pre nás bude najdôležitejšie, aby sme sa udržali v pelotóne. Michal Kwiatkowski sa bude snažiť jazdiť vpredu a ostatní zas šetriť sily. Michal musí mať formu, keď vyhral časovku na domácom šampionáte s takým rozdielom. Mysleli sme si, že má vírus alebo niečo podobné, no možno bol len pretrénovaný. On ale vždy trénuje veľa, takže ťažko povedať.“

 

Pre Cavendisha Tour nakoniec končí!

 

Vedenie tímu pred druhou etapou oznámilo, že britský šprintér kvôli bolestiam pôsobenými vo včerajšom páde opúšťa Tour de France. Samotný jazdec sa vyjadril: "Toto bolo prvýkrát v mojej kariére, čo som po páde vedel, že sa stalo niečo zlé, ale chcem som dokončiť etapu, čo sa mi nakoniec podarilo, aj keď to bolelo. Mal som určitý optimizmus, že opuch zmizne, ale nakoniec nemôžem nastúpiť na štart. Som úplne zničený. Tour je ešte dva dni v Británii a navyše máme skvelý tím. Hovoril som s Gerransom v cieli a aj včera večer som mu volal. Obidvaja sme chceli zachytiť Saganove koleso, ale ja som veľmi chcel vidieť medzeru, ktorá tam nebola. Dúfam, že Simon je v poriadku a dnešná etapa mu sedí. Ospravedlňujem sa mu. Rád by som zostal na pretekoch až do konca, pretože máme parádny tím, ale bola to moja chyba na konci dňa."    

 

Už v prvom dni poriadne komplikácie

 

Dramatické okamihy musel včera riešiť aj Thibaut Pinot, keď sa v polovici etapy ocitol za pelotónom v druhej skupine a musel si to dobiehať naspäť. Príčinou jeho odpadnutia však neboli výkonnostné problémy, ale mechanické, pretože sa mu zlomila prehadzovačka a musel si zobrať bicykel od Matthieuho Ladagnousa. Táto porucha sa stala práve v momente, keď sa pelotón dostal na úzke cesty a obidve stúpania, takže francúzska nádej musela hodnú chvíľu naháňať hlavný balík, až sa mu to na poslednom kategorizovanom stúpaní podarilo. Podobne sa v tejto skupine ocitol aj jeho kolega Mickael Delage, ktorý sa síce vrátil do pelotónu na poslednú chvíľu, ale už nemal dostatok síl, aby na posledných metroch splnil svoju šprintérsku úlohu pre Arnauda Démara.

 

Nepríjemné momenty zažil pri svojej premiére na Tour de France Sacha Modolo, ktorému sa nepodarilo udržať v hlavnej skupine, a stratil tak možnosť zapojiť sa do záverečného špurtu. Približne v polovici etapy mal pád jeho spolujazdec Maximiliano Richeze, ktorý zasiahol aj Modola. Aj keď sa talianskemu jazdcovi nič nestalo, na úzkych cestách sa už nedokázal vrátiť do hlavnej skupiny ani za podpory, ktorú mal v osobe Davida Cimolaia. Podľa vlastných slov sa vôbec necítil dobre, aby sa dokázal prebojovať späť. Aj Chris Horner bol zapletený do jednej kolízie, ktorá mu síce nespôsobila žiadne zdravotné problémy, ale dlhý čas musel naháňať hlavnú skupinu.

 

Hneď prvým pretekárom, ktorý sa včera ocitol na zemi, bol Michael Cherel. 28-ročný jazdec sa potom pohyboval na konci pelotónu, pričom ako vrchársky domestik pre Perauda a Bardeta nemal mať problémy s pripravenými kopcami. Tím Ag2r po etape potvrdil, že bude pokračovať v podujatí, pretože nemá nič zlomené, len poriadne odretú pravú časť tela.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop