Ohlasy na druhý deň Tour

6.7.2014, 19:30 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris

Zaujímavá druhá anglická etapa Tour de France 2014 priniesla profil a priebeh ako z holandských či belgických jarných klasík. Zároveň to bol taliansky deň, keďže etapový vavrín a žlté tričko si odniesol Vincenzo Nibali z Astany. Žralok zo Sicílie naznačil, že celkové poradie sa nemusí točiť iba okolo Frooma a Contadora.

 

Som veľmi šťastný. Je to pre mňa mimoriadny a nečakaný moment šťastia. Vedel som, že mám formu na víťazstvo a zisk žltého dresu. Nevadilo mi, že pred Tour sa médiá sústredili skôr na Frooma a Contadora, vždy som veril v moje šance,“ povedal Nibali po jeho prvom triumfe na francúzskej Grand Tour. Dosiahol ho vďaka taktickej spolupráci s kolegom Fuglsangom a perfektne načasovanému útoku približne 1500 metrov pred cieľom.

 

nibali-vincenzo-zltyAni nepríjemný protivietor jazdca kazašského tímu Astana nezastavil. „Prišiel som sem zajazdiť moju najlepšiu Tour de France a myslím si, že toto víťazstvo to ukázalo. Samozrejme, nič nekončí a čaká nás dlhá cesta, ale som si istý, že to dopadne dobre,“ dodal skúsený Sicílčan. Nibali skompletizoval svoju zbierku dresov lídra na Grand Tours a v tretej etape si oblečie žltú. Svoju súčasnú formu porovnal s tou, keď vyhral Giro d’ Italia 2013. Vzácny triumf získal v deň 16. výročia vzniku mesta Astana a pri príležitosti narodenín kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva. 

 

Dve sekundy za Nibalim prišla do cieľa skupina favoritov doplnená „klasikármi“, jej šprint vyhral Belgičan Greg Van Avermaet z BMC. „Veľmi som chcel vyhrať a je škoda, že som skončil napokon druhý. V kopcoch som sa cítil naozaj dobre. Na konci to bola tak trochu taktická bitka s viacerými útokmi. Išlo sa mi dobre a mal som dobrý šprint, ale bol by to skvelý deň, ak by som vyhral a získal žltý dres. Dopadlo to inak a možno ešte príde ďalšia šanca. Uvidíme,“ vyhlásil po druhej etape spolujazdec Petra Velitsa.

 

Peter Sagan sa udržal v kopcovitej etape s favoritmi na celkové poradie a v závere sám zlikvidoval niektoré útoky nebezpečných súperov. Na Nibaliho a záverečný šprint mu už nezostalo toľko síl, ale Peťovi patrí zelený i biely dres a získal výborné štvrté miesto. „Z Vincenzovho víťazstva mám radosť, pretože sme kamaráti a v minulosti mi mnohokrát pomohol. Aj s etapou som spokojný. Vyhol som sa pádom a získal som zelený dres. Chcel som vyhrať, ale v závere etapy som bol v ťažkej situácii, pretože všetci sa sústreďovali najmä na mňa. Vtedy je to ťažké. Vincenza som nechcel nasledovať, pretože ostatní by ma prenasledovali,“ povedal najúspešnejší slovenský cyklista na margo druhého dňa na Tour de France 2014. Väčšina šprintérov prišla až v grupette, no Peťo znova dokázal veľkú všestrannosť.

 

Pritom to bol veľmi náročný deň, čo uznali aj dvaja najväčší favoriti na celkový triumf Chris Froome a Alberto Contador. Obaja stratili na Nibaliho dve sekundy a ukázali mierne náznaky útokov. Britský cyklista tímu Sky priznal aj zimomriavky, ktoré mu spôsobila „božská“ atmosféra: „Bol to veľmi náročný deň, celá etapa mala zvlnený profil a veľa sa bojovalo o dobrú pozíciu v skupine. Zástupy fanúšikov boli neuveriteľné a pri Holme Moss som mal zimomriavky po celom tele. Podpora, ktorú sme mali v Yorkshire, bola akoby z iného sveta. V závere sa zrodilo veľa útokov, no pre mňa to bolo najmä o tom, aby som sa vyhol značným stratám a problémom. Nibali získal malý náskok, ale dostal sa do žltého trička. V ďalších dňoch to bude zrejme vzrušujúce pretekanie,“ reagoval po druhej fáze stále úradujúci šampión Tour de France.

 

 

2. ETAPA (nedeľa 6.7.):
trasa: York > Sheffield (201 km)
profil: zvlnený (9 klasifikovaných kopcov nižších kategórií), cieľ na rovine
víťaz: Vincenzo Nibali (Astana), únik z okliešteného pelotónu, Sagan 4., Velits 41.
video: zostrih etapy z dielne RTVS (odkaz)
najbojovnejší jazdec: Blel Kadri (Ag2r)
najdlhší únik: Busche (Trek), Kadri (Ag2r), Quemenuer (Europcar),De la Cruz (NetApp), Fonseca (Bretagne), Lemoine (Cofidis), De Clercq (Lotto),
odstúpenia: Mark Cavendish (pád v 1. etape, rameno), Sacha Modolo (limit)
celkové poradie: Vincenzo Nibali (Astana), Sagan 2., Velits 41.
bodovacia súťaž: Peter Sagan (Cannondale)
vrchárska súťaž: Cyril Lemoine (Cofidis)
súťaž do 25 rokov: Peter Sagan (Cannondale)
tímová súťaž: Sky
krátky popis etapy: Klasický únik siedmich pretekárov vydržal iba polovicu etapy, najdlhšie vpredu vydržal Kadri. V závere si to rozdali vrchári, úspešný bol atak Nibaliho tesne pred cieľom. Na pásku prišiel s náskokom dvoch sekúnd a získal žltý dres.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop