V4 Českej republiky: Selektívne preteky ovládol Ťoupalík, najlepším Slovákom Líška

9.7.2022, 10:15 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
so 9.7. zvlnena etapa ciel rovina Brno > Brno 183 km Ťoupalík
profil pretekov, 2100 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)

Séria jednorázoviek Vyšehradskej štvorky odštartovala v Českej republike. Na štarte stáli aj tri slovenské zoskupenia Dukla Banská BystricaCycling Academy Trenčín BRS Kaktus Bike. Organizátori si pre cyklistov pripravili kopcovitú trať so štartom aj cieľom v Brne, množstvom stúpaní a dojazdom po dlažobných kockách. Štartová listina evidovala sedemnásť Slovákov. 

Od začiatku prebiehal boj o vedúcu skupinu. Ako prví si dokázali vytvoriť náskok Tomáš Jakoubek (ATT Investments) a Richard Habermann (AC Sparta Praha). Dlho sa pred balíkom nezdržali a úspešný nebol ani Denis Rugovač (Dukla Praha). Po hodine sa pelotón rozdelil a vpredu zostalo dvadsať jazdcov, kde mali zastúpenie Mazowsze Serci Poland, ATT Investments, Elkov - Kasper či Voster ATS Team. 

- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vedúcu skupinu tvorili Daniel BaborJakub OtrubaAdam Ťoupalík (3x Elkov), Marceli BoguslawskiMarcin BudzinskiJakub Kaczmarek (3x Mazowsze), Itamar EinhornYuval Ben Moshe (2x Izrael), Jan KašparMichal Schuran (2x ATT Investments), Adam HansenMaximilian Schmidbauer (2x WSA KTM Graz p/b Leono), Vojtěch KmínekDominik Prudek (2x TJ Favorit Brno), Dylan Hopkins (Ľubľana Gusto Samsic), Jaka Spoljar (Adria Mobil), Pavel Szostka (Santic - Wibatech) a  Zsolf Istlstekker (Epronex - Hungary Cycling Team). 
Slováci sa tak vpredu nenachádzali. Z pelotónu, kde jazdili aj zástupcovia Dukly, CAT a BRS Kaktusu, sa dopredu dotiahli aj Petr Fiala (Dukla Praha), Mika Heming (ATT Investments), Davide De Cassan (Cycling Team Friuli ASD) a Ádam Karl (Epronex). Balík pri prejazde Mikulovom ťahali jazdci Friuli. Neskôr sa k ním pridali aj zástupcovia Adria Mobil. Po sedemdesiatich kilometroch mal únik štyridsaťsekundový náskok. 
Z vedúcej skupiny si vystúpil Hansen, účastník 29 Grand Tour. Za Mikulovom bol únik dostihnutý a na čele tak jazdil pelotón. V pretekoch už nepokračovali Patrik TyborTobias VančoAdam Foltán (3x Dukla), Stanislav BérešTomáš NagyMatej Blaško (3x BRS Kaktus), Ladislav Frolek ani Lukáš Sokolík (2x CAT). K sólovému útoku sa odhodlal Antoine van Noppen (Global Cycling Team). 
Kamery v balíku zachytili Andreja Líšku (BRS Kaktus). Van Noppen sa vrátil späť a 91 kilometrov pred páskou sa v pelotóne opäť začalo nastupovať. Utrhli sa OtrubaŤoupalíkHabermannEinhornMarcin BudzinskiTomasz Budzinski (Mazowsze), SchuranHopkinsSchmidbauerMateusz Grabis (Voster), Oliver Stockwell (Friuli), Piotr Pekala (Santic) a Balázs Rózsa (Epronex). 
Na čele pelotónu sa začali otáčať jazdci ATT a Vosteru. Vedúca skupina ale nespolupracovala a po dvadsiatich minútach ju dorazil balík. V obci Žabcice sa opäť utrhol Habermann a po chvíli sa k nemu pridali Pekala Pawel Cieslik (Voster). Neskôr ich vpredu vymenili De CassanKarl Artur Sowinski (Voster), ktorí sa pridali ku Pekalovi. Balík opäť viedli zástupcovia ATT. 
Ani táto skupina ale nespolupracovala a k sólovej jazde sa preto odhodlal De Cassan. Za Talianom ostal Pekala, zvyšok úniku sa vrátil späť. Pred stúpaním na Dolní Kounice (2 km; 6,5 %) mal De Cassan štyridsať sekúnd na Poliaka a 55 sekúnd na balík. Svoj náskok dokázal ešte navýšiť a pred Hlínou (2,1 km; 7,4 %) mal viac ako dve minúty na pelotón, kde sa spomedzi Slovákov nachádzali LíškaMarek Čanecký Dávid Kaško (3x BRS Kaktus). 
Na vrchole mal De Cassan dve minúty a tridsať sekúnd na balík, kde sa vrátil Pekala. Pred stúpaním na Omice (1,8 km; 5,3 %) sa náskok Taliana zmenšil na štyridsať sekúnd a ešte pred vrcholom sa jeho únik stal minulosťou. Na záverečnom stúpaní Brno-Kohoutovice (1,1 km; 6,9 %) sa utrhli Marcin BudzinskiKaczmarek Ťoupalík. Za nimi šla šesťčlenná skupina, kde boli Kašpar, SchuranCieslikJakub Murias (Voster) a Stockwell
Dva kilometre pred páskou si vystúpil Budzinski Kaczmarek chcel utrhnúť Ťoupalíka, ale ten sa ho s vypätím síl udržal a na poslednom kilometri nasadil k šprintu, ktorým sa zbavil Poliaka a obhájil tak minuloročné víťazstvo. Jakub Kaczmarek stratil štrnásť sekúnd a na treťom mieste prišiel do cieľa Jan Kašpar s polminútovou stratou. Štvrtý skončil Pawel Cieslik, Top 5 uzavrel Michal Schuran
Na 23. priečke prišiel do cieľa najlepší Slovák Andrej Líška so stratou troch minút a 39 sekúnd. Druhým najlepším Slovákom bol Dávid Kaško a tretím Marek Čanecký. Ostatným Slovákom sa do cieľa prísť nepodarilo. Najlepším Maďarom bol Ádam Karl, 20. muž v cieli. Séria jednorázoviek pokračuje zajtrajšími pretekmi v Poľsku, kde by mali byť v permanencii najmä šprintéri.
   
vyjadrenie ikonky ciernaBoris Horváth (DS BRS Kaktus Bike)
"Preteky z našej strany hodnotím pozitívne. Ako každému tímu, ani nám sa nevyhli technické problémy. Marek Čanecký mal na dvadsiatom kilometri problémy so zadným kolesom. Prestal mu pracovať orech, takže šľapal úplne naprázdno. Vymenili sme to a dosť dlho sa musel doťahovať do kolóny a do pelotónu, čo trvalo priblížne dvanásť minút. Ale problémy sa nevyhli ani Dukly a ďalším tímom. Tomáš Nagy spadol, ale nič vážne sa mu nestalo. Postavil sa a pokračoval ďalej.
Asi na šesťdesiatom kilometri mal problémy aj Stanislav Béreš. Trafil jamu, spadla mu reťaz, musel zastaviť a už sa mu nepodarilo vrátiť späť do pelotónu. V balíku sa šlo dosť rýchlo a stále sa nastupovalo. V prvej hodine bol priemer 48 km/h, čo je podľa mňa dosť rýchle. Ďalší priebeh pretekov bol veľmi hektický. Cesty boli veľmi zlé, bolo veľa jám, pádov, ale podmienky boli pre každého rovnaké. Dvadsať kilometrov pred cieľom v prvej skupine jazdiaci Dávid Kaško dostal defekt takým spôsobom, že zlomil zadné koleso"
Vymenili sme mu to, ale už sa mu nepodarilo dotiahnúť späť do pelotónu, pretože sa tam už nastupovalo pred záverom. Andrej Líška bol z naších jazdcov najsilnejší. Jazdil v prvej tretine balíka. Marek Čanecký zhodnotil, že to dnes nie je jeho deň, tak mu pomáhal, nosil mu vodu aj Dávidovi Kaškovi, čo bolo veľmi pekné a tímové. Andrej sa napokon neudržal na najvyšších miestach, ale s menšou stratou prišiel do cieľa ako najlepší Slovák. Sme za to veľmi radi a dúfame, že jeho výkonnosť bude mať stúpajúcu tendenciu.
Výsledky
1. TOUPALIK Adam Elkov-Kasper 04:35:57 40
2. KACZMAREK Jakub HRE Mazowsze Serce Polski 00:14 30
3. KASPAR Jan ATT Investments 00:30 25
4. CIESLIK Pawel Voster ATS Team 00:31 20
5. SCHURAN Michal ATT Investments 00:34 15
6. STOCKWELL Oliver Cycling Team Friuli ASD 00:36 10
7. MURIAS Jakub Voster ATS Team 00:37 5
8. BUDZINSKI Marcin HRE Mazowsze Serce Polski 00:47 3
9. SZOSTKA Pawel Santic-Wibatech 00:58 3
10. DEBIASI Andrea Cycling Team Friuli ASD 01:10 3
23. LÍŠKA Andrej BRS Kaktus Bike 03:39
33. KAŠKO Dávid BRS Kaktus Bike 07:28
36. ČANECKÝ Marek BRS Kaktus Bike 07:32
OOT BÉREŠ Stanislav BRS Kaktus Bike limit
OOT TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica limit
OOT KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica limit
OOT HARING Martin Dukla Banská Bystrica limit
OOT NAGY Tomáš BRS Kaktus Bike limit
OOT CHREN Martin Dukla Banská Bystrica limit
OOT FOLTÁN Adam Dukla Banská Bystrica limit
OOT BLAŠKO Matej BRS Kaktus Bike limit
OOT GAVENDA Martin Cycling Academy Trenčín limit
OOT FROLEK Ladislav Cycling Academy Trenčín limit
OOT GROSS Adam Cycling Academy Trenčín limit
OOT SOKOLÍK Lukáš Cycling Academy Trenčín limit
OOT VLČÁK Jakub Cycling Academy Trenčín limit
DNF VANČO Tobias Dukla Banská Bystrica odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop