Burgos: Na Lagunas de Neila triumf silného Almeidu, vedenie ubránil Sivakov a vyhral GC

6.8.2022, 15:30 | Preteky vo svete | L. Timko, P. Matis
Burgos: Na Lagunas de Neila triumf silného Almeidu, vedenie ubránil Sivakov a vyhral GC
Dojazd (© Vuelta a Burgos / Bu5Comunicación)

1. 2.8. zvlnena etapa ciel rovina Burgos > El Castillo 157 km Buitrago
2. 3.8. zvlnena etapa ciel rovina Vivar del Cid > Villadiego 158 km Roosen
3. 4.8. rovinata etapa ciel rovina Q-M Galíndez > Villarcayo 156 km Tronchon
4. 5.8. rovinata etapa ciel rovina Torresandino > Clunia 169 km Govekar
5. 6.8. rovinata etapa ciel rovina Lerma > Lagunas de Neila 170 km Almeida
1. 2.8. zvlnena etapa ciel rovina Burgos > El Castillo 157 km Buitrago
profil etapy, 1520 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
Na pretekoch Okolo Burgosu mal pôvodne odštartovať svoju profesionálnu kariéru Martin Svrček debutom v tíme Quick-Step - Alpha Vinyl, ale po zlomenine kľúčnej kosti mu ešte lekári našli aj zápal v danej ruke a jeho rekonvalescencia sa nútene predĺžila. Tím ale verí, že by už mohol štartovať na nedeľňajšej belgickej jednorazovke Rondom Leuven (1.1), kde by mal podporovať Juliana Alaphilippa. Ďalší program sa ešte upresní. Predbežne ho však tím neuvoľnil na Tour de l'Avenir.
Prvá etapa bola v Burgose typická rozjazdová. Mala len 157 kilometrov zvlneného charakteru. V El Castillo sa očakával dojazd do kratučkého kopca (1100 m; 6,1 %), takže bolo náročné vybrať favoritov. Ponúkal sa mix klasikárov ako Matteo Trentin s Davide Ballerinim a vrchárov ako Joao Almeida, Santiago Buitrago či Alejandro Valverde.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
O klasickú propagačnú jazdu sa vpredu postarala trojička Španielov z Pro tímov Xabier Azparren (Euskaltel), Diego Sevilla (Eolo) a Jésus Ezquerra (Burgos). Vybudovali si až takmer desať minút výhody. Balík sa ich nebál. Následne sa na ich stíhaní podieľal najmä Quick-Step, ďalšie tímy trochu sporadickejšie. Mali to pod kontrolou, dokonca pod minútu klesol náskok už vyše 40 km pred páskou. To bol signál pre pelotón na spomalenie a ešte načerpanie síl pred rýchlym záverom, kde sa očakávali menšie rozdiely.
14 km pred finále sa šlo cez priestor cieľa. Balík si mohol vyskúšať kľúčové momenty. Únik už bol dostihnutý a Astana previedla pelotón cez kopec. Pár domestikov zozadu už odpadlo, ale nekonali sa žiadne "jatky", tempo bolo ešte priemerné. Aj preto sa často atakovalo a skúšali to rôzni borci z menších tímov. Astana šla motivovaná. Nevyšla jej Tour a mala tu aj navrátilca Miguela Lópeza, ktorý si zažil policajné vyšetrovanie, takže potrebovala sezónu uzavrieť dobrými výsledkami v Španielsku. Najprv tu, potom na Vuelte.
Následne tempo prevzal Trek-Segafredo, ktorý ťahal a chcel udržiavať rýchlosť vysokú. V tíme mali špecialistu na miestne terény Jona Aberasturiho, no i Juana Pedra Lópeza, ktorý mal šokujúco skvelé Giro. Už vyše 650 metrov pred páskou prekvapil veľmi skorým atakom Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), ktorého akoby v tej chvíli nikto nebral vážne. Nechceli ho súperi nasledovať, spoliehali sa na pomoc domestikov, no tí boli slabí a keď nastúpili už do silového špurtu, bolo neskoro. Mladý Kolumbijčan už dvíhal ruky a tešil sa z triumfu.
Krátky kopec vyhovoval Rubenovi Guerreirovi (EF Education), ktorý finišoval druhý pred Taom Hartom (Ineos) a Jaiom Hindleym (Bora). Rozhodcovia im zapísali tri sekundy straty. Ďalší ľudia z nimi dostali už šesť. Bol tam napríklad aj lúčiaci sa Vincenzo Nibali. Straty sú rovnaké aj v GC, keďže sa tu neudeľujú bonifikácie.
Buitrago pokračuje vo vynikajúcej sezóne, je to už jeho tretí triumf a určite bude chcieť tieto preteky vyhrať aj celkovo - celý etapák ešte nezískal. Zdá sa, že na Vuelte zabojuje o Top 10 celkového poradia.
Výsledky etapy
1. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 03:43:31 20
2. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:03 10
3. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:03 5
4. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:03
5. NIBALI Vincenzo Astana Qazaqstan Team 00:05
6. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 00:05
Zobraziť kompletné poradie
2. 3.8. zvlnena etapa ciel rovina Vivar del Cid > Villadiego 158 km Roosen
profil etapy, 1660 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
Druhý deň na Okolo Burgosu bol najľahším a zrejme bol aj dôvodom, prečo sa tu objavili niektorí šprintéri. Obrovským favoritom bol Fernando Gaviria (UAE), ktorého mali v závere rovinatej etapy vyzvať Davide Ballerini (Quick-Step), Rudy Barbier (Israel), Martin Laas (Bora) či David Dekker (Jumbo). Na zvlnenej trase neboli žiadne väčšie prekážky a nehrozil ani bočný vietor, takže GC sa dnes meniť nemalo. Priťažujúcim faktorom bolo ale veľké teplo, veď v cieľovom Villadiegu bolo 33 stupňov a ani obláčika.
Do úniku sa dostali Jesús Ezquerra (Burgos), Xabier Azparren (Euskaltel) a Diego Pablo Sevilla (Eolo), teda totožné trio ako vo včerajšej etape. Včera si vrchársky dres vybojoval Sevilla po veľkých súbojoch na prémiách a zdalo sa, že Ezquerra s Azparrenom chceli odvetu. Dnes bol z trojice najsilneší Azparren, ktorý vyhral špurt na prvej prémii a následne sa dvojice súperov zbavil a pokračoval sólo. Víťazstvom na všetkých troch prémiách si tak jasne poistil vrchársky dres. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Xabier Azparren je veľmi silným časovkárom, no i tak bol pre pelotón ľahkým sústom. Už 40 kilometrov pred páskou bol pelotón pohromade. Celá etapa prebiehala vo veľmi pokojnom tempe a nič sa nezmenilo ani po dobehnutí úniku. Pred cieľovým Villadiegom sa ešte nachádzala malá terénna vlnka, kde prekvapivo nastúpil Tao Hart (Ineos). Líder pretekov Buitrago (Bahrain Victorious) ho ale nikam nepúšťal. 
V zjazde do cieľového mesta sa útokom trocha zabavil aj Vincenzo Nibali (Astana), ktorý si viditeľne užíval záver kariéry. Do cieľa však pelotón dorazil takmer kompletný, ale šprintérsky dojazd prekazil hrôzostrašný hromadný pád. Tím Jumbo-Visma viedol balík do posledného kilometra, no David Dekker v závere ich vlaku škaredo spadol na spomalovči pod flamme rouge a zhodil celý pelotón.
Zvyšok vlaku Jumba dorazil do cieľa na prvých troch miestach, všetci ostatní za nimi boli veľmi ovplyvnení pádom. Etapu si pripísal Timo Roosen. Za ním finišovali Affini a Harper. Mnoho jazdcov ťažko spadlo, okrem Dekkera to boli najmä García Cortina (Movistar) a Ballerini. Zranených jazdcov však malo byť bezpochýb viac a mohli sme len dúfať, že dnešný pád príliš neovplyvní španielsku Vueltu. 
Pád sa odohral v ochranej zóne a tak sa GC veľmi nemenila. V červenom drese zostal Santiago Buitrago. Zaujímavá mala byť dohra spomínaného pádu. Pravidlá UCI totižto zakazujú umiestnenie spomalovača v poslednom kilometri, čo organizátori porušili. Dobré nebolo ani oplotenie, ktoré sa pod náporom padajúcich jazdcov opäť rozletelo na všetky strany, podobne ako pri pamätnom Jakobsenovom páde v Poľsku pred dvomi rokmi. UCI tak opäť potvrdila, že nedokáže spoľahlivo kontrolovať všetkých organizátorov, pretože dnešný dojazd by neprešiel nijakou kontrolou. 
Výsledky etapy
1. ROOSEN Timo Jumbo-Visma 03:48:43 20
2. AFFINI Edoardo Jumbo-Visma 00:00 10
3. HARPER Chris Jumbo-Visma 00:00 5
4. ABERASTURI Jon Trek-Segafredo 00:00
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:00
6. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 07:32:14
2. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:03
3. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:03
4. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:03
5. COSTA Rui UAE Team Emirates 00:05
6. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:05
Zobraziť kompletné poradie
3. 4.8. rovinata etapa ciel rovina Q-M Galíndez > Villarcayo 156 km Tronchon
profil etapy, 2320 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
Tretia etapa na Okolo Burgosu mala veľmi zaujímavý profil. 36 kilometrov pred cieľom vrcholil najťažší kopec celého etapáku, Picón Blanco (7,8 km, 9 %). Tento kopec v minulých rokoch veľmi prehovoril do celkového poradia a boli sme zvedaví, či sa tak udeje aj v tomto roku a niektorí z favoritov sa odhodlá pretekať z diaľky. Favoritmi boli najmä nabité tímy Ineos Grenadiers a Bahrain Victorious, ale šance mali bezpochýb aj Hindley (Bora), López (Astana) či Almeida (UAE).
Únik sa vytvoril prekvapivo neskoro a pred pelotónom sa objavila pätica Affini (Jumbo), Tronchon (Ag2r), Ezquerra (Burgos), Nicolau (Caja) a Řepa (EKP). Doskočiť k nim skúšali ešte aj Azurmendi (Euskaltel) a Ravasi (Eolo), no tým sa to už nepodarilo. Únik prišiel pod Picón Blanco s pekným náskokom a dvojici Nicolau a Řepa to vystačilo na vrchol ešte stále s polminútkou náskoku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V skupine favoritov diktoval na celom stúpaní tempo EF, no pod vrcholom Ineos využil ich tempo a roznastupoval skupinu. Britská zostava dostala do útoku Pavela Sivakova, ku ktorému sa pripojil López. Duo získalo na zvyšok favoritov polminúty a presne toľko strácali na pozostalú dvojicu z úniku na vrchole Picón Blanco. V zjazde mal z jazdcov vpredu jasne najväčšiu odvahu Sivakov, nabral Nicolaua a Tronchona a spolu upaľovali do cieľa. Řepa s Lópezom strácali asi 20 sekúnd, Buitragova hlavná skupina vyše minúty.
Osem kilometrov pred cieľom bolo ešte menšie stúpanie Alto de Bocos (2,2 km, 5 %). Na jeho vrchol prišli Sivakov a Tronchon už bez Nicolaua a stále s náskokom 40 sekúnd. López bol pohltený, vzadu ťahalo mnoho jazdcov z EF, Bory i Bahrainu. Na dlhej rovine do Villercaya sa už nič nezmenilo a dvojica prišla na pásku spolu. Tronchon v cieli pochopiteľne Sivakova prešprintoval a stážista z mládežnickej zostavy Ag2r, ktorý bol do Burgosu povolaný iba pre skúsenosti, tak dokázal získať svoje prvé profesionálne víťazstvo.
Sivakov musel byť v cieli veľmi frustrovaný z mladého Francúza, ktorý sa za ním viezol posledných 30 kilometrov a potom ho prešprintoval, no náhradou mu muselo byť priebežné vedenie v GC. Po dnešku má náskok 23 sekúnd pred Buitragom. Zvyšné poradie sa nemenilo, Buitrago zostáva v drese pre najlepšieho mladíka, Guerreiro (EF) v drese zelenom. Do horského sa dostal český pretekár Vojtech Řepa.
Výsledky etapy
1. TRONCHON Bastien AG2R Citroën Team 03:42:17 20
2. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:00 10
3. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:28 5
4. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:28
5. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:28
6. VAN WILDER Ilan Quick-Step Alpha Vinyl 00:28
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 11:14:36
2. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:23
3. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:26
4. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:26
5. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:26
6. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 00:28
Zobraziť kompletné poradie
4. 5.8. rovinata etapa ciel rovina Torresandino > Clunia 169 km Govekar
profil etapy, 1360 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
Predposledný deň na Okolo Burgosu mal skončiť šprintom pelotónu do mierneho kopca. Po úplne rovinatom priebehu etapy totižto posledné dva kilometre stúpali s prevýšením približne 5 %. Favoritmi na etapu boli odolnejší šprintéri, no i vrchári s dobrým finišom ako Almeida (UAE) či Guerreiro (EF). Veľa rýchlych jazdcov ale na podujatí skončilo po páde v druhej etape, preto mal šancu dozaista aj únik.
Pred pelotónom sa skutočne hneď v úvode etapy usadila veľká, 14-členná skupina. Boli v nej Govekar (Bahrain Victorious), Gamper (Bora), Mas Bonet (Movistar), Hofstede (Jumbo), Serry (Quick-Step), Rivera (Ineos), Gaviria (UAE), Cataldo (Trek), De La Cruz (Astana), Goldstein (Israel), Retailleu (Ag2r), Barceló (Caja), Azparren (Euskaltel) a Martin (Eolo). Vytvorili si v priebehu dňa až štyri minúty náskoku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Výborne to mal rozohraté Ineos, tím lídra pretekov Sivakova, keďže najlepšie postaveným jazdcom vpredu bol ich zástupca Rivera. Britská zostava tak nemusela pohnúť ani prstom a všetka práca bola na ostatných silných tímoch, z ktorých sa na čele najviac angažovalo EF. 30 kilometrov pred cieľom sa ale čelná skupina rozdelila a na čele zostali len Govekar, Gamper, Mas Bonet, Serry, Goldstein, Retailleau a Azparren.
Táto sedmička výborne spolupracovala, ušla zvyšku úniku, zlomila odpor pelotónu a do cieľového Villarcaya prišla spolu. V stúpavom dojazde sa nikto nedokázal odpútať a šprint na pásku podľa očakávania vyhral Matevž Govekar, šprintérsky talent zo Slovinska. Porazil Valentina Retailleaua a Omara Goldsteina výborne načasovaným nástupom sto metrov pred páskou.
Medzi favoritmi sme nevideli žiadne rozdiely a rovnako ani žiadny dres nemenil svojho majiteľa. Pavel Sivakov bude zajtra brániť svoj neveľký náskok na strmých úsekoch cieľového stúpania Lagunas de Neila, ktoré je úplne ikonickým pre toto podujatie a každoročne ponúkne veľkú vrchársku bitku. 
Výsledky etapy
1. GOVEKAR Matevz Bahrain Victorious 03:36:18 20
2. RETAILLEAU Valentin AG2R Citroën Team 00:00 10
3. GOLDSTEIN Omer Israel - Premier Tech 00:00 5
4. SERRY Pieter Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
5. GAMPER Patrick BORA-hansgrohe 00:00
6. AZPARREN Xabier Euskaltel-Euskadi 00:00
Zobraziť kompletné poradie
5. 6.8. rovinata etapa ciel rovina Lerma > Lagunas de Neila 170 km Almeida
profil etapy, 2790 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
Posledná etapa Okolo Burgosu 2022 vyvrcholila prudkým dojazdom na ťažkom kopci Lagunas de Neila (11,5 km, 6,1 %), ktorého posledné tri kilometre mali v priemere cez desať percent. Mala sa tu tak rozhodnúť celková klasifikácia, ako tomu býva takmer každý rok. Dres lídra bránil Pavel Sivakov (Ineos), no vyzvať ho dnes bezpochýb chceli Jai Hindley (Bora), Esteban Chaves (EF), Miguel López (Astana) či špecialista na cieľový kopec Ivan Sosa (Movistar).
Etapa sa začala vo veľmi agresívnom duchu, keď sa pred pelotónom objavil veľmi veľký a nebezpečný únik, ktorý ale Ineos rýchlo neutralizoval. Napokon sa pred pelotón dostala trojica Marco Frigo (Israel), Jetse Bol (Burgos) a Carlos Canal (Euskaltel). Ineos im daroval aj cez štyri minúty náskoku, no i tak ich mal plne pod kontrolou, keďže záverečný kopec bol veľmi ťažký.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Únik prišiel pod cieľový kopec už iba s minútkou náskoku, no i tá sa na úvodných sklonoch stúpania rýchlo rozplývala. Najdlhšie vpredu vydržal Marco Frigo. Ešte pred prudkým záverom bol ale pelotón pokope, hoci sme videli útočiť Chrisa Harpera (Jumbo), ktorý si vytvoril pár metrov náskoku. Nemalo to ale dlhé trvanie a dva kilometre pod vrcholom predviedol prvý seriózny nástup Miguel López.
Carlos Rodríguez ale pre Sivakova diktoval strojové tempo, dotiahol Lópeza a do záverečnej steny pred páskou vstupovali iba s Almeidom na zadnom kolese. Bol to však práve Portugalčan, kto mal v závere najviac síl a porazil Lópeza a Sivakova v špurte na pásku. V závere sa zlomili jazdci Bory, EF i Movistaru, štvrtý finišoval Rodríguez a piaty Ilan Van Wilder (Quick-Step).
Pavel Sivakov bez problémov uhájil svoj náskok a stal sa celkovým víťazom Okolo Burgosu 2022. Pre Francúza je to prvé víťazstvo po troch rokoch a zdá sa, že po rokoch pádov a problémov sa dostal do svojej najlepšej formy. Pred Vueltou sa skvele ukázal i Carlos Rodríguez, ktorý berie aj biely dres a spolu s Carapazom tak na Vuelte vytvoria silnú trojicu. Pódium doplnili Almeida s Lópezom. Zelený dres uhájil Ruben Guerreiro (EF), z horského dresu vyzliekol Řepu Miguel López.
Výsledky etapy
1. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 04:06:19 20
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Qazaqstan Team 00:00 10
3. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:07 5
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:15
5. VAN WILDER Ilan Quick-Step Alpha Vinyl 00:21
6. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:28
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov po etape
1. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 19:00:23 200
2. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:35 150
3. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Qazaqstan Team 00:35 125
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:41 100
5. VAN WILDER Ilan Quick-Step Alpha Vinyl 00:42 85
6. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:47 70
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop