MS: Belgičania porazili zvyšok sveta, Evenepoel so sólovým triumfom. Peter Sagan siedmy, Juraj sa rozlúčil v úniku

25.9.2022, 05:45 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
MS: Belgičania porazili zvyšok sveta, Evenepoel so sólovým triumfom. Peter Sagan siedmy, Juraj sa rozlúčil v úniku
Remco Evenepoel (© Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images)

ne 25.9. zvlnena etapa ciel rovina Wollongong 267 km Evenepoel
profil pretekov, 3940 nastúpaných metrov (© UCI / WCH 2022)
Austrálsky šampionát sa dostal ku svojmu vrcholu a v nedeľu ostávalo odjazdiť už len mužskú elitnú kategóriu, kde sa očakával nový majster sveta. Jazdilo sa na zvlnenom okruhu 267 kilometrov a ako spomínal Martin Svrček, zatiaľ čo juniori jazdia aktívne celé preteky, v kategórii U23 to bola ich polovica a u mužov bol scenár najnudnejší, teda vytvorenie klasického úniku, postupné zvyšovanie tempa v balíku a aktívna hrana až v posledných dvoch-troch okruhoch.
video v clanku ikonka ciernaRozhovor s Petrom Saganom pred štartom
Na našu radosť sa do úniku, rovnako ako na OH v Tokiu, dostal Juraj Sagan, ktorý sa dnes lúčil s kariérou. Spolu s ním sa vpredu ukázalo až šestnásť ďalších ľudí. Boli tam Ben O'Connor a Luke Plapp (2x Austrália), Simone Battistella (Taliansko), Pavel Sivakov (Francúzsko), Pieter Serry (Belgicko), Jaka Primožič (Slovinsko), Simon Pellaud (Švajčiarsko), Pier-André Coté (Kanada), James Fouché (Nový Zéland), Lukasz Owsian (Poľsko), Michael Kukrle (Česko), Emils Liepins (Lotyšsko), Guy Sagiv (Izrael), Scott McGill (USA), Nicolas Sessler (Brazília) a Bilguunjargal Erdenebat (Mongolsko). Posledný menovaný ale dlho vpredu nevydržal a odstúpil.
Najväčšou témou pokojnej prvej polovice pretekov bolo odstúpenie Mathieua Van der Poela, ktorý sa v noci pár hodín pred štartom dostal do potýčky s dvoma tínedžermi, ktorí mu búchali na dvere hotelovej izby. Keď im otvoril, dostali sa do slovnej výmeny a neskôr prišli aj nejaké päste. Incident vyšetrovala polícia, Holanďana vzali na policajnú stanicu, kde musel incident vysvetľovať. Zadržali mu pas a aj keď mohol nastúpiť na štart, nevyspatý, rozrušený a nahnevaný v prvej polovici odstúpil. V utorok ho bude čakať dohra na súde.
Vzhľadom na to, že v úniku boli zastúpané aj silné krajiny ako Francúzsko, Belgicko, Taliansko, Austrália či Slovinsko, pracovať museli iní. Boli to najmä Briti s Holanďanmi a Španielmi. Veľmi početnému úniku dopriali osem minút, no na méte sto kilometrov pred páskou bol odstup už len na úrovni polovice, teda minút štyroch. Slováci odjazdili prvých 170 kilometrov v pelotóne. Okrem Juraja sa snažil na začiatku dostať do úniku aj Matúš Štoček, keď sa mu to nepodarilo, s Marekom Čaneckým ostával pri lídrovi Petrovi Saganovi. Náš favorit jazdil skúsene. Kde sa mal skryť, skryl, kde to chcelo byť radšej vpredu, bol tam.
Juraj Sagan stratil kontakt s únikom 76 km pred páskou pri prejazde najťažšieho kopca Mount Pleasant, keď tempo zvýššili O'Connor s Battistellom, pretože únik už mal k dispozícii len niečo vyše minúty a pol náskoku. Pri tomto prejazde kopca päť kôl pred koncom sa to trhalo aj v pelotóne, kde odskočila zhruba 20-členná partia. Boli tam aj veľmi silné mená, ktoré akosi jednoducho prišli k 20 sekundám náskoku. No nespolupracovali až tak ideálne. Záujem mali prakticky len Francúzi pre Bardeta so Sénechalom. Boli tam aj Evenepoel, Quintana, Hindley či Tratnik.

Keď ale dosiahli pol minúty náskoku, začali veriť tomuto momentu a zabrali aj ďalší ľudia. 65 km pred páskou teda bola situácia taká, že vpredu ostalo 11 ľudí z pôvodného úniku, 45 sekúnd za nimi jazdila 24-členná skupina s Evenepoelom, kde sa precedil aj starší Sagan a balík strácal 1:30. Tam museli zabrať Španieli, ktorí ako jediní z top krajín ostali úplne mimo tejto situácie.
V stúpaní na Mount Pleasant sa pôvodný únik spojil s druhou novou skupinou, ktorá mala už 90-sekundový náskok. Výrazne tu robili Belgičania, ktorí mali polovicu svojho tímu vpredu - okrem Evenepoela a Serryho domestikov Hermansa s Dewulfom. Aj Francúzi tam boli štyria, hoci s ich podporou to bolo otázne. Sénechalovi, Sivakovovi, Pacherovi a Bardetovi tam chýbali Cosnefroy, Laporte či Alaphilippe, ktorí boli pred štartom najväčšími lídrami. Raz ťahali, raz nie.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -

V balíku to vyzeralo až prekvapujúco rezignovane už takto ďaleko pred cieľom. Unavený Juraj Sagan musel ťahať hlavnú skupinu. Dlho mu nikto nechcel pomôcť. Za ním sa pohybovali práve ľudia, ktorí mali vpredu kolegov. Prekvapujúco vôbec nerobili Holanďania, ktorí mali vpredu iba Eenkhoorna a zmizli aj Španieli.
Tri kolá pred cieľom bolo vpredu 25 ľudí, a to Evenepoel, Hermans a Serry (3x Belgicko), Conci, Rota, Battistella (3x Taliansko), Sivakov, Bardet, Pacher (3x Francúzsko), Pellaud, Schmid (Švajčiarsko), Powless, McGill (2x USA), Tratnik, Primožič (2x Slovinsko), Geniets (Luxembursko), Tulett (Veľká Británia), Tiller (Nórsko), Hindley (Austrália), Liepins (Lotyšsko), Lucenko (Kazachstan), Jensen (Dánsko), Kukrle (Česko), Eenkhoorn (Holandsko), Zukowsky (Kanada). Zaujímavosťou bolo, že odtiaľ vypadol Quintana.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Keď sa konečne balík skonsolidoval, mal dve minúty odstupu. Nemci ťahali. Zdalo sa však, že aj únik zvoľnil. Náskok mal vybudovaný, do cieľa ešte bolo ďaleko. V kopci sa vydal niečo vymyslieť Tadej Pogačar a začali robiť aj Francúzi s Madouasom, ktorým to teda na čele úplne nesedelo. Rýchlo stiahli odstup na 1:10. No po výraznom úsilí prišiel ďalší pôsť a opäť bol rozdiel dvojminútový. Aj preto, že vpredu nastúpil Remco Evenepoel, ktorý tak zvýšil tempo. Reagoval na neho len Alexej Lucenko. Za nimi sa vyformovala štvorica prenasledovateľov Pascal Eenkhoorn (Holandsko), Matthias Jensen (Dánsko), Lorenzo Rota (Taliansko) a Mauro Schmid (Švajčiarsko).
Táto dvojka vpredu prišla spolu pod predposledný prejazd kopcom, kde nastúpil Evenepoel a Kazachovi ušiel na pol minúty. Zdalo sa, že ak sa nič prekvapujúce nestane, o titule sa rozhodlo. V závere sa už paradoxne nič zásadné nedialo. Otázkou len bolo, či skupina za Lucenkom dobehne Kazacha a rozdá si to ešte o striebro, alebo len bronz.

V pelotóne ostalo 50 ľudí vrátane Petra Sagana, no pred nimi bolo kolo pred dojazdom ešte 15 ľudí, teda nešlo sa tam o vysoké umiestnenie. V skupine za hlavným poľom jazdili Čanecký so Štočkom, teda bolo jasné, že do cieľa prídu.
Remco Evenepoel si bez problémov prišiel pre titul svetového šampióna a šampanské či pivo v Belgicku bude dnes tiecť potokom. Určite aj v Quick-Stepe, ktorý bude tretí rok po sebe mať v tíme dúhový dres. Pre Lefévera a spol to je ešte mýtickejšie ako v prípade Alaphilippa, pretože Remco je domáci Belgičan. Vyšperkoval tak sezónu, ktorú mnohí považovali pre Quick-Step za menej vydarenú ako v minulosti. To už ale po septembri neplatí.
Za 22-ročným supertalentom najprv partia dobehla Lucenka a následne tak hlúpo taktizovala, že ju dostihol napokon až pelotón, kde bol aj Peter Sagan a finišoval dokonca siedmy! Striebro si vyšpurtoval Christophe Laporte pred Michaelom Matthewsom. Pre Wouta van Aerta ostalo pre neho typické 4. miesto.
Pre 32-ročného Sagana je to šiesty najlepší výsledok na MS. Okrem troch titulov v rokoch 2015 až 2017 (Richmond, Doha, Bergen) bol ešte piaty v roku 2019 v Harrogate a šiesty v sezóne 2013 vo Florencii. Matúš Štoček s Marekom Čaneckým finišovali na 64., resp. 65. mieste s odstupom 6:11. Zaslúžia si pochvalu, že zvládli takéto náročné preteky. Ak vezmeme do úvahy aj únik Juraja Sagana, slovenská reprezentácia môže byť s dneškom mimoriadne spokojná. Koľko ľudí Petrovi Saganovi neverilo, no znova ukázal, že sa na vrchol sezóny podobne ako na Tour de France dokázal skvelo pripraviť, hoci sezónu nemal dobrú.
Preteky jasne zrežírovali Belgičania. Najprv mali v celodennom úniku Serryho, teda v balíku sa mohli dvesto kilometrov vyvážať, následne, keďže mali aj alternatívu v podobe Van Aerta, zaútočili veľmi skoro pred páskou a v skupine mali chvíľu až štyroch ľudí. Ostatné tímy sa rozypali a Remco ani dlho nečakal a nastúpil k sólu, keďže si bol vedomý toho, že má skvelé nohy. Záver si bez problémov odtiahol a tešil sa zo zaslúženého titulu.
Prvými porazenými boli Francúzi, ktorí ale napokon limitovali sklamanie Laportom, ktorý tiež zažil životný rok v Jumbo-Visma a hoci to dlho pre nich vyzeralo všelijako - ľudí mali vo všetkých skupinách, s odstupom času to budú musieť hodnotiť za úspech. Bronz zavesil Cadel Evans na krk Matthewsovi, ktorý bol domácim tromfom a roky je stabilným človekom na stredne ťažké klasiky. Je to pre neho už druhý bronz, okrem toho má aj striebro. Rovnako musí byť šťastný ako to dopadlo.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela v TV rozhovore (víťaz)
"Je neuveriteľné, že som vyhral. Po tom ako som získal titul aj medzi juniormi, mám druhý dres. Boli to veľmi ťažké preteky, vyše šesť hodín v sedle. Po takej dlhej a ťažkej sezóne takýto koniec? Neskutočné.
Dnes sme pretekali ako tím a určite sme chceli získať titul. Mal som šancu aj ja ak by som zaútočil skôr, pretože inak sme šli na Van Aereta. Podarilo sa. Náš tím si triumf zaslúžil.
Keď sme boli len vo dvojici, vedel som, že sa musím odpútať. Podarilo sa. Na vrchole posledného kopca som už tušil, že to zvládnem a ten záver bol krásny.
Je veľkým snom byť majstrom sveta. Po tom ako som vyhral Liége som si stále posúval ciele. Získal som Vueltu a teraz aj titul. Bola to úžasná sezóna, ktorú už možno nikdy nezažijem."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juraja Sagana (záverečné preteky)
"Pred pretekmi sme si v tíme povedali, že by sme to ja s Matúšom mohli skúšať na únik. Jednak preto, že nikdy neviete, ako sa preteky vyvinú a rovnako preto, nech je slovenský dres vidno. Nakoniec sa mi to podarilo, no bolo to ťažké, bláznivé preteky. Mrzí ma, že sme nepriniesli medailu, Peter bol k nej blízko, no takto to je.
Keďže to boli moje posledné preteky, som rád, že sa mi podarilo ukázať a byť v tom úniku a že som sa mohol takto rozlúčiť."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Matúša Štočka (64. miesto)
"Celý rok bol pre mňa super. Vedel som, že MS sú v Austrálii a dal som si taký cieľ, aby sa mi sem podarilo výsledkami prebojovať. To sa podarilo, takže som bol veľmi šťastný a motivovaný. Keď sme odštartovali, vedeli sme, že sa chceme dostať do úniku a ja s Jurom sme to skúšali. Takmer sa mi to podarilo, ale napokon odišla skupina s ním. Bolo to skvelé, výborná rozlúčka. Teším sa za neho.
Potom som teda ostal pri Peťovi a dve kolá pred cieľom ma v kopci utrhli. Som rád, že som došiel svoje prvé preteky na MS v elitnej kategórii. Také dlhé preteky som ešte nejazdil.
Mal som dobrú prípravu a myslím si, že to pre nás dnes aj veľmi dobre dopadlo. Som rád, že si už teraz môžem začať znova nabíjať baterky a v budúcom roku sa uvidí."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mareka Čaneckého (65. miesto)
"Cítil som sa dnes veľmi dobre, nemal som zásadnejšie krízy. Snažil som sa veľa jesť a nerobiť chyby. Mal som za úlohu pohybovať sa s Petrom, lebo máme podobné posedy na bicykli. Takže nosil som fľaše, gély som mal u seba, ak by potreboval. Potom, keď odišla tá skupina s Evenepoelom som sa snažil aspoň chvíľu aj potiahnuť balík, no potom v kopci som už tempu nestačil. Splnil sa mi cieľ, že som prišiel do cieľa, hoci isteže, že sa šlo na Petra, nebolo z celkového pohľadu podstatné, či prídem do cieľa. Teším sa, že mám po sezóne a môžem sa venovať rodine."
Výsledky
1. EVENEPOEL Remco Belgicko 06:16:08 600
2. LAPORTE Christophe Francúzsko 02:21 475
3. MATTHEWS Michael Austrália 02:21 400
4. VAN AERT Wout Belgicko 02:21 325
5. TRENTIN Matteo Taliansko 02:21 275
6. KRISTOFF Alexander Nórsko 02:21 225
7. SAGAN Peter Slovensko 02:21 175
8. BETTIOL Alberto Taliansko 02:21 150
9. HAYTER Ethan Veľká Británia 02:21 125
10. SKJELMOSE Mattias Dánsko 02:21 100
64. ŠTOČEK Matúš Slovensko 06:11
65. ČANECKÝ Marek Slovensko 06:11
DNF SAGAN Juraj Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
profil prvého kopca (© UCI, WCH 2022)
profil kopca na okruhu (© UCI, WCH 2022)
mapa okruhu (© UCI / WCH 2022)
 
Náš eshop