Lombardia: Pogačar zopakoval triumf z vlaňajška, ošpurtoval Masa, tretí Landa, Valverde pri rozlúčke šiesty

8.10.2022, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
so 8.10. rovinata etapa ciel rovina Bergamo > Como 253 km Pogačar
profil pretekov, 4850 nastúpaných metrov (© ilombardia.it)
Aj keď sa Il Lombardia nejazdí vo veľkých kopcoch, náročnosť viacerých krátkych, dĺžka trate a 4850 nastúpaných metrov sú takými faktormi, že tu roky víťazia čistokrvní vrchári. Ak nerátame dva triumfy Phila Gilberta v jeho najlepších rokoch. Zaujímavosťou je, že Belgičan sa tu neprišiel rozlúčiť s kariérou a zvolil reálnejší pokus o presadenie sa pomoc tímu na Paríž - Tours. Za to Vincenzo Nibali a Alejandro Valverde sem prišli dať zbohom profi cyklistike. Talian tu vyhral v rokoch 2015 a 2017, ale Španielovi Lombardia v bohatej vitríne chýba. Bol tu trikrát druhý.
Očakával sa skôr súboj mladších tvárí. Triumf chcel obhájiť Tadej Pogačar, vo skvelej forme jazdí Enric Mas a špekulovalo sa aj o Jonasovi Vingegaardovi, ktorý bol ale menšou neznámou, keďže to doteraz nebol typ na jednorazovky. Podrobnejšie preview si môžete prečítať od kolegu Petra Matisa tu.
V úvode sa klasicky vytvoril početný únik, ktorý sa chcel ukázať. Boli v ňom viaceré silné mená, ale v daných tímoch mali iných lídrov. V úniku boli Natnael Tesfatsion a Simone Ravanelli (Drone Hopper), Alex Tolio a Luca Covili (Bardiani-CSF), Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Aurélien Paret-Peintre (Ag2r-Citroen), Alessandro De Marchi (Israel-PremierTech), Lawson Craddock (BikeExchange), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) a Davide Bais (Eolo-Kometa).
V prvej polovici pretekov ešte nebolo tempo ani nervozita také zásadné, ale aj napriek tomu došlo k viacerým nešťastným pádom, ktoré zranili pretekárov na sklonku sezóny. Odniesli si to napríklad Domenico Pozzovivo (Intermarché), Lorenzo Fortunato (Eolo) aj Mikel Nieve (Caja Rural), ktorý tu končil kariéru. No namiesto toho, aby si dal večer s kamarátmi kávičku a pohár vína na rozlúčku, dochrámaný musel ísť do nemocnice. Žiaľ, aj taká vie byť cyklistika.
Karty sa začali poriadne rozdávať v kopci Madonna del Ghisallo (8,7 km; 5,4 %), ktorý vrcholil 60 km pred páskou. Už pred ním bolo tempo veľmi vysoké a únik bol dostihnutý. Začínalo sa akoby odznova a Jumbo-Visma nasadilo tempo. Bolo jasné, že chcú to dnes skúšať na Vingegaarda, ktorý sa zasa okolo desiateho miesta v balíku pozeral na zadné koleso svojho veľkého júlového rivala zo Slovinska.
Chris Harper, Koen Bouwman a Gijs Leemreize z Jumba previedli pelotón cez kopec. My sme radi, že dvaja z nich pred pár týždňami brázdili slovenské cesty.. Viacero ľudí odtiaľ odpadlo, ale to neboli favoriti. V hlavnej skupine sme narátali 70 ľudí. Potom ešte bola chvíľa kľudu a tempo prevzali borci UAE Team Emirates. Nikto neatakoval. V miernom zjazde či na rovine to nebolo ani lukratívne. Quick-Step dnes veril Julianovi Alaphilippovi, no ukazovalo sa, že sa po toľkých zraneniach nedostal do formy a mal problémy už v týchto fázach, takže to ostalo na Bagiolim a Vansevenantovi.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Skupina prišla vo veľkom tempe pod posledné tri kopce, ktoré mali absolútne rozhodujúci charakter. Poriadne sa to potrhalo. Zrazu sa vpredu zjavila Bora, ktorá robila pre Wilca Keldermana alebo Sergia Higutu, no 19 km pred páskou v predposlednom kopci zaútočil Davide Formolo (UAE) a bolo jasné, čo sa bude diať. Nasledoval atak Tadeja Pogačara, ktorého sa okamžite chytil Enric Mas (Movistar). Táto dvojka chcela spolupracovať, takže si budovala náskok. No dlhšie sa za nimi vetral Mikel Landa (Bahrain - Victorious), ktorému sa v zjazde podarilo doskočiť dopredu a vytvorila sa trojka.
Náskok zvyšovali aj preto, že za nimi to bolo rozbité až sa tiež v predposlednom zjazde spojila dokopy väčšia skupinka favoritov - Sergio Higuita (Bora), Adam Yates (Ineos), Romain Bardet (DSM), Giulio Ciccone (Trek) a postupne sa rozrástli ešte aj o Rudyho Molarda (Groupama), Carlosa Rodrígueza (Ineos), Jonasa Vingegaarda (Jumbo), Baukeho Mollemu (Trek) a Alejandra Valverdeho (Movistar). Vyzeralo to ale už len ako súboj o štvrté miesto. Pod bránou označujúcou desať kilometrov pred páskou strácali 40 sekúnd.

Najprv sa zdalo, že partia bude spolupracovať, pretože tam sú viacerí borci po dvoch z tímu, ale nebolo to tak. Výrazne im to viazlo a začali si nastupovať. Aktívni boli najmä Higuita s Rodríguezom. Prichádzal záverečný kopec San Fermo della Battaglia (2.7 km; 7,2 %). Tam už skupina za čelnou trojkou musela ísť naplno, aby vykresali z toho výborné umiestnenie. Za to čelo šlo kompaktne do polovice kopca, kde zaútočil Mas. Bol to brutálny atak, kde Landa absolútne nemal šancu zareagovať a zmizol. Pogačar bol v pohode. No on sám neútočil. Stalo sa tak až v závere kopca, ale už bolo neskoro, Mas mu uvisel.
Cez vrchol kopca preľli na štvrtom, resp. piatom mieste Higuita s Rodríguezom a zdalo sa, že majú tieto pozície isté. V zjazde sa Pogimu s Masom opäť nechcelo ísť naplno, a to bola šanca pre Landu, ktorý ich mohol pred sebou ako-tak vidieť. No aj keď veľmi chcel, nemal už nohy na to, aby sa docvakol. Pomôcť mu mohlo už len jedine hlúpe taktizovanie slovinsko-španielskej dvojice. To neprišlo.
Pogačar logicky musel ísť z prvej pozície a špurt to bol poriadne dlhý aj vyrovnaný, Mas sa rozhodne nevzdával až do pásky. Zdalo sa, že sa Tadej začal radovať trochu skoro, no už ho borec Movistaru neskočil. UAE teda napokon vyhralo aspoň jeden monument, keď im už nevyšla Grand Tour. Landa finišoval s desaťsekundovým odstupom a doplnil pódium. Tak nasledovala diera a dojazd Higuitu s Rodríguezom. Špurt skupiny o šiestu priečku vyhral Alejandro Valverde, a to s prehľadom, že mohol aj zamávať fanúšikom.
Sledovali sme mimoriadne rýchlu edíciu pretekov, ktoré vyvrcholili o 20 minút skôr ako sa čakalo. Pelotónu prial vietor i počasie. Jumbo s UAE nasadili vysoké tempo. Žltí však nemali vo svojom strede supersilného pretekára na klasiky. Jonas Vingegaard skúšal túto pozíciu, ale v závere nemal dobré nohy a tak trochu odovzdane finišoval až šestnásty, čo musí byť pre Jumbo s tak silnou vrchárskou skladbou sklamaním.
Naopak, UAE a najmä Tadej Pogačar potvrdil rolu favorita. Urobil všetko správne a dokumentoval svoju výnimočnú komplexnosť. Nevyhral Tour, ale aj s touto sezónou musí byť spokojný. Ukončil ju s pätnástimi víťzstvami, čo je absolútna paráda a vyrovnanie Evenepoela na čele štatistík triumfov.
Úžasný záver sezóny mal aj Enric Mas, ktorý zachránil Movistar vo World Tour a dá sa hovoriť o životných mesiacoch. Do Tour de France vyzeral vyslovene slabo, ale naštartoval sa, bral druhú priečku na Vuelte, vyhral Giro dell'Emilia a dnes len tesne nestačil Pogimu. Veľmi dobrý záver sezóny pre Movistar, ktorý opäť držal vpredu aj lúčiaci sa Valverde, ktorý nazbieral hŕbu umiestnení v Top 10.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
Zo širokej enklávy ľudí za dvomi suverénmi dnes vystrčil hlavu Mikel Landa, ktorý mal veľmi sľubný štart sezóny, bol tretí na Tirrene, potom tretí na Gire (aj dnes tretí), ale potom mu už nič nevyšlo, až sa dnes mohol veľmi povzbudzujúco rozlúčiť so sezónou. Pochvalu si zaslúži aj veľmi aktívny Sergio Higuita, ktorý si prišiel po štvrté miesto.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara v TV prenose (víťaz)
"Fúú, sú to neuveriteľné pocity, že sa mi tu podarilo zopakovať víťazstvo. Neviem ani popísať slovami, ako skvelo dnes tím šiel, urobil všetko správne ako mal, jazdím s úžasnými chalanmi. Preteky sa vyvinuli ako sme chceli, teda až na Enrica Masa (úsmev). Chcel som odísť sám na Civigliu (predposledný kopec, pozn. red), ale bol veľmi silný. Tak sme spolupracovali až do cieľa.
Po príchode z Austrálie som sa cítil trochu horšie, Mas si so mnou poradil na Emilii, ale cítil som sa každý deň lepšie, už som vyhral Tre Valli, a tak som vedel, že budem mať dobré nohy.
Lúčim sa s takmer perfektnou sezónou."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Masa v TV prenose (2. miesto)
"Som spokojný, prečo nie. Keď ste na pódiu za Pogim, je to skvelé. Monument... Myslím si, že sa krôčik po krôčiku zlepšujeme. Jasné, že som nechcel proti Tadejovi špurtovať, snažil som sa mu odísť v kopcoch, ale videli ste, že prosto bol prisilný. V špurte ma už potom porazil. Začínajú sa mi čoraz viac páčiť klasiky - Liége, Lombardia, San Sebastian. Chcel by som ich vyhrať. Budeme ďalej tvrdo trénovať, aby sa nám podarilo vyhrať aj monument.
Bol to ťažký deň pre nás, lebo sa lúčil Alejandro. Bolo to veľmi emotívne. Gratulujem mu za skvelú kariéru!"
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mikela Landu v TV prenose (3. miesto)
"Mám veľmi rád tieto preteky a som šťastný za toto 3. miesto. Je to výborné. Minulé roky som sem neprišiel v dobrej forme, takže som sa to tento rok veľmi snažil zmeniť a dobre to dopadlo. V jednej chvíli som si hovoril, že by som možno mohol prekvapiť, keď sa tam budú tí dvaja naťahovať, ale bolo to ťažké.
Španieli môžu byť radi ako to dnes dopadlo, na pódiu sme dvaja, Alejandro sa rozlúčil z kariérou tiež vysoko, takže veľmi pekné pre španielsku cyklistiku."
Výsledky
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 06:21:22 500
2. MAS Enric Movistar Team 00:00 400
3. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:10 325
4. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:52 275
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:52 225
6. VALVERDE Alejandro Movistar Team 01:24 175
7. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 01:24 150
8. MOLARD Rudy Groupama-FDJ 01:24 125
9. BARDET Romain Team DSM 01:24 100
10. YATES Adam INEOS Grenadiers 01:26 85
Zobraziť kompletné poradie
profil záverečných dvoch kopcov a dojazdu (© ilombardia.it)
 
Náš eshop