Le Samyn: Po množstve únikov vyhral v špurte neznámy Menten z Lotta, Svrček s Jakobsenom spadli

28.2.2023, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
ut 28.2. zvlnena etapa ciel rovina Quaregnon > Dour 209 km Menten
profil pretekov, 1500 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Le Samyn je klasika, ktorá nemá veľké ambície progresu, ale roky je organizovaná v príťažlivom termíne pre klasikárske tímy, ktoré sem prichádzajú ešte predĺžiť si začiatok jari, pretože o pár dní sa už bude všetko zameriavať na prvé dva veľké etapáky. Rovnako si užívajú mediálnu pozornosť bez akejkoľvek konkurencie. Je to klasika, kde sa zvykne špurtovať z rôzne veľkej skupiny, no ako vždy pri kockách a kopčekoch v Belgicku, všetko bolo relatívne. Boli to veľmi dlhé preteky až na 209 kilometrov z Quaregnonu do Dour. Vedeli unaviť štartové pole.

V úvode sa nič zásadné nedialo, vytvoril sa únik šiestich pretekárov. Zhodou okolností tam boli dvaja Poliaci Kamil Małecki (Q36.5 Pro Team) a Stanisław Aniołkowski (Human Powered Health), čo bolo trochu prekvapením, pretože Aniolkowski si skôr mohol veriť v závere. Ďalej tam bol nezmar Gilles De Wilde (Flanders - Baloise), ktorý bol vpredu aj v oboch víkendových štartoch a urobil svojmu tímu jasne najväčšiu reklamu. Tak Tord Gudmestad (Uno-X Pro Team) a ešte dvaja borci z konti tímov Mads Östergaard (Leopard TOGT) a Philippe Jacob (Ecoflo Chronos). Pre posledného menovaného to boli vôbec prvé preteky medzi mužmi a hneď sa natlačil do úniku.
Nemali však veľké šťastie na dlhú prítomnosť vpredu, pretože mnohé tímy boli veľmi hladné po úspechu bez superhviezd a hlavne dominantného Jumba (ktoré tu neštartovalo), no dobre si uvedomovali, že v pelotóne majú Fabia Jakobsena (Soudal), ktorého sa musia zbaviť, aby mali tímy ako Ag2r, Lotto, Arkéa či Trek šancu. Únik bol preto dostihnutý pomerne skoro v predposlednej hodine a neustále sa skúšalo atakovať, nastupovať, unikať komukoľvek kedykoľvek a kdekoľvek. Aktívny bol napríklad Victor Campenaerts (Lotto Dstny), ktorý dnes veľmi cítil šancu v tejto konkurencii, no rozhodne potreboval selektívny priebeh.
Dlho sme videli vpredu aj Martina Svrčeka, ktorý pracoval pre Soudal - Quick-Step, ktorý sa snažil ako-tak držať opraty pretekov a zastať si cti favorizovaného tímu, ktorý chcel skôr kľud a nie bláznovstvá. No 47 km pred cieľom došlo k veľkej smole, a to pádu Martina Svrčka s Fabiom Jakobsenom, ktorý ale kamery nezachytili. Obaja boli veľmi doudieraní a špinaví a aj keď po dlhom čase im mechanik dal dokopy bicykle a sadli na ne, už bol pomyselný vlak dávno preč a bolo zjavné, že pedálujú len k cieľu, ktorý bol v tej chvíli geograficky celkom blízko, teda tam ich čaká tímový autobus. Veľká škoda, pretože Martin mal zjavne dobré nohy. V tom čase už v pelotóne polovica ľudí chýbala.
Tímy sa mohli prestáť báť Jakobsena a v Quick-Stepe stúpla pozícia Kaspera Asgreena, ktorý sa okamžite tlačil dopredu, ale jeho skupinka napokon neodišla. No podarilo sa to inej partii, kde bolo šesť ľudí, a to všetci Belgičania z veľmi silných tímov. Victor Campenaerts a Jarne Van de Paar (2x Lotto), Jasper Stuyven (Trek), Dries De Bondt (Alpecin), Stan Dewulf (Ag2r) a Jenthe Biermans (Arkéa).
Toto bola masívna sila vpredu, ktorá predstavovala pre veľmi oklieštený pelotón asi 50-ľudí veľký problém. Musel sa tam skonsolidovať Soudal, ktorý tam mal troch ľudí, no pomáhal im iba jeden chlapík z Intermarché, a to sa zdalo byť málo na silné mená vpredu, ktorým sa podarilo už vytvoriť 50 sekúnd výhody. No s blížiacim sa cieľom (ostávalo už len 20 km) sa pridávali ďalší domestici aj z menších tímov a podarilo sa im skresať únik na 30 sekúnd. V tej chvíli si Campenaerts uvedomoval, že ho ošpurtujú Stuyven či De Bondt, alebo ho dobehnú zozadu, a tak začal nastupovať.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -

Vpredu ale nevládla ideálna atmosféra, Stuyven sa hneval na ostatných, že nestriedajú poriadne. Jemu sa ale nadávalo, keď bol papierovo najsilnejší pre špurt. 13 kilometrov pred páskou prišiel posledný kopec, ktorý bol navyše kockový a zaútočil Kasper Asgreen. Zavesilo sa za neho pár ľudí a už videli čelnú skupinku pred sebou asi na desať sekúnd, no Dánovi nechcel nikto striedať, mal tam viacero ľudí z tímov, ktoré práve vpredu mali človeka, a tak to musel vzdať. Spojilo sa naspäť dokopy asi 25 ľudí. Ale tí poriadne nešli, zozadu ich došli ďalší a naspäť sa medzera zvýšila asi na 20 sekúnd desať kilometrov pred cieľom.
No vpredu sa stále hádali, nechceli poriadne striedať a keď odtiaľ vypadol Van de Paar, Campenaerts sa prestal točiť úplne. Osem kilometrov pred cieľom skúsil zaútočiť De Bondt, no súperi ho došli. Bola to tam veľká cukatúra. Bolo zjavné, že ak pôjdu spolu, budú taktizovať a môžu ich dobehnúť a zasa ak niekto odíde sám či vo dvojici, pôjde proti sile pelotónu, kde zrazu začalo makať aj DSM. Balík mal stále veľkú šancu. Chaos pokračoval, keď si Campenaerts povedal, že fajn, on teda aj potiahne a neustále to bola veľká naťahovačka. Štyri kilometre pred páskou ale skupina rezignovala a vpredu ostalo asi 35 ľudí, ktorí sa mohli pobiť o víťazstvo.
Nasledoval kratučký kockový úsek, kde zaútočil Sören Kragh Andersen (Alpecin). Podarilo sa mu najprv natiahnuť pole, napokon ho aj roztrhať po ôsmom pretekárovi, bola tam s ním aj Asgreen. Ocitli sa tam tiež traja ľudia Treku, takže im neostávalo nič iné, len makať až na pásku, mali jasnú početnú výhodu. Síce ich skupina dobehla, ale mali ešte pozičnú výhodu, ktorú napokon nevyužili. Na páske tretieho Edwarda Theunsa porazili Hugo Hofstetter (Arkéa) a hlavne víťaz Milan Menten (Lotto), ktorý si to perfektne načasoval. Dobrú pozíciu mali aj Asgreen s De Bondtom, no pár stovák metrov pred páskou spadli. Soudal mal dnes veľkú smolu, ani sa nedostal do Top 10.
Milan Menten má 26 rokov a do tímu prišiel z Bingoalu, kde sa vlani síce nedostal ani raz  na pódium, ale na klasikách ProSeries či 1.1 konštantne jazdil veľmi schopne a všimli si ho v Lotte, ktoré potrebuje zaplátať klasikársku dieru po Gilbertovi s Wellensom. Uvidíme, či sa mu podarí ukázať aj na klasikách World Tour.    
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Milana Mentena (víťaz)
"Je to ako sen, nemôžem tomu uveriť. Mali sme za cieľ urobiť tieto preteky veľmi ťažké a sedelo mi to celý deň. Mali sme v tej unikajúcej skupine dvoch ľudí, takže som sa šetril vzadu, no a keď sme ich dobehli, už som si len povedal, že musím to nejako zvládnuť. Nejako som sa tam pretlačil dopredu a vyhral. No keď som prešiel cieľom, absolútne som tomu nemohol uveriť. Záver mi sedel, lebo mám rád špurty trochu do kopca. Je to pre mňa prvé víťazstvo v novom tíme a skrátka je to niečo neuveriteľné. Ešte som bol dokonca chorý, cez víkend som nikde neštartoval, teda som vôbec nevedel, ako sa budem cítiť. No skvelo celý deň. Musím povedať, že Arnaud De Lie nás veľmi povzbudil a motivoval svojimi výsledkami. No a celkom sa nám darí."
Výsledky
1. MENTEN Milan Lotto Dstny 04:49:28 125
2. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:00 85
3. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:00 70
4. DAINESE Alberto Team DSM 00:00 60
5. MOZZATO Luca Team Arkéa-Samsic 00:00 50
6. ANDERSEN Søren Kragh Alpecin-Deceuninck 00:00 40
DNF SVRČEK Martin Soudal Quick-Step odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop