GP Slovenian Istria: Zvíťazil Poliak Proc, z RRK Group bol najlepší Čech Martin Voltr

19.3.2023, 15:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
ne 19.3. zvlnena etapa ciel rovina Izola > Izola 156 km Proc
profil pretekov, 2180 nastúpaných metrov (© gp-slovenianistria.si)
Nový kontinentálny klub na Slovensku RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol absolvoval prvé UCI preteky v sezóne 2023. Pod vedením Juraja Sagana nastúpila na klasiku GP Slovenian Istria šestica Marek ČaneckýAdam FoltánChristian HaasAndrej LiškaDávid Maňkovský a Čech Martin Voltr. Pre Haasa a Maňkovského išlo o prvé UCI preteky medzi elitnými mužmi, keďže vlani boli ešte juniormi.
Na pretekárov čakal štvornásobný prejazd cez Baredi (2,9 km; 6,7 %). 71 kilometrov pred cieľom sa pred pelotónom nachádzal iba Matthew King (XSpeed United Continental). Hlavná skupina, kde nechýbali ani pretekári RRK Group, strácala dve minúty a tridsať sekúnd. Tempo udávali jazdci jediného Pro tímu na pretekoch Green Project-Bardiani CSF-Faizané. Odstup vedúceho jazdca postupne klesal. 
Martin Voltr (© Marek Beneš)
Pri vstupe do posledného veľkého okruhu nechýbali v pelotóne Čanecký, Foltán, LiškaMaňkovský ani Voltr. Prvý menovaný na začiatku okruhu dostal defekt. Maňkovský spadol a musel odstúpiť. Pri poslednom prejazde cez Baredi sa balík preriedil a vypadli z neho Foltán aj Liška. Bývalý pretekár Cycling Academy Trenčín sa pri snahe vrátiť späť dostal do kolízie s vozidlom v kolóne, po ktorej odstúpil. 
Tesne po vrchole stúpania bol King dostihnutý. Z tímu RRK Group ostal v hlavnej skupine iba bývalý pretekár Favoritu Brno Voltr. Štyridsať kilometrov pred páskou sa utrhol Dylan Hopkins (Ľubľana Gusto Samsic). Austrálčan sa po chvíli vrátil späť. V pelotóne ostalo priblížne štyridsať cyklistov, ale balík sa postupne rozšíril zozadu. Ďalší atak podnikol Alessio Nieri (Green Project), ale nepodarilo sa mu odísť z pelotónu.
Hlavná skupina (© Marek Beneš)

Následne atakoval Lucas De Rossi (China Glory Continental Team). Francúz sa pred balíkom dlho nezdržal, ale útoky pokračovali a odišla päťčlenná skupina. Ani táto partia nebola úspešná a napokon o víťazovi rozhodol hromadný dojazd. Zvíťazil Bartolomej Proc (Santic - Wibatech), jeden z účastníkov vlaňajšieho ročníka Okolo Slovenska. Druhý skončil Alberto Bruttomesso (Cycling Team Friuli ASD).
Ten sa na budúci rok stane jazdcom Bahrain - Victorious. Na pódium sa dostal aj domáci pretekár Anže Skok (Ľublana Gusto Samsic). Štvrtý finišoval Savelli Laptev (Astana Kazachstan Development Team) a Top 5 uzavrel Tilen Finkst (Adria Mobil). 22 sekúnd stratil Martin Voltr (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol), ktorý vypadol z balíka pár kilometrov pred cieľom a obsadil 50. miesto.
Výsledky
1. PROC Bartlomiej Santic-Wibatech 03:54:47 40
2. BRUTTOMESSO Alberto Cycling Team Friuli ASD 00:00 30
3. SKOK Anze Ljubljana Gusto Santic 00:00 25
4. LAPTEV Savelii Astana Qazaqstan Development Team 00:00 20
5. FINKST Tilen Adria Mobil 00:00 15
6. SKERL Daniel Cycling Team Friuli ASD 00:00 10
7. TRARIEUX Julien China Glory Continental Team 00:00 5
8. POTOCKI Viktor Ljubljana Gusto Santic 00:00 3
9. ROSNER Linus Tirol KTM Cycling Team 00:00 3
10. MALMBERG Matias Maloja Pushbikers 00:00 3
DNF ČANECKÝ Marek RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol odstúpil
DNF FOLTÁN Adam RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol odstúpil
DNF HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol odstúpil
DNF LÍŠKA Andrej RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol odstúpil
DNF MAŇKOVSKÝ David RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop