Coppi e Bartali: Schmid vyhral preteky, Cavagna časovku a ich kolega Svrček zvládol ITT výborne

25.3.2023, 15:45 | Preteky vo svete | Janoťák, Timko, Matis
1. 21.3. zvlnena etapa ciel rovina Riccione > Riccione 161 km Cavagna
2. 22.3. zvlnena etapa ciel rovina Riccione > Longiano 172 km Quinn
3. 23.3. zvlnena etapa ciel rovina Forlì > Forlì 140 km Healy
4. 24.3. rovinata etapa ciel rovina Fiorano Modenese 169 km Guerin
5. 25.3. rovinata etapa ciel rovina Carpi > Carpi 18,6 km Cavagna
1. 21.3. zvlnena etapa ciel rovina Riccione > Riccione 161 km Cavagna
profil etapy, 2800 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Nový ročník pretekov Coppi e Bartali odštartoval v utorok úvodnou etapou so zvlnitým profilom. Cyklisti v úvodnom dni prešli 161 kilometrov a atakovali hranicu tritisíc výškových metrov. Na trase zdolali dvakrát stúpania Mondaino (3,4 km - 7,6 %) a Montescudo (6,6 km - 3,7 %), ktorý vo svojej druhej polovici ponúkal priemerný sklon cez šesť percent. Poslednýkrát vyšli cyklisti naň na méte 28 kilometrov pred cieľom, teda pomerne ďaleko od cieľa. 
Favoritov na víťazstvo v etape bolo niekoľko. Papierovo najväčšie šance na zisk etapy mal Sean Quinn, no menoslov možných adeptov bol poriadne dlhý. Nachádzali sa na ňom Mauro Schmid, Leo van Belle, Henok Mulubrhan, Walter Calzoni, Felix Engelhardt, Mark Stewart alebo Natnael Tesfatsion. Zo slovenského pohľadu boli preteky zaujímavé, pretože na nich štartoval Martin Svrček, ktorý v posledných dňoch pretekal v Belgicku.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -

Celodenný únik sa nevytvoril hneď. Až na 22. kilometri pustil pelotón dopredu Alessandra Fancella z EOLO-Kometa. Za ním sa o pár kilometrov neskôr vytvorila skupina prenasledovateľov. Boli v nej Marco Murgano z tímu Corratec, Didier Merchan z GW Shimano-Sidermec, Gabriele Petrelli z Technipes #inEmiliaRomagna a Lennert Teugels z Bingoal WB. Pätica sa zišla na méte 120 kilometrov pred cieľom, keď mala náskok skoro šesť minút. 

Pätica utečencov spolupracovala dobre a pelotón v druhej polovici etapy pomaly začal znižovať ich náskok, no ešte na méte 66 kilometrov pred páskou mali k dobru celé štyri minúty. To už mali za sebou dvakrát výstup na Mondaino (3,4 km - 7,6 %), kde zakaždým najrýchlejšie vyliezol Merchan (Shimano). Rovnaký muž sa preto očakával na prvom mieste aj na vrchole Montescuda.
No v ňom sa udiali zaujímavé zmeny. Z pelotónu ušiel Cavagna (Soudal) a pripojil sa do vedúcej skupiny. Následne sa snažil striasť sa celodenných utečencov, no táto misia sa mu nie celkom podarila. Na jeho zadnom kolese sa ako kliešť držal Teugels (Bingoal). Fencellu (EOLO), Murgano (Corratec), Merchan (Shimano) aj Petrelli (Technipes) už toľko síl nemali a na méte 35 kilometrov pred páskou boli v balíku. Ten strácal pol minútu na čelo.  
Netrvalo dlho a pretekári po druhýkrát začali liezť na Montescudo. Teugels (Bingoal) robil, čo mohol, no lepidlo už prestalo držať a Cavagna (Soudal) sa mu vzdialil. Dôležitejšie pre Francúza však bolo, že drahocenné sekundy získal nielen na posledného účastníka celodenného úniku, ale aj na pelotón. Ten sa na Montescudo dostal až o 82 sekúnd neskôr, čo bola dobrá východisková pozícia na zisk etapy. 
Cavagna (Soudal) to mal dobre rozohrané a poslednou prekážkou, kde mohol stratiť etapové víťazstvo prešiel ako nôž maslom. Bolo ňou nehodnotené stúpanie 17 kilometrov pred cieľom. Pelotón na neho v tom čase strácal stále 79 sekúnd, pričom už na pílu tlačili pretekári Jumbo - Visma. Teugels (Bingoal) už operoval v hlavnej skupine, do ktorej sa zaradil tesne pred začiatkom kopčeka. 
Nebolo to jednoduché, no Rémi Cavagna to nakoniec zvládol. Síce pelotón odkrajoval z jeho náskoku sekundu za sekundou, jazdec tímu Soudal - Quick-Step vošiel do posledného kilometra o 48 sekúnd skôr ako pelotón. Bolo tak rozhodnuté. Zvíťazil. O druhé miesto v etape aj predbežnej klasifikácii sa šprintovalo. Druhý skončil Mauro Schmid a po tretiu priečku si prišiel Rick Pluimers.
Rémi Cavagna sa v úvodnom dni podujatia Coppi e Bartali prezentoval tak, ako ho poznáme. Predviedol odvážny útok už 40 kilometrov pred cieľom. Pomaly sa zbavil utečencov a záverečných viac ako 25 kilometrov si dal časovku proti pelotónu. Bol v nej úspešný, aj keď sila za ním bola ohromujúca. Nakoniec finišoval o 32 sekúnd pred hlavnou skupinou. Pre Cavagnu to bolo prvé víťazstvo za posledný rok a pol. Naposledy zvíťazil práve v súboji s chronometrom na Okolo Poľska v roku 2021.
Výsledky etapy
1. CAVAGNA Rémi Soudal - Quick-Step 4:03:03
2. SCHMID Mauro Soudal - Quick-Step 00:32
3. PLUIMERS Rick Tudor Pro Cycling Team 00:32
4. BELLE Loevanvan Jumbo - Visma 00:32
5. TESFAZION Natnael Trek - Segafredo link ikonka 00:32
6. SCARONI Cristian Astana Qazaqstan Team 00:32
Zobraziť kompletné poradie
2. 22.3. zvlnena etapa ciel rovina Riccione > Longiano 172 km Quinn
profil etapy, 2780 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Druhá etapa na pretekoch Coppi e Bartali svojim profilom nadväzovala na úvodnú previerku. Znovu cyklistov čakal zvlnený profil, ale s náročnejším záverom. Samotný cieľ bol umiestnený v krátkom kopčeku. Na jeho vrchole sa ako prvý objavil Sean Quinn, ktorý si do záverečného kilometra priviezol najviac síl. 

Celodenný únik vytvorilo päť cyklistov, menovite Florian Lipowitz z Bora-hansgrohe, James Fouché z Bolton Equities Black Spoke, Veljko Stojnić a Marco Murgano obaja z Corratecu a Emanuele Ansaloni z Team Technipes #inEmiliaRomagna. Počas dňa si vytvorili až šesťminútový náskok, čo bol dobrý základ pre Lipowitza zabojovať o etapu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
On ako jediný z úniku vydržal v čele do úplného konca. V ňom mu však už robili spoločnosť iní pretekári, Quinn a Shaw (2x EF Education), Gloag (Jumbo), Schmid (Lotto), Calzoni a Brambilla (2x Q36.5). Práve posledný menovaný zaútočil necelých päť kilometrov pred páskou a na jeho atak nereagoval ani jeden člen vedúcej skupiny. Do posledného kilometra vstúpil o 18 sekúnd.

Gianluca Brambilla bol veľmi blízko víťazstva, no nakoniec neskončil ani v najlepšej trojke. Tristo metrov od pásky ho totiž dobehli Sean Quinn a Mauro Schmid, ktorí sa následne pobili víťazstvo v etape. Získal ho Quinn, ktorý v závere nedal Schmidovi šancu. Po tretiu priečku si prišiel Walter Calzoni. Brambilla nakoniec obsadil až piatu priečku. 
Rémi Cavagna v druhom dni nemal tak dobré nohy ako v úvodnej previerke a nakoniec stratil najcennejšie tričko, ktoré včera tak pracne získal. Novým lídrom podujatia je Mauro Schmid, ktorý tak nemusel prežívať až také veľké sklamanie z toho, že mu etapové víťazstvo ušlo v záverečnom šprinte. 
Výsledky etapy
1. QUINN Sean EF Education-EasyPost 04:18:42
2. SCHMID Mauro Soudal Quick-Step 00:00
3. CALZONI Walter Q36.5 Pro Team 00:00
4. SHAW James EF Education-EasyPost 00:00
5. BRAMBILLA Gianluca Q36.5 Pro Team 00:03
6. GLOAG Thomas Jumbo-Visma 00:13
64. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 14:19
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SCHMID Mauro Soudal Quick-Step 08:22:05
2. QUINN Sean EF Education-EasyPost 00:02
3. CALZONI Walter Q36.5 Pro Team 00:08
4. SHAW James EF Education-EasyPost 00:12
5. BRAMBILLA Gianluca Q36.5 Pro Team 00:15
6. PADUN Mark EF Education-EasyPost 01:05
63. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 17:56
Zobraziť kompletné poradie
3. 23.3. zvlnena etapa ciel rovina Forli > Forli 140 km Healy
profil etapy, 2420 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Pre Martina Svrčka sú takéto etapáky 1. kategórie ideálne. Iba pred pár dňami oslávil 20. narodeniny, takže párdňové podujatia vo zväčša zvlnenom teréne mu vyhovujú a vie na nich podávať solídne výkony. Na druhej strane sa však môže stať to, že je súčasťou silného celku, ktorý vyhráva a presne to sa stalo aj tu. Hneď po 1. etape získali v Soudale - Quick-Step dres lídra a Rémiho Cavagnu v ňom následne vystriedal Mauro Schmid. To teda pre Martina znamenalo náročné ťahanie pelotónu so žltým dresom.
O to ťažšie to bolo v najkratšej živelnej etape v okolí mestečka Forli. Štvrtok mal len 140 kilometrov na dvoch okruhoch. Dominoval im 4700 metrov dlhý kopec so sklonom 7,1 %. No bol ďaleko od cieľa, aby niečo spôsobil. O to sa však chcel pokúsiť únik, ktorý sa veľmi dlho nevedel vytvoriť a až keď napokon vznikol, mal až deväť ľudí vrátane zaujímavých mien, teda Svrček a spol sa poriadne namakali, aby nezískali príliš veľkú výhodu.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Vpredu boli Luke Rowe (Ineos), Patrick Gamper (Bora), Lawson Craddock (Jayco), Antonio Nibali (Astana), Andrea Garosio (Eolo), Luca Covili (Green Project), Dimitri Peyskens (Bingoal), Alois Charrin (Tudor) a Jhonatan Restrepo (GW-Shimano). Odísť sa im podarilo až 80 km pred cieľom. Nevytvorili si preto ani minútu náskoku.
25 kilometrov pred cieľom bol na programe posledný náročnejší kopec, ktorý nebol klasifikovaný, no mal takmer dva kilometre a bol dosť prudký, navyše sčasti na šotoline, takže čakali sa tu veľké odpady z hlavnej skupiny. Bolo to tak, únik bol tu dostihnutý a z pelotónu ostalo už len niečo vyše 30 ľudí. To bola živná pôda pre nové ataky. V balíku už nebolo veľa domestikov, chýbal tam logicky už aj Martin Svrček, ktorý sa nadrel počas dňa.
Následne sa už aj ten malý pelotón rozdelil a keďže sa niektorí ľudia z Top 10 ocitli vpredu, iní vzadu, začala sa veľká naháňačka. Aj preto, že Soudalu to nevyšlo a Schmid ostal v tej druhej partii. Vpredu nebol ani druhý muž poradia Quinn z EF, a tak sa naskytla obrovská šanca na dres lídra pre trojicu James Shaw (EF Education) a Gianlucu Brambillu s Waltrom Calzonim z Q36.5. Ak by z nich niekto vyhral a bral bonifikácie, šiel by na čelo. Najmä pre nový švajčiarsky celok by to bola výnimočná situácia.
No ich problémom bolo, že ujsť úplne na čelo sa podarilo trojici Mark Padun, Ben Healy (2x EF Education) a Domenico Pozzovivo (Israel). Spolupracovali tak dobre, že si vedeli vytvoriť 20 sekúnd náskoku na 14-člennú skupinu prenasledovateľov, kde boli spomínaní favoriti na žltý dres (ktorí by už ale nebrali bonifikácie). A 40 sekúnd strácala partia so Schmidom. Švajčiar ešte živil nádej, že ak sa dokáže spojiť s partiou pred ním, alebo bude finišovať len s minimálnou stratou, ostane na čele. Napokon sa mu podarilo s vypätím všetkých síl a pomocou Cavagnu s Knoxom dostať do väčšej skupiny prenasledovateľov a dres si zachránil.
EF Education - EasyPost využilo prevahu vpredu a prvé profesionálne víťazstvo mimo domáceho Írska si vybojoval 22-ročný Ben Healy. Treba ale priznať, že prekonať napokon druhého Pozzoviva bola pomerne ľahká úloha. Výborné preteky od ružových! Rozbiehač Padun bral tretie miesto, no a s odstupom pár sekúnd finišovala skupina so Schmidom, ktorému sa tak podarilo ešte zvýšiť náskok na čele poradia, pretože tam chýbal Quinn, takže predsa len niečo EF nevyšlo.
Druhý je ponovom Calzoni s odstupom ôsmich sekúnd, Shaw stráca 12 a Brambilla 15 sekúnd. Všetkým trom dnes úspešným atakerom sa podarilo posunúť do Top 10 celkového poradia. Pre Soudal to bol náročný deň, pretože museli makať na čele pelotónu, keď sa dopredu tlačilo množstvo ľudí. Potom v závere mal preto Schmid problémy, neostalo mu dosť ľudí na pomoc. Svrček prišiel do cieľa v skupine s odstupom 8:39.
Výsledky etapy
1. HEALY Ben EF Education-EasyPost 03:29:06
2. POZZOVIVO Domenico Israel - Premier Tech 00:00
3. PADUN Mark EF Education-EasyPost 00:00
4. ENGELHARDT Felix Team Jayco-AlUla 00:25
5. SCHMID Mauro Soudal Quick-Step 00:25
6. CALZONI Walter Q36.5 Pro Team 00:25
63. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 08:39
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SCHMID Mauro Soudal Quick-Step 11:51:36
2. CALZONI Walter Q36.5 Pro Team 00:08
3. SHAW James EF Education-EasyPost 00:12
4. BRAMBILLA Gianluca Q36.5 Pro Team 00:15
5. PADUN Mark EF Education-EasyPost 00:36
6. POZZOVIVO Domenico Israel - Premier Tech 00:37
59. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 26:10
Zobraziť kompletné poradie
4. 24.3. rovinata etapa ciel rovina Fiorano Modenese 169 km Guerin
profil etapy, 3270 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Posledná etapa s hromadným štartom na pretekoch bola aj profilovo najnáročnejšia. Ako jediná prekročila 3000 nastúpaných výškových metrov a okrem dvojnásobného prejazdu cez ťažký kopec v strede trasy (3,5 km, 10,1 %) obsahovala v samom závere aj niekoľko krátkych a prudkých výjazdov.
Líderskú pozíciu dnes bránil Mauro Schmid (Soudal), aj za pomoci Martina Svrčka. Švajčiar mal však iba minimálny náskok pred talentovaným Walterom Calzonim (Q36.5), ktorý mal dnes aj s ostatnými vrchármi ako Shaw, Padun (2x EF) či Pozzovivo (Israel) skúšať získať čas pred zajtrajšou časovkou, v ktorej bol Schmid favoritom.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Hneď v úvode etapy vznikol veľký únik, v ktorom však bol nebezpečný Ben Zwiehoff (Bora), takže Svrček a spol. sa museli činiť, aby to nikam neodišlo. Napokon sa z čelnej skupiny odpútal sólo Alexis Guerin (Bingoal), ktorý strávil väčšinu etapy osamote na špici. Quick-Step mu dovolil pekný náskok v okolí dvoch minút, ktorý si Francúz stabilne udržiaval.
Na prudkých kopčekoch pred cieľom sme podľa očakávania sledovali útoky tímu EF či Israel, no Mauro Schmid si nenechal nič ujsť. Výborne ale išiel Guerin v úniku, ktorý desať kilometrov pred páskou stále držal minútu výhody a napokon svoje celodenné sólo dotiahol do úspešného konca a s náskokom pár sekúnd triumfoval. Skvelé víťazstvo pre symaptický a agresívne jazdiaci Bingoal.
Za ním sa na poslednom kopci vytvorila skupinka favoritov so Schmidom, Shawom, Pozzovivom, Healym (EF) a Staune-Mittetom (Jumbo), v ktorej špurt o druhé miesto a bonifikácie vyhral s prehľadom líder pretekov. Mauro tak bude mať v zajtrajšej časovke veľkú šancu spečatiť celkový triumf na týchto pretekoch. Výborne pre neho dnes opäť pracoval aj Martin Svrček, ktorý bude zajtra dúfať, že Schmid s Cavagnom korunujú dvojitým víťazstvom výborný týždeň pre Soudal na talianskych cestách.
Výsledky etapy
1. GUÉRIN Alexis Bingoal WB 04:05:29
2. SCHMID Mauro Soudal Quick-Step 00:03
3. SHAW James EF Education-EasyPost 00:03
4. STAUNE-MITTET Johannes Jumbo-Visma 00:03
5. POZZOVIVO Domenico Israel - Premier Tech 00:03
6. HEALY Ben EF Education-EasyPost 00:03
60. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 15:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SCHMID Mauro Soudal Quick-Step 15:57:02
2. SHAW James EF Education-EasyPost 00:14
3. CALZONI Walter Q36.5 Pro Team 00:28
4. BRAMBILLA Gianluca Q36.5 Pro Team 00:35
5. POZZOVIVO Domenico Israel - Premier Tech 00:43
6. HEALY Ben EF Education-EasyPost 00:44
58. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 41:13
Zobraziť kompletné poradie
5. 25.3. rovinata etapa ciel rovina Carpi > Carpi 18,6 km Cavagna
profil etapy, 20 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Preteky vyvrcholili časovkou a mnohí sa pýtali, či ich totálne opanuje Soudal Quick-Step. Teda či Rémi Cavagna zvíťazí a Mauro Schmid udrží celkové vedenie. My sme zasa boli zvedaví na Martina Svrčka, ktorý sa nemal na čo šetriť a mohol skúsiť ísť naplno.
Jazdilo sa rovinatých 18 600 metrov, v meste na začiatku i konci celkom technických, no mimo mesta čisto na výkon. Rémi Cavagna potvrdil pozíciu najväčšieho favorita a jasne vyhral o 18 sekúnd pred Michaelom Hepburnom z Jayco-AlUla. Bol to Francúzov druhý triumf na tomto päťdňovom podujatí. Tretí skončil Ír Ben Healy z EF Education, ktorý tu zažiaril víťazstvom v 3. etape a vďaka dnešnému časovkárskemu výkonu sa dokázal posunúť na rovnako tretiu pozíciu celkového poradia.
Líder pretekov Mauro Schmid bol ôsmy s odstupom 41 sekúnd, čo mu stačilo na potvrdenie celkového triumfu, aj preto, že druhý James Shaw (EF Education) skončil v ITT tesne za ním. Boli to preteky, ktoré tak trochu pripomínali vlaňajšie Okolo Slovenska, kde sa bil Quick-Step s Jumbom. Tu vyhrávali Soudaláci a na druhom až štvrtom mieste celkovej klasifikácie napokon skončili ružoví borci z EF Education - EasyPost. Ďalšie tímy World Tour sa akosi len prizerali vrátane Ineosu s Leom Hayterom.
Nás veľmi teší, že skvelo v časovke obstál Martin Svrček, ktorý mal 22. najrýchlejší čas s odstupom 1:17 na úrovni takých tempárov ako Boaro, De Bod, Gallopin či Quinn. Po tom všetkom, čo tu musel obetovať počas predchádzajúcich dní, je to veľmi povzbudzujúci výsledok hovoriaci o jeho veľkej kvalite. Veríme, že s ním sú v tíme spokojní. Vyšlo im to na Coppi e Bartali výborne. Martina najbližšie čakajú ešte náročnejšie preteky v kopcoch - Okolo Baskicka.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Svrčka (Soudal Quick-Step)
"Celkovo s týmto týždňom som spokojný, urobil som čo som mal. Najviac sa mi jednoznačne páčila etapa s bielymi cestami, tam som sa cítil veľmi dobre, včerajšia etapa bolo veľmi kopcovitá na mňa a už som nemal také dobré nohy. S dneškom som spokojný. Fajn na to, že som na časovkárskom bicykli sedel naposledy minulý rok v marci a poslednú časovku som šiel ešte u juniorov. Určite to bol dobrý tréning a posunie ma to ďalej."
Výsledky etapy
1. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 22:12
2. HEPBURN Michael Team Jayco-AlUla 00:18
3. HEALY Ben EF Education-EasyPost 00:19
4. SUTER Joel Tudor Pro Team 00:26
5. HAYTER Leo INEOS Grenadiers 00:27
6. ČERNÝ Josef Soudal Quick-Step 00:29
22. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 01:16
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. SCHMID Mauro Soudal Quick-Step 16:19:55
2. SHAW James EF Education-EasyPost 00:16
3. HEALY Ben EF Education-EasyPost 00:22
4. PADUN Mark EF Education-EasyPost 01:06
5. HAYTER Leo INEOS Grenadiers 01:19
6. POZZOVIVO Domenico Israel - Premier Tech 01:35
56. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 41:48
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop