GP Goriska & Vipava: Zvíťazil Čech Ťoupalík, najlepším Slovákom Sivok, do cieľa prišli aj Čanecký a Haas

23.3.2023, 15:40 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
št 23.3. zvlnena etapa ciel rovina Nova Gorica > Nova Gorica 154 km Ťoupalík
profil pretekov, 2050 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Na štarte ďalšej slovinskej klasiky GP Goriska & Vipava nechýbal slovenský klub RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol. Ten reprezentovali Marek ČaneckýAdam FoltánChristian HaasAndrej LiškaTobias Vančo a Čech Martin Voltr. V drese zoskupenia Cycling Team Friuli ASD štartoval Tomáš Sivok. Pre vlaňajšieho juniorského majstra Slovenska v pretekoch to bolo prvé UCI podujatie medzi mužmi. 
Na cyklistov najprv čakali tri okruhy so stúpaním Preserje (1,6 km; 4,1 %). Následne sa pretekári presunuli na okruh v Novej Gorici, kde sa nachádzalo niekoľko krátkych, ale prudkých kopcov. Únik vytvorili Alex Tolio (Green Project-Bardiani CSF-Faizané), Matthew King (XSpeed United Continental) a Gregor Matija Černe (MebloJOGI Pro-concrete). 62 kilometrov pred cieľom mali štvorminútový náskok na Linusa Rosnera (Tirol KTM Cycling Team).
Pelotón (© Marek Beneš)
Pelotón strácal takmer päť minút. Tempo v ňom udávali jazdci Adria Mobil, RRK Group aj Santic - Wibatech, ktorí rýchlo dorazili Rosnera. Na čele balíka sa začali otáčať aj cyklisti Elkov - Kasper, HRE Mazowsze Serci Poland a Voster ATS Team. Náskok úniku sa začal znižovať, 47 kilometrov pred cieľom mal hodnotu troch minút a štyridsiatich sekúnd. O niekoľko minút neskôr niekoľko ľudí v balíku skončilo na zemi. 
Po páde viedli pelotón jazdci Mazowsze. Z vedúcej skupiny vypadol Černe. Na krátkom stúpaní sa Tolio osamostatnil na čele pretekov. Dvadsať kilometrov pred cieľom mal štyridsaťsekundový náskok. V balíku ho stíhali jazdci Elkov - Kasper a Ľubľana Gusto Samsic. Z pelotónu sa začalo útočiť. Atakoval napríklad Harold Martin López (Astana Kazachstan Development Team). 
Jazdci RRK Group v pelotóne (© Marek Beneš)
Ujsť sa mu nepodarilo a za Toliom naďalej jazdil početný balík. Účastníkovi vlaňajšieho ročníka Il Lombardia hral do kariet aj fakt, že v pelotóne mal niekoľko kolegov. Jedenásť kilometrov pred páskou mal 25 sekúnd k dobru. Za ním sa vytvorila šesťčlenná skupina prenasledovateľov, ktorá sa však rýchlo vrátila späť. Následne atakoval Davide De Cassan (Friuli) a vytvoril si drobný náskok na balík. 
Pelotón vedený Elkovom najprv dobehol De Cassana a dva kilometre pred páskou na poslednom stúpaní kapituloval aj Tolio. Hneď na to zaútočil Adam Ťoupalík (Elkov - Kasper), balík sa už nedokázal skonsolidovať a víťaz Trofeo Umag si prišiel po druhý triumf v sezóne. Druhý skončil Filippo Fiorelli (Green Project-Bardiani-CSF Faizané) a na pódium sa postavil aj domáci pretekár Tiler Finkst (Adria Mobil). 
Alex Tolio (Green Project-Bardiani-CSF Faizané), ktorý odolával pelotónu až do záveru, skončil štvrtý. Elitnú päticu uzavrel Dylan Hopkins (Ľubľana Gusto Samsic). Pelotón stratil pätnásť sekúnd a finišoval v ňom aj Tomáš Sivok (Cycling Team Friuli ASD), ktorý obsadil 23. priečku. Hneď pri premiére na UCI pretekoch podal solídny výkon a dokázal držať krok s najlepšími. 
Druhým najlepším Slovákom bol Marek Čanecký (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). Ten finišoval na 59. mieste so stratou dvoch minút a tridsiatich sekúnd. Do cieľa dorazil aj jeho oddielový kolega Christian Haas. Bývalý pretekár CKM Poprad obsadil 69. priečku. Na víťaza stratil štyri minúty a štyridsať sekúnd. Adam FoltánAndrej LiškaTobias Vančo Martin Voltr preteky nedokončili. 
vyjadrenie ikonky ciernaTomáš Sivok (23. miesto)
"Mal som veľa roboty. Musel som doviesť nášho lídra na posledné okruhy, kde bol krátky, ale náročný kopec, ktorý sme šli päťkrát. V treťom kole som dostal nášho lídra do popredia, kde nastúpil. Bohužiaľ, pred posledným okruhom ho prvá skupina dobehla. Tak sme sa snažili dva kilometre pred cieľom doviesť jedného spolujazdca na dobrú pozíciu pred šprintom. Ale skončil desiaty, pretože na vrchole posledného kopca sa balík natiahol a vznikla diera. Tristo metrov pred cieľom som už mal odpracované, a tak som iba došiel v skupine do cieľa."
Výsledky
1. ŤOUPALÍK Adam Elkov-Kasper 03:31:44
2. FIORELLI Filippo Green Project - Bardiani CSF 00:02
3. FINKST Tilen Adria Mobil 00:02
4. TOLIO Alex Green Project - Bardiani CSF 00:02
5. HOPKINS Dylan Ljubljana Gusto Santic 00:02
6. BUDZINSKI Marcin HRE Mazowsze Serce Polski 00:02
7. MAGLI Filippo Green Project - Bardiani CSF 00:10
8. PUTZ Sebastian Tirol KTM Cycling Team 00:10
9. LAPTEV Savelii Astana Qazaqstan Development 00:15
10. BORTOLUZZI Giovanni Cycling Team Friuli ASD 00:15
23. SIVOK Tomáš Cycling Team Friuli ASD 00:15
59. ČANECKÝ Marek RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 02:30
69. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 04:40
DNF FOLTÁN Adam RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol odstúpil
DNF LÍŠKA Andrej RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol odstúpil
DNF VANČO Tobias RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop