Dwars je ďalším zárezom pre Laporta a Jumbo, Kristoff takmer uspel 165-kilometrovým únikom

29.3.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Dwars je ďalším zárezom pre Laporta a Jumbo, Kristoff takmer uspel 165-kilometrovým únikom
Pódium na Dwars door Vlaanderen (© Getty Sport / Movistar Team)

st 29.3. zvlnena etapa ciel rovina Roeselare > Waregem 184 km Laporte
profil pretekov, 1440 nastúpaných metrov (© flandersclassics.be)
Dwars door Vlaanderen patrí do World Tour len od roku 2017, keď sa najvyššia liga rozširovala o viacero nových podujatí, no na scéne flámskych klasík je už od roku 1945. Posledné roky si našla miesto v kalendári v stredu pred najväčším Ronde. Zo série týchto klasík je najkratšia, keďže má len 184 kilometrov a ak nerátame Scheldeprijs aj najrovinatejšia. Zvyčajne sa tu špurtuje, hoci paradoxne má posledný hellingen najbližšie k cieľu. No tie posledné dva kopce sú príliš krátke.
Aj tento rok nám v štartovej listine chýbalo veľa mien, ktoré sa chcú ideálne pripraviť na nedeľňajšie Okolo Flámska, kde očakávajú výrazne ťažšie a selektívnejšie preteky. Na druhej strane je Dwars perfektným miestom pre šprintérov, takže dnes sa už čakalo, že silné tímy podržia väčšiu skupinu pohromade a presadia sa borci ako Jasper Philipsen alebo Tim Merlier či Olav Kooij. Pri všetkej úcte bolo zjavné, že v nedeľu šancu mať nebudú. Proti nim sa ale určite chceli vymedziť tiež rýchli, ale aktívni pretekári ako Mads Pedersen, Christophe Laporte, Arnaud De Lie alebo Filippo Ganna.
Vytvorenie úniku dnes netrvalo dlho a objavilo sa v ňom aj trochu prekvapujúce meno Alexandra Kristoffa (Uno-X), ktorému sa dnes dávali šance, ak by v prvých dvoch tretiných pretekov šetril sily. Takýto celodenný únik si vyžadoval veľa odvahy, ak chcel reálne pomýšľať na úspech. Spolu s ním boli vpredu Jevgenij Gidich (Astana), Oiel Lazkano (Movistar), Leon Heinschke (DSM), Ward Vanhoof (Flanders) a Nickolas Zukowsky (Q36.5). Nevytvorili si zásadný náskok, no k sérii jedenástich krátkych kopcov teda prišli s výhodou troch minút a boli zvedaví, čo sa bude diať za nimi.
Prvé stúpania sa vyšli len s malými náznakmi vzruchu, ale Berg Ten Houte (1100 m; 6 %; 21 %) 72 km pred páskou to už zmenil a prišiel naozaj seriózny pokus na zvýšenie tempa a okresanie pelotónu od Juliana Alaphilippa (Soudal). Francúz dobre vedel, že sa k jeho aktivite pridajú ďalší, ktorí nechcú špurtovať či jednoduché preteky, a tak sa radi na tom podieľali ľudia ako Jhonatan Narvaez (Ineos), Stefan Küng (Groupama), Tim Wellens (UAE), Mads Pedersen (Trek) a ďalší. Balík sa rozdelil na viacero častí. Tim Merlier navyše spadol (Soudal).
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Balík sa ešte ako-tak pospájal, no prišiel ďalší kopec, takže chcelo to opäť zaútočiť. Urobil to Tiesj Benoot (Jumbo), za ktorým šiel kolega Christophe Laporte a zobrali so sebou Quintena Hermansa s Jasperom Philipsenom z Alpecinu. Táto štvorka dokázala hravo získať za krátky čas 15 sekúnd výhody. Žltým včeličkám sa ale nepáčilo, že tí modrí nemali pokyn im veľmi pomáhať, takže bolo veľmi otázne, či dokážu aj reálne odísť. Nie, keď sa už na asfaltovej rovine pozreli za seba, videli tam asi 40 ľudí, takže chcelo to inak namodelovať situáciu. Pôvodný únik mal už len 1:20, ale trochu sa riedil. Ostali tam Kristoff, Lazkano, Heinschke a Vanhoff.
No stále to vyzeralo rovnako - v kopci veľké ataky, delenia, ale na rovine konsolidácia situácie a spojenie veľkej skupiny nazad dohromady. Napriek tomu, že odstúpil Olav Kooij, Tiesj Benoot mal jasné pokyny stále útočiť a deliť skupiny. Stále bol blízko pri ňom víťaz Gentu Laporte, no chceli vytvoriť skupinu, kde by mali so sebou pár ľudí len po jednom zo súperiacich tímov a papierovo nešprintérov. To stále nevedeli nájsť aj keď každým atakom ubúdalo ľudí v hlavnej skupine.
45 km pred cieľom sme mohli konštatovať, že Jumbu to už, zdá sa, vyšlo. Unikali v osemčlennej skupine, ktorej sa podarilo získať 15 sekúnd výhody. Boli tam teda okrem Benoota s Laportom aj Neilson Powless s Mikkelom Honorém (2x EF Education), Stefan Küng s Valentinom Maduasom (2x Groupama), Jhonatan Narváez (Ineos) a Quinten Hermans (Alpecin). Nevyšlo im, žeby tam bolo veľa tímov, ale rozhodne nikto nemal na papieri šprintérsku kvalitu Laporta a tie tímy, ktoré tam boli vo dvojici, poriadne makali na ich tempe. Bola to veľmi nádejná situácia. Za nimi totiž ostalo už len asi 20 ľudí, kde robilo Lotto, a až 30 sekúnd za nimi šla väčšia asi 40-členná partia.
Nasledoval posledný dlhší kopec Ladeuze (1200 m; 5,6 %; 16 %). Tam skupina s Laportom dokázala ešte zvýšiť svoj náskok na 45 sekúnd, čo už bola poriadna výhoda. Skupina za nimi totiž nemohla ísť kopec totálne naplno, lebo potrebovala ešte tých pár domestikov. S polminútovou výhodou bola stále vpredu ešte trojica Kristoff, Heinschke a Lazkano. Vanhoof sa už prepadol o skupinu nižšie.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Kristoffovi a spol náramne vychádzala veľmi odvážna taktika. Potrebovali prežiť ešte čo najdlhšie, ideálne do predposledného kopca, potom sa zašiť v skupine, oraziť a dúfať, že sa nebude v závere tvrdo nastupovať. No Heinschke to nezvládol a vypadol z čela. Ostali teda Kristoff a Lazkano. Viedli si tak výborne, že sa dokonca zdalo, že by ešte aj mohli dotiahnutť 165-kilometrový únik až do cieľa, no posledný kratučký kopček ich stál priveľa síl a dostali sa veľmi nadohľad hladnej skupiny za nimi, takže šesť kilometrov pred páskou pochopili, že budú pohltení osemčlennou skupinou.
Takže päť kilometrov pred cieľom sa rútili vpredu spoločne Kristoff, Lazkano, Hermans, Benoot, Laporte, Narváez, Küng, Maduas, Honoré a Powless. Mali 25 sekúnd náskoku na pozostatok pelotónu. Bolo jasné, že začnú taktizovať a nastupovať si. Favoritom pri všetkých scenároch bol Christophe Laporte, ktorý viackrát nastúpil a štyri kilometre pred cieľom sa osamostatnil na čele. To bola totálna rana pre súperov, ktorá ich paralyzovala, prestali spolupracovať a ďalší Francúzov triumf bol na spadnutie. Zákonite jeho prenasledovateľov došla väčšia skupina zozadu a všetká tá ich snaha vyšla navnivoč.
Christophe Laporte oslávil triumf širokým úsmevom v poslednom kilometri a za ním sa ešte s vypätím posledných síl podarilo udržať pred veľkou skupinou druhému Oierovi Lazkanovi z Movistaru a Nielsonovi Powlessovi z EF Education, ktorí sa mohli zaslúžene postaviť na pódium. Štvrté miesto si vyšpurtoval Jasper Philipsen (Alpecin).
Videli sme teda piatu flámsku klasiku, kde dominovalo Jumbo-Visma a malo celý vývoj pretekov úplne pod kontrolou. Vyhrali Omloop, Kuurne, E3, Gent aj Dwars, takže už im chýbajú len Ronde a Scheldeprijs. To je neuveriteľná dominancia, ktorú predvádzajú. Okolo Flámska je ale monument, na ktorom im bude záležať najviac, takže budeme zvedaví, či aj tam budú dominantní, lebo Alpecin i UAE nie sú úplne na odpis.
Najväčší rešpekt si ale za dnešok zaslúži doteraz neznámy 23-ročný španielsky borec Oier Lazkano, ktorý po 165-kilometrovom úniku prišiel na pásku druhý. Pred štartom s ním určite nikto nerátal. Movistar jazdí tieto jarné klasiky úžasne, lepšie ako napríklad Soudal, ktorý sa snažil aj dnes, ale bral len 7. miesto Balleriniho. Problémom je, že vždy chýbajú v skupinkách, ktoré rozhodujú preteky.
Opäť sa ukázalo, že aj celodenný únik má na takýchto pretekoch šancu. Skoro to dokázal aj Alexander Kristoff, ktorý dnes mal skvelé nohy, ale vydal sa tou ťažkou obdivuhodnou cestou a zviditeľnil svoj tím oveľa viac ako by len v závere špurtoval. Tiež to bola dnes veľká šanca pre tímy ako EF či Groupama, ktoré sú kvalitné, ale nemajú superstars, ktoré budú hrať najvyššie hry v nedeľu. Powless dosiahol úctyhodné pódium, no taký Küng sa tam stále motá, ale nie a nie uspieť.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Christopha Laporta (víťaz)
"Bol to ťažký, ale úžasný deň. Šli sme výborne, presne podľa pokynov, bojovali sme a vyhrali. Šlo sa mi dobre v kopcoch, bol som silný, odišli sme v skupine a dobre sme tam spolupracovali. Teším sa, lebo dal som do prípravy veľmi veľa a oplatilo sa. Som teda vo veľmi dobrej forme, teraz si oddýchnem a uvidíme, čo bude v nedeľu na Ronde. Už teraz isto viem, že máme silný tím, takže budeme bojovať vpredu. No treba povedať, že MVDP, Pogačar aj náš WVA sú v inej forme ako ostatní."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexandra Kristoffa (únik)
"Neplánoval som to, no športoví riaditelia nám pred štartom povedali, aby sme určite skúšali úniky, tak som len jeden skúsil, ale práve ten odišiel (smiech). Cítil som sa dobre, takže som šiel a veril, že to dobre dopadne, no v tom závere to teda nevyšlo a samozrejme, že som už nemal nohy na špurt a ani to zachytenie ešte Lazkana s Powlessom. Po tej všetkej snahe teda výsledok neprišiel, čiže som sklamaný, nebudem klamať."
Výsledky
1. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 04:06:20
2. LAZKANO Oier Movistar Team 00:15
3. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:15
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:15
5. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:15
6. DE LIE Arnaud Lotto Dstny 00:15
7. BALLERINI Davide Soudal Quick-Step 00:15
8. PASQUALON Andrea Bahrain Victorious 00:15
9. BOIVIN Guillaume Israel - Premier Tech 00:15
10. POLITT Nils BORA-hansgrohe 00:15
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase pretekov (km do cieľa):
1. 117 km: Zeelstraat (3300 m; 3 %; 10 %)
2. 100 km: Hotond (1200 m; 3,1 %; 6 %)
3. 93 km: Knokteberg - Trieu (1100 m; 7 %; 12 %)
4. 85 km: Kortekeer (900 m; 6,5 %; 10 %)
5. 72 km: Berg Ten Houte (1100 m; 6 %; 21 %)
6. 66 km: Kanarieberg (1000 m; 7,7 %; 14 %)
7. 53 km: Knokteberg - Trieu (1100 m; 7 %; 12 %)
8. 49 km: Hotond (1200 m; 3,1 %; 6 %)
9. 38 km: Ladeuze (1200 m; 5,6 %; 16 %)
10. 22 km: Nokereberg (500 m; 5,7 %; 7 %)
11. 9 km: Nokere (400 m; 5,7 %; 9 %)
 
Náš eshop