6. etapa Okolo Baskicka ukázala ďalší jasný triumf Vingegaarda, ktorý dlhým sólom demonštroval svoju silu

8.4.2023, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
6. etapa Okolo Baskicka ukázala ďalší jasný triumf Vingegaarda, ktorý dlhým sólom demonštroval svoju silu
Jonas Vingegaard (© Itzulia Basque Country / Sprint Cycling)

6. 8.4. rovinata etapa ciel rovina Éibar > Éibar 138 km Vingegaard
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
profil etapy, 3390 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)

Záverečná etapa v Baskicku nebola časovkou, ale opäť klasickou súťažou, no iba na 138 výživných kilometrov. Šlo sa cez množstvo stúpaní, ktoré vyčerpávali pelotón a Jonas Vingegaard nemal celkové poradie ešte na sto percent vybavené. Potreboval spolu s Jumbom udržať vedenie v nevyspytateľnej etape, ktorá nekončila cieľovým stúpaním. Nahrávala finišu menšej alebo väčšej skupiny.
Boj o únik bol výživný, už nemal takmer nikto čo stratiť a tlačili sa tam veľké mená, ktoré z rôznych dôvodov v predchádzajúcich dňoch stratili čas, no i takí pretekári, ktorí v celkovom poradí veľa nestrácali. Po hodine boja sa vpredu pospájala veľká 12-členná skupina, ktorá si vybudovala niečo vyše minúty a pol náskoku.
Boli to Attila Valter a Steven Kruijswijk (Jumbo), Daniel Martínez (Ineos), Valentin Paret-Peintre (Ag2r), Emanuel Buchmann (Bora), Harm Vanhoucke (DSM), Esteban Cháves (EF), Bruno Armirail (Groupama), Ruben Guerreiro (Movistar), Marc Hirschi (UAE) a Eddie Dunbar (Jayco).
Vedúci tím pretekov teda mal pod palcom aj únik, kde mal prevahu a navyše i Valtera ako pretekára, ktorý bol celkovo sedemnásty s odstupom 1:43. No vpredu boli ešte aj Buchmann s 1:37 či Cháves s 1:57. Otázkou bolo, kto bude držať opraty pelotónu. Bol to najmä Bahrain - Victorious, ktorý sa nechcel zmieriť s tým, žeby im ušla etapa aj poradie. Chceli ešte niečo vymyslieť s Mikelom Landom.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V najdlhšom kopci 67 km pred cieľom už taká veľká skupina aj so špekulantmi proti tvrdému tempu za nimi nemala šancu a rozpadla sa. Vrcholom kopca prešli spolu na čele už len traja ľudia - Cháves, Guerreiro a Kruijswijk. No nemali veľký náskok.V zjazde sa k nim pridal aj Valter, a tak Jumbo opäť malo všetko maximálne pod kontrolou. Neskôr sa podarilo Maurovi Schmidovi zo Soudalu doskočiť dopredu. Bol to ďalší pretekár z Top 20, ktorý to dnes skúšal. No pelotón bol blízko.
V predposlednom prudkom kopci Izua (dĺžka 4,1 km; sklon 9,2 %) sa Schmid osamostatnil na čele a za ním sa to všetko rozbilo na prvočinitele. Nemalo význam stále opisovať situáciu. Skupina favoritov sa okliešťovala a v pravú chvíľu už vyrazil za kolegami Kruisjwijkom s Valterom aj Jonas Vingegaard. Potrebovali si najmä kontrolovať Landu, ktorý jeden z nástupov nevydržal a ostal vzadu už bez kolegov. No do cieľa ostávalo ešte takmer 30 kilometrov a dva zjazdy, ktoré mohli tiež situáciu pomeniť.
Vrcholom predposledného kopca už prešiel ako prvý osamotený Vingegaard, ktorý tak demonštroval svoju silu a najväčšou otázkou teraz bolo, čo sa sformuje za ním. Aké to bude početné a s akým záujmom ťahať. Vyzeralo to na dobrú koalíciu. V zjazde sa pospájala partia Cháves, Gall, Higuita, Izagirre, Yates, Mas, Gaudu, Knox, Schmid, Landa a McNulty. Strácali ale 45 sekúnd. Motivácia tiež nebola ideálna, pretože Dán pre nich nebol reálnym súperom v celkovom poradí. No vyvetrať ho nechali poriadne.
Po zjazde a krátkej rovine nasledoval posledný kopec Urkaregi (dĺžka 5 km; sklon 4,8 %). Jeho vrchol bol 12 km pred páskou. Situácia sa vyvíjala dobre najmä pre Izagirreho s Masom, pretože tam chýbali tretí až piaty muž poradia Skjelmose, Gaudu a Sobrero. Obaja Španieli mali zhodný čas, teda potrebovali prísť do cieľa buď s bonifikáciami, alebo nejakým maličkým rozostupom medzi sebou a jeden z nich by sa dostal na pódium. V prvej polovici kopca bolo jasne vidieť, že vlaňajší víťaz Tour ich nezaujíma, jeho náskok narastal.
- reklama -
- reklama -
Za ním sa atakovalo, ale nebol to kopec ideálny na nástupy, bol príliš mierny a aj keď to viacerí vyskúšali, nič sa im nepodarilo. Skôr mali viacerí problém držať sa v skupine po príliš veľkej predchádzajúcej snahe. No pre taktizovanie sa tam všetci vrátili a 11 pretekárov sa spoločne rútilo do cieľa. To už ale oslavoval jasný šampión baskických ciest Jonas Vingegaard.
Vyhral napokon o minútu pred Jamesom Knoxom (Soudal), ktorému sa podarilo uspieť po sérii atakov súperov. No skupina ho takmer dobehla, takže až na pódium to v jeho prípade "nevydalo". Tretí finišoval Ion Izagirre a vďaka týmto štyrom bonifikačným sekundám sa mu podarilo poskočiť na tretiu priečku. Landa mal jasné druhé miesto.
Záverečná etapa demonštrovala obrovskú silu Vingegaarda, ktorý bol o level vyššie ako jeho súperi a pripomína skvelú jazdu jeho najväčšieho rivala Tadeja Pogačara v iných pretekoch. Vyhral tri etapy aj celkové poradie, teda spolu má osem víťazstiev tento rok. Na pódiu ho doplnili starí mazáci starých skúsených tímov Landa - Izagirre, ktorí boli o maličkú šikovnosť lepší ako záplava mladých súperov v druhej časti Top 10. Z nej napokon vypadli Skjelmose a Sobrero, ktorí jazdili tak pútavo v predchádzajúcich dňoch. Martin Svrček do cieľa neprišiel podobne ako množstvo ďalších pretekárov v závere náročných pretekov.
Výsledky etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 03:36:42
2. KNOX James Soudal Quick-Step 00:47
3. IZAGIRRE Ion Cofidis 00:49
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:49
5. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:49
6. GAUDU David Groupama-FDJ 00:49
7. SCHMID Mauro Soudal Quick-Step 00:49
8. YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:49
9. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:49
10. MAS Enric Movistar Team 00:49
DNF SVRČEK Martin Soudal Quick-Step odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 24:45:24
2. LANDA Mikel Bahrain Victorious 01:12
3. IZAGIRRE Ion Cofidis 01:29
4. GAUDU David Groupama-FDJ 01:31
5. MAS Enric Movistar Team 01:36
6. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 01:37
7. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 01:38
8. KNOX James Soudal Quick-Step 01:38
9. YATES Simon Team Jayco-AlUla 01:39
10. GALL Felix AG2R Citroën Team 01:50
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 124,3 km - Elkorrieta: dĺžka 2,6 km; sklon 6,7 % 
1 20 112,9 km - Azurki: dĺžka 5,1 km; sklon 7,4 % 
2 20 92,8 km - Gorla: dĺžka 9,6 km; sklon 5,7 % 
1 20 67,6 km - Krabelin: dĺžka 5 km; sklon 9,6 %
3 20 45,2 km - Trabakua: dĺžka 3,3 km; sklon 7,1 % 
1 20 26,8 km - Izua: dĺžka 4,1 km; sklon 9,2 %
3 20 12,5 km - Urkaregi: dĺžka 5 km; sklon 4,8 %
 
Náš eshop