Kuriéri: V poslednej etape opäť triumfoval Glivar a zaistil si celkový triumf, Kováč v Top 20

3.5.2023, 13:50 | Slovensko a Slováci | J. Hlubek, L. Timko
1. 29.4. rovinata etapa ciel rovina Budapešť > Budapešť 4 km Friuli
2. 30.4. zvlnena etapa ciel rovina Bánovce nad Bebravou 142 km Mouris
3. 1.5. zvlnena etapa ciel rovina Stará Ľubovňa 138 km Glivar
4. 2.5. zvlnena etapa ciel rovina Z. Niedzica > Podegrodzie 142 km Bruttomesso
5. 3.5. rovinata etapa ciel rovina Iwonicz Zd. > Rymanów Zd. 136 km Glivar
Slovenská reprezentácia nastúpila v zložení Martin Jurík, Filip Lohinský, Jakub Galovič, Denis Hoza a Christian Haas.
Cycling Academy Trenčín nastúpil v zložení Samuel Kováč, Lukáš Sokolík, Jakub Vlčák Adam Gross.
1. 29.4. rovinata etapa ciel rovina Budapešť > Budapešť 4 km Friuli
mapa tímovej časovky (© carpathianrace.eu)
14. ročník Karpatských kuriérov odštartoval krátkou a rovinatou tímovou časovkou v Budapešti. Slovenskú reprezentáciu do 23 rokov zastupovali Filip Lohinský, Jakub Galovič, Denis Hoza (3x Dukla Banská Bystrica), Christian Haas (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol) a Martin Jurík (Adria Mobil). Klubové zoskupenie Cycling Academy Trenčín reprezentovali Adam GrossSamuel KováčLukáš Sokolík Jakub Vlčák
Slovenská reprezentácia do 23 rokov (© Jakub Vančo)
Trenčianska zostava zvládla štyri kilometre za štyri minúty a 54 sekúnd. Slovenská reprezentácia vyšla na trať ako 23. tím a do cieľa prišla o sekundu neskôr. Zvíťazil kontinentálny celok Cycling Team Friuli ASD, kde jazdí aj Tomáš Sivok. Talianska zostava absolvovala časovku za štyri minúty a 32 sekúnd. Päť sekúnd stratil kanadský kontinentálny tím Team Ecoflo Chronos
Na treťom mieste skončila reprezentácia Nemecka so sedemsekundovým mankom. Až za ním skončil jediný Pro tím Green Project-Bardiani CSF-FaizanéCycling Academy Trenčín skončil na 19. mieste so stratou 22 sekúnd. Hneď za ním klasifikovali Slovenskú reprezentáciu. Zajtra je na programe prvá klasická etapa so štartom aj cieľom v Bánovciach nad Bebravou. Na cyklistov čaká päť horských prémií. 
2. 30.4. zvlnena etapa ciel rovina Bánovce nad Bebravou 142 km Mouris
profil etapy, 1510 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Karpatskí kuriéri sa klasicky jazdia aj na Slovensku. Tento rok dokonca dve etapy, a to nie len v severných regiónoch, ale aj tradičnej cyklistickej bašte v okolí Bánoviec nad Bebravou, kde špičkových pretekárov do 23 rokov čakal zvlnený 142-kilometrový okruh. Bola to domáca trať pre pretekárov Cycling Adacemy Trenčín, ktorí sa tu chceli ukázať.
Bol to náročný deň aj preto, že v kopcoch na okruhu fúkal nepríjemný bočný vietor. V úvodnom okruhu sa únik nedokázal vytvoriť, až v 2. okruhu sa to podarilo šestici pretekárov. Vypracovali si 40 sekúnd výhody, ale už na 70. kilometri bolo všetko opäť pokope.
V druhej polovici etapy z balíka postupne vypadávali pretekári vrátane Slovákov. Postupne sa vyselektovala štvorica, ktorá sa udržala v predných skupinách - Samuel Kováč z CAT a trojička Filip Lohinský, Martin Jurík i Christian Haas v drese reprezentácie. Situácia sa často menila, vytvárali sa nové úniky a následne boli aj likvidované.
Atak Filipa Lohinského (© Soňa Niková)
Až prišiel stý kilometer, keď sa podarilo odpútať dvojici Wessel Mouris (Scorpions) a Aivaras Mikutis (Tudor U23). Balík si po urputnej snahe potreboval chvíľu oddýchnuť, nikto zásadnejšie neťahal a holandsko-litovská dvojička si vypracovala 2:15 náskoku. Po polhodine sa rozdelili a Mouris predvádzal taký silný výkon, že záverečných 20 km zvládol sám a prišiel do cieľa s rukami nad hlavou. Mikutis stratil minútu a balík napokon 1:15.
Friuli teda prišlo o vedenie v pretekoch a Mouris si obliekol žltý dres s veľkým náskokom, ktorý bude náročné v ďalších dňoch zlikvidovať. Zo Slovákov došli v 56-člennom pelotóne Kováč a Lohinský, a to na pomedzí druhej a tretej desiatky.
Výsledky etapy
1. MOURIS Wessel Scorpions Racing 03:14:09
2. MIKUTIS Aivaras Tudor Pro Cycling Team U23 01:00
3. BRUTTOMESSO Alberto Team Friuli ASD 01:15
4. FRATCZAK Radoslaw KK Tarnovia Tarnowo Podgorne 01:15
5. ANDREAUS Marco Team Friuli ASD 01:15
6. STEDMAN Travis Q36.5 Continental Cycling Team 01:15
17. KOVÁČ Samuel Cycling Academy Trenčín 01:15
25. LOHINSKÝ Filip Slovensko 01:15
66. JURIK Martin Slovensko 03:53
86. HAAS Christian Slovensko 04:50
OTL GROSS Adam Cycling Academy Trenčín limit
DNS SOKOLÍK Lukáš Cycling Academy Trenčín neštartoval
DNF VLCAK Jakub Cycling Academy Trenčín odstúpil
DNF GALOVIČ Jakub Slovensko odstúpil
DNF HOZA Denis Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MOURIS Wessel Scorpions Racing 03:18:43
2. MIKUTIS Aivaras Tudor Pro Cycling Team U23 01:04
3. ANDREAUS Marco Team Friuli ASD 01:10
4. BRUTTOMESSO Alberto Team Friuli ASD 01:11
5. DE CASSAN Davide Team Friuli ASD 01:13
6. OLIVO Bryan Team Friuli ASD 01:17
54. KOVÁČ Samuel Cycling Academy Trenčín 01:35
55. LOHINSKÝ Filip Slovensko 01:36
70. JURIK Martin Slovensko 04:14
80. HAAS Christian Slovensko 05:11
Zobraziť kompletné poradie
mapa etapy (© carpathianrace.eu)
3. 1.5. zvlnena etapa ciel rovina Stará Ľubovňa 138 km Glivar
profil etapy, 1860 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Preteky karpatských kuriérov sa nesú aj v znamení obrovských presunov, zatiaľ každý deň stovky kilometrov na štart nasledujúcej etapy. Z Bánoviec sa konvoj presunul do Starej Ľubovne, kde sa jazdila už známa etapa na 138 kilometrov s úsekom na nespevnenej ceste medzi Tichým Potokom a Oľšavicou. Nastupovali už len štyria Slováci - Samuel Kováč z CAT a Filip Lohinský, Martin Jurík a Christian Haas z reprezentácie.
Už po výajzde zo Starej Ľubovne bolo prvé stúpanie, kde sa ale únik či selekcie nekonali. Viacero pretekárov malo problémy s defektami, takže stále bol niekto v kolóne. Vpredu sa ukázali len jednotlivci, no pelotón mal všetko pod kontrolou. Následne sa prišlo na okruh so šotolinovými úsekmi. Prvý prejazd znamenal záplavu defektov, desiatky.
Martin Jurík (© Soňa Niková)
Vpredu stále niekto nastupoval, ale držalo sa to pohromade. Dlhšie šiel vpredu osamotený Alessandro Pinarello z Green Project, ktorý v sezóne získal už viacero UCI bodov, vyhral aj vrchársku prémiu v Brutovciach, no potom bol dobehnutý. Zozadu sa neustále vracali ľudia po defektoch. V polovici etapy sa to stále mlelo, nebol žiadny relevantný únik, ale ani zaostávajúci pretekári vo väčších skupinkách.
Až v druhom gravelovom úseku prišiel prvý slovenský defekt, a to u Filipa Lohinského. Bolo to zadné koleso, takže vymenil bicykel a mechanické vozidlo mu po pár minútach vrátilo jeho jednotku. Do balíka sa dostal späť, takže všetko bolo v poriadku. V závere druhého prejazdu kopcom sa už pelotón rozdelil. Vpredu sa osamostatnilo 15 pretekárov. Bolo tam veľa favoritov z mnohých tímov, balík preto rýchlo zlomili a budovali si náskok. Keď už mali 1:40, začalo sa tam nastupovať.
Filip Lohinský (© Soňa Niková)
Najsilnejšia bola štvorica Davide De Cassan (Friuli), Sebastian Putz (Tirol KTM), Giulio Pellizzari (Green Project) a Gal Glivar (Adria Mobil, tu repre), ktorí sa najprv oddelili od zvyšnej jedenástky. No a bol to napokon slovinský 21-ročný borec Glivar, ktorý nasadil rozhodujúci atak a prišiel si do cieľa po triumf. Nasledovali potrhané zvyšky úniku a tak pelotón, v ktorého druhej časti boli Kováč s Lohinským. Jurík a Haas finišovali v zadnejších skupinách.
Glivarovi nestačil 15-sekundový náskok v cieli na Aivarasa Mikutisa a Litovec z Tudoru sa dostal do čela celkovej klasifikácie. Glivar na neho stráca štyri sekundy.
Výsledky etapy
1. GLIVAR Gal Slovinsko 03:06:51
2. PELLIZZARI Giulio Green Project - Bardiani 00:10
3. PUTZ Sebastian Tirol KTM Team 00:10
4. DE CASSAN Davide Team Friuli ASD 00:10
5. MIKUTIS Aivaras Tudor Pro Cycling Team U23 00:15
6. VAN DAELE Sil Bingoal WB Devo Team 00:15
42. KOVÁČ Samuel Cycling Academy Trenčín 02:23
48. LOHINSKÝ Filip Slovensko 02:23
62. HAAS Christian Slovensko 04:39
70. JURIK Martin Slovensko 06:33
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MIKUTIS Aivaras Tudor Pro Cycling Team U23 06:26:53
2. GLIVAR Gal Slovinsko 00:04
3. DE CASSAN Davide Team Friuli ASD 00:04
4. PELLIZZARI Giulio Green Project - Bardiani 00:05
5. PUTZ Sebastian Tirol KTM Team 00:08
6. VAN DAELE Sil Bingoal WB Devo Team 00:23
47. KOVÁČ Samuel Cycling Academy Trenčín 02:39
48. LOHINSKÝ Filip Slovensko 02:40
65. HAAS Christian Slovensko 08:31
73. JURIK Martin Slovensko 09:28
Zobraziť kompletné poradie
mapa etapy (© carpathianrace.eu)
4. 2.5. zvlnena etapa ciel rovina Z. Niedzica > Podegrodzie 142 km Bruttomesso
profil etapy, 1380 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Po Budapešti a dvoch slovenských dňoch sa už konvoj Karpatských kuriérov presunul tesne za naše hranice do Poľska, kde sa v utorok jazdila zvlnená etapa na okruhu s dvoma krátkymi stúpaniami. V nich sa to mlelo, nastupovali najmä talianski pretekári či Holanďania.

V polovici etapy sa vpredu spojila štvorica, ktorá to mala nádejne rozbehnuté s trojminútovým náskokom. Boli to Francúz Lenaic Langella, Kolumbijčan Hector Molina, Nemec Linus Rosner a Holanďan Sven Pijnenburg. No na poslednej vrchárskej prémii sa balík rozbil a masívnym nástupom sa 12 ľudí dokázalo dostať k tejto štvorke.
Zostávajúca trojica reprezentantov (© Jakub Vančo)
16 pretekárov teda mierilo do cieľa, no začali taktizovať v najmenej vhodnej chvíli a tesne pred páskou boli dostihnutí zhruba 35 ľuďmi, ktorí zostali z pelotónu. Zvíťazil Talian Alberto Bruttomesso z Friuli, ktorý práve nebol v tom početnom úniku, kde mal troch kolegov, teda úplne sa šetril na posledné stovky metrov. V skupine prišli do cieľa aj Samuel Kováč s Filipom Lohinským.
V celkovom poradí zmeny nenastali. Litovec Aivaras Mikutis ostal na čele. Kováčovi s Lohinským sa podarilo poskočiť na 40., resp. 41. miesto. O konečnom poradí by mala rozhodnúť záverečná etapa, kde sa bude stúpať na vyše trojkilometrový kopec blízko pred cieľom, takže sa čakajú nemalé rozdiely a všetko ešte môže dopadnúť inak.
Výsledky etapy
1. BRUTTOMESSO Alberto Team Friuli ASD 02:59:26
2. ANDREAUS Marco Team Friuli ASD 00:00
3. VOOGT Niek Scorpions Racing 00:00
4. AUS Aaron Tartu2024 Cycling Team 00:00
5. GLIVAR Gal Slovinsko 00:00
6. PUTZ Sebastian Tirol KTM Team 00:00
27. KOVÁČ Samuel Cycling Academy Trenčín 00:00
34. LOHINSKÝ Filip Slovensko 00:00
52. JURÍK Martin Slovensko 00:56
76. HAAS Christian Slovensko 00:56
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MIKUTIS Aivaras Tudor Pro Cycling Team U23 09:26:19
2. GLIVAR Gal Slovinsko 00:04
3. DE CASSAN Davide Team Friuli ASD 00:04
4. PELLIZZARI Giulio Green Project - Bardiani 00:05
5. PUTZ Sebastian Tirol KTM Team 00:08
6. VAN DAELE Sil Bingoal WB Devo Team 00:23
40. KOVÁČ Samuel Cycling Academy Trenčín 02:39
41. LOHINSKÝ Filip Slovensko 02:40
64. HAAS Christian Slovensko 09:27
70. JURÍK Martin Slovensko 10:24
Zobraziť kompletné poradie
5. 3.5. rovinata etapa ciel rovina Iwonicz Zd. > Rymanów Zd. 136 km Glivar
profil etapy, 1980 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
V poslednej etape čakal na pretekárov okruh s trojkilometrovým stúpaním, ktorý museli prejsť šesťkrát. O víťazstvo napokon bojovali najlepší mladý jazdec Giulio Pellizzari (Green Project-Bardiani CSF-Faizané), Wessel Mouris (Scorpions Racing Team), víťaz druhej etapy Gal Glivar (Slovinsko) a Moritz Kretschy (Nemecko). Reprezentant Slovinska mal v závere najviac síl, druhýkrát zvíťazil a zároveň sa stal celkovým víťazom. 
Kvalitný výkon podal aj Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín). Majster Slovenska v ITT do 23 rokov stratil na víťaza iba päťdesiat sekúnd a skončil na 18. priečke. V celkovom poradí obsadil 24. miesto. V porovnaní s minulým rokom si polepšil o štyri priečky. V poradí cyklistov do 21 rokov skončil na dvanástej priečke. S viac ako štvorminútovou stratou dokončil preteky aj Christian Haas (Slovensko). Martin Jurík Filip Lohinský do cieľa neprišli. 
vyjadrenie ikonky ciernaSamuel Kováč (18. miesto v etape, 24. miesto v GC)
"So svojimi výkonmi som spokojný. Najmenej sa mi podarila tretia etapa v Starej Ľubovni. Tam som nemal svoj najlepší deň, ale ostatné dni môžem hodnotiť pozitívne. Na elitnú desiatku pretekárov som nemal, tí jazdili inú ligu, ale v ostatných etapách som dokázal dôjsť do cieľa v okolí Top 20, čo v tejto silnej konkurencii pretekárov z celej Európy považujem za veľmi dobré výsledky pri mojich prvých vážnejších pretekoch, ktoré som tento rok absolvoval. Tieto etapové preteky beriem ako skvelú prípravu smerom k Orlenu a Závodom mieru."
Výsledky etapy
1. GLIVAR Gal Slovinsko 02:06:35
2. KRETSCHY Moritz Nemecko 00:00
3. PELLIZZARI Giulio Green Project - Bardiani 00:00
4. MOURIS Wessel Scorpions Racing 00:00
5. BUSCHEK Paul Tirol KTM Team 00:06
6. PINARELLO Alessandro Green Project - Bardiani 00:12
18. KOVÁČ Samuel Cycling Academy Trenčín 00:50
58. HAAS Christian Slovensko 04:25
DNF JURÍK Martin Slovensko odstúpil
DNF LOHINSKÝ Filip Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GLIVAR Gal Slovinsko 11:32:44
2. PELLIZZARI Giulio Green Project - Bardiani 00:09
3. DE CASSAN Davide Team Friuli ASD 00:23
4. PUTZ Sebastian Tirol KTM Team 00:28
5. MOURIS Wessel Scorpions Racing 00:34
6. KRETSCHY Moritz Nemecko 00:38
24. KOVÁČ Samuel Cycling Academy Trenčín 03:39
59. HAAS Christian Slovensko 14:02
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop