Dukla bola na marockých jednorazovkách, Kubiš dve vyhral, na poslednej bol štvrtý

28.5.2023, 15:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
pi 26.5. zvlnena etapa ciel rovina GP Moulay el Hassan 120 km Kubiš
so 27.5. zvlnena etapa ciel rovina Grand Prix du Trône 115 km Kubiš
ne 28.5. zvlnena etapa ciel rovina GP de la Famille Royale 123 km Reguigi
Dukla Banská Bystrica cestuje na jednorazovky v zložení: Lukáš Kubiš, Dávid Kaško, Simon Nagy a Denis Hoza.
pi 26.5. zvlnena etapa ciel rovina GP Moulay el Hassan 120 km Kubiš
profil pretekov, 1250 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Dukla Banská Bystrica mala začiatkom júna štartovať na nových etapových pretekoch v Azerbajdžane, ale vzhľadom na to, že je tam hustý program a Preteky mieru U23, Martin Fraňo sa rozhodol prijať pozvanie marockej federácie a absolvovať so štvoricou Lukáš Kubiš, Dávid Kaško, Simon Nagy a Denis Hoza trojicu jednorazoviek UCI 1.2 pomenovaných po marockom princovi Moulayovi el Hassanovi. Jazdia sa pri pohorí Atlas v náročnom púštnom teréne.
Prvá jednorazovka v piatok sa šla na 120 km a bola veľmi selektívna. Už v prvom kopci v prvej hodine sa rozdelil balík na veľmi maličké skupiny. V zjazde sa ich viacero pospájalo dokopy a bolo tam 24 ľudí. Postupne sa skupina zmenšovala, najprv na štrnásť, potom na osem ľudí. Zo Slovákov tam bol Lukáš Kubiš.
V poslednom stúpaní pol hodiny pred dojazdom ešte odpadli dvaja pretekári a pätica si to rozdala o víťazstvo. Najsilnejší v špurte do mierneho kopca bol Lukáš Kubiš a vyhral prvú jednorazovku UCI v kariére. Získal teda pekné prize money a 40 bodov do UCI rebríčka.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Lukáša Kubiša (víťaz)
"V prvom päť kilometrovom kopci, 20 km po štarte to ihneď nakopli domáci Marokánci a navrchu nás zostalo asi dvadsať. Relatívne dobre sme sa všetci striedali, a tak sa náskok zvyšoval. 50 km pred cieľom nastúpili dvaja Marokánci, s ktorými som odišiel. Neskôr nás došli ďalší a už sme pokračovali v osmičke. V poslednom kopci pätnásť pred cieľom už Marokánci začali nastupovať, a tak sa išlo až do cieľa. Nepodarilo sa nikomu odísť, a tak sa šprintovalo. V šprinte do kopca som vedel, že budem vo svojom, a tak aj bolo. Prvá jednorázovka a prvé víťazstvo. Ešte nás čakajú dve zajtra a v nedeľu, tak držte palce."
so 27.5. zvlnena etapa ciel rovina Grand Prix du Trône 115 km Kubiš
profil pretekov, 1060 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Pre problémy s počasím vo vysokej nadmorskej výške sa organizátori rozhodli sobotňajšiu jednorazovku otočiť, teda sa šlo z hranice mora do hôr a zjazdovalo sa až do cieľa. Namiesto 1000 nastúpaných metrov sa šlo 1760.  To teda bola opäť príležitosť pre výkonnostne silnejších jedincov.
V prvom osemčlennom úniku boli Simon Nagy a Dávid Kaško, no po 20 kilometroch sa to preskupilo a pelotón sa rozdelil na dve polovice. Po najnáročnejšom stúpaní ostalo vpredu 25 ľudí, kde boli aj Lukáš Kubiš a ešte z úniku Kaško. Tí zozjazdovali do cieľa a špurtovalo sa. Opäť zvíťazil Lukáš Kubiš, ktorý teda získal ďalších 40 UCI bodov, prize money a zápis do svojho palmares. Zdolal najznámejšieho alžírskeho pretekára Youcefa Reguiguiho, ktorého si pamätáme z Dimension Data.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Lukáša Kubiša (víťaz)
"Dnešná jednorazovka bola 80 kilometrov hore kopcom a zvyšok dole. Po štarte sa vytvárali skupiny, kde sme stále boli. V najstrmšej časti kopca, asi na 50. km, sa vytvorila skupina, kde sme neboli, ale Dávid so Simonom to pekne stiahli. Neskôr ako sa už začalo zjazdovať odišli dvaja Marokánci, ktorí mali nanajvýš tridsať sekúnd, ale opäť perfektne pracoval Dávid aj s Alžírčanmi a stiahli to. Do cieľa sa stále klesalo, a tak to bol veľmi rýchly šprint. Som veľmi rád, že dnešnú tímovú robotu som opäť mohol zavŕšiť víťazstvom."
ne 28.5. zvlnena etapa ciel rovina GP de la Famille Royale 123 km Reguigi
profil pretekov, 1350 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Prvá polovica záverečnej jednorazovky GP de la Famille Royale bola v znamení stúpania a rôznych únikov. Najskôr bol v päťčlennej skupine Simon Nagy, neskôr k nim doskakovali ďalší a ďalší pretekári. No potom odtiaľ slovenský pretekár odpadol a nastala zlá situácia, keď v úniku bolo cez 15 pretekárov, ale žiaden Slovák.
Spolu s Alžírčanmi s Dukláci poskladali na čelo pelotónu a po 80-kilometrovej naháňačke s únikom sa podarilo skupinu osem kilometrov pred cieľom dobehnúť a Lukáš Kubiš mohol zašpurtovať o tretí triumf. Špurt ale ovplyvnil tvrdý pád holandského pretekára, čomu sa musel Lukáš vyhnúť a páskou prešiel na štvrtej pozícii. Zvíťazil Youcef Reguigui z Alžírska.
Dukla si teda z marockého tripu odniesla 100 UCI bodov, všetky získal Kubiš.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Fraňa (DS Dukly)
"Chcel by som poďakovať prezidentovi marockej federácie za pozvanie. Som veľmi rád, že sme tu mohli štartovať. Je to nádherná krajina s pohostinnými ľuďmi a dobre zabezpečenými podujatiami. Po smolných jarných výsledkoch tesne za bodovanými miestami sa Lukášovi podarilo nielen zabodovať, ale aj dvakrát zvíťaziť a raz byť do top 5, čo je výborné i z hľadiska zisku bodov i z hľadiska motivácie a psychickej pohody pred ďalšími štartami. Pochvalu si však zaslúžia všetci, fungovali ako tím, pomáhali si, ukázali sa v únikoch i neskôr odrobili väčšinu práce pri ich sťahovaní, ak v ňom náš človek chýbal. Lukášove body sú výbornou bodkou za tímovou robotou. Teraz nás čaká presun na Slovensko a štart na domácich etapových pretekoch Trnava Tour."
 
Náš eshop