Sedem otázok riaditeľovi 57. ročníka Okolo Slovenska

1.6.2013, 18:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V utorok ráno odštartuje 57. ročník najprestížnejších slovenských pretekov v kalendári UCI. 22 tímov sa v Košiciach postaví na štart päťdňového dobrodružstva s celkovou dĺžkou takmer tisíc kilometrov. O nadchádzajúcom ročníku Okolo Slovenska sme sa rozprávali s riaditeľom pretekov Petrom Privarom.
 
 
Do štartu ostáva už iba pár desiatok hodín. Máte za sebou dlhé prípravy, hlavu plnú očakávaní. Čo Vás teraz najviac kvári? Aké pocity či vnútorné otázniky riešite?
 
"Počasie. Po tomto chladnom a upršanom týždni to s ním nevyzerá dobre. Musíme si uvedomiť, že úspešnosť pretekov sa odvíja aj od diváckej kulisy a dobrej atmosféry, ktorú zasa významne ovplyvňuje počasie. V týchto chvíľach je už neskoro zamýšľať sa nad prípravami ako takými, za tú krátku chvíľu už nič mimoriadne nevymyslíme, takže mám cez víkend čas sledovať predpovede počasia (smiech)."
 
 
Začínate v Košiciach. V metropole východu budete dlho, pretože už v pondelok večer sa koná prezentácia tímov, v utorok predpoludním prvá poletapa, potom ešte štart druhej poletapy. Môžete touto cestou pozvať fanúšikov do Košíc. Čo máte pre nich pripravené okrem pretekov ako takých? Nejaký kultúrny program...
 
"Od pondelka rána máme veľa organizačných povinností, stretnutie šéfov tímov s riaditeľmi pretekov, riešenie všemožnej byrokracie, nejaké mítingy, príhovory, nebudem to celé spomínať. Pre ľudí je podstatný čas 18:00 v pondelok, kedy bude na Hlavnom námestí prezentácia všetkých tímov, ktorá je pre nich povinná. Bude tam aj kultúrny program. Priznám sa, že tomu som sa nevenoval. Viem, že v Košiciach bude v pondelok večer "Jazda Košičanov" aj po utorkovej trase. Celkovo by som k tomu povedal, že každé mesto, kde sa bude najmä finišovať, samo niečo pripravuje. Môžem spomenúť, že sme pre každé etapové mesto riešili tombolu. Lístky sme rozdávali školám, nech môžu deti niečo vyhrať. Prvá cena je všade bicykel Scott, potom nejaké prilby, Lego. Súťažiť sa vždy bude, tuším o desať cien."
 
 
Veľakrát sme už nielen my rozoberali trasu. Iba veľmi krátko môžete niečo spomenúť pre oživenie pamäti verných čitateľov.
 
"Veľmi jednoduché. Vychádzali sme z názvu. Preteky sa volajú Okolo Slovenska, takže aby sa nikto nesťažoval, že vybočujeme z tejto definície. Ideme z Košíc cez Vysoké Tatry do Bratislavy. Takto to má vyzerať. Samozrejme, nedá sa vyhovieť všetkým. V budúcnosti budeme trasu meniť. Každý deň finišujeme v meste, takže veríme v dobrú divácku kulisu. Všetko je veľmi ľahko prístupné so sprievodným programom. O tom sme už hovorili. Keďže máme niektoré etapy veľmi dlhé, aby sme dodržali limit UCI o 180-tich kilometroch denne, poslednú rovinatú etapu sme naplánovali iba na niečo vyše sto kilometrov. Býva dobrým zvykom, že posledné dni na etapových pretekoch sú kratšie, takže aj v našom prípade to tak bude."
 
 
Až tri etapy majú cez dvesto kilometrov, sú to poriadné porcie. Zdá sa, že tretia bude najnáročnejšia. Aký je Váš pocit z tretieho dňa, ako by to mohlo dopadnúť?
 
"Tretia etapa so šiestimi vrchárskymi prémiami je naozaj naša kráľovská. Bude to deň pravdy o výkonnosti jednotlivých cyklistov. Tým, že z posledného kopca je ešte tridsať kilometrov do cieľového Trenčína, môže to dopadnúť akokoľvek. Od začiatku bude vpredu nejaká skupina, potom sa budú vytvárať ďalšie skupiny, všetko deliť v kopcoch. V závere už budú dochádzať sily aj v súvislosti s predchádzajúcimi náročnými dňami. Uvidíme, sám som veľmi zvedavý."
 
 
Vlani štartovalo 120 jazdcov v 20-tich tímoch, tento rok ste rozšírili štartovú listinu o dva celky. Bol to od začiatku plán alebo to vyplynulo z priebehu príprav? Už vlani sa hlásilo viac tímov, ako ste mohli prijať. Predpokladáme, že to tento rok nebolo iné.
 
"Áno, možno to bude aj rekord. Hlásilo sa nám až 57 tímov, ak sa nemýlim. To je obrovské množstvo. Niektoré klasické tímy, ktoré sem chodia každý rok, poslali prihlášku neskôr a bolo to celé komplikované. Viete, že ak chcete, aby štartovali aj naše tímy v zahraničí, je dobré, aby ste vyšli v ústrety daným krajinám a podobne. Napokon sa vybralo to, čo vybralo. Naše finančné možnosti neumožňovali ešte viac zvýšiť počet štartujúcich. Uvedomujem si, že väčší pelotón lepšie vyzerá a sám by som privítal aj 180 ľudí na štarte, ale už teraz má konvoj 310 ľudí. Celé to musíte zafinancovať, ubytovať atď. Pripomínam, že sme na Slovensku... Zastúpených by malo byť 23 krajín a tri kontinenty, čo sa týka národností cyklistov."
 
 
Pred rokom sa na Okolo Slovenska predstavili štyri slovenské tímy. Tento rok ešte vzniklo družstvo U23 v Dohňanoch, no štartovať budú iba tri slovenské tímy. Je tiež pravdou, že obsadiť posledných zo desať miest výsledkovej listiny Slovákmi nie je veľmi lukratívne. Ako ste vybrali naše tímy?
 
"Po vytýčení trasy sme si jasne povedali, že nás čaká päť veľmi náročných dní a vzhľadom na aktuálnu výkonnosť dáme priestor trom tímom. Nevstupovali sme do ich výberu. Bolo to celé na komisii cestnej cyklistiky a oni nám už iba oznámili, ktoré tri tímy píšeme na štartovú listinu. Neboli to ľahké rokovania, ale myslím si, že s Duklou, CK BB aj reprezentáciou U23 sa komisia rozhodla dobre. Nepríjemná je všetkým známa skutočnosť, že cyklisti Dukly, ktorí sa nedostanú do výberu Jána Valacha, nemôžu za žiadnych okolností na pretekoch štartovať, hoci je to veľká škoda. Dukla je jednoducho náš najlepší tím. Možno o rok opäť dáme priestor štyrom tímom. Uvidíme."
 
 
Čo sa týka pravidiel pretekov, novinkou bude bielo-modro-červený dres pre najlepšieho slovenského cyklistu. S takouto klasifikáciou sa často stretávame na národných etapákoch. Na Slovensku si to však nepamätáme. Ako ste prišli k tomuto dresu?
 
"Dresy sú nositeľmi generálneho partnera a hlavných partnerov. V priebehu príprav nám ešte zišlo na um, že by sme mohli urobiť súťaž o dres sponzorovaný viacerými partnermi. Nie naraz, ale postupne po etapách. Rozmýšľali sme, akú súťaž vymyslieť, napokon to padlo na najlepšieho Slováka. Aspoň nám jeden dres ostane doma (smiech)."
 
 
Želáme veľa šťastia.
 
 
O polnoci z nedele na pondelok budeme publikovať úvod k pretekom Okolo Slovenska z pohľadu našich tímov...
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop