Slováci sú pripravení na tohtoročné Okolo Slovenska

2.6.2013, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Jún je takmer pre všetkých slovenských kontinentálnych cyklistov vrcholom sezóny. Okrem spoločných majstrovstiev SR a ČR sa od roku 2011 jazdí v prvej polovici mesiaca aj Okolo Slovenska (UCI kat. 2.2). Najprestížnejšie preteky na slovenskom území sa sem presunuli z tradičného termínu na začiatku jesene.
 
Tento rok dostane príležitosť osemnásť Slovákov v troch tímoch. Vlani to bolo 26 našich pretekárov v šiestich. Túto sezónu sa však Jurčo s Čaneckým vrátili na Slovensko a organizátori rozhodli urobiť väčšie sito - pustiť na štartovú čiaru do Košíc tri domáce tímy. Novinkou je klasifikácia Slovákov. "Naši chlapci budú mať o motiváciu navyše. Verím, že sa v bielo-modro-červenom drese aspoň dvaja - traja prestriedajú. Jeden dres určite ostane doma," povedal nám riaditeľ pretekov Peter Privara.
 
Najväčšie očakávania máme bez pochýb od tímu Dukly Trenčín - Trek, ktorý v tejto sezóne tiká ako švajčiarske hodinky. Z 35 pretekárskych dní na pretekoch UCI majú zverenci Jána Valacha bilanciu pódiových umiestnení 3-6-2 a 25 pozícií v Top 10. Celkovo získali 225 UCI bodov.

Do vyvolenej šestky na "Slovač", ako slangovo označujeme tieto preteky, sa dostali eliťáci Roman Broniš, Matej Jurčo, Maroš Kováč a Patrik Tybor. Mladú krv budú reprezentovať Erik Baška a Michael Kolář. "Preteky budú o nástupoch, šťastí a únikoch, ako to vždy býva na Okolo Slovenska. Všetci naši pretekári majú dobrú formu. Verím, že sa nám podarí najmä s Jurčom a Kováčom atakovať celkové poradie s ťažšími etapami a Broniš s Tyborom majú tiež výkonnosť na kopce či hasenie prípadných problémov pri atakoch," charakterizoval nám svoj tím Ján Valach a pokračoval: "V každej etape pôjdeme nadoraz. Prológ na sto percent, aby sme boli so všetkými ľuďmi v hre, a prvú etapu, ako keby bola posledná a preteky už končili. Nesmie nám za žiadnych okolností nič odísť bez našej účasti."
 
Podobne to vidí aj líder tímu a pred rokom siedmy muž celkového poradia Maroš Kováč: "U nás v tíme nebádam žiadny zvýšený tlak. Možno príde v utorok ráno (úsmev). Môj názor je, že určite rozhodne únik. Musíme byť v každej chvíli pretekov pozorní, striehnuť a v krízových chvíľach správne vyhodnotiť situáciu. Máme všetci dobrú formu, takže sa nám to, dúfam, podarí. Sami budeme mať eminentný záujem byť v tých správnych únikoch, no potrebujeme k tomu aj kúsok športového šťastia. Dôležitým faktorom môže byť aj počasie. Nie každý sa s tým vie dobre vyrovnať, ak vezeme do úvahy dlhé a náročné etapy."
 
Druhú časť tímu tvorí dvojica mladých šprintérov. Ich ciele sú manažérovi tímu jasné. "Kolářa potrebujeme mať čerstvého na rovinaté etapy a dojazdy v nich. Pomáhať jemu, ale aj celému tímu bude Erik Baška, ktorý má vynikajúcu sezónu a je asi naším najväčším prekvapením. Stále v U23 bojujeme o čo najväčší počet miesteniek na MS a dokonca aj o účasť na Tour de l'Avenir, takže musíme ísť naproti bodom a Mišo s Erikom sú správnou voľbou aj v takýchto ťažkých pretekoch," ukončil Ján Valach.
 
20-ročný Michael Kolář, ktorý v tejto sezóne zaznamenal už tri víťazstvá, nepociťuje žiaden tlak. "Nemám žiadne zvláštne pocity. Trénoval som a pripravoval sa na tento dôležitý týždeň, takže sa nestresujem. Pripravený som ja aj celý tím. Verím, že podám dobrý výkon a budeme v sobotu odchádzať z Bratislavy spokojní."
 
Najťažšie preteky kariéry čakajú Erika Bašku, jedného z najmladších cyklistov na štarte. "Som veľmi rád, že sa mi podarilo zmestiť do nominácie. Na takýchto veľkých a ťažkých pretekoch som ešte neštartoval, takže bude mojou úlohou hlavne zbierať skúsenosti. Nikto odomňa výsledky neočakáva. Verím, že dokážem prísť do cieľa celých pretekov a čo najviac pomôžem tímu. Počas etapy s nejakými fľašami a v závere, ak budem mať na to, v špurte," povedal nám 19-ročný prvoročák medzi dvadsať trojkármi, ktorý si vynikajúcimi výsledkami na Kuriéroch a výkonom v Česku na Pretekoch mieru vybojoval miesto v zostave pred Mahďarom, Gavendom, Vyšňom, Taragelom, Daškom a Malovcom. Iba táto šestica by vytvorila jasne druhý najlepší slovenský tím.
 
Asi najväčším fanúšikom Dukly bude Peter Privara. Generálny riaditeľ potrebuje preteky "predať" aj vďaka výsledkom našich cyklistov. "Verím, že sa dvom skúseným jazdcom Dukly podarí dostať do prvej desiatky celkového poradia. Práve dlhé a kopcovité etapy by mali pretekárom ako Kováč alebo Jurčo vyhovovať. Ján Valach pošle do boja aj dvoch mladých pretekárov na rovinaté etapy, takže by sa im niečo mohlo podariť aj v špurtoch. Tiež nesmieme zabudnúť na Kováča, ktorému rýchle dojazdy tiež sedia. Sezóna zatiaľ Dukle vychádza, takže ja nevidím dôvod na obavy."
 
 
Pod menším výsledkovým tlakom s možnosťou iba pozitívne prekvapiť vstúpia do pretekov Banskobystričania aj reprezentanti do 23 rokov.
 
Pretekárom CK Banská Bystrica sa podaril úvod sezóny najmä v cyklokrose (ak rátame aj zimu) a tiež horskej cyklistike, horšie sú na tom na ceste. Náš najlepší amatérsky tím sa však bude môcť spoľahnúť na stabilne výborné výkony Mareka Čaneckého a Martina Haringa. 25-ročnému Čaneckému na domácich cestách nepraje šťastie. Pred dvoma rokmi bol veľmi blízko k etapovému víťazstvu a poskočeniu do Top 3 celkového poradia, no v jednom zo zjazdov dostal defekt. Keďže bol v úniku a nie sme v ProTour, kým sa mu dostalo mechanickej pomoci, bol iba pár desiatok sekúnd pred pelotónom. "Vzhľadom na to, že som pôvodne nemal štartovať, neladil formu na tento týždeň a toto je jeden z najťažších a najlepšie obsadených ročníkov, nemá zmysel cieliť na celkové poradie. V prvom rade chcem preteky dokončiť. Ak sa budem cítiť dobre, rád by som skúsil zabojovať o vrchársky dres v tretej etape. Budem sa teda snažiť dostať vo štvrtok do úniku a bojovať na prémiách. Takýto zámer bude mať asi viacero ľudí, takže bude to ťažký boj," charakterizoval svoje ciele Marek Čanecký.
 
Martin Haring, aktuálne najlepší cyklokrosár Slovenska, v tejto sezóne na ceste veľa nepretekal, no je dobre pripravený z MTB. Mnohí si určite spomínate na jeho obrovský úspech z vlaňajška, keď vyhral kráľovskú etapu na Sibiu Tour, najprestížnejších rumunských pretekoch. Pred Okolo Slovenska nám povedal: "Verím, že budem platným členom tímu a pomôžem chalanom, ktorí by sa chceli presadiť v nejakej etape. V hromadnom dojazde napríklad Bátora. Ako tím budeme veľmi radi, ak sa nám podarí etapový výsledok do 15. - 20. miesta. Pri danej konkurencii s našimi možnosťami by to bol úspech. Verím tiež, že všetci prídeme do cieľa v Bratislave, tak ako minulý rok." Spomínanú dvojicu doplní na "Slovači" Lukáš Bátora, Miroslav Debnár, Jozef Palčák a Roman Zrelica.
 
 
Reprezentácia U23 bude pretekať v zložení Ján Chalupčík, Juraj Kováčik, Matej Krajíček,  Juraj Lajcha (4x CK EPIC Dohňany) a  Matúš Mačák s Johannom Schwabikom z Interu Bratislava. Skúsenosti s pretekmi Okolo Slovenska má trojica Chalupčík, Mačák a Schwabik. Žiaden z nich však nezaznamenal výraznejší výsledok, vlaňajší ročník všetci traja dokončili. O pár slov sme požiadali Martina Rišku, manažéra Dohnian: "Šéfom tímu je reprezentančný tréner U23 Josef Dvořák, takže nechcel by som mu priveľmi liezť do kapusty, rozprávať o cieľoch tímu a podobne. Na každých ťažkých pretekoch 2.2 sa takýto mladý tím chce aspoň trocha ukázať, tak snáď sa nám niečo podarí. Môj osobný názor je, že etapy sú pridlhé. Celý deň je plný práce a povinností. My nie sme na takej úrovni, aby sme mali v tíme šiestich ľudí, každého na inú robotu. Najťažšie to však budú mať pretekári. Takéto dlhé a viaceré veľmi ťažké etapy sa na tejto úrovni nikde nejazdia. Pole bude veľmi rozťahané. Bude to ťažká skúška pre všetky, aj zahraničné tímy. Mnohí zahraniční cyklisti ešte takéto ťažké preteky nezažili." 
 
Slováci dlhodobo na domácich pretekoch nemajú na ružiach ustlané. V zahraničí sa organizujú preteky s výhodami pre svojich cyklistov. Je to verejný záujem, záujem sponzorov aj domácej federácie, napríklad, aby čo najviac UCI bodov ostalo doma. U nás je to naopak, také slovenské... Za posledných dvadsať rokov vyhrali Okolo Slovenska iba dvaja naši pretekári (Ján Valach a Martin Prázdnovský). Oceňujeme charakter skúseného Maroša Kováča, ktorý sa nám vyjadril aj k tejto téme: "Nechcem nikoho uraziť ani konkrétne menovať. Zvykli sme si, že na Slovensku majú prednosť zahraniční cyklisti. Od silnej konkurencie, cez postoj rozhodcov a mnohé iné veci až po stravu. Vyzerá to až tak, že sa niektorí ľudia tešia z nášho neúspechu a robia si vlastné PR. V zahraničí máme paradoxne väčšiu šancu uspieť ako doma. Niektorí ľudia zo zahraničia sa nám smejú. To je slovenská mentalita... Pridávajú sa k tomu aj médiá. Ich nezaujíma, ako dopadnú preteky. Oni chcú senzáciu. Píšu palcové titulky o dopingu neznámych zahraničných cyklistov."
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop