Pohľad na Okolo Slovenska očami aktérov

10.6.2013, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Pred pár dňami sa skončilo naše najprestížnejšie podujatie UCI, a preto sme požiadali viacerých hlavných protagonistov o krátke zhodnotenie 57. ročníka Okolo Slovenska.
 
 
 
Peter Privara, riaditeľ Okolo Slovenska 2013:
"Samozrejme, tento ročník výrazne ovplyvnili povodne, ktoré nám neumožnili ukončiť preteky v sobotu v Bratislave, kde bol pripravený bohatý sprievodný program a vyhlásenie výsledkov za účasti najvyšších predstaviteľov nášho štátu. Aj piatková etapa musela byť výrazne skrátená.
Ak by som nehľadel na počasie, čo je jednoducho vyšša moc, preteky boli na naše pomery, najmä finančné, pripravené dobre. Pochválil nás aj hlavný rozhodca z Portugalska. Tiež tímy vyjadrili spokojnosť a podobne ako vlani aj teraz prejavili záujem štartovať na budúci rok. Práca polície a traťových komisárov bola na vynikajúcej úrovni. Okrem jedného mosta, kde nikto nestál, zrejme tam však došlo ku jazdeckej chybe, sme nemali žiadny problém.
Dukla začala sezónu excelentne, boli sme zvedaví, čo predvedú na domácich pretekoch. Zaznamenali dve tretie miesta v etape aj celkové u Maroša Kováča. Veľmi som im prial aspoň etapové víťazstvo. Nebyť defektu Kováča v Trenčíne by sa im to zrejme podarilo. Vďaka bonifikáciám by sa Kováč dostal aj na celkové druhé miesto. Chlapci z reprezentácie do 23 rokov mali možnosť vidieť, kde je Európa a ďalej na sebe pracovať. Banskobystričania vzhľadom na podmienky, v ktorých pracujú, podali výborný výkon. Nikto z našich výrazne nezaostal, žiadnu hanbu sme si nespravili. Nominácia týchto troch tímov sa ukázala ako optimálna.
Dostali sme viackrát otázku, aj od rozhodcov, či by sme nechceli preskočiť do vyššej kategórie 2.1. Mám za sebou dva ročníky, ktoré sa podarilo len tak-tak finančne zabezpečiť, tak vidím ako na tom naozaj sme. Žiaľ, v horizonte najbližších rokov to nevidím reálne. Radšej sa budeme ďalej sústrediť na zorganizovanie kvalitných 2.2 pretekov."
 
 
Ján Valach, manažér Dukly Trenčín - Trek:
"Ja som maximálne spokojný s výkonom našich pretekárov, relatívne aj s výsledkami. Boli sme stále na očiach, pohybovali sa vpredu. Maroš bol veľmi aktívny, šiel za úspechom a potvrdil svoje kvality. Výborne sa prezentoval aj Patrik. Chválim ho najmä za druhý deň. Mišových etáp sme sa nedožili. Čo už, povodne sú povodne. Najmladší Erik zapadol do tímu, pomáhal chalanom, ako sa patrí, aj v tretej etape vydržal takmer do konca. Veľmi ma mrzí, že sme museli šiestich ľudí nechať doma, určite by sa nestratili.
Najviac ma hnevá to, že nás rozhodcovia obrali o víťazstvo v tímovej súťaži. Chalani si to zaslúžili. Matej v druhej etape tesne pred cieľom dvakrát zdvíhal ruku a hlásil defekt. Argument rozhodcov, že to nevideli, bol dosť hlúpy. Všetci to vedeli. Protestovali sme dvakrát.
Kriticky sa musím vyjadriť aj ku kvalite ciest, po ktorých sme šli. Toľko škody na materiáli som už dlho nezažil. Pre nás to bol stratový výjazd. Po zime ostali cesty v hroznom stave, ale neverím, že si trasu organizátori na jar ani raz neprešli.
Táto sezóna ukazuje, že čo etapák, to sme v hre o víťazstvo, prípadne popredné umiestnenie. Chalani sú veľmi vyrovnaní a je radosť s nimi pracovať."
 
 
Maroš Kováč, najvyššie postavený cyklista Dukly Trenčín (3. miesto):
"Škoda, že to boli pre mňa "len" tri tretie miesta a ani jedno víťazstvo. Samozrejme, to celkové by najviac potešilo, no v tej konkurencii je pre mňa osobne úspech aj tretie. Najviac ma mrzí, že sme mali zvíťaziť v tímovej súťaži a takmer ako každý rok nám naši rozhodcovia poškodili. Pridali Matejovi Jurčovi deväť sekúnd straty v etape do Liptovského Hrádku po tom, čo mal defekt v ochrannej zóne. To by bohato stačilo na víťazstvo. Chlapci si právom zaslúžili stáť na pódiu ako najlepší tím! V predchádzajúcej vete som charaktezivoval výkon nášho tímu a mojich kolegov. Som rád, že sa príchodom p. Privaru zlepšil aspoň prístup organizátorov k nám vo forme lepšieho ubytovania a stravy. Ako som povedal už skôr, nám sa lepšie preteká v zahraničí. Na druhej strane takú divácku podporu pri trati či priazeň fanúšikov, ktorí sa o nás zaujímajú prostredníctvom niektorých médií, tam nemáme. To je aj zásluha Cycling-Info.sk."
 
 
Martin Fraňo, manažér CK Banská Bystrica:
"Ak by som to mal zhrnúť úplne globálne, bol to dobrý ročník Okolo Slovenska. Malo sa ísť z Košíc do Bratislavy, takže naprieč celým Slovenskom. O všetky tímy bolo dobre postarané, čo kedysi nebývalo zvykom. Veľa ľudí sa vyjadrovalo k trase, takže nepoviem nič nové, že by som si vedel predstaviť kratšie etapy po kvalitnejších cestách. Ľuďom, ktorí sa vezú v konvoji, to môže byť jedno, ale ide o cyklistov.
Sklamaný som z diváckej účasti v Košiciach, kde sa dalo divákov spočítať na prstoch dvoch rúk. Bolo cez pracovný deň ráno, neviem no, prológ by sa mal jazdiť vo večerných hodinách. Hoci ani na prezentáciu takmer nikto neprišiel. Aj tú samotnú bude potrebné doladiť. Naopak, prekvapilo ma Humenné, množstvo fanúšikov, ktorí nás prišli pozrieť. Taktiež Trenčín sa ukázal ako dobré etapové mesto.
Čo sa týka nášho tímu. Až na Romana Zrelicu všetci preteky dokončili. Mali sme množstvo problémov, najmä technických, ale to asi každý tím. S celkovým umiestnením Martina Haringa na hranici tridsiatky som veľmi spokojný. Škoda toho mostu. Marekovi Čaneckému opäť nevyšiel tento ročník, mal kopec problémov. Škoda, že sa nefinišovalo na vrchole nejakého stúpania, kde by mali Martin s Marekom dobré šance presadiť sa, no na druhej strane rozumiem organizátorom, ktorým finiš mimo mesta nikto nezasponzoruje. Navyše, vlani sme mali etapu s dojazdom na Čierny Váh a koľko tam bolo fanúšikov, tridsať - štyridsať? Je ešte veľmi veľa vecí, ktoré potrebujú organizátori vylepšiť, ale to by mali sami vedieť."
 
 
Martin Haring, najvyššie postavený cyklista CK Banská Bystrica (31. miesto):
"Ja som spokojný. Každý deň sa mi podarilo dôjsť v prvej skupine, stratu som nabral len pri tom nešťastnom páde na moste v druhej etape, kde sme ostali stáť. Dojmy trošku kazilo počasie, keď každý deň aspoň raz pršalo. Som trošku smutný, že sa tie posledné etapy skrátili, resp. zrušili. Organizátorov to mrzí určite viac. Vzhľadom na dĺžku absolvovaných etáp sa až tak ostro nepretekalo, predsa len 200 km je už dosť asi pre všetkých. Hlavne aj tá kráľovská etapa, ak bola kratšia, podľa môjho názoru by to prišlo do cieľa nadelené oveľa viac, takto tam bolo veľa priestoru na dorážanie, doťahovanie a spájanie skupín. Každý sa bál, že stále ostáva veľa kilometrov do cieľa a radšej sa šetrím. Takto sa šetrilo skoro až do cieľa."
 
 
Martin Riška, manažér CK EPIC Dohňany:
"Preteky boli pre mladých cyklistov, troch prvoročákov medzi mužmi, náročné profilom, dĺžkou etáp aj počasím. Získali veľa skúseností, bojovali a všetci došli do cieľa. Splnili sme základný cieľ. Schwabik a Kováčik sa výborne držali v najťažšej etape a najlepší ich odtrhli až v poslednom kopci. Nie len oni, ale všetci ukázali perspektívu, rast. Mali sme aj viacero pádov, ku ktorým dopomohol dážď, našťastie, nič vážne sa nestalo.
Podľa môjho názoru boli etapy zbytočne dlhé a šli sa po veľmi zlých cestách, čo zanechalo zlý dojem najmä v zahraničných tímoch. Nejde ani o to, že sme na Slovensku... Aj na východe krajiny je veľa kvalitných ciest, po ktorých sa dalo ísť. Nie, šlo sa po rozbitých. Na preteky som sa nachystal dostatočne, ale bol som rád, že sme skončili o deň skôr. Spotrebovali sme všetok materiál. Ostali mi dve duše, ani jeden plášť.
Skorší koniec pretekov nám umožnil štartovať na SP v Šenkviciach, kde sa nám podarilo získať prvé víťazstvo medzi mužmi zásluhou Mateja Krajíčka. Boli sme aj na druhom a štvrtom mieste, takže som veľmi rád."
 
 
S Johannom Schwabikom, najlepším cyklistom reprezentácie U23, sa nám do uzávierky článku nepodarilo spojiť.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop