Na Okolo Jižních Čech z našich najlepší Jurčo

5.9.2013, 17:49 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Slovensko nie je v týchto končinách jediné, ktoré sa začína pomaličky cyklisticky vzmáhať. V Českej republike je vývoj ešte razantnejší a dôkazom je aj viacero podujatí v kalendári UCI. Od minulého roka aj preteky Okolo Jižních Čech. Druhý ročník podujatia kategórie 2.2 sa koná od štvrtka 5. septembra do nedele 8. septembra. Na štartovej listine figuruje aj šestica Slovákov z Dukly Trenčín Trek Matej Jurčo, Michael Kolář, Erik Baška, Mário Daško, Ľuboš Malovec a na poslednú chvíľu zraneného Patrika Tybora nahradil Martin Mahďar.
 
Preteky nemajú v profile žiadne náročné stúpania, takže o celkovom poradí budú rozhodovať úniky ako to býva na podujatiach 2. kategórie zvykom.
 
 

 
 
4. ETAPA 8.9. zvlnená ciel rovina Písek > Jindřichův Hradec 140,9 km víťaz: Meurisse
 
 
V záverečný deň pretekov boli pokusy pripraviť Floriana Senechala o celkové víťazstvo márne. Mladý Francúz z tímu Etixx-Ihned si odniesol z Čiech najväčšiu porciu UCI bodov. Štvrtú etapu rozhodol špurt 47-člennej skupiny s malými medzerami a samotný Senechal sa nestratil tretím miestom. Zvíťazil Xandro Meurisse z klubového tímu Lotto Belisol, ktorý je "farmou" rovnomenného Pro tímu. Z našich prišiel do cieľa v pelotóne bez straty iba Matej Jurčo. Malovec, Mahďar a Baška niečo stratili. Daško počas etapy odstúpil.
 
Senechala na celkovom pódiu pretekov doplnili víťazi prvej, resp. tretej etapy Theo Reinhardt (repre. Nemecka) a Matija Kvasina (Gourmetfein). Suverénovi sezóny Zoidlovi ostalo štvrté miesto. Na 22. pozícii skončil prvý Slovák Matej Jurčo (+1:23). Ľuboša Malovca klasifikovali na 49. pozícii (+3:33).
 
Tieto preteky patrili do série podujatí, ktoré testujú formu pred MS a ukázali, že pred náročným svetovým šampionátom nie sú na tom naši kontinentálni cyklisti najlepšie. Jurčo, Malovec a Tybor svoju formu postupne zlepšujú, u ostatných to po skvelej jari ide opačným smerom. Na budúci týždeň je ešte SP na Martinských Holiach a Javorine. Tiež finále rakúskeho Tchibo cupu. Bude to posledná šanca ukázať sa reprezentačným trénerom. O dva týždne sa 13 Slovákov predstaví na Bohemia Tour, jednorazovke, v ktorej obhajuje svoje prestížne víťazstvo Maroš Kováč.
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. albansko MEURISSE Xandro LOTTO BELISOL (KLUB) 3h 08' 53''
2. vlajka OBORSKI Dominik REPREZENTÁCIA POĽSKA U23 + 00' 00''
3. vlajka SENECHAL Florian ETIXX - IHNED + 00' 00''
16. vlajka JURČO Matej
DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
vlajka MALOVEC, MAHĎAR, BAŠKA straty
DNF vlajka DAŠKO Mário
DUKLA TRENČÍN - TREK odstúpenie
 
 
 

 
 
3. ETAPA 7.9. zvlnená ciel rovina Trhové Sviny > Tábor 181,8 km víťaz: Kvasina
 
 
Po vzore prvej etapy sa v sobotu tešili ľudia z unikajúcej skupinky. Tentoraz ich bolo sedem, opäť bez slovenskej účasti. V závere nastúpil Chorvát Matija Kvasina (Gourmetfein Simplon) a prišiel si po víťazstvo osamotený. Zbytok úniku finišoval s menšou stratou. Pelotón prišiel do cieľa s odstupom 1:03 a boli v ňom dvaja Slováci Matej Jurčo a Ľuboš Malovec. Ostatní jazdci Dukly Trenčín Trek si pripísali o niečo väčšie straty.
 
Celkovo ostal prvý Senechal (Etixx) v rovnakej sekunde ako Reihardt (Nemecko). Kvasina sa dostal na tretie miesto s maličkou stratou troch sekúnd. Z našich sú najvyššie Jurčo (30.) s Malovcom (60.), ktorí majú čas pelotónu vo všetkých troch etapách, teda stratu 1:19.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. vlajka KVASINA Matija TEAM GOURMETFEIN SIMPLON 4h 20' 45''
2. vlajka PODLASKI Michal TEAM BANK BGŽ + 00' 17''
3. vlajka BENETSEDER Josef CONTINENTAL TEAM WSA + 00' 19''
vlajka JURČO, MALOVEC
DUKLA TRENČÍN - TREK + 01' 03''
vlajka DAŠKO, MAHĎAR, BAŠKA DUKLA TRENČÍN - TREK straty
 
 
 

 
 
2. ETAPA 6.9. zvlnená ciel rovina Týn nad Vltavou > Milevsko 143,2 km v.: Senechal
 
 
Cyklistické skúsenosti by po úspešnom úniku v prvej etape predpokladali výmenu lídra rovinatých pretekov iba po ďalšom víťazstve odskočených pretekárov. Druhá etapa Okolo Jižních Čech ukázala, že to nemusí byť pravidlo. Rozhodujúcim faktorom boli bonifikácie. V Milevsku sa po 143 kilometroch špurtovalo a hromadný dojazd ovládol sviatočný šprintér Florian Senechal z Etixxu-Ihned. 20-ročný Francúz, ktorý pre budúcu sezónu podpísal zmluvu s Cofidisom, za víťazstvo získal desať bonifikačných sekúnd a keďže vo štvrtok prišiel do cieľa v úniku, posunul sa do čela pretekov.
 
Slovákom sa špurt nevydaril podľa predstáv a najvyššie finišoval Matej Jurčo na jedenástej pozícii. Piati Slováci prišli do cieľa v pelotóne bez straty. Michael Kolář, ktorému druhá časť sezóny absolútne nevychádza, musel v priebehu etapy odstúpiť. V celkovom poradí je na tom najlepšie Erik Baška (22. miesto, + 1:19), ale bez úniku sa už naši vyššie neposunú. Verme, že sa našim cez víkend vydarí jeden z hromadných dojazdov alebo spomínaný únik.
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka SENECHAL Florian ETIXX - IHNED 3h 19' 19''
2. albansko MEURISSE Xandro LOTTO BELISOL (KLUB) + 00' 00''
3. vlajka SOKOL Jan TEAM GOURMETFEIN SIMPLON + 00' 00''
11. vlajka JURČO Matej DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
vlajka ostaní Slováci DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
DNF vlajka KOLÁŘ Michael DUKLA TRENČÍN - TREK odstúpenie
 
 
 
 

 
 
1. ETAPA 5.9. rovinatá ciel rovina Třeboň > Nová Bystřice 53,3 km v.: Reinhardt
 
 
Preteky začali netradičnou etapou s dĺžkou ako býva u kadetov, iba 53,3 km. Bleskurýchly deň vyvrcholil už po 73 minútach a z víťazstva sa radoval Nemec Theo Reinhardt z tímu Rad-Net Rose Team tu pod hlavičkou reprezentácie Nemecka. Mladík vyhral špurt päťčlennej unikajúcej skupiny pred najväčšou postavou tohtoročnej kontinentálnej cyklistiky, Riccardom Zoidlom z Gourmetfeinu. Budúcoročný kolega Cancellaru so Schleckovcami ostáva najväčším favoritom na celkový tiumf. Pelotón finišoval so stratou 69 sekúnd a boli v ňom všetci šiesti Slováci. Ak chcú prehovoriť do boja o celkové víťazstvo, nevyhnutne budú musieť byť členmi jedného z úspešných únikov. Na druhej strane, náš tím je stavaný na šprintérske koncovky, takže musíme dúfať, že sa dvojica Kolář - Baška do nejakej dostane.
 
Škvrnou prvej etapy bol pád komentátora českej verzie Eurosportu Martina Hačeckého, ktorý sa zotavuje v nemocnici. Rozsah zranení nepoznáme.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka REINHARDT Theo GERMANY NATIONAL TEAM 1h 12' 58''
2. vlajka ZOIDL Riccardo TEAM GOURMETFEIN SIMPLON + 00' 00''
3. vlajka BUCHÁČEK Tomáš BAUKNECHT-AUTHOR + 00' 00''
vlajka všetci Slováci DUKLA TRENČÍN - TREK + 01' 09''
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop