Po páde v Rakúsku zrušili preteky. Naše nominácie na MS sa uzatvárajú

16.9.2013, 13:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
AKTUALIZOVANÉ. Až pätnásť slovenských cyklistov sa v nedeľu zúčastnilo na záverečnom podujatí rakúskeho Tchibo Cupu v Laßnitzhöhe. Z pretekárov Dukly štartovali všetci okrem Broniša s Vyšňom. Boli tu aj traja z Dohnian, Schwabik z Interu, Čanecký z Amplatzu a Lipták s Nagyom z Wildingu. Boli to dôležité preteky, ktoré mali pomôcť k určeniu nominácie na MS.
 
Prvé tri hodiny sa všetko vyvíjalo bez problémov, no 53 kilometrov pred cieľom došlo k nešťastnej udalosti. Vodič jedného z áut si nevšimol prebiehajúce preteky, ignoroval pokyny usporiadateľov a vyšiel na cestu priamo pred pelotón. Nastal hromadný pád, kde ťažko spadli Tobias Derler z Tirol Cycling Team a tiež Johann Schwabik z AŠK Inter Bratislava. Rakúša v bezvedomí odviezli do nemocnice v Grazi. Má niekoľko zlomenín, no najmä poranenie mozgu. Mal by byť našťastie v stabilizovanom stave. Schwabik utrpel početné poranenia hlavy a minimálne si zlomil nos, čo bolo sprevádzané mohutným krvácaním. Je taktiež hospitalizovaný v Grazi. Dnes bol operovaný. Veríme, že bude v poriadku.
 
Organizátori sa po tejto udalosti rozhodli preteky zrušiť.
 
 

 
 
Toto Rakúsko bolo posledné podujatie, ktoré rozhodovalo o nomináciách na MS. Dukláci ešte absolvujú Bohemia Tour v nedeľu 22.9. v zostave pre MS, no už bude neskoro ľudí vyberať. Poznáme teda definitívnu nomináciu v kategórii U23. V pretekoch s hromadným štartom sa predstaví štvorica Erik Baška, Michael Kolář, Ľuboš Malovec (všetci Dukla Trenčín Trek) a Juraj Lajcha (CK EPIC Dohňany). Minulý týždeň si v nominačnej časovke v Čunove vybojoval miesto pre boj s chronometrom Johann Schwabik, no je takmer isté, že kvôli zraneniam z Laßnitzhöhe do Florencie cestovať nebude. Tréneri teda budú musieť vybrať pre štart v časovke jedného zo štvorice vyššie menovaných, s najväčšou pravdepodobnosťou Bašku.
 
V kategórii Elite je definitívne jasný štart Petra Velitsa s Matejom Jurčom v časovke a pre preteky sa Ján Valach rozhodol zo svojej dukláckej trojice Kováč - Jurčo - Tybor doma nechať Kováča. V pretekoch Elite sa teda predstavia 2x Sagan, 2x Velits, Matej Jurčo a Patrik Tybor. Pre Tybora to bude premiéra na MS. "Do dnešného rána sme to ešte nechávali otvorené, no definitívne sme sa zhodli na tom, že moja forma momentálne nie je najlepšia a prenechám miesto Patrikovi. Reprezentovať je pre mňa veľká česť, ale neodpustil by som si, ak by som šiel namiesto Patrika, lebo má výbornú formu a plne si štart na MS zaslúži," povedal nám Maroš Kováč.
 
Reprezentačný tréner juniorov Milan Novosad pošle v Toskánsku na štart časovky Juraja Bellana (MŠK CK Žiar nd Hronom) a Milana Holomeka (TJ Slávia ŠG Trenčín). Do pretekov Martina Dubeňa, Tomáša Haraga (obaja CyS Žilina) a Juraja Bellana.
 
 

 
 
Na Javorine sa v nedeľu uskutočnili Majstrovstvá Slovenska v časovke do vrchu. Medzi mladšími žiakmi vyhral Marek Bugár (CK Dynamax Nitra), Matúš Štoček (CyS Žilina) tradične v kategórii starších žiakov. Medzi chlapcami s ročníkom narodenia 1997 a 1998 bol najrýchlejší Henrich Hasch (MŠK CK Žiar nad Hronom). Juniorskú kategóriu bez reprezentantov vyhral Šimon Vozár (ŽP Šport, a.s.).
Medzi mužmi sa majstrom SR v časovke do vrchu stal Ján Gallik z Kaktus Bike-Team Bratislava. Striebro bral Martin Wachs (PŠK Reprogas), bronz Miroslav Debnár (CK Banská Bystrica).
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop