Ivan Viglaský odchádza z Kamerunu s celkovým dvanástym miestom

19.10.2013, 07:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Martin Fraňo a spol. sú v Kamerune vždy vítaní a po zrušení Tour de Cameroun ostalo v ich kalendári aspoň podujatie Grand prix Chantal Biya. To je pod záštitou manželky prezidenta Chantal Biya, takže zrejme by mohlo ešte nejaký ten rok prežiť, aj keď prezident Paul Biya je už pán v rokoch. Má ich presne 80. Októbrové preteky vždy uzatvárajú sezónu CK BB na ceste.
 
Posledné dva roky Fraňovci absolvovali s hosťujúcimi cyklistami, ktorí zaznamenali veľmi dobré výsledky. Marek Čanecký v roku 2011 vyjazdil celkové druhé miesto. Presadili sa aj Roman Broniš, Milan Barényi či Pavol Polievka. Práve vlani na tomto podujatí však bol vtedy 43-ročný bývalý majster Slovenska v časovke pozitívne testovaný na zakázané látky a kariéru musel ukončiť s hanbou.
 
Tento rok do stredoafrickej krajiny cestovali iba pretekári CK Banská Bystrica pod vedením belgického tímového manažéra Freda Blankersa, a to Lukáš Bátora, Martin Fraňo, Jozef Palčák, Rudolf Rusina, Ivan Viglaský a Roman Zrelica. Výpravu doplnili mechanik Anton Bátora a masér Jakub Debnár. Najlepší pretekár tímu Martin Haring sa momentálne sústredí na cyklokros.
 
Deviata edícia pretekov pod hlavičkou UCI mala mať podľa prvých informácií päť etáp, napokon cyklisti zo šiestich afrických a troch európskych krajín absolvovali štyri etapy.
 
 

 
 
4. ETAPA 20.10. Sangmélima > Yaoundé 169 km víťaz: Cisse
 
 
Záverečný deň mal vyvrcholiť klasickým šprintérskym dojazdom na bulvári v hlavnom meste Kamerunu Yaoundé. Súperom to však pokazil mimoriadne motivovaný Issiaka Cisse. Víťaz tretej etapy sa do toho v závere oprel a dokázal sa uličkami dvojmiliónového veľkomesta preštrikovať skôr ako pelotón. Ten finišoval so stratou trinástich sekúnd. Špurtovali Lukáš Bátora aj Roman Zrelica. Viglaský došiel bez straty. Obsadili šieste a siedme miesto. Sobotňajší únik doslova zničil Jozefa Palčáka, ktorý do záverečnej etapy nastúpil po veľmi nepríjemnej a prebdenej noci. Do cieľa prišiel, no rozhodcovia mu dali limit.
 
Celkovým víťazom sa stal podľa očakávaní Yves Ngue Ngock. Domáci borec vyhral o deväť sekúnd pred Francúzom Aleandre Joinom. Ivan Viglaský obsadil konečné dvanáste miesto so stratou 4:13. Škoda zaváhania v prvom dni, kde sa po úspešnom úniku vyprofilovali ľudia v najlepšej desiatke.
 
Zaujal 22-ročný Issiaka Cisse s výbornými vrchárskymi aj tempárskymi schopnosťami. Reprezentant Pobrežia Slonoviny je súčasťou UCI kempu a tento rok vďaka tomu absolvoval aj Tour de l'Avenir, kde bol celkovo 33. Ak bude na sebe pracovať, možno sa stane prvým cyklistom z tejto futbalom známej krajiny s profesionálnym kontraktom.
 
 
 

 
 
3. ETAPA 19.10. Zoetelé > Sangmélima  143 km víťaz: Cisse
 
 
Predposledná etapa bola najnáročnejšia. Pretekárov čakalo 143 kilometrov plných stúpaní v neľahkom teréne. Samotný cieľ bol na vrchole krátkeho stúpania. Etapa sa vyvíjala tak, že nitko nechcel nechať nič na náhodu a napokon bol z toho čistý súboj v spominanom kopci. Pre naše farby to bola škoda, pretože bol celý deň v úniku Jozef Palčák. Najrýchlejšie záver "vyletel" Isiiaka Cisse z Pobrežia Slonoviny. Mladíkovi to síce k významnému posunu v celkovom poradí nestačilo, ale etapový triumf je kariérnym maximom. Najlepší finišovali s malými rozostupmi a so stratou 21 sekúnd v cieli na jedenástom mieste klasifikovali Ivana Viglaského. Ďalší štyria pretekári CK Banská Bystrica finišovali s malými stratami.
 
V celkovom poradí Ivana nahneval práve víťaz tretej etapy Cisse, ktorý ho obral o Top 10 celkového poradia. Slovákovi ostalo jedenáste miesto. Viedol naďalej domáci borec Ngock.
 
S pretekmi sa musel predčasne rozlúčiť Martin Fraňo. Slovenský cyklo guru mal počas pretekov veľké ťažkosti s dýchaním kvôli silno narazenému / zlomenému rebru (na SR absolvuje vyšetrenia) po páde na levočskom cyklokrose pred týždňom.
 
 
 

 
 
2. ETAPA 18.10. Yaounde >  Ebolowa  155,3 km víťaz: Simon
 
 
Piatok mal šprintérsku koncovku. Takmer po štyroch hodinách a 155 absolvovaných kilometroch z Yaounde do Ebolowy sa z víťazstva tešil Dieunedort Simon z Kamerunu. Ngock ostal celkovým lídrom.
 
Zo Slovákov skončil najvyššie Lukáš Bátora na desiatom mieste, pre ktorého to bolo najlepšie umiestnenie na UCI pretekoch v tomto roku. Ivan Viglaský si zopakoval osemnástu pozíciu, no hlavne nestratil žiadny čas v celkovom poradí, kde ešte teoreticky môže zabojovať aspoň o chvost prvej desiatky. Deviaty muž GC má pred ním náskok troch minút, no desiaty je v rovnakej sekunde. V sobotu je dojazd na vrchole stúpania.
 

 
 
1. ETAPA 17.10. Yaoundé > Bafia  122,7 km víťaz: Ngock
 
 
Úvodný deň v strednom Kamerune patril známej "miestnej firme" Yvesovi Ngue Ngockovi. Najlepší kamerunský cyklista súčasnosti sa celý rok pripravoval na tieto preteky a úmysel po druhý raz celkovo vyhrať začal naplno realizovať už vo štvrtok. Bol súčasťou úspešného úniku, kolegom ešte ušiel a v cieľovej Bafii sa objavil ako prvý.
 
Slováci v úniku chýbali. V prvej časti pelotónu so stratou 4:13 finišoval Ivan Viglaský (18.). Rudolf Rusina (26.) bol na trati o pár sekúnd dlhšie. Ostatní Banskobystričania prišli do cieľa so stratou štrnástich minút.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop