V Poreči masívny špurt, z našich najlepší Kováč až na 34. mieste

9.3.2014, 16:27 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Nedeľa 9. marca sa zapísala do našich dejín ako deň, keď štartovalo na UCI pretekoch mimo SR historicky najviac, až 22 cyklistov. Bohužiaľ, žiadny z nich sa nepresadil tak, aby o ňom počula verejnosť v zahraničí alebo písalo aj iné slovenské médium okrem nás.
 
Peter Velits zažil pokojnú prvú etapu na Paríž - Nice (WT), jeho brat Martin pomáhal lídrom na Driedaagse van West Vlaanderen (2.1), Juraj Sagan Bassovi na Roma Maxima (1.1), kde zvíťazil Alejandro Valverde (Movistar) a o Banskobystričanoch v Kamerune (2.2) budeme písať na inom mieste.
 
Trinásti pretekári Dukly Trenčín Trek, epic janom greenway a Marek Čanecký pokračovali v rozbehu sezóny na jednorazovke Trofej Poreč (UCI 1.2).
 
O víťazovi rozhodol masívny špurt so 153 pretekármi. Vyhral najlepší ukrajinský špurtér Maxim Averin, ale aj tak to môžeme považovať za prekvapenie, pretože nebýva zvykom, aby preteky UCI kategórie vyhral Ukrajinec, a dokonca ešte mimo tímu Kolss. Averin pred sezónou podpísal zmluvu so Synergy Baku z Azerbajdžanu, kde sa snažia pumpovať do cyklistiky nemalé peniaze.
Druhé miesto z Umagu zopakoval Gourmetfein Simplon, tontoraz zásluhou Daniela Biedermanna. Stredajší víťaz Matej Mugerli (Adria Mobil) skončil tretí.
 
Zo Slovákov sa snažili o špurt Kováč, Baška a Holomek, ale do najlepšej tridsiatky sa nedostali. Potešujúce je, že až na trojicu Chalupčík, Hruška a Mahďar, ktorý opäť nestihol limit, prišli všetci naši pretekári do cieľa v pelotóne bez straty. Martina Mahďara v oboch chorvátskych jednorazovkách chybne označili ako neklasifikovaného kvôli prekročeniu limitu. V oboch prípadoch však prišiel do cieľa v pelotóne.
 
Na sever Chorvátska prišlo viac ako dvesto cyklistov, takže sila pelotónu bola obrovská. Rovinatý terén s jediným malým stúpaním na okruhu, ktorý sa šiel sedemkrát, s celkovou dĺžkou 149 kilometrov a spomínaný pelotón nedával žiadne šance úniku. Svedčí o tom aj rýchlostný priemer pretekov 42,3 km/h, čo sme zvyknutí vídať skôr v pretekoch kategórie World Tour.
 
Martin Riška, tréner epic janom greenway (zdroj epicjanom.sk): "Dnes to chalani zvládli lepšie ako v stredu. Štyria sa udržali v pelotóne počas celých pretekov. Verím, že by sa to podarilo všetkým, ale Marián Hruška mal technické problémy a Ján Chalupčík spadol. Obaja sú v poriadku."
 
 

ZOSTAVY NAŠICH TÍMOV:
Dukla Trenčín Trek

Matej Jurčo, Roman Broniš, Martin Mahďar, Patrik Tybor, Maroš Kováč a Erik, Baška
epic janom greenway

Ján Chalupčík, Juraj Kováčik, Marián Hruška, Martin Dubeň, Milan Holomek a Juraj Lajcha

 
 
VÝSLEDKY TROFEJ POREČ (149 km, 9.3., UCI Europe Tour 1.2):
1. vlajka AVERIN Maxim SYNERGY BAKU 3h 32' 22''
2. vlajka BIEDERMANN Daniel GOURMETFEIN SIMPLON + 00' 00''
3. vlajka MUGERLI Matej ADRIA MOBIL + 00' 00''
vlajka 11 SLOVÁKOV + 00' 00''
DNF vlajka CHALUPĆÍK, HRUŠKA EPIC JANOM GREENWAY odstúpenie
 
 
dukla-2014-sustredenie-velka
Cyklisti Dukly Trenčín Trek na sústredení pred sezónou (foto: Dukla)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop