Na Istrii Slováci bez úspechu, najlepším bol Čanecký

13.3.2014, 12:35 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Slovenskí cyklisti sa nám starajú o rušný týždeň. Okrem našich Petrov vo World Tour a Bystričanov v Kamerune sa konajú aj štvordňové chorvátske etapové preteky Jarná trofej Istrie (2.2) od rovnakých organizátorov ako minulý týždeň jednorazovky v Umagu a Poreči. Konkurencia predstavuje 193 jazdcov kontinentálnych tímov.
 
Slováci na pretekoch:
Dukla Trenčín - Trek: Kováč, Tybor, Baška, Daško, Malovec, Taragel
epic janom greenway: Chalupčík, Krajíček, Hruška, Kováčik, Málik, Lajcha
Amplatz - BMC: Čanecký
 
 
rovinatá ciel rovina Pazin > Umag 157 km víť: Schafer
 
Posledná etapa do Umagu mala rovinatý profil, takže sa nepredpokladali žiadne zmeny v celkovom poradí. Záver patril špurtu. Radoval sa Nemec a dlhoročný jazdec Brandenburgu Stefan Schafer. Na druhé miesto odsunul Antonia Violu z Vini Fantini.
 
Technický záver spojený s pádom veľmi natiahol pelotón a okrem Erika Bašku na 43. mieste ostatní prišli do cieľa so stratou štrnástich sekúnd. To stálo 15. miesto v celkovom poradí Mareka Čaneckého, ktorý sa prepadol na konečnú 21. pozíciu. Po dojazde Banskobystričan neskrýval malé sklamanie, pretože organizátori napriek pádu sporne neuznali celému pelotónu nulovú stratu.
 
Preteky vyhral Cort pred Hníkom a Groschartnerom, teda skopírovala sa druhá etapa.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. vlajka SCHAFER Stefan LKT TEAM BRANDENBURG 2h 59' 19''
2. vlajka VIOLA Antonio VINI FANTINI - NIPPO + 00' 00''
3. vlajka HOČEVAR Aljaž ADRIA MOBIL + 00' 00''
43. vlajka BAŠKA Erik AMPLATZ - BMC + 00' 00''
vlajka ostatní Slováci + 00' 14''
DNF vlajka KOVÁČIK, KRAJÍČEK EPIC JANOM GREENWAY odstúpenie
 
 
KONEČNÉ PORADIE
1. vlajka NIELSEN Magnus CULT ENERGY 10h 18' 54''
2. vlajka HNÍK Karel ETIXX - IHNED + 00' 22''
3. vlajka GROSCHARTNER Felix GOURMETFEIN SIMPLON + 00' 39''
21. vlajka ČANECKÝ Marek AMPLATZ - BMC + 01' 22''
53. vlajka TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN - TREK + 02' 06''
80. vlajka MALOVEC Ľuboš DUKLA TRENČÍN - TREK + 03' 20''
86. vlajka DAŠKO Mário DUKLA TRENČÍN - TREK + 04' 01''
88. vlajka TARAGEL Filip DUKLA TRENČÍN - TREK + 04' 22''
vlajka CHALUPČÍK, LAJCHA, HRUŠKA, MÁLIK, BAŠKA väčšie straty
 
 
zvlnená ciel rovina Vrsar > Motovun 164 km v.: Nielsen
 
Podobne ako vo štvrtok sa druhá etapa rozhodovala na záverečnom stúpaní, ktoré narobilo celkom slušné rozdiely. Dominátorom bol opäť Dán Magnus Nielsen (Cult Energy), Čech Karel Hník (Etixx) skončil znova druhý, tentoraz so stratou ôsmich sekúnd.
 
Zo Slovákov sa najviac darilo Marekovi Čaneckému, ktorý prišiel do cieľa so stratou 28 sekúnd na 14. mieste. Ostatným sa nedarilo. Tybor stratil 1:13, Daško sympatických 1:29, ale ostatní už výraznejšie stratili. Kováč na štart nenastúpil.
 
Nielsen sa celkovo dokázal odpútať od konkurencie. Druhý Hník stráca 22 sekúnd. Z našich je najvyššie Marek Čanecký na 15. mieste so stratou 1:08. Tybor je až na konci piatej desiatky.
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY:
1. vlajka NIELSEN Magnus CULT ENERGY 3h 42' 42''
2. vlajka HNÍK Karel ETIXX - IHNED + 00' 08''
3. vlajka GROSCHARTNER Felix GOURMETFEIN SIMPLON + 00' 08''
14. vlajka ČANECKÝ Marek AMPLATZ - BMC + 00' 28''
53. vlajka TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN - TREK + 01' 13''
62. vlajka DAŠKO Mário DUKLA TRENČÍN - TREK + 01' 29''
vlajka ostatní Slováci DUKLA TN + EPIC JANOM straty
DNS vlajka KOVÁČ Maroš DUKLA TRENČÍN - TREK nenastúpil
 
 
zvlnená ciel rovina Umag > Labin 158 km v.: Nielsen
 
Prvá etapa mala zvlnený charakter s prudkým záverečným stúpaním, ktoré ukázalo dvanásť pretekárov so silami újsť balíku.  Zvíťazil mladý Dán Magnus Nielsen (Cult Energy), ktorý už pozná aj to ako chutí celková Top 10 na prestížnych pretekoch Okolo Dánska. Štyri sekundy za ním prišiel do cieľa 22-ročný Čech Karel Hník z Etixxu-iHned. Rakúšan Patrick Konrad z Gourmetfeinu uzavrel najlepšiu trojku.
 
S malými stratami prichádzali do cieľa ďalší ľudia a od trinásteho miesta veľmi natiahnutý 78-členný pelotón, ktorý prechádzal páskou takmer trištvrte minúty, ale rozhodcovský zbor mu pripísal rovnakú stratu 19-tich sekúnd. Hneď na pätnástej pozícii finišoval Marek Čanecký (Amplatz-BMC). Nezaprela sa dvojica Patrik Tybor (23.) a Maroš Kováč (49.). Z U23 mali najviac síl Filip Taragel (77.) a Ľuboš Malovec (87.). Ostatní mladíci prišli do cieľa s väčšími stratami.
 
Celkové poradie je kvôli prológu nadelené po sekundičkách. Vedie Nielsen, ktorému vyšiel aj štvrtok. Mugerli je druhý so stratou desiatich sekúnd. Z našich je najvyššie 29. Tybor so stratou 29 sekúnd. Kováč s Čaneckým strácajú tridsať a sú vo štvrtej desiatke.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka NIELSEN Magnus CULT ENERGY
2. vlajka HNÍK Karel ETIXX - IHNED + 00' 04''
3. vlajka KONRAD Patrick GOURMETFEIN SIMPLON + 00' 04''
vlajka ČANECKÝ, TYBOR, KOVÁČ, TARAGEL, MALOVEC + 00' 19''
vlajka ostatní Slováci DUKLA TN + EPIC JANOM straty
 
 
indiv. čas. ciel rovina Umag > Umag 1,85 km v.: Muhlberger
 
V dobre známom Umagu odštartovali preteky kratučkým prológom na 1850 metrov. Naši mladíci dlhodobo nepatria medzi najlepších v časovkárskom remesle. Jazda nevyšla úplne podľa predstáv ani Marošovi Kováčovi, takže nikto sa výraznejšie nepresadil.
Zvíťazil Rakúšan Gregor Muhlberger (Tirol Cycling Team), ktorý technickú trať plnú zákrut zvládol za dve minúty a tri sekundy. Minútu zaostal Rus Andrej Sazanov aj suverén úvodu sezóny Matej Mugerli z Adria Mobil.

Z našich skončili najvyššie pretekári trenčianskej Dukly, ktorí majú najviac skúseností, teda Patrik Tybor (42. +5sek) a Maroš Kováč (48. +6sek). Šesť sekúnd dlhšie ako Muhlbergerovi trvala jazda aj Marekovi Čaneckému (61. +6sek). Ostatných desať Slovákov s vekovým priemerom 19 rokov skončilo nižšie.

 
V piatok je na programe prvá etapa, ktorá sa jazdí každý rok a v závere je pripravené krátke prudké stúpanie. To by malo vyhovovať najmä Patrikovi Tyborovi a Marekovi Čaneckému, slovenským mini Rodríguezovcom, ktorí paradoxne majú viac ako 180 cm.
 
 
VÝSLEDKY PROLÓGU
1. vlajka MUHLBERGER Gregor TIROL CYCLING TEAM 02' 03''
2. vlajka SAZANOV Andrej RUSSIAN HELICOPTERS + 00' 01''
3. vlajka MUGERLI Matej ADRIA MOBIL + 00' 01''
vlajka 13 Slovákov malé straty
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop