Sezónu naplno rozbehli aj ženy, v Česku najlepšia Keseg Števková

5.5.2014, 09:41 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Časy, kedy ženská reprezentácia s Ľudovítom Pavelom bojovala o najvyššie priečky na Giro d'Italia a iných prestížnych pretekoch, sú už dávnou minulosťou a posledné roky reprezentácia nežného pohlavia takmer vôbec neexistovala. Jediným podujatím UCI, kam naše ženy cestovali vďaka ústretovosti organizátorov, boli etapové preteky Gracia Orlova (2.2) v Česku. Ak sa zozbierali štyri, teda minimálny počet potrebný na štart.
 
Výkonný výbor Slovenského zväzu cyklistiky tento rok obnovil funkciu reprezentačného trénera. Stal sa ním hlavný tréner ŽP Šport, a.s. Peter Medveď. Pod jeho vedením by mali ženy absolvovať viac pretekov v zahraničí a mladé cyklistky, ktoré by sa chceli dostať do reprezentácie, by to malo motivovať.
 
Práve Gracia Orlova odštartovala túto sezónu a k našim západným susedom cestovalo päťčlenné družstvo. Janka Keseg Števková (3x účastníčka OH v MTB, OUTSITERZ NOVATEC), Tereza Medveďová (juniorská majsterka SR, 6. na MS, ŽP Šport, a.s.), Karin Bäumlová (Miss 2011, CK D3-RACE TEAM Bratislava), Lívia Hanesová (Miss 2012, CK Banská Bystrica) a Ľubica Ďaďová (Miss 2013, OUTSITERZ NOVATEC). Ak sa nemýlime, pre Bäumlovú a Ďaďovú to boli prvé preteky UCI. Pôvodne mala štartovať aj aktuálna majsterka SR Monika Kadlecová (CK EPIC Dohňany), no tesne pred pretekmi ochorela.
 
Tento ročník pozostával z kratučkého prológu a troch etáp od 1. do 4. mája. Všetky etapy sa končili stúpaním. S časovkou máme rovnaký problém ako u mužov. Ženy ju jazdia ešte menej, lepšie povedané vôbec. Výsledok Terezy Medveďovej presne v polovici výsledkovej listiny prológu na 2,2 km bol potešujúci.
 
Prvá etapa bola rýchla, bez väčších kopcov, no dojazd bol prudkou stenou po kockách. V pelotóne sa do záveru udržala dvojica Števková - Medveďová, Ďaďová a Hanesová prišli do cieľa so stratou sedem, resp. desať minút. Bäumlová nestihla limit a do ďalšieho dňa už nemohla nastúpiť. Záverečné stúpanie lepšie zvládla Keseg Števková na krásnom 21. mieste so stratou 24 sekúnd. Najmladšia účastníčka pretekov nehrala prvé husle a finišovala v závere pelotónu.
 
V sobotu prišla na rad ťažká kopcovitá etapa, ktorá rozdelila balík už okolo dvadsiateho kilometra. Z našich ostali vpredu Števková a prekvapujúco Ďaďová. Na vrchole prvého väčšieho kopca bola teplota iba tesne nad nulou a veľká hmla. V ďalšom priebehu pršalo. Pod posledný cieľový kopec prišla 44-členná skupina aj s našou najlepšou bikerkou Keseg Števkovou. Pretekárka, ktorá vlaňajšiu sezónu vynechala kvôli materským povinnostiam, prišla na 36. mieste s minútovou stratou na víťazku. Ďaďová napokon stratila trinásť minút, Medveďová s Hanesovou prišli pod kopec v grupette s polhodinovou stratou.
 
Do poslednej etapy šlo prvých dvadsať cyklistiek so stratou do jednej minúty v GC, čo je na týchto kopcovitých pretekoch netypické, takže sa očakával tvrdý boj. Úniky ostali v štádiu pokusu a opäť rozhodol posledný kopec. Pod neho opäť prišli z našich najskúsenejšia a najmladšia pretekárka. Keseg Števková vyšla hore v piatej desiatke, víťazka ankety Talent roka 2013 nabrala dvojminútové manko. Missky z rokov 2012 a 2013 do cieľa statočne prišli, no už skôr uzatvárali výsledkovú listinu deväťdesiatky šťastlivkýň, ktoré dorazili do cieľa celých pretekov.
 
Preteky vyhrala Poľka Paulina Brzezna, ale asi to nemá zmysel ďalej rozvádzať. Tie úplne najväčšie hviezdy ženskej cyklistiky do Čiech už posledné roky nejazdia. Z našich bola najlepšia Janka Keseg Števková, ktorá bezosporu predviedla pekný výkon a udržala sa v prestížnom pelotóne dám z viac ako dvadsiatich krajín a všetkých kontinentov. Celkovo obsadila 32. miesto so stratou 2:07. Ostatné Slovenky skončili v druhej polovici celkového poradia. Nebyť ťažkej chladnej druhej etapy, aj Tereza Medveďová by sa všetky tri dni udržala v pelotóne. U Ďaďovej s Hanesovou a koniec-koncov aj Bäumlovou si musíme uvedomiť fakt, že amatérky bojovali v profesionálnom pelotóne. Akoby napríklad muži cyklisti CK BB alebo epic janom greenway štartovali na pretekoch 2.HC - Okolo Belgicka, Rakúska, Turecka a pod.
 
Lívia Hanesová (CK Banská Bystrica): "Osobne považujem za úspech to, že sme štyri vôbec dokončili profesionálne preteky. Ostatné cyklistky za to berú plat a nemusia chodiť každý deň do práce. Dokonca ani všetky náklady nám nehradil zväz. Ten podporuje iba juniorky a pretekárky do 23 rokov, tie ale nemáme. Je výborné, že sa dal národný tím dokopy, najmä kvôli skúsenostiam, ktoré môže zbierať Tereza. Myslím, že bola jedinou juniorkou na štarte. Už sa tešíme do Ruska, kde budú mladé baby opäť môcť súťažiť medzi najlepšími ženami."
 
Ženskú reprezentáciu čaká ešte v tomto mesiaci Rusko. 20. mája nastúpia na jednorazovku Grand Prix of Maykop (1.2) a potom sa presunú na Tour of Adygeya (22-25. mája). Ani na jednom podujatí ešte nikdy neštartovali. Zloženie tímu by malo byť nasledovné: Lívia Hanesová, Karin Bäumlová a juniorky Tereza Medveďová, Ivana Labajová (CK EPIC Dohňany).
 
 
 gracia-orlova-hanesova-medvedova
Lívia Hanesová a Teraza Medveďová pred štartom prvej etapy Gracia Orlova 2014
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop