Szlakiem Grodów Piastowskich: Jurčo najlepší z našich v časovke

9.5.2014, 21:38 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Szlakiem Grodów Piastowskich je tradičné májové podujatie vyššej 1. kategórie UCI, kde sa stretáva poľská elita s najlepšími kontinentálnymi tímami Európy. Nevieme, či organizátori pozývali aj profesionálne kontinentálne celky či Pro tímy, ale na štartovej listine je iba CCC Polsat. Celkovo je nastúpilo iba 17 tímov, no po osem pretekárov. 
 
Preteky majú jednu kopcovitú a rovinatú etapu, plus individuálnu časovku na 30 km. Celkovo 348 kilometrov. Dukla Trenčín Trek sem prišla so zostavou Broniš, Kováč, Tybor, Jurčo, Mahďar a Taragel. Nie je to veľmi šťastá zostava, pretože Broniš s Taragelom neboli zdravotne v poriadku, ale museli štartovať kvôli minimálnej kvôte šiestich štartujúcich. Ján Valach v našom telefonickom rozhovore v utorok vylúčil štart Bašku s Daškom, ktorí dokončili Kuriérov a potrebujú čas na regeneráciu po náročnej prvej časti sezóny.
 
 
invid. čas. ciel rovina Polkowice > Polkowice 30,2 km V: Schumacher
 
Časovka priniesla triumf najväčšej hviezde podujatia, víťazovi viacerých etáp na Grand Tours, no zároveň dopingovému hriešnikovi Stefanovi Schumacherovi. Jazdec vo farbách Christina Watches prešiel tridsať kilometrov za 38:31, no najlepší čas mu nebol nič platný v celkovom zúčtovaní, pretože Nemec nefiguroval v tom 21-člennom súbore jazdcov, ktorí prišli v prvej etape do cieľa pred pelotónom. Tam však bol dnes druhý Mateusz Taciak z CCC Polsat. Jediný poľský prokontinentálny tím sa radoval priamo doma v Polkowiciach z celkového víťazstva. Celkové druhé miesto Mareka Rutkiewicza dokumentuje silu tohto tímu.
 
V dnešnom súboji s chronometrom podal veľmi slušný výkon Matej Jurčo. Viacnásobný účastník MS v časovke potvrdil svoje kvality 19. miestom so stratou 1:39 na Schumachera. Slušný výkon podal aj Patrik Tybor na 30. pozícii, čo je pre Dubničana jedno z najlepších umiestnení na UCI pretekoch v časovke.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. vlajka SCHUMACHER Stefan CHRISTINA WATCHES - KUMA 4h 02' 18''
2. vlajka TACIAK Mateusz CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 03''
3. vlajka POLITT Nils TEAM STÖLTING + 00' 11''
19. vlajka JURČO Matej DUKLA TRENČÍN - TREK + 01' 39''
30. vlajka TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN - TREK + 02' 00''
44. vlajka KOVÁČ Maroš DUKLA TRENČÍN - TREK + 02' 31''
76. vlajka MAHĎAR Martin DUKLA TRENČÍN - TREK + 04' 25''
 
 
 
rovinatá ciel rovina Złotoryja > Polkowice 161,7 km víťaz: Andersen
 
Druhý deň pretekov mal rovinatý charakter a hoci to skúšalo mnoho ľudí, všetko vyvrcholilo špurtom. Škoda, pretože v jednej zo skupín sa ukázal aj Matej Jurčo. Víťazstvo získal Dán Asbjörn Andersen z tímu Christina Watches. Na 22-ročný talent nestačila poľsko-nemecká dvojica Laton - Bauhaus. Naši prišli do cieľa v pelotóne. Do špurtu sa nenatlačili.
 
Grega Bole z Vini Fantini ostal na čele celkovej klasifikácie. Kompletne ostáva v platnosti včerajšok. Zajtra čaká štartujúcich individuálna časovka na tridsať kilometrov, ktorá rozhodne. Šancu celkovo vyhrať má 21 jazdcov.
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka ANDERSEN Asbjörn VINI FANTINI - NIPPO 3h 46' 32''
2. vlajka LATON Eryk BDC MARCPOL + 00' 00''
3. vlajka BAUHAUS Phil TEAM STÖLTING + 00' 00''
vlajka KOVÁČ, TYBOR, JURČO, MAHĎAR + 00' 00''
 
 
 
kopcovitá ciel rovina Swidnica > Dzierzoniow 156,7 km víťaz: Bole
 
Najnáročnejšia etapa na juhozápade Poľska priniesla skoré odstúpenie polochorľavej dvojice Broniš - Taragel a v pretekoch ostali štyria Dukláci proti osemčlenným družstvám. Tu sa pekne ukázalo, aké problémy vie narobiť malý počet jazdcov v tíme, ktorých v tejto sezóne Dukla má.
 
Etapa mala klasický kopcovtý vývoj. Najprv bol vpredu klasický únik, ktorý pelotón zlikvidoval a horské výstupy hlavné pole delili. Pod kopcom Jugowska (tretí od cieľa) bol ešte balík početný aj s Kováčom, Tyborom a Mahďarom. Tam sa na 120. kilometri vytvorila rozhodujúca 23-členná unikajúca skupina. Boli tam zástupcovia všetkých dôležitých tímov, takže za nimi už nebol dostatok vôle robiť s tým niečo. Navyše, ostalo tam iba tridsať ľudí, už bez Mahďara, takže strata začala narastať.
 
Čelná partia sa rozdelila na poslednom stúpaní Walimska, odkiaľ sa spustili do cieľa. Vpredu ostalo osem ľudí. Boli tam známe mená ako Davide Rebelin, Grega Bole, Marek Rutkiewicz, Mateusz Taciak či mladý Jan Hirt. V cieľovom Dzierzoniowe sa špurtovalo a tam bol jasný favorit. Grega Bole (Vini Fantini -  Nippo), dlhoročný protourový jazdec, súperom nedal šancu a vyhral jasne.
 
Spomínali sme, že Dukláci v únikoch chýbali. Tybor s Kováčom prišli do cieľa so stratou piatch minút v pozostatku pelotónu. Mahďar stratil jedenásť minút, Jurčo prišiel v grupette.
 
Víťaz GP Plouay z roku 2011 si teda obliekol dres lídra. Slováci sem s ambíciami na celkové poradie nešli, keďže preteky v nedeľu uzavrie dlhá časovka. O úspech by sa mohli pokúsiť zajtra. Či už po úniku, alebo Maroš Kováč aj po špurte.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka BOLE Grega VINI FANTINI - NIPPO 4h 02' 18''
2. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 00''
3. vlajka BENETSEDER Josef TIROL CYCLING TEAM + 00' 00''
33. vlajka TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN - TREK + 05' 00''
34. vlajka KOVÁČ Maroš DUKLA TRENČÍN - TREK + 05' 00''
56. vlajka MAHĎAR Martin DUKLA TRENČÍN - TREK + 11' 01''
101. vlajka JURČO Matej DUKLA TRENČÍN - TREK + 17' 09''
DNF vlajka BRONIŠ, TARAGEL DUKLA TRENČÍN - TREK odstúpenie
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop