Posledný víkend sme mali v akcii ženy aj juniorov

25.5.2014, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Reprezentácia žien vo svojej premiérovej sezóne tento týždeň pokračovala jednorazovkou a etapovými pretekmi v Rusku. Na juhozápad Ruskej federácie cestovala štvorica Lívia Hanesová, Karin Bäumlová a juniorky Tereza Medveďová s Ivanou Labajovou. Pre Ivanu to bola premiéra na pretekoch UCI medzi elitnými ženami.
 
V utorok absolvovalo toto kvarteto Grand Prix Majkop. V hlavnom meste Adygejska prišli do cieľa Medveďová s Hanesovou v pelotóne bez straty, Bäumlová za hlavnou skupinou, Labajová nedokončila. Medveďová sa chcela zapojiť do špurtu, no musela zabrzdiť kvôli pádu pár stovák metrov pred cieľom.
 
Od štvrtka do nedele bol na programe etapák. Začala to časovka a potom nasledovali tri klasické etapy. Na úvod to bolo desať kilometrov proti chronometru do kopca. Naše skončili až v druhej polovici výsledkovej listiny plnej Rusiek a ďalších pretekárok z krajín východne od našich hraníc. Najlepšia bola Hanesová na 43. mieste a stratou 4:14. Labajová skončila posledná so stratou deviatich minút. Bola chorá, no musela štartovať, aby náš tím nediskvalifikovali. Muselo to byť veľké trápenie.
 
V druhej etape sa pelotón rozdelil na prvočinitele kvôli záverečnému kopcu. Z 59-členného štartového poľa obstála najlepšie Tereza Medveďová so stratou 5:47 na 37. mieste. V predposlednej najľahšej etape víťazka ankety Talent roka 2013 nestratila nič, Hanesová s Bäumlovou málo. Labajová na antibiotikách už v pretekoch nepokračovala.
 
Ani v nedeľu to našim ženám nesadlo a pripísali si veľké straty. Ešte nikdy nezažili "drapanie sa" do nadmorskej výšky 1600 metrov. Bäumlová dokonca spadla. Okrem Labajovej však ostatné Slovenky preteky dokončili, takže snáď tieto skúsenosti zúročia v budúcnosti. Na celkovom 40. mieste klasifikovali Terezu Medveďovú.
 
 
 
 

 
 
Posledné dva májové týždne sú najchudobnejšie na elitných slovenských pretekárov v akcii. Okrem žien sa to ale snažili vynahradiť tiež juniori. Tí absolvovali druhé preteky Nations cupu vo západofrancúzskom departemente Morbihan. Milan Novosad vzal šestku Bellan, Zverko, Strmiska, Kniha, Baška a Kvietok.
 
Už prvé mesiace sezóny naznačili, ktorí chlapci by nás mali reprezentovať na septembrových MS v Ponferrade. Juraj Bellan si udržiava postupný rast z minulej sezóny a do tempa sa opäť začína dostávať David Zverko, ktorý druhú polovicu vlaňajšej sezóny vynechal. Tento víkend možno ukázal tretieho do partie. Darilo sa Andrejovi Trmiskovi jazdiacemu za TJ Favorit Brno.
 
V sobotu 24. mája bola na programe rovinatá prvá etapa na 97 kilometrov. V pelotóne sa až do cieľa udržalo 65 z 94 jazdcov. Z našich tam boli, žiaľ, iba Bellan so Zverkom. Strmiska stratil kvôli pádu 42 sekúnd, ostatní chlapci viac.
 
Nedeľa bola rozdelená na dopoludňajšiu časovku a popoludňajšiu klasickú etapu. Na 7200 metroch sa výnimočne darilo Davidovi Zverkovi. Jazdec MŠK CK Žiar nad Hronom si spomenul ešte na svoje kadetské časy, kedy ako jediný Slovák za dlhé roky dokázal konkurovať medzinárodnej konkurencii v boji s časom. Včera to potvrdil siedmym najrýchlejším časom. Stratil 29 sekúnd na víťazného Blikru z Nórska. Ostatní Slováci sa nepresadili. Bellan mal problémy s defektom.
 
Po časovke sa teda dostal Zverko na šieste miesto v celkovom poradí. 106-kilometrová porcia na záver však Zverkovi nesadla. Neudržal sa v pelotóne. Podľa najnovších informácií mal problém s kolenom. V hlavnej skupine vydržala trojica Bellan, Baška, Strmiska. Jazdec tímu Firefly Bellan sa pokúšal o únik, no bol jediný, a tak ho na protivetre dostihli. Kniha s Kvietkom spadli.
 
Celkovo skončil najvyššie Bellan na 51. mieste iba so svojím mankom z časovky.
 
Vidíme, že kvôli individuálnej disciplíne idú naši pretekári v každom podujatí výrazne dole, no tento víkend svitla nádej, že by to mohol Zverko zmeniť.
 
Juniorskú reprezentáciu budeme ďalej sledovať. Vrchol ich formy by mal prísť na kontinentálnom šampionáte v polovici júla.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop