Okolo Slovenska a 25 domácich pretekárov. Tu sú ich ciele a ambície

2.6.2014, 07:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Už 58 rokov má Slovensko svoju Tour a aby sa čo najviac podobala najslávnejším pretekom, oficiálny názov je francúzsky, teda Tour de Slovaquie. Podujatie je súčasťou európskeho kalendára UCI a má tradičnú kategóriu 2.2, ktorá je v stredoeurópskych podmienkach vyhovujúca. Kvalita štartového poľa je slušná a zároveň sa dokážu presadiť aj slovenskí pretekári.
 
Na štart sa chystá 23 tímov a viac ako 130 pretekárov. Medzi nimi budú dvadsiati piati Slováci rozdelení do štyroch slovenských a jedného rakúskeho družstva. Každý do pretekov vstupuje s inými ambíciami, cieľmi či očakávaniami. Postupne si ich predstavme.
 
 
Dukla sa pokúsi vyhrať etapu a bodovať aj celkovo
 
Náš najlepší tím nastupuje v najsilnejšej možnej zostave. Eliťáci Kováč, Tybor, Jurčo, Mahďar a dvadsať trojkári Baška, Malovec. Všetci sú zdravotne v poriadku. Maroš Kováč obhajuje vlaňajšie tretie miesto celkovo, keďže pelotónu v 1. etape ušiel dvojčlenný únik. "Podľa môjho názoru budú rozhodovať únik, vietor a tímová časovka. K tej sa radšej vyjadrovať nebudem. Je nevýhodou pre všetkých domácich cyklistov... Formu nemám takú ako vlani, na jar sme mali
Dukla Trenčín Trek
1977 Maroš Kováč
1984 Matej Jurčo
1987 Patrik Tybor
1989 Martin Mahďar
1994 Erik Baška
1994 Ľuboš Malovec
veľmi málo štartov, ale uvidíme, budeme bojovať. Najťažšia etapa bude druhá,"
povedal nám Kováč, ktorý má zo súčasnej štartovej listiny na Okolo Slovenska jasne najviac štartov. Vyhrať tieto preteky sa neúspešne usiluje už dvanásť rokov.
 
Vyhrať etapu, celkové umiestnenie do desiateho miesta a medzi tímami do tretieho. To sú podľa Jána Valacha minimálne ciele v tomto týždni. Bývalý víťaz pretekov z roku 1996 vsádza na vyrovnanosť svojho celku. "Máme šiestich dobre pripravených pretekárov s vysokou výkonnosťou. Každý deň budeme útočiť. Určite rozhodne nejaký únik a my tam niekoho musíme mať. Časovku družstiev sme trénovali už na Malorke. Na východ sme cestovali v nedeľu, takže dnes si prezrieme trať a absolvujeme dobrý tréning. Nám by vyhovovali časovkárske špeciály, pretože ich máme k dispozícii. Na klasických bicykloch máme tiež špičkové vybavenie aj kolesá, ale iba maximálne päťcentimetrové ráfiky, takže niektoré tímy budú mať určite výhodu." V Dukle kopce 58. ročníka nepovažujú za rozdielové.
 
 
Chlapci z Dohnian v tímovej časovke na UCI pretekoch ešte neštartovali
 
Zverenci Martina Rišku sa tiež netešia z časovky družstiev. Aj preto nevidia reálne šance v celkovom poradí. Pokúsia sa zabojovať v etapách. Na poslednú chvíľu ochorel
epic janom greenway
1993 Ján Chalupčík
1993 Robert Málik
1994 Juraj Lajcha
1994 Juraj Kováčik
1994 Matej Krajíček
1995 Martin Dubeň
Milan Holomek, takže stratili dôležitú súčasť tímu do špurtov.
 
"Uvidíme ako dopadne tímová časovka, ktorú si pôjdeme zatrénovať zajtra ráno. Na elitných pretekoch sme ju ešte nikdy nejazdili, takže presne nevieme, čo máme čakať. Ale zázraky určite nie. Potom sa vždy budeme sústrediť na konkrétnu etapu a verím v umiestnenie medzi najlepšou desiatkou niektorého dňa. Náročnosť jednotlivých etáp by mala postupne klesať," predstavil svoje vízie ďalší mnohonásobný účastník pretekov Martin Riška.
 
 
Banskobystričania bez veľkých očí aj najlepšieho pretekára
 
Pre kolíziu termínov s Majstrovstvami Európy v horskej cyklistike bude chýbať CK Banská Bystrica Martin Haring, ktorý cestuje do nemeckého St. Wendelu. Charakteristika cieľov a šancí
CK Banská Bystrica
1982 Rudolf Rusina
1983 Miroslav Debnár
1985 Roman Zrelica
1985 Lukáš Bátora
1987 Jozef Palčák
1995 Tomáš Harag
Stredoslovákov v podaní manažéra tímu a obľúbeného cyklistického komentátora Martina Fraňa je komplexná a vyčerpávajúca: "Okolo Slovenska je jedno z najťažších a najlepšie obsadených podujatí v tejto kategórii v Európe. V celkovom poradí si určite nerobíme veľké oči. Nepatríme medzi favoritov a sme najmenší kontinentálny tím na štarte, no určite zabojujeme o nejaký čiastkový výsledok. Sme síce aktuálnymi majstrami Slovenska v časovke družstiev, no časovka bez použitia akéhokoľvek špeciálneho časovkárskeho náradia je špecifická. Do poradia môže ľahko zasiahnuť aj zmena počasia počas pretekov, vidíme, že momentálne je veľmi nestále. Zima a silný vietor môžu zamiešať kartami. Už pred štartom trochu laborujeme so zdravotným stavom viacerých pretekárov. Uvidíme, čo nakoniec preteky prinesú."
 
Zaujímavosťou Fraňovcov je to, že družstvo povedie z pozície športového riaditeľa Belgičan Fred Blankers, ktorý ich v minulosti viedol už na viacerých podujatiach najmä v rámci afrického kontinentu.
 
 
Štvrtým domácim celkom zaujímavý Mix tím zo Západného Slovenska
 
Organizátori sa rozhodli pozvať na preteky ešte jedno družstvo. To sa vytvorilo z borcov, ktorí nejazdia v kontinentálnych manšaftoch. Je to teda výber najlepších z popredných slovenských klubov. Po dohode s členmi komisie cestnej cyklistiky dostal poverenie zostaviť tento tím Andrej Čížik z PŠK REPROGAS.
 
Lídrami tímu mali byť pôvodne Ondrej Glajza a Matej Vyšňa zo Stevensu Znojmo. Glajza napokon účasť odriekol, pretože pre cyklokrosára v prvej sezóne na ceste by boli po dlhej
Mix tím Západ SR
1977 Marián Stančík
1990 Martin Wachs
1992 Johann Schwabik
1992 Jaroslav Chalás
1993 Kamil Juhaniak
1993 Michal Predajňa
 jari preteky prílš náročné. Zvolil radšej kratší Závod míru U23, kde sa únava jasne prejavila. Vyšňu čakajú v tomto týždni štátnice a obhajoba záverečnej práce. Účasť odmietal s boľavým srdcom.
 
Mix tím je mladý. Traja dvadsať trojkári pôjdu takéto ťažké preteky prvý raz. Ciele tímu sú skromné. Podľa Čížika môžu chalani iba prekvapiť. Je to šanca ukázať sa. Nevýhodou tohto družstva je nezohratosť pre tímovú časovku. Čokoľvek iné ako posledné miesto bude pozitívnym prekvapením. Náročná druhá etapa zasa preverí prípravu tejto šestky a ukáže, či sú schopní pretekať s kontinentálnymi celkami.
 
"Spolieham sa na Schwabika, ktorý má výkonnosť a už aj skúsenosti. Juhaniak s Predajňom sú v tomto výbere pre svoju rýchlosť, ktorú ukazovali v Slovenskom pohári. Mladý tím som doplnil Mariánom Stančíkom, ktorý vie chalanov povzbudiť a usmerniť. Som rád, že si vybraní pretekári budú môcť skúsiť preteky takejto kategórie. Naše klubové tímy nie sú v pozícii, aby dostali možnosť ísť etapové UCI podujatie v zahraničí. Verím, že to chalanov motivuje na sebe čo najviac pracovať," zhrnul svoj postoj Andrej Čížik.
 
 
Čanecký s úspešným testom na Tchibo cupe
 
Forma cyklistov rakúskeho Amplatz-BMC má vrcholiť presne o mesiac na pretekoch Okolo Rakúska (2.HC) a hoci niektorí pretekári už mimo poradia budú brať naše preteky ako kvalitný tréning, Marek Čanecký ale chce ísť naplno. Banskobystričan zajazdil na nedeľňajších pretekoch G.P. Südkärnten (UCI, 1.2) v Rakúsku solídne 15. miesto pri podobnej konkurencii, aká ho čaká tento týdžeň.
 
"Uspieť na týchto pretekoch patrí medzi moje najväčšie sny. To by ale znamenalo prelomiť smolu, ktorá ma tu každý rok prenasleduje. Som zvedavý, ako sa preteky vyvinú po tímovej časovke. Určite ju pôjdeme naplno. Mojím cieľom je dostať sa na pódium v etape a ak to bude možné, zabojovať aj v celkovom poradí. Tím je ochotný pomôcť mi ako sa len bude dať, aj keď tieto preteky sú o šťastí na ten správny únik, kde často pomoc kolegov nemáte ako uplatniť, keďže tam nie sú," myslí si Čanecký.
 
 
O čo bojujú cyklisti v týchto pretekoch
UCI body celkové poradie: 40-30-16-12-10-8-6-3
UCI body etapy: 8-5-2
UCI body vedúci pretekár: 4
ŽLTÝ DRES: súťaž jednotlivcov podľa dosiahnutého času
BIELY DRES S MODRÝMI BODKAMI: bodovacia súťaž (prémie 3-2-1, cieľ 10 až 1 bod)
BIELY DRES S ČERVENÝMI BODKAMI: vrchárska súťaž (na každej prémii 4-2-1 bod)
SÚŤAŽ DRUŽSTIEV: v cieli každej etapy časy prvých troch pretekárov
BIELY DRES: súťaž do 23 rokov (1992 a mladší)
BIELO-MODRO-ČERVENÝ DRES: najlepší Slovák v celkovej klasifikácii
BONIFIKÁCIE: 3-2-1 sekunda na šprintérskej prémii, 10-6-4 v cieli 2-5. etapy
CELKOVÉ PRIZE MONEY 18 140 € (celkový víťaz 2000 €, víťaz etapy 725 € ...)

 

 

Všetkým Slovákom na pretekoch držíme palce a veríme, že ich výkony a aj našu prácu bude mať kto sledovať, pretože naše štatistiky jasne hovoria o tom, že čitateľov niekoľko násobne viac zaujíma World Tour (aj bez Sagana) než slovenská kontinentálna cyklistika.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop