Peter Sagan v úlohe najväčšieho favorita na Tour of Flanders

30.3.2013, 16:00 | Sprav. z pretekov - staršie | Tomáš Šandor

Dokáže Peter Sagan naplniť predpoklady a poraziť dvoch nestarnúcich matadorov Fabiana CancellaruToma Boonena? Táto otázka asi najviac rezonuje v cyklistickom svete pred blížiacim sa vrcholom belgickej klasikárskej jari Ronde van Vlaanderen. Športová forma z posledných týždňov hovorí jednoznačné ÁNO pre Sagana! Riaditeľ tímu Cannondale Stefano Zanatta však upokojil situáciu, keď povedal, že Sagan jazdí vždy dobre, no stále potrebuje získavať skúsenosti. My sa však tešíme z toho, že títo dvaja superklasikári musia už niekoľko dní chystať plány, ako zdolať slovenského Terminátora.

 

Organizátori minuloročnú trasu pretekov zmenili len minimálne napriek mnohým protestom, keď z itinerára vypadli dve záverečné ikonické stúpania Muur van Geraardsbergen a Bosberg, ktoré nahradila nová kľúčová dvojica Oude KwaremontPatersberg. Na trati dlhej 256 kilometrov na jazdcov čaká sedem úsekov na kockách a 17 bergov, pričom niektoré z nich sú tiež vydláždené. Rozhodujúca fáza pretekov príde na 180. kilometri, keď cyklisti absolvujú tri okruhy, počas ktorých až trikrát prekonajú spomínanú dvojicu Kwaremont - Patersberg. Na posledných sedemdesiat kilometrov je pripravených desať stúpaní, takže ak niekto zaváha čo i len na jednom z nich, jeho šanca na víťazstvo sa poriadne zmenší. Posledný prejazd Patersbergom je 14 kilometrov pred cieľom.       

    

flandry-chlapecNajväčším favoritom na Okolo Flámska je Peter Sagan. Všetko tohtoročné úsilie zázračného mladíka bolo podriadené jedinému cieľu: ovládnuť Flámsko! "Toto je jeden z mojich cieľov v sezóne. Už od zimnej prípravy trénujem na tieto preteky. Keď som bol mladší, sledoval som Tour of Flanders v televízií. Teraz som tu a páči sa mi atmosféra, ktorá tu panuje a všetky veci okolo toho.“ Päť víťazných etáp, úspech na G.P. Camaiore a Gent - Wevelgem, dve druhé miesta na Miláno - San Remo a E3 Harelbeke potvrdzujú oprávnenosť ambícií. Víťazstvom na Gent - Wevelgem prelomil zakliatie "len" pódiových umiestnení na veľkých klasikách a zdvihol si sebavedomie. V šiestej etape na Tirreno - Adriatico predviedol obrovskú silu na brutálnom stúpaní Sant’Elpidio a Mare a všetkým ukázal, kto je momentálne najlepší na krátkych, ale strmých kopcoch. Peter Sagan je skutočne pripravený ukoristiť svoj prvý monument v kariére.

 

Jeho najväčším konkurentom bude Fabian Cancellara. Skúsený Švajčiar predviedol na prvom vrchole sezóny agresívnu jazdu pri výstupe na Poggio a skvelým útokom na Kwaremonte triumfoval na E3 Harelbeke, čo ho automaticky zaradilo medzi najväčších favoritov. "Budeme hrať svojimi kartami, máme vlastnú predstavu o kontrole pretekov a, samozrejme, piatkové víťazstvo nám zdvihlo sebavedomie, ktoré sme potrebovali, aby sme boli skutočne na vrchole. Verím môjmu tímu, že budeme pripravení predviesť svoj najlepší výkon. Veľkou oporou mu bude tímový kolega a dvojnásobný víťaz týchto pretekov Stijn Devolder. Podľa mnohých odborníkov bude scenár takýto: Cancellara útočí. Ak Sagan udrží jeho nástup, vyhrá. Ak nie, zvíťazí Spartakus a zaknihuje druhý triumf na Okolo Flámska. Lenže obidvaja si musia dať veľký pozor, lebo Miláno - San Remo im ukázalo výstražný prst, že ak sa navzájom prehnane strážia, môže sa naskytnúť šanca pre niekoho iného.

 

Trojnásobný víťaz týchto pretekov Tom Boonen neprichádza do Flámska v takej oslnivej forme ako minulý rok, ale starý lišiak nemôže byť nikým podcenený, pretože on vie, ako Tour of Flanders vyhrať. Najmä keď bude mať k dispozícii skvelý tím. Mnohé zranenia narušili prípravu flandry-stupanie-koppenbergbelgického šampióna. "Urobil som veľký pokrok v posledných týždňoch a uvidíme v nedeľu, či to bude stačiť na dobrý výsledok, ale spravil som všetko, čo bolo v mojich silách, aby som sa sem dostal.“ Z toho dôvodu sa tím OPQS rozhodol rozložiť zodpovednosť aj na ďalších jazdcov - Sylvaina Chavanela Nikiho Terpstru. Najmä Chavanel má vynikajúcu formu, obhájil prvenstvo na Tri dni De Panne a v predchádzajúcich klasikách dokázal reagovať na Saganove nástupy, takže sa považuje za akéhosi čierneho koňa pretekov. Tom Boonen sa vyjadril aj na adresu Petra Sagana: "Je to veľmi nebezpečný chlapík, keď ho máte pri sebe vo finále. Je rýchly, dokáže prekonať stúpania a je takmer nemožné striasť sa ho na posledných dvoch kopcoch. Pravdepodobne bude najrýchlejší na Patersbergu.“

 

Pri pohľade na favoritov nesmieme zabúdať na tím Sky, ktorý tiež túži po úspechu na slávnej klasike. Zatiaľ sa im síce nevypláca špeciálna príprava pred jarnými vrcholmi sezóny, ale Okolo Flámska sú práve tie preteky, na ktoré sa výhradne sústredia. Dobrú formu ukázal v poslednom čase najmä Ian Stannard, ale všetko sa točí okolo lídra Gerainta Thomasa. "Cítim sa výborne, možno preto, že sa stopercentne sústredím len na jazdu. Mám dobrý pocit, pretože tréning nás výborne pripravil na poslednú hodinu nedeľňajších pretekov.“

 

BMC prichádza do Flámska bez Phillipa Gilberta, ktorý uprednostnil prípravu na ardénske klasiky. Lídrami tímu budú Thor Hushovd a Greg Van Avermaet, no na svoju šancu bude čakať aj Daniel Oss, ktorý sa vo výbornom svetle predstavil na Gent - Wevelgem. Minuloročné druhé miesto obhajuje Filippo Pozzato (Lampre-Merida), ktorý však doteraz nedosiahol žiadne dobré umiestnenie, no tento tridsaťdvaročný Talian vie v dôležitých okamihoch zabrať. Heinrich Haussler (IAM Cycling) našiel svoju stratenú výkonnosť a ani skúsený Luca Paolini (Kaťuša) nemusí zostať v ústraní. Takisto Edvald Boasson Hagen (Sky) je pripravený zobrať zodpovednosť na svoje plecia. Ale nás zaujíma jediné: vidieť ďalšie víťazného gesto Petra Sagana na cieľovej páske!

 
 
flandry-2012-profil
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop