EH v Baku: Zlato pre Sáncheza, z našich dokončil len Kolář

21.6.2015, 07:40 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Organizátori pripravili pre pretekárov zaujímavú trasu, ktorá bola s menšími kopčekmi vhodná pre útočných cyklistov, ale o víťazovi pretekov mohol rozhodnúť aj hromadný špurt. Zo slovenských zástupcov sa tu predstavili Michael Kolář, Erik Baška a Luboš Malovec.
 
Celý deň sa odohrával v meste Baku s dĺžkou 215,8 km, kde si jazdci museli poradiť aj s vysokými teplotami. Do prvého úniku sa dostalo až dvanásť cyklistov, ktorými boli Vasiljuk (Ukrajina), Smukulis (Lotyšsko), Gougeard (Francúzsko), Buts (Ukrajina), Boaro (Taliansko), Herrada (Španielsko), de Clerq (Belgicko), Tratnik (Slovinsko), Saramontins (Lotyšsko), Dunne (Írsko), Gradek (Poľsko) a Pellaud (Švajčiarsko).
 
Pelotón sa postavil k tomuto úniku klasickým spôsobom a pretekárom na čele daroval k dobru len 2:30. Čoskoro z vedúcej skupiny zaútočili Vasiljuk a Smukulis, ktorí si
31°C
vypracovali na čele 25-sekundový náskok, ale ostatní jazdci ich nenechali ujsť. Z vedúcej skupiny naopak vypadli Gradek a Tratnik. V polovici pretekov mali utečenci náskok tri minúty, všetci naši zástupcovia sa nachádzali v hlavnom balíku.
 
Na čele jazdili Smukulis, Saramontis, Herrada, Dunne, Buts, de Clerq, Gougeard a Boaro, ktorí dokázali zvýšiť svoj náskok na päť minút. Necelých sto kilometrov pred cieľom v pelotóne jazdilo len 75 borcov. V prvej časti pretekov sme videli mnohých cyklistov odstúpiť. Na jednom z kopčekov sa ukázal Tom Boonen a okresal zloženie hlavného balíka, medzi inými odtiaľ vypadli aj Erik Baška a Luboš Malovec. Dvojica slovenských jazdcov po tomto momente opustila preteky. Balík strácal 3:30, pred ním už jazdil Julian Alaphilippe, ktorý sa chcel dostať do vedúcej skupiny. 
 
Francúzsky pretekár sa vzdialil pelotónu na jednu minútu, ale do čelnej skupiny to mal stále ďaleko. V balíku držala tempo talianska reprezentácia, Michael Kolář s tým nemal problém. Alaphilippe sa potom vrátil do balíka. 50 kilometrov pred cieľom už bola vedúca skupina unavená, no Vitalij Buts sa rozhodol atakovať. Na najťažšom stúpaní sa balík opäť okresal, rozdelil sa na niekoľko skupín, zaostávať začínal aj Michael Kolář.
 
V hlavnej skupine sa udržalo 45 jazdcov, nechýbali tu všetci hlavní favoriti a aj šprintéri ako Viviani, Nizzolo. Michael Kolář sa ocitol v druhej skupine, ktorá za nimi zaostávala 1:10. Vpredu sa stále nachádzali utečenci, ktorí mali k dobru len 90 sekúnd. Do cieľa zostávalo 39 kilometrov. Ukrajinský cyklista Vitalij Buts išiel na čele pretekov naďalej osamotený.
 
Na začiatku predposledného okruhu pelotón dobehol utečencov, okrem Butsa. Hlavný balík bol však rozdelený na dve skupiny, medzi ktorými bol rozdiel 15 sekúnd. Michael Kolář na tú druhú už strácal štyri minúty. Prvý útok favoritov predviedol Niki Terpstra. Za ním vyrazil Jens Keukeleire, ktorý tak obraňoval svojho lídra Toma Boonena. Ten jazdil za nimi v skupine, ktorá mala okolo 20 borcov.
 
Terpstra to nakoniec musel vzdať a vrátil sa do balíka. Ten v poslednom kole obsahoval jazdcov ako Pozzato, Viviani, Nizzolo, Vakoč, Boonen či Luis Leon Sánchez. Na prvom stúpaní sa rozhodol atakovať Maciej Paterski, pretože tempo nebolo veľmi vysoké. Potom sa rozbehli ďalšie ataky, skúšali to Herrada, Vakoč, Grivko, Sánchez, ktorí sa nakoniec usadili pred skupinou ostatných favoritov.
 
Naháňačka medzi skupinami prebiehala až do samého konca, nakoniec sa z víťazstva tešila vedúca štvorica. V nej bol najrýchlejší Luis Leon Sánchez, za ním finišovali Andrej Grivko a Peter Vakoč. Druhá skupina dorazila do cieľa so stratou štyroch sekúnd.
 
O víťazovi sa rozhodlo v záverečnom okruhu, kde vyrazili dopredu kvalitní jednotlivci, ktorým sa podarilo eliminovať snahu silných reprezentácii. Zlatú medailu vybojoval skúsený LL Sánchez, ktorý vo vedúcej skupine vyťažil z prítomnosti svojho kolegu Jesusa Herradu. Ten predviedol parádny výkon, pretože v hlavnom úniku strávil veľkú časť pretekov a na konci dokázal ešte odviesť maximum pre svojho spolujazdca. Cit na správny útok predviedli aj ďalší medailisti Andrej Grivko a Petr Vakoč.
 
Sklamaní museli byť Belgičania a Taliani, ktorí mali na konci prevahu v počtoch, ale vyzeralo to tak, že venujú pozornosť len jeden druhému. Pred cieľom potom už nemali dostatok síl, aby zlikvidovali odstup rozhodujúceho úniku.
 
Z našich jazdcov najlepšie zvládol preteky Michael Kolář, ktorý dorazil do cieľa so stratou desať minút. Dlho jazdil vo vedúcej skupine, ale keď sa podujatie dostávalo do finálnych úsekov, tempo bolo vysoké aj pre nášho najlepšieho šprintéra na pretekoch. Približne v polovici podujatia odstúpili Erik Baška a Luboš Malovec, pre ktorých to bolo na trati predsa len náročné sústo. 
 
 
 
VÝSLEDKY PRETEKOV JEDNOTLIVCOV
1. vlajka SÁNCHEZ Luis Leon ŠPANIELSKO 5h 27' 25''
2. vlajka GRIVKO Andrej UKRAJINA + 00' 00''
3. vlajka VAKOČ Petr ČESKÁ REPUBLIKA + 00' 00''
4. vlajka HERRADA Jesus ŠPANIELSKO + 00' 00''
5. vlajka NIZZOLO Giacomo TALIANSKO + 00' 04''
6. albansko BOONEN Tom BELGICKO + 00' 04''
7. vlajka SARAMONTINS Aleksejs LOTYŠSKO + 00' 04''
8. vlajka TERPSTRA Niki HOLANDSKO + 00' 04''
9. vlajka TURGIS Anthony FRANCÚZSKO + 00' 04''
10. vlajka LEDANOIS Kevin FRANCÚZSKO + 00' 08''
50. vlajka KOLAR Michael SLOVENSKO + 09' 59''
DNF vlajka BAŠKA Erik SLOVENSKO DNF
DNF vlajka MALOVEC Luboš SLOVENSKO DNF
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop