Na Vuelte uvidíme súboje najlepších, Sagan chce využiť príležitosti

20.8.2015, 15:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Vuelta v poslednom období priťahuje stále viac elitných pretekárov, ale tohtoročné zloženie štartového poľa prekonalo všetky očakávania. Po dlhom čase sa na pretekoch zúčastní aktuálny víťaz Tour de France, proti ktorému bude stáť silná konkurencia. Prvotriedne podujatie si vyskúšajú aj Peter Sagan a súrodenci Velitsovci.
 
Len pre máloktorého cyklistu je hlavným cieľom v ročníku záverečná Grand Tour. Pretekári ju skôr využívajú ako príležitosť na vylepšenie nevydarenej sezóny alebo prípravu na majstrovstvá sveta. Tentoraz sa pod vplyvom rôznych okolností predstaví v Španielsku to najlepšie z predchádzajúcich GT, s výnimkou Alberta Contadora, preto sa môžeme tešiť na jedinečné predstavenie. Proti sebe sa postavia dve skupiny jazdcov. Prvá partia cyklistov súťažila na Gire a na preteky príde sviežejšia, ale pre niektorých z nich bude náročné, aby sa druhý raz v sezóne dostali na svoj výkonnostný vrchol. Pre ďalšiu skupinu je rozhodujúce, ako dokázali zregenerovať po Starej dáme a okamžite sa pripraviť na ďalšie náročné súboje. Bude preto zaujímavé sledovať, ktorým z favoritov sa podarí dostať na najvyššiu úroveň.
 
 
Súboje najlepších pokračujú
 
Všeobecne sa očakáva hlavný súboj medzi Chrisom Froomom a Nairom Quintanom. Obidvaja sú najlepšími vrchármi medzi zúčastnenými a svoju extratriedu potvrdzujú najmä na Grand Tour. Majú možnosť zopakovať svoj duel zo Starej dámy, na začiatku pretekov tak budú mať rovnakú východiskovú pozíciu.
 
Britský jazdec v sebe nezaprel súťaživého cyklistu a na Vueltu prichádza ako víťaz Tour de France. Naposledy to vyskúšal Carlos Sastre v roku 2008 a na domácej pôde vybojoval tretiu priečku. Frooma pritiahla na preteky najmä dlhá časovka, v ktorej by mal najviac vyťažiť spomedzi jazdcov na GC. V poslednom čase však v tejto disciplíne nepredvádzal špičkové výkony, takže prípadné benefity nemusia byť vysoké. Zamerať sa musí na horské etapy, ktoré sú miestami drastické, ale v minulosti presvedčil, že prudké sklony mu nerobia problémy. Nemusí sa obávať ani poklesu formy v záverečnom týždni, ktorý nie je náročný, takže ak dovtedy predvedie svoj vysoký vrchársky štandard, v spoločnosti kvalitných spolujazdcov bude silným protivníkom.
 
Naopak, Nairo Quintana musí lamentovať, že na konci pretekov nie je pripravený ani jeden finiš na vrchole stúpania. Teraz musí predviesť maximálny výkon v brutálnom druhom týždni. Ak chce byť na podujatí úspešný, musí sa vytiahnuť v najťažších etapách v Andorre a Astúrii, ktoré sú podľa jeho gusta. Ale 25-ročný kolumbijský cyklista ešte nikdy nejazdil na dvoch GT po sebe, preto budeme zvedaví, akú úroveň dosiahne jeho výkonnosť.
 
 
quintana-froome-podanie-ruk-movf
Nairo Quintana a Chris Froome (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
V tomto smere je majstrom Alejandro Valverde, ktorý kombináciu Tour - Vuelta znáša znamenite. Skúsený jazdec predvádza na domácej pôde vždy kvalitnú cyklistiku, ktorú má na svedomí jeho konzistencia a schopnosť presadiť sa v akomkoľvek dojazde. Po úspešnej Starej dáme môže Movistar jazdiť uvoľnene, jeho dvaja lídri tak môžu podnikať odvážnejšie útoky proti očakávanej mašinérii tímu Sky.
 
Prevahu v počtoch bude chcieť určite využiť tím Astana. Kazašská zostava získala v tomto roku na Grand Tours druhé, tretie a štvrté miesto, ale Alexander Vinokurov chce viac. Preto sa tu predstavia Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Mikel Landa, pričom takouto kvalitou sa nemôže pochváliť žiadny iný celok. Každý z týchto borcov si zaslúži pozornosť ostatných tímov, čo môže Astana využiť a rozbiť preteky. Keď budú všetci ťahať za jeden povraz, majú šancu vybojovať červený dres. Po sklamaní z Tour musí Nibali nájsť v sebe motiváciu, aby opäť tvrdo pretekal o najvyššie priečky. V tomto smere je dobre pripravený Aru, ktorý chce umocniť svoje predchádzajúce výsledky. Zdá sa, že pre Landu sa ujde pozícia super-domestika, ale na domácej pôde bude chcieť minimálne vyhrať etapu.
 
 
Poriadne zvýšia konkurenciu 
 
Medzi favoritov musíme zaradiť aj Joaquima Rodrígueza. Jazdec tímu Kaťuša je bytostne spojený s domácou GT, strmé svahy a výbušné dojazdy sú jeho obľúbenými terénmi, kde býva veľmi silný. Na Vueltu však prichádza po tom, čo sa nedokázal presadiť v klasifikácii na Tour de France, preto môže byť otázne, či sa mu podarí naplno zažiariť pri rovnakých súperoch. Na obľúbené profily takisto prichádza Domenico Pozzovivo. Taliansky pretekár má za sebou ťažké obdobie, ktoré spôsobili zranenia, ale útly jazdec je pripravený zabojovať o vysoké priečky v poradí. Španielske prudké kopce mu vyhovujú a môžu zmazať negatívny vplyv časovky na jeho celkový výsledok.
 
Za iných okolností by sa Tejay van Garderen nepredstavil na tomto podujatí, ale nepríjemné odstúpenie z Tour de France ho prinútilo, aby sem prišiel zabudnúť na životnú šancu, ktorú stratil na Starej dáme. Uvidíme, či znovu nájde svoju najlepšiu lezeckú formu a či bude konkurencieschopný na nepravidelných a strmých kopcoch, pretože jemu vyhovujú skôr tempárske alpské stúpania. Na jeho pleciach však nebude žiadny tlak, lebo bude mať pri sebe Samuela Sáncheza, ktorý deklaruje záujem jazdiť na celkové poradie.
 
 
sanchez-valverde-tdf-2015-movf
Samuel Sánchez s kamarátom Alejandrom Valverdem (© Movistar Team)
 
 
V tejto spoločnosti sa predstaví Peter Velits, ktorý už preteká naplno po operácii tepny. Slovenský jazdec na Vuelte štartoval len raz, v roku 2010, keď obsadil fantastické druhé miesto. Teraz bude pre neho dôležité, aby sa v etapách predviedol v plnej forme a dosiahol čo najlepší výsledok, prípadne sa zameral na čiastkový úspech. V tíme BMC nemusí byť taký prísny režim ako na Tour, preto môže byť aktívny, aby zabojoval o novú zmluvu.                  
 
Tinkoff-Saxo stavia na Rafala Majku. Poľský borec na Tour de France vyhral horskú etapu, ale  nepredviedol sa tam v najlepšej forme. Ak jeho výkonnosť medzitým stúpla, v španielskych kopcoch sa bude cítiť ako ryba vo vode. Cannondale -Garmin sa spolieha na osvedčenú dvojicu Daniel Martin, Andrew Talansky, ktorá sa predstavila aj na Starej dáme. Írsky jazdec tam nezískal etapový triumf, americký cyklista síce obsadil jedenáste miesto v GC, ale chcel ukázať viac. Na Vuelte to chcú napraviť. Dopĺňať ich bude perspektívny Joe Dombrowski, ktorý nedávno triumfoval na Okolo Utahu.
 
Na skúsenosti stavia Trek Factory, ktorý dáva šancu Frankovi Schleckovi a Haimarovi Zubeldiovi. Medzi ostrieľaných cyklistov patria Pierre Rolland a Daniel Navarro, španielsky jazdec už potrebuje úspešný výsledok. A budeme zvedaví, ako sa na kvalitnom podujatí prezentujú talentovaní Esteban Chávez, Lawson Craddock, Louis Meintjes či Natnael Berhane.
 
 
Sagan, Degenkolb, Bouhanni dodajú pretekom šťavu
 
Po roku sa vracia na Vueltu Peter Sagan, ktorý sa sem prichádza pripraviť na majstrovstvá sveta. Ale podľa jeho slov to bude aktívna príprava. Slovenský pretekár túži nadviazať na úspešnú vlnu, ktorá odštartovala v Kalifornii a vyvrcholila na Tour. Ak sa mu po krátkej súťažnej pauze podarí zopakovať podobné výkony, na podujatí je pripravených niekoľko dojazdov, ktoré ho budú zaujímať. Výbušný finiš na krátkom kopci či cieľová rovinka na miernom stúpaní sú jeho špecialitami, preto je pripravený využiť ponúknuté príležitosti. V roku 2011 tu ukoristil tri etapy, teraz bude rád, keď svoju zbierku rozšíri.
 
 
tour-2015-podium-sagan-1-movf
Najlepší borci z Tour aj na štarte Vuelty (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
Jeho najväčšími súpermi budú John Degenkolb a Nacer Bouhanni. Nemecký jazdec bol suverénom minuloročnej edície, ale teraz má za sebou účasť na Starej dáme, čo môže ovplyvniť jeho formu. Na francúzskom podujatí nedokázal vyhrať etapu, uvidíme, či na Vuelte bude v tomto smere priebojnejší. Okolo seba má kvalitný tím, ktorý mu v tom bude pomáhať. Nacer Bouhanni nie je len klasickým šprintérom, ale veľmi dobre zvláda kopce a vie sa presadiť aj v silovejších dojazdoch. Kvôli zraneniu nebol na Tour v najlepšej forme, ale teraz si chce všetko vynahradiť, a Cofidis mu plne dôveruje.
 
Matteovi Pelucchimu zdvihli sebavedomie dva triumfy na Okolo Poľska, teraz je čas, aby vybojoval prvé GT víťazstvo v kariére. Zaujímavú konkurenciu rýchlych jazdcov dopĺňa partia z Oricy Simon Gerrans, Daryl Impey a Caleb Ewan, ktorí sa všetci hodia na zvlnené a kopcovité terény. Svoju komplikovanú sezónu prišiel napraviť Gerrans a premiéru na Grand Tour si odkrúti 21-ročný Ewan. Do tejto spoločnosti môžeme zaradiť aj Dannyho Van Poppela, José Joaquina Rojasa a Krisa Boeckmansa, takže ani hromadné dojazdy pelotónu nebudú nezáživné. Minuloročnú účasť na tomto podujatí si zopakuje Martin Velits a tentoraz sa mu otvára cesta pre aktívnejšiu jazdu a sledovanie osobných úspechov. Tím Etixx - Quick-Step sem neprichádza naháňať etapové triumfy pre svojich šprintérov, čím môže mať Martin Velits  na pretekoch voľnejšiu pozíciu.             
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop