Zvláštna TTT bola výnimočná pre Petra Velitsa, Sagan opäť druhý

23.8.2015, 06:17 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tímová časovka mala zvláštny priebeh. Kým niektoré tímy vybehli na trať motivované a nebrali ohľad na nebezpečenstvo, pre mnohé z nich to bola len pokojná jazda, kde nechceli nič riskovať. Nakoniec to skončilo triumfom aktuálnych majstrov sveta v tejto disciplíne.
 
V zostave BMC bol najrýchlejší Peter Velits, ktorý tak odštartoval Vueltu tým najlepším spôsobom. Jeho úspech je o to cennejší, že ešte žiadny Slovák nenosil na Grand Tour dres lídra pretekov. "Som veľmi šťastný. Urobili sme všetko perfektne a splnili naše zámery. Nedohodli sme sa len na tom, kto pretne ako prvý cieľovú pásku. Ten záverečný kilometer prebehol veľmi rýchlo, preto sme nemali čas rozmýšľať, kto to bude. Len sme chceli prísť do cieľa tak rýchlo, ako sa dá. Keď sme si prezreli trasu, rozhodli sme sa, že začneme rýchlo a v priebehu obetujeme troch jazdcov. Bola to správna taktika a ukázali sme, že sme majstri sveta v tejto disciplíne. Byť na čele Grand Tour je pre mňa nezvyčajný pocit, ale červený dres budem nosiť s hrdosťou."
 
Športový riaditeľ tímu BMC Yvon Ledanois bol po časovke rovnako spokojný a vysvetlil, prečo jeho zverenci išli na trati naplno: "Trasa bola pekná pre fanúšikov, ale nie pre tímy. Ale my máme rešpekt pred organizátormi, išli sme na sto percent a chceli sme vyhrať. Máme predsa najlepší tím, sme majstrami sveta. Po Tour de France bol toto pre nás veľký cieľ."
 
Jedným z tímov, ktoré nechali na trati všetko, bol Tinkoff-Saxo. V tejto zostave bol viditeľný najmä Peter Sagan, ktorý prišiel do cieľa na prvom mieste, ale aj tentoraz mu etapový triumf ušiel veľmi tesne. V druhej etape však bude jazdiť vo svojom obľúbenom zelenom drese. "Pre nás to bola dobrá časovka. Išlo sa na úzkych cestách, pripomínalo mi to Strade Bianche. Chceli sme vyhrať, ale skončili sme jednu sekundu za víťazom. Asi to bolo kvôli mne, že sme skončili na druhom mieste. Už zajtra nás čaká ťažký finiš, ktorý je vhodný pre vrchárov."
 
Športový riaditeľ celku Tristan Hoffman povedal, že na trati chceli ísť čo najrýchlejšie a sú sklamaní, že víťazstvo im nakoniec ušlo pomedzi prsty. "Pred štartom sa všetky tímy dohodli, že časovka bude neutralizovaná, ale stále sa bojovalo o etapový triumf. Keď sme si pozreli trasu, rozhodli sme sa, že pôjdeme na plný plyn. Chlapci predviedli výborný výkon, ale sme sklamaní, že sa nám nepodarilo získať etapový triumf. Ale tento výsledok ukazuje, že tu máme silnú skupinu jazdcov."
 
Na etapový triumf myslela aj Orica, ale austrálska zostava sa musela uspokojiť s tretím miestom. Cameron Meyer tak stratil možnosť obliecť si cenný červený dres. "Sme trošku sklamaní, ale nemohli sme urobiť viac a ukázali sme, že sme sem prišli dobre pripravení. Pred časovkou u nás prebehla veľká diskusia, ale nakoniec sme to zobrali naplno. Trasu sme si vyskúšali na tréningu, ale len v ostrých pretekoch pocítite, aké zaujímavé to naozaj bolo. Miestami to bolo nervózne, ale zvládli sme to bez komplikácii a nikomu sa nič nestalo."  
 
Mnoho tímov zobralo tímovú časovku na ľahkú váhu. Jasne pokojný režim zvolili celky Movistar a Astana, pre ktoré sa začínajú preteky len v druhej etape. Do tejto partie patril aj tím Sky, ktorý na trati nechcel nič riskovať. Na TTT ponúkol svoj pohľad Geraint Thomas. "Naším cieľom bolo jedine to, aby sme sa bezpečne dostali do cieľa. Bolo pre nás klamaním, že časovka bola neutralizovaná, pretože sme boli pripravení podať najlepší výkon. Po tom všetkom sme to brali s nadhľadom a išli sme pokojne. Na trati sa nachádzal piesok, bolo to hrboľaté, preto by to bolo veľmi nebezpečné, ak by išli všetci naplno."
 
Po zdravotných komplikáciách sa vrátil do súťažného rytmu Fabian Cancellara, ktorý ešte potrebuje niekoľko dní, aby sa jeho stav zlepšil, a mohol myslieť na nejaký čiastkový úspech. "Začali sme pomaly, ale to sa v tímových časovkách stáva. Ak chcete vyhrať v takejto etape, všetko musí vyjsť na sto percent. Bolo to len sedem rýchlych kilometrov, ktoré nič nepovedali o forme pretekárov. Z našej strany to bolo dobré, ale neurobili sme nič špeciálne. Nemám také nohy, aké by som chcel. Išiel som to, čo bolo v mojich silách." 
 
        

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop