Čo nedokázali kopce, spraví časovka. A všetci to vedia

8.9.2015, 07:23 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V druhom týždni na Vuelte boli pripravené drsné horské etapy, ale tie nerozhodli celkovú klasifikáciu. Rozdiely medzi cyklistami zostávajú na relatívne malej úrovni, preto o všetkom rozhodne 38-kilometrová časovka. O pódium sa pobijú štyria jazdci, medzi ktorých prekvapujúco patrí aj Tom Dumoulin.    
 
Po náročnom vrchárskom bloku je oblečený v červenom drese Joaquim Rodríguez, ale španielsky borec by privítal, ak by mal na svojom konte väčší náskok. Purito sa snažil získavať čas v strmých koncovkách, ale sekundy na jeho konto pribúdali len pomaly, preto má pred časovkou obavy. "Na tomto podujatí je možné všetko. Dosiahol som viac, ako som čakal. Mám etapový triumf a získal som červený dres. Mojím cieľom bolo, aby som v Madride stál na pódiu, ale prečo sa nepokúsiť o celkové víťazstvo? Všetko je v mojich rukách, ale musím zvládnuť časovku. Dumoulin je veľmi silný, ale mám pred ním náskok necelé dve minúty. Bude to ťažké, ale nie nemožné. Časovka bude veľmi zložitá, videli sme, že Dumoulin má formu. Po voľnom dni bude ešte sviežejší a motivovaný, aby predviedol parádny výkon. Možno je favoritom na celkový triumf. Ak sa chcem udržať na pódiu, musím predviesť skvelú jazdu proti chronometru. Ak chcem myslieť na prvé miesto, Dumoulin musí zlyhať a ja ukázať fantastickú jazdu."
 
V kopcoch jazdil vo výbornej forme aj Fabio Aru, ale ani on to nedokázal pretaviť do sľubného náskoku v klasifikácii. Vyrovnané štartové pole sa držalo pri sebe, takže taliansky borec má pred sebou obrovskú výzvu. Ak sa mu podarí úspešne zvládnuť časovku, vo veku 25 rokov má šancu vyhrať prvú Grand Tour. "Včera som dosiahol veľmi dobrý výsledok, bol to ťažký kopec. Ak mám byť úprimný, na konci som sa snažil len udržať pri Puritovi. Ale išiel veľmi rýchlo a nedokázali sme ho zachytiť, zaslúži si náš veľký rešpekt. V stredu nás čaká veľmi dôležitá časovka, takže moje druhé miesto v klasifikácii neznamená nič. Teraz si musím oddýchnuť, čo najlepšie pripraviť nohy a uvidíme, čo sa stane. Cez voľný deň si pôjdem prezrieť trasu časovky."
 
Rafal Majka na podujatí potvrdil povesť výborného vrchára, ktorý si užíva horské etapy. V každej z nich prišiel do cieľa medzi najlepšími, preto sa zameral na to, aby získal v Madride pódium. V časovke však musí podať vynikajúci výkon, aby predbehol aspoň jedného z troch hlavných súperov. "So včerajším dňom som spokojný, pretože som finišoval medzi prvými. Na strmých úsekoch bolo ťažké sledovať Rodrígueza, ktorý je na to špecialista, ale stratil som len pár sekúnd. Ale podarilo sa mi získať čas na niektorých ostatných súperov. Som na treťom mieste, ale bude to tesné. Pred nami je ešte päť etáp a každý môže mať zlý deň. Dumoulin ho včera nemal, na poslednom kopci bol dokonca pôsobivý. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia po časovke. Musíme sa na ňu pripraviť. Dva mesiace som nešiel časovku, ale musím ísť naplno pre môj tím. Bude to veľmi ťažké, očakávam zmeny v poradí."
 
Nikto nečakal, že pred časovkou bude na takej skvelej pozícii. Tom Dumoulin má šancu v treťom týždni ukradnúť vrchárom červený dres, na čo sa patrične pripraví. Je pravda, že na GT nikdy nejazdil na celkové poradie, preto môže byť unavený, ale bronzový medailista z MS má  veľkú šancu, aby v časovke robil značné rozdiely. "Cítim sa naozaj dobre. Vo včerajšej ťažkej etape som mal dobré nohy a opäť sa mi podarilo minimalizovať straty vynikajúcim spôsobom. Deň predtým som urobil na konci chybu. Veľmi rýchlo som nasadil svoje vlastné tempo, možno som mohol zostať vpredu dlhšie. Včera som si povedal, že na čele zostanem tak dlho, ako to bude možné, keď vybuchnem, tak vybuchnem! Ale nestalo sa to a so svojím výkonom som spokojný. Vyhrať klasifikáciu bude veľmi náročné. Pred nami sú ťažké etapy, ale zatiaľ to vyzerá pre mňa dobre. Všetko bude záležať na časovke. Aj keď sa mi v nej bude dariť, posledné tri etapy nie sú jednoduché."
 
 
dumoulin-suisse-2015-casovka-tgafTom Dumoulin v časovke na Tour de Suisse (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Najlepším jazdcom v tíme Sky je Mikel Nieve, ktorý na domácich kopcoch ukazuje svoju vrchársku podstatu. Priebežné piate miesto v klasifikácii je pre neho výborným výsledkom, ale určite vie, že v časovke na neho čakajú náročné momenty. "Samozrejme, bude to pre mňa ťažké, pretože nás čaká dlhá časovka. Ale dám do toho všetko, aby som udržal svoju dobrú pozíciu v GC. Máme za sebou väčšinu ťažkých horských etáp. V záverečnom týždni nás čakajú len dve skutočné lezecké výzvy, preto nevidím priestor, aby sa menilo priebežné poradie po časovke. A to z nej robí veľmi dôležitú záležitosť."
 
Alejandro Valverde si udržuje triezvy pohľad na vec a nesnaží sa hľadať výhovorky, keď mu pred cieľom utekajú silnejší jazdci. Jeden z lídrov tímu Movistar však neprestáva bojovať a preteky chce dokončiť na čo najlepšom miestne. "Už som povedal, že som unavený. Včera som sa snažil bojovať a ísť na maximum, ale strašne to bolelo. Ak by som jazdil vo forme, časovka by bola pre mňa vyhovujúca. Aj keď sa necítim stopercentne, dám do toho všetko. Na stredu je mojím favoritom Dumoulin. Aru nebude taký skvelý ako doteraz, ale dokáže minimalizovať straty."
 
Hlavným hrdinom včerajšej etapy bol Frank Schleck, ktorý si vychutnal víťazstvo po dlhých rokoch. V rozhodujúcom úniku využil svoje skúsenosti a ukázal, že ešte nepatrí do starého železa. Luxemburský pretekár potreboval takýto deň ako soľ. "Bol to dlhý čas bez víťazstva. Ale zaslúžil som si to, pretože som stále tvrdo pracoval. V tíme sme premýšľali o tejto etape, preto som rád, že som sa dostal do úniku. Bola to veľmi ťažká skúška, kde taktika nehrala žiadnu úlohu, bolo treba mať dobré nohy. Na predposlednom kopci som zvýšil tempo a potom som dokázal nastúpiť Torresovi  a vyhrať etapu. Kolumbijský jazdec ma na konci znervózňoval, pretože som o ňom nič nevedel. Bola to pre mňa neznáma, ale zvládol som ju. Verím, že som stále veľmi dobrý vrchár. Vždy som v to veril."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop