Po Roubaix: Sagan nemal osud na triumf, Spartakus padal, Štybar a Boom boli chorí

11.4.2016, 07:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Výnimočná edícia Paríž - Roubaix ponúkla množstvo príbehov, každý jazdec sa v hektických pretekoch poriadne vytrápil. Boonen mal na dosah rekordné víťazstvo, to mu však uchmatol skúsený austrálsky cyklista. A Sagan s Cancellarom sa na tento súboj pozerali len zdiaľky.    
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov (v angličtine)
 
 
Svetový šampión Peter Sagan pred pretekmi dobre vedel, že s vyjadreniami musí byť veľmi opatrný. Samotné preteky mu ukázali, že v tomto ročníku nebolo jeho osudom, aby zabojoval o titul. „Pred pretekmi sa ma všetci pýtali, či vyhrám, ale toto je Paríž – Roubaix, kde nikdy neviete, čo sa stane. Sú to skvelé preteky, ktoré sa ťažko vyhrávajú. Všetky tímy sem prichádzajú s vlastnou stratégiou. Dvoch favoritov zabrzdil pád a niektoré celky mali vpredu dostatok jazdcov, aby kontrolovali situáciu. Pred Arenbergom ma zastavili dva pády, ocitol som sa v druhej skupine, kde sa zle spolupracovalo, takže bolo ťažké vrátiť sa späť. S Cancellarom sme potom dobre spolupracovali, ale keď padol, stratili sme dôležitý impulz. Od tej chvíle sa moje preteky skončili. Mal som veľké šťastie, že som nespadol spolu s ním, ešte som stihol cez neho preskočiť. S pribúdajúcimi kilometrami sa moja strata neznižovala, preto moje šance postupne bledli."
 
Športový riaditeľ celku Tinkoff Lars Michaelsen nemohol nič vyčítať svojmu najlepšiemu pretekárovi, chýbala mu len väčšia podpora zo strany ostatných jazdcov. „Peter mal dobré nohy, ale preteky sa pre nás nevyvíjali dobre. Keď ostatní videli, ako vyhral G-W a Flámsko, tak začali útočiť skôr, ako sa očakávalo. Od toho momentu, ako sa konečne vytvoril prvý únik, to boli pre nás ťažké preteky. Oscar Gatto musel skončiť, poranil si ruku, a práve on mal byť jeho kľúčovým pomocníkom na konci. Chceli sme dostať nášho zástupcu do úniku, aby mohol neskôr pomôcť Petrovi, ale nepodarilo sa nám to. V prvej časti pretekov odviedol tím dobrú prácu, ale po tom rozdelení, keď bolo treba doťahovať hlavný balík, Peter zostal izolovaný. Juraj Sagan odviedol v tomto momente tvrdú prácu, ale bol sklamaný, že sa mu nepodarilo viac znížiť manko.“
 
 
sagan 2016 roubaix usek tnkf
Peter Sagan na jednom z pavé úsekov (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Na sklonku kariéry vybojoval najväčší úspech Matthew Hayman, ktorý nepatril ani do širšieho okruhu favoritov. Ale vďaka svojim skúsenostiam záver zvládol perfektne. „Stále tomu nemôžem uveriť. Už som mal dosť smoly na tomto podujatí v posledných pätnástich rokoch, teraz všetko vyšlo perfektne. Okrem toho som bol uvoľnený a nepripúšťal som si žiadny tlak. Kilometer pred cieľom som si pomyslel, že by ma uspokojilo miesto na pódiu. Cítil som, že mám dobré nohy, a bol som spokojný, že prídem na pásku iba s Tomom Boonenom. Ale na velodróme náš všetci dobehli. Na konci som mal naozaj dobré nohy, videl som, ako sa v šprinte Tom približuje, ale nakoniec som svoj náskok udržal.“
 
Tomovi Boonenovi nechýbal v cieli nadhľad, hoci mal na dosah historický úspech, a takúto šancu už nemusí nikdy dostať. “Snaha vyhrať piaty titul na tomto podujatí nebola nikdy ľahká, aj tentoraz som mal na trati niekoľko prekážok. V záverečnom kole na velodróme som sa chcel dostať na čelo po poslednej zákrute, ale počkal som ešte 30 metrov, pretože som nemal priestor, takže to ma stálo víťazstvo. Samozrejme, som smutný, že som nevyhral, ale po náročných mesiacoch v zimnej prestávke je to pre mňa ako víťazstvo a som na to hrdý. Tony Martin odviedol neuveriteľnú prácu. Bol to typický Roubaix, bláznivá jazda, chaos na trati, pády a defekty. Na konci sme boli vo vedúcej skupine všetci unavení, ja som sa snažil niekoľkokrát atakovať, ale bolo to veľmi ťažké, pretože súperi vedeli, že chcem vyhrať piaty titul. Matthew bol najsilnejší a toto víťazstvo si zaslúžil, pretože celú kariéru pomáhal vyhrávať iným.“ Jeho spolujazdec Zdeněk Štybar prežil na trati ťažké chvíle. Najskôr sa ocitol v Saganovej skupine, postupne sa však prepadal čoraz nižšie. Český jazdec sa po pretekoch vyjadril, že od utorka bral antibiotiká, necítil sa fit, ale veril, že podujatie zvládne čo najlepšie. No nestalo sa tak.    
    
 
ervitti 2016 roubaix movf
Hrdina Flámska i Roubaix Imanol Ervitti, za ním Boonen a Vanmarcke (© Movistar Team)
 

Preteky mal výborne rozohrané aj tím Sky, ich koncovým jazdcom sa nakoniec stal Ian Stannard, pre ktorého sa pred cieľom obetoval Luke Rowe. Stannard vyhlásil: "Som spokojný s pódiom, no víťazstvo bolo tak blízko, ale aj rovnako ďaleko. Na konci sme boli všetci nervózni, ja som sa nechcel dostať na velodróm s takými pretekármi ako Edvald a Tom. Preto som niekoľkokrát zaútočil, tá energia mi potom chýbala v samotnom finále. Kebyže ušetrím sily, výsledok by bol možno lepší, ale zase som prešiel po mačacích hlavách na čele skupiny bez problémov. Boli to náročné preteky, ani na chvíľu sme si neodpočinuli, všetci sme boli unavení. Záverečný šprint to potvrdil, nevyhrali rýchli jazdci ako Boonen alebo Hagen. Keď sa odohrala tá kľúčová selekcia, nevedel som o tom, boli sme vpredu. Len sme vyšli z jedného sektora a v balíku nás zostalo okolo 25 jazdcov." Jeho kolega Elia Viviani skončil v Arenbergu. Pred talianskym pretekárom sa odohral pád, a keď sa mu chcel vyhnúť a zastaviť na kraji cesty, narazila do neho motorka. Našťastie neutrpel žiadne významné zranenie.
 
Sep Vanmarcke jazdil v ideálnej pozícii, na čele mal pri sebe súperov, s ktorými si mohol poradiť a vyhrať veľký titul, ale ako vždy, na konci mu niečo chýbalo, aby sa to podarilo. "Boli to zvláštne preteky. Od začiatku to bol tuhý boj. Veľmi skoro sme sa ocitli v popredí v malej skupine, čo bol pre mňa ideálny scenár. Mali sme početnú prevahu, tím odviedol výbornú prácu. Bol to celý čas súboj so skupinou, kde boli Sagan a Cancellara, ktorým sme nedovolili vrátiť sa späť. Na útok som si vybral Carrefour de l'Arbre. Vytvoril som si náskok, ale možno som mal dlhšie trvať na jeho udržaní. Nemyslel som na to, že ma chytia, len som neudržal svoju výhodu. Iné miesto na útok v závere nebolo. Na kockách som bol v našej skupine najsilnejší, ale nie dosť dobrý. Pred páskou to už bol hazard, nakoniec som sa nedostal ani na pódium. Celý deň sme jazdili iniciatívne, zaslúžili sme si tam byť."             
    
Vo vedúcej skupine finišoval aj Edvald Boasson Hagen a vzhľadom na svoje rýchlostné kvality sa mu dávali značné šance minimálne na pódium, ale v závere náročných pretekov bol úplne prázdny. "Boli to ťažké preteky, ale dopadlo to dobre. Vyhýbali sa mi problémy, ale záverečných desať kilometrov bolo mimoriadne náročných, podniklo sa mnoho atakov. Nebolo možné prekonať moje výsledkové maximum na tomto podujatí, ktorým je piata priečka, ale vždy chcete viac a vždy chcete ísť na pódium. Cítim sa veľmi unavený. Na konci som nemal žiadnu energiu, aby som sa presadil v šprinte. Kyselinu mliečnu som mal všade, v šprinte som nemal šancu. Bol to veľmi náročný dojazd."
 
 
hagen 2016 roubaix dddf
Edvald Boasson Hagen na jednom z úsekov (© Dimensions Data / StiehlPhotography)
 
 
Fabian Cancellara si určite predstavoval krajšiu rozlúčku so svojimi fanúšikmi na tomto podujatí, po komplikovanom priebehu však bojoval až do konca a vypustil len 10 km pred cieľom. "Zastavili ma tri pády. Po prvom som sa musel vracať do balíka, druhý bol nešťastná náhoda a ten tretí bol ako krasokorčuľovanie, nemohol som tomu zabrániť, Roubaix pre mňa vtedy skončil. Pritom všetko začalo veľmi dobre, cítil som sa fajn a v úniku sme mali Popoviča. Po tom rozdelení som vedel, že bude ťažké vrátiť sa späť, ale toto sú nevyspytateľné preteky, preto sa mohlo stať čokoľvek. Bola to moja posledná účasť, bojoval som až do konca. Vedel som, že kocky nebudú jednoduché, lebo nie všetky boli suché. Môžete si dávať pozor koľko chcete, ale proti pádu nemôžete nič spraviť, či jazdíte vpredu alebo vzadu. Minulý týždeň bolo pre mňa ťažšie prijať porážku, teraz som na velodróm prišiel uvoľnený."
 
Preteky sa dobre nevyvíjali ani pre Alexandra Kristoffa, ktorého zastavil defekt v zlom momente. "Jazdil som v skupine so Saganom a Cancellarom, myslel som si, že sa dokážeme vrátiť späť. Na sektoroch po Arenbergu som dostal defekt zadného kolesa, musel som zastaviť na výmenu. V tom čase sa naša skupina rozdelila na bočnom vetre a hneď som vedel, že som stratil šancu na dobrý výsledok. Na pretekoch som sa mohol presadiť len vtedy, ak by sa mi vyhýbali podobné problémy, pretože na kockách nie som taký silný ako niektorí favoriti. Šťastie nám neprialo, ale ja som sa cítil veľmi dobre. Preto ma mrzí, že som nemohol bojovať o dobrý výsledok." Ďalší z favoritov Lars Boom preteky ani nedokončil, lebo celú noc nespal kvôli chrípke. Počas pretekov sa pohyboval vzadu a potom radšej odstúpil, pretože sa chce ešte predstaviť na Amstel Gold Race.     
 
 
roubaix 2016 sceneria cptf
scenéria Paríž - Roubaix 2016 (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
          
Výsledky
1. HAYMAN Mathew Orica GreenEDGE 5:51:53 500
2. BOONEN Tom Etixx - Quick-Step 00:00 400
3. STANNARD Ian Team Sky 00:00 325
4. VANMARCKE Sep Team LottoNL - Jumbo 00:00 275
5. BOASSON HAGEN Edvald Dimension Data 00:03 225
6. HAUSSLER Heinrich IAM Cycling 01:00 175
7. SIEBERG Marcel Lotto Soudal 01:00 150
8. SARAMOTINS Aleksejs IAM Cycling 01:00 125
9. ERVITI Imanol Movistar Team 01:07 100
10. PETIT Adrien Direct Energie 02:20 85
11. SAGAN Peter Tinkoff 02:20 70
12. WYNANTS Maarten Team LottoNL - Jumbo 02:20 60
13. NAESEN Oliver IAM Cycling 02:20 50
14. ROWE Luke Team Sky 02:20 40
15. SINKELDAM Ramon Team Giant - Alpecin 02:20 35
16. VAN BAARLE Dylan Cannondale Pro Cycling Team 02:20 30
17. DE BACKER Bert Team Giant - Alpecin 02:20 30
18. DURBRIDGE Luke Orica GreenEDGE 04:40 30
19. BURGHARDT Marcus BMC Racing Team 05:48 30
20. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 06:18 30
51. SAGAN Juraj Tinkoff 14:23 5
DNF KOLAR Michael Tinkoff odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 

 
 
Svetový rebríček z 11. apríla 2016
1. SAGAN Peter Tinkoff 2215
2. CANCELLARA Fabian Trek - Segafredo 1417
3. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 1323
4. CONTADOR Alberto Tinkoff 1317
5. VANMARCKE Sep Team LottoNL - Jumbo 1120
6. KRISTOFF Alexander Team Katusha 1094
7. PORTE Richie BMC Racing Team 1048
8. HENAO Sergio Luis Team Sky 1021
9. PINOT Thibaut FDJ 913
10. QUINTANA Nairo Movistar Team 836
11. DÉMARE Arnaud FDJ 834
12. GERRANS Simon Orica GreenEDGE 783
13. BOUHANNI Nacer Cofidis, Solutions Crédits 757
14. KWIATKOWSKI Michal Team Sky 740
15. THOMAS Geraint Team Sky 738
16. BOASSON HAGEN Edvald Dimension Data 650
17. STYBAR Zdenek Etixx - Quick-Step 626
18. STANNARD Ian Team Sky 601
19. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 560
20. SWIFT Ben Team Sky 546
179. BAŠKA Erik Tinkoff 130
416. TYBOR Patrik Dukla Banska Bystrica 44
498. SAGAN Juraj Tinkoff 33
774. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 10
867. KOVÁČ Maroš Dukla Banska Bystrica 8
894. MAHĎAR Martin Dukla Banska Bystrica 7
902. PALČÁK Jozef Dukla Banska Bystrica 6
1142. KOLAR Michael Tinkoff 3
 
Zobraziť rebríček Top 100
 

 
 
Rebríček UCI World Tour z 10. apríla 2016
1. SAGAN Peter Tinkoff 329
2. CONTADOR Alberto Tinkoff 280
3. PORTE Richie BMC Racing Team 222
4. HENAO Sergio Luis Team Sky 204
5. VANMARCKE Sep Team LottoNL - Jumbo 201
6. QUINTANA Nairo Movistar Team 178
7. CANCELLARA Fabian Trek - Segafredo 166
8. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 162
9. DÉMARE Arnaud FDJ 137
10. STANNARD Ian Team Sky 120
11. GERRANS Simon Orica GreenEDGE 119
12. PINOT Thibaut FDJ 111
13. KRISTOFF Alexander Team Katusha 106
14. THOMAS Geraint Team Sky 104
15. KWIATKOWSKI Michal Team Sky 102
16. HAYMAN Mathew Orica GreenEDGE 100
17. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 96
18. SWIFT Ben Team Sky 92
19. ROELANDTS Jurgen Lotto Soudal 84
20. BOONEN Tom Etixx - Quick-Step 80
 
Zobraziť kompletný rebríček
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop